Ποια είναι τα σούπερ όπλα του Πούτιν

0
848

Μηχανισμός προηγμένης τεχνολογίας, τα σούπερ όπλα του Πούτιν.

Ονομάζονται Putin’s superoruzhie (τα σούπερ όπλα του Πούτιν) και με αυτόν τον χαρακτηρισμό περιγράφονται τα προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα που αναπτύσσει μαζικά η Ρωσία τα τελευταία χρόνια. «Ο στρατός της Ρωσίας θέλει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ενσωμάτωση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα» ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο ο αντιστράτηγος Μάικλ Γκρόεν, διευθυντής του  Joint Artificial Intelligence Center  , ενός οργανισμού με αντικείμενο την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη που δημιούργησε το 2018 το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Στα χέρια του Γκρόεν βρίσκονται στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότερα από 150 οπλικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης από τον ρωσικό στρατό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μη επανδρωμένα οχήματα που κινούνται σε αέρα, στεριά, θάλασσα αλλά και στο υπέδαφος. Ο αντιστράτηγος αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για χρήση σε κυβερνοπόλεμο και παράνομες δραστηριότητες μέσα στο Διαδίκτυο.

Ο στρατηγός Τζον Χάιτεν αντιπρόεδρος του Joint έχει δηλώσει ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενσωματώσει τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης σε πυρηνικά όπλα και διαστημικά οπλικά συστήματα. Τέτοια όπλα είναι πύραυλοι που θα κινούνται με υπερηχητικές ταχύτητες έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα για να υπερπηδούν τις αντιπυραυλικές ασπίδες και να χτυπούν τον στόχο τους εμφανιζόμενοι κυριολεκτικά από το πουθενά χωρίς να γίνονται ποτέ αντιληπτοί.

Αν και το συγκεκριμένο πρόγραμμα προχωρά με απόλυτη μυστικότητα εκτιμάται ότι η Ρωσία έχει ήδη πάρει σημαντικό προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα μαζί πιθανώς με την Κίνα που επίσης έχει ένα ανάλογο μυστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη ενώ οι ΗΠΑ είχαν επιλέξει να μην ασχοληθούν με τέτοιου είδους πυραύλους. Όμως το αμερικανικό Πεντάγωνο μπροστά στον κίνδυνο που διαπίστωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα στην κατασκευή τέτοιων πυραύλων. Όμως οι αναλυτές αναφέρουν ότι ο αμερικανικός στρατός θα χρειαστεί πλέον αρκετό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος σε αυτόν τον τομέα. Ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι η Ρωσία συνεργάζεται με την Κίνα στην κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας οπλικών συστημάτων κυρίως αεροσκαφών και ελικοπτέρων καθώς και διαστημικών.

 Η ρωσική     hi-tech     φαρέτρα  

Το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας αποφάσισε τη δημιουργία αυτόνομου τμήματος ανάπτυξης οπλικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης με δικό του προϋπολογισμό το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από δύο μήνες. Ανάμεσα στα αυτόνομα και ημιαυτόνομα οπλικά συστήματα που γνωρίζουμε ότι έχει ήδη κατασκευάσει η Ρωσία είναι το Uran-9και το Uran-6.

Το Uran-9 είναι ένα πολλαπλών ρόλων σύστημα που μοιάζει με μικρό τανκ και είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών, φλογοβόλα και αντιαρματικούς πυραύλους. Το Uran-6λειτουργεί ως μπουλντόζα, ανοίγοντας δρόμους για στρατιώτες σε ναρκοπέδια. Πρόκειται για δύο συστήματα που πιστεύεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις στη Συρία. Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει επίσης αυτόνομα συστήματα βασιζόμενα στα άρματα μάχηςT-72και Τ-14Armata αλλά και υποβρύχια πυρηνοκίνητα dronesτύπουPoseidon,ικανά να φέρουν όπλα με πυρηνικές κεφαλές.

Τα αεροσκάφη MIG-31 επιλέχθηκαν για να μεταφέρουν νέας γενιάς υπερηχητικούς πυραύλους Dagger που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε αέρα και στεριά σε αποστάσεις δύο χιλιάδων χλμ. Ο πύραυλος αυτός θα μπορεί να κινείται με ταχύτητες άνω των 12 χιλιάδων χλμ./ώρα και τα σημερινά αντιπυραυλικά συστήματα δεν μπορούν να τον καταρρίψουν. Ο αντίστοιχος πύραυλος που θα εκτοξεύεται από ρωσικά πλοία ονομάζεται «Zircon». Οι δύο πύραυλοι αναμένεται να είναι στη διάθεση του ρωσικού στρατού εντός του 2022.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού έχει δηλώσει ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης «όπλων του μέλλοντος» όπως τα χαρακτήρισε ανάμεσα στα οποία είναι και στρατιώτες ρομπότ παρόμοιοι με αυτούς που βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Οι Ρώσοι στρατιωτικοί επιτελείς ποντάρουν πολύ στη κατασκευή προηγμένων αυτόνομων πλοίων και υποβρυχίων τα οποία θα καταστήσουν την Ρωσία «άρχοντα των ωκεανών» όπως χαρακτηριστικά λένε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ