Σεισμός Τουρκία – Συρία: «Ήταν σαν να έβαζες δυναμίτη στα κτίρια για να τα ανατινάξεις» – Πάνω από 12.000 νεκροί { Το «ευχαριστώ» της Αϊρίν στην ΕΜΑΚ που την διέσωσε μετά από 50 ώρες

0
1381

Άνιση μάχη με τον χρόνο – «Δύσκολο να διαγνώσεις αν κάποιο κτίριο είναι άθικτο» λέει από την Τουρκία o καθηγητής Παναγιώτης Καρύδης

syria-quake-rescue-m

Στην άνιση μάχη με το χρόνο για τη διάσωση κι άλλων επιζώντων στα ερείπια των χιλιάδων κατεστραμμένων κτιρίων είναι για τρίτο 24ωρο τα τουρκικά και τα ξένα σωστικά συνεργεία στην Τουρκία και τη Συρία.

Εν μέσω παγετού, τα συνεργεία από το εξωτερικό όλο και αυξάνονται, και «θαύματα» καταγράφονται κάθε ώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, με την ανάσυρση επιζώντων από τα συντρίμμια.

«Ο σεισμός στην Τουρκία κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τα κτίρια, όπως ακριβώς όταν ανατινάσσονται για να κατεδαφιστούν» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Καρύδης, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τετάρτης.

Turkey-Syria earthquake: Footage shows scale of disaster in Antakya

Εξηγώντας γιατί έπεσαν κάποια κτίρια και άλλα άντεξαν, ενώ ήταν ίδιες κατασκευές από τον ίδιο εργολάβο, με τον ίδιο μηχανικό, επανέλαβε ότι οφείλεται στην «αρμονική κατάρρευση», δηλαδή στο πώς κινείται το έδαφος από το σεισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση αν τα κτίρια στη γειτονική Τουρκία έχουν ομοιότητες με τις ελληνικές κατασκευές ο κ. Καρύδης απάντησε: «η εντύπωση που έχω είναι ότι μοιάζουν με τα κτίρια της Αλβανίας. Παλιά κτίρια, κακά υλικά, κακή σύνθεση, ασυντήρητα και με προσθήκες».

tourkia-seismos1

Πάνω από 12.000 νεκροί σε Τουρκία και Συρία

Οι σεισμοί που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία τη Δευτέρα προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 12.000 ανθρώπων συνολικά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα αξιωματούχοι και διασώστες.

Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.

Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς.

Δέκα άτομα έχει απεγκλωβίσει η ελληνική αποστολή

Παράλληλα, δέκα άτομα, 5 ζωντανά και 5 νεκρά, έχει ανασύρει μέχρι στιγμής η ελληνική αποστολή έρευνας και διάσωσης κατά την διάρκεια των επιχειρήσεών της στα ερείπια των κτηρίων της πόλης Χατάι στην Τουρκία, που κατάρρευσαν εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική από χθες (7/2) το πρωί που ξεκίνησε να επιχειρεί η ελληνική αποστολή και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένας άνδρας 50 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 9 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα ανήλικο κορίτσι 7 ετών περίπου (07-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023) και

– μια γυναίκα 20 ετών περίπου (08-02-2023)

ενώ, έχουν ανασυρθεί νεκρά πέντε άτομα ως κάτωθι:

– ένα ανήλικο κορίτσι τριών ετών περίπου (07-02-2023)

– ένας άνδρας 40 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα αγόρι 17 ετών περίπου (08-02-2023)

– ένα βρέφος τεσσάρων μηνών περίπου (08-02-2023) και

– μία γυναίκα 30 ετών περίπου (08-02-2023)

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της η Πυροσβεστική οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τετάρτης αναχώρησε και η δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ από Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την ελληνική αποστολή στην πόλη Χατάι της Τουρκίας, όπου επιχειρεί για την ανάσυρση εγκλωβισμένων από τα ερείπια των κτιρίων.

Στο επίκεντρο ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, κύμα οργής υποβόσκει στην Τουρκία για τη διαχείριση των δύο μεγάλων καταστροφικών σεισμών από την κυβέρνηση.

Ο Ερντογάν παραδέχθηκε σήμερα ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχική ανταπόκριση στον φονικό σεισμό που έπληξε τη νότια Τουρκία, αλλά οι επιχειρήσεις βελτιώνονται. Η ομολογία του μάλλον επιβαρύνει την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για την προετοιμασία και τη διαχείριση της φυσικής καταστροφής. Οργή εκφράζουν κάτοικοι και στις πληγείσες περιοχές, που θεωρούν ότι η αρμόδια τουρκική αρχή έδειξε εξαιρετικά αργά αντανακλαστικά.

Έντονη κριτική ασκείται και στο ζήτημα της προετοιμασίας, με την αντιπολίτευση και τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να πρωτοστατούν. «Εάν υπάρχει ένα άτομο υπεύθυνο, αυτός είναι ο Ερντογάν» δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, αρχηγός του CHP.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο. Το καθεστώς ολοκληρώνεται λίγο πριν τις εκλογές της 14ης Μαΐου, που αναμένεται να κρίνουν το μέλλον του Ερντογάν.

Η Τουρκία ανοίγει άλλα δύο συνοριακά περάσματα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοηθείας προς τη Συρία

Η τουρκική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει άλλα δύο συνοριακά περάσματα προς τη Συρία, προκειμένου να διευκολύνει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους της χώρας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι ζημιές στη συριακή πλευρά του δρόμου που οδηγεί στο συνοριακό φυλάκιο Τζιλβέγκιοζου – το οποίο παραμένει ανοικτό αποκλειστικά για ανθρωπιστική βοήθεια που έχει την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – δυσχεραίνουν την επιχείρηση για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων στη Συρία.

«Υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε ό,τι αφορά την αποστολή βοήθειας (στη Συρία) από την Τουρκία και τη διεθνή κοινότητα. Για αυτόν τον λόγο, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν άλλα δύο συνοριακά περάσματα», είπε ο Τσαβούσογλου.

Το «ευχαριστώ» της Αϊρίν στην ΕΜΑΚ που την διέσωσε μετά από 50 ώρες στα συντρίμμια

«Μας κρατούσε το χέρι», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στο Χατάι της Τουρκίας – Δείτε βίντεο

emak-diaswsi-mak2

Τα δραματικά λεπτά πριν από τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση από την ΕΜΑΚ της 20χρονης Αϊρίν στην επαρχία Χατάι στην Τουρκία, περιγράφει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός. Η ελληνική ομάδα κέρδισε ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα, άλλη μία μάχη, με την πέμπτη διάσωση να είναι γεγονός μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η κρισιμότητα της κατάστασης ήταν τέτοια που η νεαρή γυναίκα, προκειμένου να απεγκλωβιστεί, ζήτησε να ακρωτηριάσουν το πόδι της καθώς βρισκόταν για πάνω από 48 ώρες κάτω από τα χαλάσματα. Η υποστήριξη από τους Έλληνες διασώστες ήταν τέτοια που ένας εξ αυτών κρατούσε το χέρι της 20χρονης, δίνοντάς της κουράγιο.

«Της δώσαμε το χέρι για ψυχολογική υποστήριξη» δηλώνει χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής. Επισημαίνει, δε, ότι μετά τον απεγκλωβισμό δόθηκε στη γυναίκα νερό και φαγητό.

«Μας ευχαρίστησε» συμπληρώνει ο κ.Αρτοποιός.

Η ταλαιπωρημένη Αϊρίν βρισκόταν σε βάθος 10 με 15 μέτρα. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, όμως, είχε εκφράσει την ασιόδοξη εκτίμησή του ότι η γυναίκα θα έβγαινε ζωντανή.

Τελικά τα κατάφερε, χωρίς να ακρωτηριαστεί το πόδι της.

Βίντεο από τη στιγμή διάσωσης της 20χρονης

https://youtu.be/6SwxXnrYSlE

Εντόπισαν κι άλλο παιδί  ζωντανό οι Έλληνες διασώστες

Συγκλονιστικές στιγμές διαδραματίστηκαν νωρίτερα σε κτήριο που κατέρρευσε στην πόλη Χατάι της Τουρκίας όπου οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό ενός ακόμη παιδιού που εντοπίστηκε ζωντανό στα ερείπια. Οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή του παιδιού και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά του, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο όπου είναι παγιδευμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς το παιδάκι βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας του, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας είχαν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονταιθηκαν στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν.

Τις προσπάθειες διέκοψε όμως ένας ισχυρός μετασεισμός που ανάγκασε την ομάδα να βγει για λίγο από τα χαλάσματα, με εντολή των υπευθύνων τής ομάδας, για να μην κινδυνεύσει και η δική τους η ζωή.

Ωστόσο η επιχείρηση ξεκίνησε και πάλι και είχε αίσιο τέλος για το παιδί.

Σημειώνεται ότι το παιδάκι ήταν το πέμπτο άτομο, μαζί με τον 50χρονο και τρία ακόμα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί από την Ελληνική Αποστολή Διάσωσης.

Το έργο των Ελλήνων διασωστών

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται. Χάρη στο πείσμα τους, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά τους και την αυταπάρνηση με την οποία κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, μία 9χρονη, μία 7χρονη. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.

Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο άνδρα από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.

Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχιουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.

Νέα αποστολή στην Τουρκία

Στο μεταξύ, το πρωί ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό με την ονομασία Τάλως για το οποίο είπε ότι «είναι πολύτιμος σύντροφος γιατί η όσφρηση του τετράποδου βοηθάει στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων».

Στην δεύτερη ελληνική ομάδα θα συμμετέχουν, τέλος, και τρια στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ