Κραυγή απόγνωσης από Έλληνες της Ουκρανίας: «Βοηθήστε μας να φύγουμε με ασφάλεια» | Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: Ένα βήμα πριν την εισβολή

1
3240

Όλο και πιο δυνατά χτυπούν πλέον τα «τύμπανα του πολέμου» στην Ουκρανία μετά το δραματικό διάγγελμα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στον ουκρανικό λαό που έκανε λόγο για επίθεση της Ρωσίας την Τετάρτη.

Έκδηλη όπως είναι φυσικό είναι η ανησυχία των Ελλήνων που ζουν στην Ουκρανία καθώς το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τους καλεί να αποχωρήσουν άμεσα από τη χώρα. Να σημειωθεί ότι στην Ουκρανία ζούν 120.000 Έλληνες εκ των οποίων οι 1.400 έχουν ελληνικό διαβατήριο.

Ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας που ζει στη Χερσώνα της Ουκρανίας, είναι από αυτούς που επιθυμεί άμεσα να εγκαταλείψει τη χώρα αφήνοντας πίσω του ότι έχτισε με κόπο τα τελευταία χρόνια.

«Η πόλη που ζω είναι μόλις 120 χιλιόμετρα από την Κριμαία. Σε περίπτωση εισβολής είναι βέβαιο ότι εγώ και η οικογένεια μου θα βρεθούμε στη πρώτη ζώνη πυρός. Αν δεν φύγουμε άμεσα θα παγιδευτούμε» δήλωσε στο Newsbomb.gr.

Παρά το γεγονός ότι όλες τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της Ουκρανίας ζουν με την αγωνία για την επόμενη ημέρα περιμένοντας τις κινήσεις της Ρωσίας η καθημερινότητα σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο κυλά ήρεμα, φαινομενικά τουλάχιστον όπως λέει.

«Έχω δηλώσει στις ελληνικές προξενικές Αρχές τα στοιχεία της οικογένειας μου και τα δικά μου. Δυστυχώς ακόμη δεν έχει στηθεί ένας μηχανισμός για την άμεση και οργανωμένη αποχώρησή μας. Μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε με δικά μας μέσα. Απευθύνω έκκληση να μας βοηθήσουν να εγκαταλείψουμε τη χώρα με ασφάλεια. Νιώθω ότι κινδυνεύω μένοντας εδώ ανέφερε στο Newsbomb.gr.

Σημειώνεται ότι τις επόμενες ώρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα διότι δεν έχει βρει τον χρόνο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

SOS των ομογενών μας: Μόνο ο Θεός και ο Πούτιν ξέρουν τι μας ξημερώνει

Ως εφιάλτης φαντάζει και για τους ομογενείς μας πιθανή ρωσική εισβολή και ο κίνδυνος να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του πυρός.

«Για την ώρα είμαστε ψύχραιμοι… δεν υπάρχει πανικός αλλά έκδηλη ανησυχία», δηλώνει η υπεύθυνη για εκπαιδευτικά θέματα της Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Ουκρανίας Έλενα Ντόμπρα μιλώντας στο Newsbomb .gr.

«Μόνο ο Θεός και ο Πούτιν ξέρουν τι μας ξημερώνει. Παίζονται πολιτικά γεωπολιτικά παιχνίδια και η Ουκρανία είναι το θύμα αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά. «Ελπίζουμε να ξεπεραστεί η κρίση. Δεν ετοιμάζουμε βαλίτσες και δεν θα εγκαταλείψουμε τα χώματα των προγόνων μας», κατέληξε.

Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: Ένα βήμα πριν την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία

Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι: Ένα βήμα πριν την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία

«Τύμπανα» πολέμου στην Ουκρανία: «Η ρωσική επίθεση πλησιάζει, ενημερωθήκαμε ότι θα γίνει την Τετάρτη», τόνισε σε δραματικούς τόνους ο Ζελένσκι σε διάγγελμά του προς τον ουκρανικό λαό

Αιφνιδιαστικό και σε δραματικούς τόνους ήταν το διάγγελμα που απηύθυνε o Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στον ουκρανικό λαό, κάνοντας λόγο για πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Κίεβο και αναφέρουν ότι η αναμενόμενη επίθεση των Ρώσων θα πραγματοποιηθεί αυτή την την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου.

«Μας είπαν ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας», ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια, καλώντας τους Ουκρανούς να υψώσουν την ουκρανική σημαία.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έθεσε σε ετοιμότητα την ουκρανική αστυνομία μέχρι το Σάββατο, ενώ σημείωσε ότι η Τετάρτη θα είναι ημέρα ενότητας και αργία, που σημαίνει ότι θα υψωθεί η ουκρανική σημαία σε όλα τα δημόσια κτήρια, ενώ στις 10 το πρωί θα ακούγεται παντού ο εθνικός ύμνος.

«Μας απειλούν με πόλεμο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, (εννοώντας τους Ρώσους) και πρόσθεσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ.

Λίγο νωρίτερα, ο Ζελένσκι προέτρεψε αξιωματούχους, πολιτικούς και επιχειρηματίες που πρόσφατα έφυγαν από την Ουκρανία να επιστρέψουν στη χώρα τους μέσα σε 24 ώρες. «Είναι καθήκον σας, σε μια τέτοια κατάσταση, να είστε μαζί μας, με τον ουκρανικό λαό. Προτείνω να επιστρέψετε στην πατρίδα σας μέσα σε 24 ώρες και να σταθείτε στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, της διπλωματίας και του λαού μας», τόνισε.

Τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι βουλευτές και επιχειρηματίες έφυγαν από τη χώρα το Σαββατοκύριακο, αφού οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες συνέστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν επειγόντως την Ουκρανία. «Επιστρέψτε στον λαό και τη χώρα σας, που ήταν η πηγή των εργοστασίων και της περιουσίας σας», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Τις επόμενες ώρες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του, προκειμένου να τονιστεί εκ νέου η ανάγκη προστασίας της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τηλεφώνημα δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα διότι δεν έχει βρει τον χρόνο ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

100.000 Ρώσοι στρατιώτες στα σύνορα

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, η Ουκρανία είναι περικυκλωμένη από 100.000 Ρώσους στρατιώτες. Παράλληλα, η Ρωσία φαίνεται πως ενίσχυσε περαιτέρω τη στρατιωτική της δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας για το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων.

Μετακινούν την πρεσβεία τους από το Κίεβο οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας, ενόψει της «δραματικής επιτάχυνσης» της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα, ανακοίνωσε σήμερα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Η πρεσβεία θα παραμείνει σε επαφή με την ουκρανική κυβέρνηση», αλλά «προτρέπουμε σθεναρά όλους τους Αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα αμέσως», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν σε ανακοίνωσή του.

«Παράθυρο» διαλόγου από τη Ρωσία μέσω Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως υφίσταται μια «πιθανότητα» να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού η ουκρανική κρίση, τη στιγμή που η Δύση εκφράζει φόβους ότι οι εντάσεις θα μετατραπούν σε ένοπλη σύγκρουση.

«Οφείλω να πω ότι υπάρχει πάντα μια πιθανότητα» να «επιλυθούν τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στη διάρκεια συνομιλίας του με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση, ενώ πρόσθεσε πως οι ευκαιρίες για διάλογο «δεν έχουν εξαντληθεί».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη στον Πούτιν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά πρόσθεσε πως οι απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν ήταν ικανοποιητικές.

Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ: Η Ρωσία δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία «εκτός κι αν προκληθούμε»

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα The Guardian δήώσε: «Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε».

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει. «Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

Λεντριάν: «Όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή επίθεση» της Ρωσίας

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι «όλα τα στοιχεία» συντρέχουν για μια «σφοδρή» στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υφίστανται όλα τα στοιχεία προκειμένου να διεξαχθεί μια σφοδρή επίθεση εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία; Ναι, αυτό είναι αλήθεια, είναι πιθανό, είναι πιθανό (να γίνει) γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 5.

«Αυτό ελλοχεύει», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις μιας επικείμενης επέμβασης της Ρωσίας.

«Άραγε, ο πρόεδρος Πούτιν πήρε τις αποφάσεις του σχετικά με μια επιχείρηση ή όχι; Κατά τη γνώμη μου, τίποτα δεν το υποδεικνύει αυτό σήμερα», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Η Ρωσία έκρινε πιθανή σήμερα μια διπλωματική διευθέτηση της κρίσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία και ανακοίνωσε το τέλος ορισμένων στρατιωτικών γυμνασίων, τη στιγμή που ο φόβος μιας επικείμενης εισβολής φθάνει στο αποκορύφωμά του.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη στρατιωτική κατάσταση με μια κλιμάκωση που εντείνεται», επισήμανε, εντούτοις, ο Ζαν Ιβ Λεντριάν. «Είναι επείγον για όλους μας να σταματήσει η κλιμάκωση». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο «Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να εμποδίσει την Ουκρανία να έχει την κυριαρχία της, την ακεραιότητά της…».

«Εάν κατά σύμπτωση, η κυριαρχία, ένα μέρος της κυριαρχίας ή της ακεραιότητας της Ουκρανίας αμφισβητηθούν από μια σημαντική επέμβαση εκ μέρους της Ρωσίας, τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, μαζικές κυρώσεις», τόνισε.

Η Γαλλία δεν έχει προς το παρόν καλέσει τους χίλιους υπηκόους της που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Όμως, οι οικογένειες του προσωπικού της πρεσβείας που θέλουν να «επιστρέψουν» μπορούν να το κάνουν, είπε ο Ζαν Ιβ Λεντριάν.

«Με τον παραμικρό κίνδυνο θα λάβουμε άμεσες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος. Το Παρίσι συστήνει μονάχα, προς το παρόν, στους Γάλλους να μην επισκέπτονται την Ουκρανία.

Ειδήσεις

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Όχι κι άλλους Έλληνες στην Ελλαδα. Είναι πάρα πολλοί. Να έρθουν μόνο αν προσηλυτιστουν στο Ισλάμ. Μόνο Μουσουλμάνους θέλουμε από Πακιστάν, Μπαγκλαντές κτλ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ