Πόλεμος στο Ισραήλ: ΗΠΑ και Ιράν προειδοποιούν εκατέρωθεν για παρέμβαση σε περίπτωση κλιμάκωσης

0
4707

Μέσα σε μια ημέρα, δύο υπουργοί της κυβέρνησης των ΗΠΑ έκαναν αναφορά στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ, ενώ και το Ιράν απείλησε ότι η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει την στρατιωτική δράση

Ο υπουργός Εξωτερικών διέβλεπε δυναμική κλιμάκωσης και ο υπουργός Άμυνας υπενθύμιζε ότι οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να μπουν μέσα στη φωτιά της έντασης. Αυτή την εικόνα μετέδιδαν την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν. Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν, που από το Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα προειδοποιούσε για τους κινδύνους από την βιαστική εκδίκηση, έκανε σειρά τηλεφωνημάτων με διεθνείς ηγέτες.

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε ότι διαβλέπει μια δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν προειδοποίησε και αυτός με τη σειρά του το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, χωρίς φυσικά να τους κατονομάσει, ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν αν αυτοί οι τρίτοι παίκτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την «εξαιρετικά άσχημη κατάσταση».

Η συμβουλή του Όστιν ήταν απλή: «Μην το κάνετε. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα». Αλλά και οι δύο αυτοί παίκτες δεν είναι από αυτούς που ακούν συμβουλές.

Τι είπαν Όστιν και Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης ή χώρας» που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και «να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς ωστόσο να αναφέρει το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα το Ιράν και τη Χεζμπολάχ ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο Όστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι ‘μην το κάνετε‘. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας, «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε ο Όστιν.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ιράν έχει δηλώσει ανοιχτά την υποστήριξη του στην σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, ενώ φαίνεται πως διατηρεί ισχυρούς δεσμούς και με τη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απέκρυψε την ανησυχία του για τις κινήσεις της Τεχεράνης. Οι ΗΠΑ δεν επιζητούν την κλιμάκωση, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν στη διάρκεια συνέντευξης του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News. Ο ίδιος, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι περισσότεροι όμηροι θα απελευθερωθούν από την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Όμως, προειδοποίησε, ότι σε περίπτωση που το Ιράν τραβήξει το σχοινί τότε οι δυνάμεις των ΗΠΑ θα απαντήσουν, αν χρειαστεί. Δεν θέλουμε να δούμε τις δυνάμεις να βρίσκονται σε κίνδυνο ή να ανοίγουν πυρ, όμως αν κληθούν να το κάνουν, θα το κάνουν, είμαστε έτοιμοι, συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προσπαθούν να καθυστερήσουν την χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για τους ομήρους, ο αμερικανός υπουργός, δήλωσε πως καμία χώρα δεν μπορεί να μην καταδικάσει την επίθεση που δέχθηκε το Ισράηλ από τη Χαμάς και υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει δικαιώμα στην αυτοάμυνα. Εχουμε τακτική επικοινωνία με το Ισραήλ πρόσθεσε και είπε πως η Ουάσινγκτον συνομιλεί καθημερινά με διάφορες πλευρές για τους ομήρους και την απελευθέρωση τους ενώ ο πρωταρχικός στόχος είναι να επιστρέψουν σπίτι τους σώοι όσοι κρατούνται όμηροι.

Προειδοποιήσεις και από το Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε και αυτός εκ νέου το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μπορεί να βγει εκτός ελέγχου εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του δράση.

Χαρακτηρίζοντας το Ισραήλ «πληρεξούσιο των ΗΠΑ» ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε σε ομιλία του στην Τεχεράνη ότι «αν δεν σταματήσουν αμέσως το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τη γενοκτονία στη Γάζα, όλα είναι πιθανά ανά πάσα στιγμή και η κατάσταση στην περιοχή θα βγει εκτός ελέγχου».

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή και ένα αντιτορπιλικό στην Ερυθρά Θάλασσα το οποίο αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη από τους Χούθι, μια ομάδα που πρόσκειται στο Ιράν. Βάση που στεγάζει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ επίσης έχει δεχθεί επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι βοήθησε τη Χαμάς να πραγματοποιήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Τηλεφωνικές επικοινωνίες Μπάιντεν

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Είναι η δεύτερη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών από την επίσκεψη του Μπάιντεν στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, σήμερα Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε επικοινωνία με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκο.

Ειδήσεις σήμερα:

CNN: Οι ΗΠΑ πίεσαν το Ισραήλ να καθυστερήσει την εισβολή στη Γάζα με στόχο την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ