Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάγγελμα Ζελένσκι – «Δείξτε στην ανθρωπότητα πώς να αμύνεται» | Nα απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια» του κόσμου

0
1387

Ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε νέο διάγγελμα, την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν το Κίεβο.

Σε νέο διάγγελμα προχώρησε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για υπεράνθρωπη προσπάθεια των συμπατριωτών του να αμυνθούν απέναντι στην Ρωσία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, μίλησε σε δραματικό τόνο για τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού ενώ χαρακτήρισε τη Ρωσία ως το «κακό», καλώντας παράλληλα τη Δύση για νέες οικονομικές κυρώσεις.

«Το κακό (εννοεί τη Ρωσία) οπλίστηκε με πυραύλους, βόμβες και πυροβόλα και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Καταστρέψτε την οικονομία τους. Δείξτε πως η ανθρωπότητα ξέρει πως να αμύνεται», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρο.ς

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο – Φτάνει ρωσικό κομβόι, ολονύχτιο σφυροκόπημα

Άλλη μια νύχτα τρόμου βιώνει το Κίεβο που δέχεται ξανά, για πέμπτο 24ώρο, το ανελέητο σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων, την ίδια ώρα που ένα τεράστιο στρατιωτικό κομβόι μήκους 5 χιλιομέτρων βρίσκεται μόλις 25 χιλιόμετρα μακριά από την ουκρανική πρωτεύουσα!

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σήμερα Δευτέρα δείχνουν ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις συνεχίζουν να πλησιάζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, διακρίνεται μια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή που εκτείνεται σε μήκος 27 χιλιομέτρων.

Το κομβόι αυτό, στην ανατολική πλευρά του αεροδρομίου Αντόνοφ, περιλαμβάνει εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και συνεχίζει να κινείται νότια, προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα πέντε χιλιόμετρα προς το κέντρο του Κιέβου το τελευταίο 24ωρο, πλησιάζοντας σταθερά προς τον στόχο τους, την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την πτώση της κυβέρνησης Ζελένσκι.

Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι η πρόοδος των Ρώσων στο πεδίο της μάχης «παραμένει αργή», ωστόσο τα πέντε χιλιόμετρα δεν αποτελούν αμελητέα απόσταση, αν αναλογιστεί κάποιος και την αντίσταση που έχουν βρει από τον ουκρανικό στρατό.

Ο ρωσικός στρατός ανοίγει δρόμο για να εκκενωθεί το Κίεβο

Ο στρατός της Ρωσίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν «ελεύθερα» το Κίεβο, πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κατηγορώντας παράλληλα τις ουκρανικές αρχές ότι τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε το άνοιγμα ενός ασφαλούς διαδρόμου για τους Ουκρανούς αμάχους ώστε να εγκαταλείψουν τo Κίεβο.

«Κάνουμε έκκληση στους πολίτες του Κιέβου. Όλοι οι κάτοικοι της πόλης είναι ελεύθεροι να εγκαταλείψουν την ουκρανική πρωτεύουσα κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Κιέβου-Βασίλκοφ. Αυτή η διαδρομή είναι ανοιχτή και ασφαλής», δήλωσε ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Για άλλη μια φορά, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στοχεύουν μόνο στρατιωτικούς στόχους και ότι ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας παράλληλα δήλωσε ότι η Ρωσία έχει «την αεροπορική υπεροχή» σε όλη την Ουκρανία, κατά την πέμπτη ημέρα της εισβολής στη χώρα, μετά την καταστροφή των ουκρανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Buk M-1, S-300 καθώς και την κατάρριψη πέντε μαχητικών αεροσκαφών.

Αφού επιβεβαίωσε την κατάληψη από τους Ρώσους της πόλης Μπερντιάνσκ, στη νότια Ουκρανία, την οποία έχουν ήδη ανακοινώσει οι ουκρανικές αρχές, ο Κονατσένκοφ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα «ελέγχει πλήρως την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια», στα νοτιοανατολικά.

«Το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού συνεχίζει το έργο συντήρησης των εγκαταστάσεων», επεσήμανε ο Κονατσένκοφ τονίζοντας ότι «η ακτινοβολία υποβάθρου βρίσκεται στα κανονικά επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι επίσης έχουν εξαπολύσει επίθεση με τη στήριξη του ρωσικού στρατού, ο Κονατσένκοφ ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει κατά ακόμα 19 χιλιόμετρα.

Έλληνας από το Κίεβο στο Newsbomb.gr: Φοβόμαστε μην γίνει εδώ ό,τι στη Συρία και το Αφγανιστάν

Την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στο Κίεβο για πέμπτη ημέρα μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις σκέψεις και τα συναισθήματα των κατοίκων της ουκρανικής πρωτεύουσας μετέφερε στο Newsbomb.gr ο Αναστάσιος Μητσόπουλος ο οποίος βρίσκεται εκεί καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «εδώ είναι οι δουλειές μου, δεν μπορώ να τα παρατήσω όλα».

Όπως είπε στο Newsbomb.gr ο κ. Μητσόπουλος από νωρίς το πρωί της Δευτέρας ακούγονται ριπές ανά διαστήματα ενώ παντού υπάρχουν οδοφράγματα τα οποία ελέγχονται από την πολιτοφυλακή.

«Είχαμε εκρήξεις όλο το βράδυ ενώ σε κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί στο Κίεβο έμαθα ότι σημειώθηκε έκρηξη για να εμποδίσουν την προέλαση των Ρώσων» προσθέτει ο κ. Μητσόπουλος.

Αν και από τις 8 το πρωί (τοπική ώρα) στο Κίεβο έχει αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, εντούτοις, όπως λέει στο Newsbomb.gr, «ελάχιστοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν καθώς οι έλεγχοι είναι ασφυκτικοί και τα καταστήματα που λειτουργούν ελάχιστα».

Στο ερώτημα ποια είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν ανάμεσα στους Ουκρανούς ο κ. Μητσόπουλος λέει ότι «υπάρχει ένας πατριωτικός ενθουσιασμός και μια προσμονή για τις συνομιλίες στη Λευκορωσία. Ελπίζουμε να καταλήξουν κάπου». Όπως, όμως, σπεύδει να συμπληρώσει «φοβόμαστε ότι θα γίνουμε Συρία και Αφγανιστάν».

Όπως εξηγεί στο Κίεβο δόθηκαν όπλα σε όποιον ήθελε «έτσι όταν κυκλοφορείς δεν ξέρεις αν ο δίπλα σου έχει όπλο και ποιος είναι αυτός».

Στο πολεμικό πεδίο η ενημέρωση που έχουν οι κάτοικοι στην περιοχή που μένει ο κ. Μητσόπουλος είναι ότι οι Ρώσοι είναι στα 10-20 χιλιομετρα, προσθέτοντας, πάντως, ότι «παραδόξως όλες οι υποδομές λειτουργούν κανονικά. Έχουμε ηλεκτρικό, νερό, διαδίκτυο».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν με τους ηγέτες της Ευρώπης

Οι ΗΠΑ αποκλείουν την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Τζεν Ψάκι Λευκός Οίκος
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

«Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

«Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή» του μέτρου, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

«Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η Ψάκι.

Ζελένσκι: Nα απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε «όλα τα αεροδρόμια και λιμάνια» του κόσμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
AP Photo

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε σήμερα να απαγορευθεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «εξετάσει τον πλήρη αεροπορικό αποκλεισμό» του εναέριου χώρου της Ουκρανίας «για τους πυραύλους, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα» της Ρωσίας, κάτι πάντως που η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε σχεδόν άμεσα.

«Αυτό το κακό πρέπει να σταματήσει αμέσως. Και να καταστραφεί οικονομικά, για να φανεί ότι η ανθρωπότητα είναι ικανή να αμυνθεί», πρόσθεσε ο ουκρανός πρόεδρος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ