Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στα σύνορα Ιράκ-Ιράν – Πάνω εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες – ΒΙΝΤΕΟ Η στιγμή του φονικού σεισμού

1
4497

Ανείπωτος θρήνος στο Ιράν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματιές από το σεισμό (pics+vid)

Ανείπωτος θρήνος στο Ιράν: Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματιές από το σεισμό (pics+vid)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να βγάλουν τους εγκλωβισμένους από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή πάνω στα σύνορα με το Ιράκ

Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για 415 νεκρούς και πολλές χιλιάδες τραυματίες. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, οι τοπικές Αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν επίσης το πρόβλημα των χιλιάδων άστεγων που θα κοιμηθούν για δεύτερη νύχτα στο ύπαιθρο. Τα περισσότερα από τα θύματα έχουν αναφερθεί στο Ιράν: 407 νεκροί και 6.700 τραυματίες, όλοι τους στην επαρχία Κερμανσάχ που συνορεύει με το Ιράκ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Βαγδάτη και σε πολλές ιρακινές επαρχίες αλλά μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο 8 νεκροί και 336 τραυματίες σε όλη τη χώρα.

«Οι άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη από σκηνές, νερό και τρόφιμα» δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν ο στρατηγός Μοχαμέντ Αλί Τζαφαρί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. «Τα κτήρια που κατασκευάστηκαν πρόσφατα άντεξαν αλλά τα παλαιότερα, ιδίως τα πλίνθινα, καταστράφηκαν ολοσχερώς», εξήγησε, προσθέτοντας ότι ελπίζει η επιχείρηση απομάκρυνσης των χαλασμάτων να ολοκληρωθεί πριν νυχτώσει.

 

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που μεταδίδονται από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν πράγματι ότι πολλές πολυκατοικίες που χτίστηκαν σχετικά πρόσφατα δεν έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Οι ιρανικές Αρχές δεν έδωσαν άδεια στο Γαλλικό Πρακτορείο και σε δημοσιογράφους άλλων ξένων μέσων ενημέρωσης να επισκεφθούν την περιοχή.

Το επίκεντρο του σεισμού των 7,3 βαθμών εντοπίστηκε κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων βόρεια του Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ, της πόλης που έχει πληγεί περισσότερο. Μόνο στην πόλη αυτή των 85.000 κατοίκων έχουν αναφερθεί 280 νεκροί. Νωρίς το πρωί οι διασώστες έβγαλαν ζωντανούς από τα συντρίμμια μια μητέρα με το μωρό της.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και τα μισά σχολεία της περιφέρειας έχουν υποστεί ζημιές. Στη γειτονική περιφέρεια Νταλαχού πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim που επικαλείται δηλώσεις ενός τοπικού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι Αρχές έχουν στείλει στην περιοχή 22.000 σκηνές, 52.000 κουβέρτες, 17 τόνους ρύζι και περισσότερα από 200.000 μπουκάλια νερό. Ωστόσο, σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Fars ακούγεται μια γυναίκα να διαμαρτύρεται στον υπουργό Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί-Φαίλ ότι οι κάτοικοι «δεν έχουν νερό».

IRAQ

Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι ξανάνοιξαν οι δρόμοι που είχαν κλείσει εξαιτίας κατολισθήσεων στην επαρχία Κερμανσάχ. Στο Σαρ-ε-Πολ-ε-Ζαχάμπ δεν έχει επανέλθει ακόμη η ηλεκτροδότηση.

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στην κυβένηση και τις ένοπλες δυνάμεις να κινητοποιήσουν «ό,τι μέσο έχουν στη διάθεσή τους» για να βοηθήσουν τους κατοίκους. Περίπου 200 τραυματίες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομεία της Τεχεράνης.

Στο Νταρμπαντιχάν, την κοινότητα του Ιράκ που έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό, οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές ένα φράγμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

IRAQ1

Το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής περισσότεροι από 150 μετασεισμοί και από αυτούς ο μεγαλύτερος ήταν 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Πηγή φωτογραφιών: Sky news, ndtv

Λίγη ώρα μετά τις οχτώ (ώρα Ελλάδας)

Ο εγκέλαδος χτύπησε 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης – Πληροφορίες για εκατοντάδες τραυματίες και πολλούς εγκλωβισμένους – Οχτώ χωριά έχουν «ισοπεδωθεί»

Σεισμός Ιράν – Ιράκ: Τους 100 έφτασαν οι νεκροί του σεισμού των 7,3 Ρίχτερ – Χιλιάδες οι τραυματίες

Σεισμός Ιράν - Ιράκ: Τους 100 έφτασαν οι νεκροί του σεισμού των 7,3 Ρίχτερ - Χιλιάδες οι τραυματίες

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής (12/11) περιοχές κοντά στα σύνορα του Ιράκ και του Ιράν αυξήθηκε σε τουλάχιστον 100 στην επικράτεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας (Ιράν), όπως μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ επικαλούμενα το υπουργείο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

629693.regional

Επίσης, κατά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε μια ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
ΒΙΝΤΕΟ Η στιγμή του φονικού σεισμού:

Συνέβη στις 20.18 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νεκροί, τουλάχιστον 7, αλλά και στην Τουρκία όπου προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Στο Ιράκ, η σεισμική δόνηση είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 ανθρώπων στην επαρχία Σουλεϊμανίγια, που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν, όπως έγινε γνωστό από τις αρχές.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν στην πόλη Νταρμπανταχάν, 60 χλμ νότια της πόλης της Σουλεϊμανίγιας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχός της Νάσεχ Μούλα Χασάν.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ένα στέλεχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων δήλωσε ότι πολλά θύματα έχουν αναφερθεί στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, περίπου 15 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ.

Επιπλέον, «ένα παιδί και ένας ηλικιωμένος άνδρας σκοτώθηκαν και 105 τραυματίστηκαν» στην περιοχή Καλάρ, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου της περιοχής.

Στο σύνολο της επαρχίας, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ έχουν καταγραφθεί και υλικές ζημιές, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Βαγδάτη, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Στο Ιράν, τουλάχιστον 7 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν» στην πόλη Κασρ ε Σιρίν, στα σύνορα με το Ιράκ, και «άλλος ένας στην Αζγκαλέχ», σε απόσταση 40 χλμ βορειοανατολικά, δήλωσε στο ιρανικό πρακτορείο ο κυβερνήτης της επαρχίας Κερμανσάχ Χουσάνγκ Μπαζβάντ.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στις επαρχίες Κερμανσάχ και το Ιλάμ που επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλάμ, στα σύνορα με το Ιράκ, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κοιμηθούν σε δρόμους και πάρκα, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Στο Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία, οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, ωστόσο επέστρεψαν λίγο μετά.

Η τελευταία μεγάλη σεισμική δόνηση στο Ιράν σημειώθηκε το 2003 στο Μπαμ, στην επαρχία Κερμάν (νοτιοανατολικά). Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

 

Σεισμός τώρα 6,7 Ρίχτερ στην Κόστα Ρίκα (pics)

Φωτογραφίες:

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους  6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:28, ώρα Ελλάδας, στην κεντρική Αμερική, κοντά στις ακτές της Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC) και του Αμερικάνικου USGS.

629779.regional

Το επίκεντρο της δόνησης ορίζεται 9χλμ. ανατολικά της πόλης Τζάκο και 63χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ

Το εστιακό βάθος μετρήθηκε στα 10χλμ.

Από την πλευρά του, το USGS κατέγραψε το σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μην ησυχάζετε, δεν τελειώσαμε με τους σεισμούς, στους επόμενους 3-4 μήνες θα γίνει δυνατός 6,2 ρίχτερ.

    Να ευχόμαστε το νέο επίκεντρο να είναι ανατολικά στον κόλπο της Αλικαρνασσού και όχι στο ρήγμα της Κω στον Άγιο Φωκά που περιμένει ή στο άλλο ρήγμα της Κω από το ψαλίδι μέχρι την Αντιμάχεια στους πρόποδες του Δίκαιου. Κάντε κουράγιο γιατί το 6,6 ΡΙΧΤΕΡ πάντα φέρνει έναν μετασεισμό γύρω στα 6.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ