Βασίλης Καρράς: Την Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα, την Τετάρτη η κηδεία | Η άλλη πλευρά του είχε γράψει στίχους και μουσική για 150 τραγούδια

0
5811

Βασίλης Καρράς: 10 από τα αξέχαστα τραγούδια του – Την Τρίτη το λαϊκό προσκύνημα, την Τετάρτη η κηδεία

Από τις 9 το πρωί το λαϊκό προσκύνημα Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας – Στο Κοκκινοχώρι Καβάλας το τελευταίο αντίο

Η άλλη πλευρά ενός μεγάλου λαϊκού ερμηνευτή: Ο Βασίλης Καρράς είχε γράψει στίχους και μουσική για 150 τραγούδια

Τη μουσική και τους στίχους ποιων τραγουδιών δικών του και άλλων τραγουδιστών και τραγουδιστριών που έγιναν επιτυχίες έγραψε ο μεγάλος Βασίλης Καρράς;

25-karras-arthrou

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές των τελευταίων, τριανταπέντε τουλάχιστον ετών, ο Βασίλης Καρράς (πραγματικό επώνυμο Κεσογλίδης) έφυγε χθες, παραμονή Χριστουγέννων από κοντά μας σε ηλικία 70 ετών. Στη συνείδηση των περισσότερων έχει καταχωρηθεί ως ερμηνευτής λαϊκών κυρίως τραγουδιών.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η άλλη πλευρά του Βασίλη Καρρά ως συνθέτης και στιχουργός. Υπάρχουν περισσότερα από 150 τραγούδια, κάποια σε δική του μουσική και στίχους, άλλα που ο ίδιος έγραψε μόνο τη μουσική και μερικά που οι στίχοι ήταν δικοί του. Μερικά από αυτά τα ερμήνευσε ο ίδιος και έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Κάποια τα τραγούδησαν άλλοι συνάδελφοί του. Και πολλά από αυτά έγιναν επιτυχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι τραγούδια του Βασίλη Καρρά ερμήνευσαν ακόμα και κορυφαία ονόματα της σημερινής εποχής όπως ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η Λένα Ζευγαρά. Με την άγνωστη αυτή πλευρά του Βασίλη Καρρά ως συνθέτη και στιχουργού, θα ασχοληθούμε στο σημερινό μας άρθρο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΡΑΣ~ΚΑΛΥΒΑ LIVE('89)

Ο Χάρης Κωστόπουλος, ο Δημήτρης Ρακιτζής και ο Μάνος Ξυδούς

Με την ευκαιρία θα αναφερθούμε και σε κάποια άγνωστα στοιχεία για το ξεκίνημα της καριέρας του μεγάλου Βασίλη Καρρά. Αν και ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, ευρύτερα γνωστός άρχισε να γίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Όλα τα L.P. που κυκλοφόρησε από το πρώτο με τίτλο «Αλησμόνητες Ώρες» (1980) ως και τα «Αστέρια του Βορρά» όπου συμμετείχαν και άλλοι ερμηνευτές και ερμηνεύτριες από τη Βόρεια Ελλάδα και κυκλοφόρησε το 1991, «βγήκαν» από την εταιρεία VASIPAP.

O πρώτος δίσκος του που έγινε «απευθείας» χρυσός πουλώντας πάνω από 30.000 αντίτυπα ήταν το «Αποκλειστικά για Σένα» (1988).

karras-kai-kostopoulos
Ο Βασίλης Καρράς με τον Χάρη Κωστόπουλο

Μεγάλη ήταν η συμβολή στην αρχή της καριέρας του Βασίλη Καρρά, του συνθέτη και μουσικού (γνωστότερος στους νεότερους είναι κυρίως ως τραγουδιστής) Χάρη Κωστόπουλου που έγραψε πολλές επιτυχίες του και τον συνόδευε ως μπουζουξής σε ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις και του συνθέτη και στιχουργού Δημήτρη Ρακιτζή που έγραψε μερικές από τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες του («Κάτω τα Χέρια σου», «Ψυχούλα μου», «Νύχτωσε κι απόψε» κ.ά.).

rakitzis
Ο συνθέτης Δημήτρης Ρακιντζής

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Βασίλης Καρράς έγινε γνωστός σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το δίδυμο Αλέκου Χρυσοβέργη και (του αείμνηστου) Σπύρου Γιατρά του έδωσαν τραγούδια που είναι γνωστά μέχρι σήμερα.

Να αναφέρουμε τέλος πώς ο Βασίλης Καρράς είχε καθοριστική συμβολή στην επιτυχία των «Πυξ Λαξ». Το δημοφιλές μουσικό συγκρότημα αν και είχε κυκλοφορήσει δύο L.P. («Τι άλλο να πεις πιο απλό» το 1990 και «Ζόρικοι Καιροί» το 1991) δεν είχε καταφέρει να γίνει ευρέως γνωστό. Το 1993 ο αείμνηστος Μάνος Ξυδούς, μέλος του συγκροτήματος αλλά και με διευθυντικό πόστο σε δισκογραφική εταιρεία, έγραψε το τραγούδι «Άστην να Λέει» και έπεισε τον ήδη καταξιωμένο Βασίλη Καρρά να το ερμηνεύσει. Αρχικά, ο Καρράς ακούγοντάς το παιγμένο σε πιο ροκ στιλ, είπε στον παραγωγό Αχιλλέα Θεοφίλου ότι δεν ταιριάζει με τη φωνή του.

ΠΥΞ ΛΑΞ & Βασίλης Καρράς - Ας' την να λέει (Live)

Τελικά, ένα μήνα αργότερα, το ερμήνευσε. Το «Άστην να Λέει» συμπεριλήφθηκε στο L.P. των Πυξ Λαξ «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί» που πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα σε μικρό χρονικό διάστημα και έγινε χρυσός. Το «Άστην να Λέει» έγινε τεράστια επιτυχία και το… μετέωρο βήμα των Πυξ Λαξ, άλμα προς την επιτυχία και την καταξίωση…

Ο συνθέτης και στιχουργό Βασίλης Καρράς

Επανερχόμαστε όμως στο βασικό θέμα του άρθρου μας, στον μεγάλο Βασίλη Καρρά ως συνθέτη και στιχουργό. Είναι αδύνατο να αναφέρουμε όλα τα τραγούδια που έχει γράψει. Θα αρκεστούμε σε όσα έγιναν περισσότερο γνωστά. Σε παρένθεση τα ονόματα των ερμηνευτριών και ερμηνευτών των τραγουδιών ενώ όπου δεν αναφέρουμε όνομα στιχουργού, τους στίχους του τραγουδιού έγραψε ο ίδιος ο Βασίλης Καρράς.

Βασίλης Καρράς~Όπως Παλιά Και Ορχηστρικό Θέατρο Πέτρας 2017

Ο Βασίλης Καρράς συνέθεσε μεταξύ άλλων και τα εξής τραγούδια: «Αλήτισσα Καρδιά» (Ζαφείρης Μελάς), «Βρέχει στη Θεσσαλονίκη» (Β. Καρράς), «Δεν έχω τίποτα να πω» (στίχοι: Πάνος Φαλάρας, ερμηνεία: Κωνσταντίνα), «Δώσ’ τα» (Γιώργος Δασκουλίδης), «Εγώ τα Λάθη μου» (Β. Καρράς), «Ένα Μαγαζί Γεμάτο» (Διογένης), «Και παίρνω κάτι δρόμους» (Άγγελος Διονυσίου), «Με ξέχασες» (Πέτρος Ίμβριος), «Μεθυσμένη μου Αγάπη» (Β. Καρράς), «Όπως παλιά» (Β. Καρράς), «Όταν τα χρόνια σου περάσουν» (Β. Καρράς), «Σώμα, βλέμμα και ψυχή» (Ελευθερία Ελευθερίου), «Τα Μεθυσμένα σ’ αγαπώ» (Β. Καρράς), «Τα Χιλιόμετρα» (Β. Καρράς), «Τολμάς και Λες» (Β. Καρράς), «Ώρες Μοναξιάς» (Διονύσης Μακρής), «Τολμάς και λες» (Β. Καρράς) κ.ά.

Tolmas Ke Les
Kardiopathies

Περισσότερα είναι τα τραγούδια τους στίχους των οποίων έγραψε ο Βασίλης Καρράς. Παραθέτουμε εδώ τα πιο γνωστά από αυτά. Μέσα στην παρένθεση θα βρείτε τα ονόματα των συνθετών (όπου δεν υπάρχουν, συνθέτης ήταν ο ίδιος) και των ερμηνευτριών-ερμηνευτών τους. Ξεχωριστή ήταν η συνεργασία του με τον αδικοχαμένο Παντελή Παντελίδη. Ο Καρράς εκτιμούσε πολύ τον Παντελίδη και τον είχε βοηθήσει, όπως και πολλούς και πολλές στο ξεκίνημά του: «Άδειοι Αναπτήρες» (Μουσική: Γαβριήλ Γαβριήλογλου, ερμηνεία: Σάκης Αρσενίου), «Από το Πουθενά» (Μουσική-ερμηνεία: Φίλιππος Πλιάτσικας), «Γέλα μου» (Δέσποινα Βανδή), «Γεμάτα Φεγγάρια» (Μουσική-ερμηνεία: Χάρης Κωστόπουλος), «Για να ‘ρθεις εδώ» (Μουσική-ερμηνεία: Stan), «Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε» (Μουσική-ερμηνεία: Παντελής Παντελίδης), «Για την πάρτη της» (Μουσική: Γαβριήλ Γαβριήλογλου, ερμηνεία: Λευτέρης Κιντάτος, στους στίχους συνεργάστηκε κι ο Γιάννης Μαλλιάς σύμφωνα με τον Λ. Κιντάτο), «Μη Φεύγεις» (Χρήστος Πάζης), «Εμείς δεν έχουμε το ίδιο φεγγάρι» (Μουσική: Χάρης Κωστόπουλος-ερμηνεία: Β. Καρράς), «Ένα κομμάτι Κυριακής» (Μουσική-ερμηνεία: Στέλιος Ρόκκος), «Έχεις Άγγελο» (Μουσική: Βασίλης Δήμας, ερμηνεία: Β. Καρράς), «Καρδιοπάθειες» (Μουσική: Δ. Ρακιτζής, πρώτη ερμηνεία: Ζαφείρης Μελάς, 1987), «Κι ας πονάω» (Μουσική: Γαβριήλ Γαβριήλογλου, ερμηνεία: Κωνσταντίνος Αργυρός), «Όνειρα» (Μουσική: Μιχάλης Τουρατζίδης, ερμηνεία: Λένα Ζευγαρά), «Πειρατικά» (Μουσική: Χάρης Κωστόπουλος, ερμηνεία: Σταμάτης Γονίδης), «Περιττά» (Μουσική: Γιώργος Μουκίδης, ερμηνεία: Νίκος Οικονομόπουλος), «Πιάνω χρυσάφι και γίνεται χώμα» (Μουσική: Φ. Πλιάτσικας, ερμηνεία: Β. Καρράς-Φ. Πλιάτσικας), «Τα βράδια τα κλεμμένα» (Μουσική-ερμηνεία: Νίκος Ζωιδάκης), «Το αδιέξοδο» (Ερμηνεία: Γιάννης Πάριος και Δέσποινα Βανδή) κ.ά.

Για τον ίδιο άνθρωπο μιλάμε - Β. Καρράς - Π. Παντελίδης
pantelidis-karras
Ο Βασίλης Καρράς με τον Παντελή Παντελίδη

Βασίλης Καρράς: 10 από τα αξέχαστα τραγούδια του

Αυτή ήταν μια άλλη πλευρά του μεγάλου Βασίλη Καρρά. Δυστυχώς έφυγε από κοντά μας και αυτός. Θεωρούμε ότι είχε να προσφέρει κι άλλα πράγματα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Καλό ταξίδι Βασίλη Καρρά, ευχαριστούμε για όλα, θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Όσο για όσους θεωρούν ότι ο Καρράς ερμήνευε απλά, σκυλάδικα τραγούδια, θεμιτή και αναμενόμενη η άποψή τους. Εμείς και εκατομμύρια ακόμα Έλληνες και Ελληνίδες θα συνεχίσουμε να «τα μιλάμε λαϊκά» γιατί «είναι ευλογημένα και τ’ αμπέλια και τα τέλια»…

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή και άφησε πίσω του πλούσια παρακαταθήκη στη λαϊκή μουσική με την Ελλάδα να ετομάζεται να τον αποχαιρετήσει αρχής γενομένης από την Τρίτη οπότε και η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ενώ η εξόδιος ακολουθία και η ταφή θα γίνει την Τετάρτη στο χωριό του μεγάλου τραγουδιστή, το Κοκκινοχώρι Καβάλας.

Ο Βασίλης Καρράς στα περισσότερα από 40 χρόνια καριέρας στο τραγούδι ερμήνευσε μερικά από τα πιο ωραία λαϊκά τραγούδια τα οποία άφησε ως παρακαταθήκη και κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Δείτε παρακάτω 10 αλησμόνητα τραγούδια του Βασίλη Καρρά

Νύχτα Ξελογιάστρα

Βασίλης Καρράς - Νύχτα ξελογιάστρα - ( Original + Lyrics)

Δεν πάω πουθενά

Den Pao Pouthena

Άσ’την να λέει

Vasilis Karras & Pyx Lax - Astin na leei.avi

Απ’ τον Βορρά Μέχρι τον Νότο

Βασίλης Καρράς - Απ' Το Βορρά Μέχρι Το Νότο

Όπως παλιά

Βασίλης Καρρας - Όπως παλιά - Official Audio Release

Ποια με καταράστηκε

Poia me katarastike - Vasilis Karras

Απορώ αν αισθάνεσαι τύψεις

Vasilis Karras - Aporw an aisthanesai typseis

Φαινόμενο

Vasilis Karras - Fainomeno

Τηλεφώνησέ μου

Tilefonise Mou

Αγάπα με τις ώρες που μπορείς

Vasilis Karras - Agapame tis ores pou mporeis

Η σορός του μεγάλου λαϊκού βάρδου βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας σε γραφείο τελετών απέναντι από τα κοιμητήρια της Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης

Εκεί έφτασαν και λίγη ώρα αργότερα υποβασταζόμενες η σύζυγός του Χριστίνα και η κόρη του Ειρήνη.

Thestival.gr Έφτασαν η σύζυγος και η κόρη του Βασίλη Καρρα στον οίκο τελετών

Την Τρίτη στις 9 το πρωί η σορός του θα μεταφερθεί στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα ως τη μία μετά το μεσημέρι.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στη γενέτειρά του, το Κοκκινοχώρι, όπου και θα γίνει η ταφή του κάτι που ήταν και η τελευταία του επιθυμία..

Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθεί ο Σύλλογος «Φλόγα» Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Ποιος ήταν ο Βασίλης Καρράς

Ο Βασίλης Καρράς γεννήθηκε στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, ενώ σε ηλικία 10 χρόνων πήγε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη. Το 1969, σε ηλικία 16 χρονών, έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση στο νυχτερινό κέντρο «Πρόσφυγας» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός αυτοκινήτων, τη δεύτερη μεγάλη του αγάπη μετά το τραγούδι. Επίσης, είχε εργαστεί στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποτυπώνεται στο τραγούδι του «Εγώ αγάπη μου, εγώ».

Άρχισε την επαγγελματική του καριέρα στη Θεσσαλονίκη. Οι δίσκοι έχουν γίνει χρυσοί και πλατινένιοι, ενώ η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία ήταν ο δίσκος «Μ’ έχεις Κάνει Αλήτη», που σημείωσε πωλήσεις πάνω από 180.000 αντίτυπα, σε στίχους και μουσική του Μιχάλη Ρακιντζή.

karras__2__2

Είχε συνεργαστεί με συνθέτες και στιχουργούς, όπως ο Δημήτρης Ρακιτζής Φοίβος, ο Γιώργος Θεοφάνους, ο Αλέκος Χρυσοβέργης και ο Σπύρος Γιατράς, η Εύη Δρούτσα, ο Πάνος Φαλάρας, ο Χρήστος Δάντης, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Φιλίππου, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Χρήστος Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι. Είχε κάνει ντουέτα με πολλούς τραγουδιστές όπως η Μαριάνθη Κεφάλα, οι Πυξ Λαξ, η Κωνσταντίνα, η Άντζελα Δημητρίου, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Νίκος Ζωιδάκης, η Καίτη Γαρμπή, η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, η Ειρήνη Μερκούρη, η Πάολα, ο Παντελής Παντελίδης καθώς και με τον Γιώργο Κακοσαίο. Με τους περισσότερους από αυτούς είχε συνεργαστεί σε ζωντανά προγράμματα. Επίσης, ήταν συνθέτης και στιχουργός και είχε γράψει τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές του ελληνικού τραγουδιού.
Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ