Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη διάθεση των ΗΠΑ όλα τα πολωνικά MiG-29 | Μπάιντεν: Εμπάργκο σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο- Σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα οι τιμές τους

0
1005

Η Βαρσοβία  προτρέπει και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη να  πράξουν το ίδιο

Έτοιμη να αναπτύξει όλα τα MiG-29 που διαθέτει στην αμερικανική βάση στο Rammstein της Γερμανίας, εμφανίζεται η Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Μάλιστα προετρέπει και τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν ίδιου τύπου αεροσκάφη να  πράξουν το ίδιο. Η Πολωνία σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών το μοναδικό «αντάλλαγμα» που ζητά είναι «μεταχειρισμένα» αεροσκάφη των ΗΠΑ με αντίστοιχες δυνατότητες.

Η πολωνική πλευρά είναι έτοιμη να συμφωνήσει αμέσως με τους όρους αγοράς των MiG-29. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραχωρήσει στην Πολωνία μαχητικά F-16.

Μάλιστα προχθές Κυριακή δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τη Βαρσοβία για μια συμφωνία που προβλέπει την παροχή πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία διατηρούν σήμερα δεκάδες αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής από την εποχή του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Υπενθυμίζεται πως χθες Δευτέρα  μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Οι αρχές της Δημοκρατίας της Πολωνίας, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και της κυβέρνησης, είναι έτοιμες να αναπτύξουν – άμεσα και δωρεάν – όλα τα αεροσκάφη MIG-29 τους στην αεροπορική βάση Ραμστάιν και να τα θέσουν στη διάθεση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ταυτόχρονα, η Πολωνία ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μας παράσχουν μεταχειρισμένα αεροσκάφη με αντίστοιχες επιχειρησιακές δυνατότητες. Η Πολωνία είναι έτοιμη να καθορίσει αμέσως τους όρους αγοράς των αεροπλάνων.

Η πολωνική κυβέρνηση ζητά επίσης από άλλους Συμμάχους του ΝΑΤΟ – ιδιοκτήτες αεριωθούμενων αεροσκαφών MIG-29 – να ενεργήσουν στο ίδιο πνεύμα».

Ευρώπη: Μπροστά σε διπλό ενεργειακό αδιέξοδο μετά από το εμπάργκο ΗΠΑ – Βρετανίας στη Ρωσία και τις απειλές της Μόσχας

natural_gas_pipes_art

Σε εξωφρενικά υψηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – Πρόβλημα και με την προσφορά, καθώς η Μόσχα απείλησε να κλείσει τον Nord Stream 1 – Aδύνατη η άμεση ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία

Μπροστά σε ενεργειακό αδιέξοδο – τόσο ως προς την προσφορά, όσο και ως προς τις τιμές – βρίσκεται η Ευρώπη, μετά από την αναγγελία από ΗΠΑ και  Βρετανία ότι σταματούν τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία και τις απειλές της Μόσχας ότι θα κλείσει την στρόφιγγα στον Nord Stream 1, που είναι από τους βασικούς αγωγούς τροφοδοσίας με φυσικό αέριο της κεντρικής Ευρώπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρωί της Τρίτης, τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο 32%  μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Στη συνέχεια, η τιμή του φυσικού αερίου ισορρόπησε και τελικά μειώθηκε κατά 9% – μένοντας ωστόσο στα εξωφρενικά υψηλά επίπεδα των 200 ευρώ ανά MWh.

Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream 1 προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Αργεί η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία – Στα ύψη το πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς ανακοίνωνε το σχέδιο για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ενωμένης Ευρώπης από την Ρωσία «πριν από το 2030» – ενώ χώρες όπως η Ιταλία, που έχει περισσότερες εναλλακτικές πηγές ενεργειακής τροφοδοσίας σε σχέση με την Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια πριν υπάρξει μερική απεξάρτηση από τις ρωσικές ενεργειακές πηγές.

Το αμερικανικό εμπάργκο περιλαμβάνει τόσο το ρωσικό πετρέλαιο, όσο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο και τον άνθρακα,  στο πλαίσιο των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Ρωσία για τον «απρόκλητο και αδικαιολόγητο πόλεμο στην Ουκρανία».

Ήδη, η αναγγελία του εμπάργκο αύξησε την τιμή του αμερικανικού αργού κατά 7,1%  στα 127,8 δολάρια, με το βαρέλι (έφτασε και πάνω από τα 129 δολάρια  πριν επιστρέψει στα επίπεδα των 121 δολαρίων για να ανέβει και πάλι στα 126,5) να  βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008. Το πετρέλαιο τύπου Brent έφτασε ως και τα  131 δολάρια το βαρέλι  μετά από το διάγγελμα Μπάιντεν, για να πέσει αργότερα στα 128 δολάρια.

Μικρή η εξάρτηση των ΗΠΑ 

Το ρωσικό πετρέλαιο αντιπροσώπευε περίπου το 3% του αργού που έφτασε στις ΗΠΑ την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας αμερικανικής αρχής ενέργειας. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% στις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι εισαγωγές ρωσικού αργού στις ΗΠΑ το 2020 έπεσαν στο χαμηλότερο ετήσιο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την εταιρεία πληροφοριών Kpler.

Είναι προφανές οι ΗΠΑ έχει πολύ μικρότερη εξάρτηση από την Ευρώπη , που εισάγει από τη Ρωσία το 27% του πετρελαίου που χρησιμοποιεί. Όπως εκτιμάται, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών έγκειται στη συντονισμένη δράση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Οι επενδυτές επισημαίνουν ότι το ένα ερώτημα που προκύπτει αφορά τον χρόνο διάρκειας του εμπάργκο και το δεύτερο αφορά το εάν το πετρέλαιο από το Ιράν και τη Βενεζουέλα θα μπορούσε να συμβάλλει στην κάλυψη του κενού που θα προκύψει.

Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν σε ιδιωτικές συζητήσεις σημειώνουν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις προσπάθειες για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως και στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, αναφέρουν δύο πηγές με γνώση των συνομιλιών στο Bloomberg. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν φέρεται να σχεδιάζει νέες πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για αναζήτηση άλλων πηγών ενέργειας, δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν το Σαββατοκύριακο με μέλη της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο στη Βενεζουέλα για να συζητήσουν τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου και τους δεσμούς του Καράκας με τη Ρωσία, αναφέρουν άτομα με γνώση του ζητήματος.

Η αρμόδια υπηρεσία ενέργειας εκτιμά ότι οι ΗΠΑ εισάγουν καθημερινά 700.000 βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 8% των εισαγωγών το 2021, αν και η τάση ήταν πτωτική τους τελευταίους μήνες.

Πολύ πιο δύσκολο θα ήταν ένα εμπάργκο για την Ευρώπη, που εισάγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Ρωσία είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιπροσωπεύοντας το 27% των ευρωπαϊκών εισαγωγών το 2019, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το εμπάργκο Μπάιντεν

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν στο μήνυμά του και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ