Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΕΓΕ: «Σύγχρονες μορφές βίας στη ζωή μας. Η απειλή είναι δίπλα μας»

0
109

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ Ε.Γ.Ε.

 

«Σύγχρονες μορφές βίας στη ζωή μας. Η απειλή είναι δίπλα μας» , ήταν το θέμα της  ετήσιας Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας  που πραγματοποιήθηκε  στις 8-9/10/22 στον Βόλο, μετά  τα χρόνια της πανδημίας,

με τη συμμετοχή μελών από όλη την Ελλάδα

Το πρώτο μέρος  περιλάμβανε αφιέρωμα  στα 100 χρόνια από  τη Μικρασιατική Καταστροφή, με διακεκριμένους ομιλητές/τριες , απαγγελίες ποιημάτων και προβολή σχετικού βίντεο.

Όπως ειπώθηκε, η μεγαλύτερη βία είναι η βία του πολέμου και οι γυναίκες την έχουν υποστεί σε μεγάλο βαθμό.

Στο δεύτερο μέρος αναπτύχθηκε το επίκαιρο όσο ποτέ θέμα της βίας από  επιστήμονες που έχουν διαρκή σχέση με το ζήτημα  και  ακολούθησε  η παρουσίαση εισηγήσεων των Περιφερειακών συμβουλίων των Παραρτημάτων, με καταγραφή στοιχείων , αιτιών και συνεπειών, όπως  και  κατάθεση  προτάσεων   που προωθούνται  σε αρμόδιους φορείς .

Η βία αποτελεί  καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και    στιγματίζει τη σύγχρονη κοινωνία. Μορφές έμφυλης βίας  είναι η μάστιγα των γυναικοκτονιών ,η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία,  η οικονομική βία, η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση  ανηλίκων, η εκμετάλλευση και εμπορία  ανθρώπων, η βία στις συντροφικές σχέσεις των εφήβων, ο σχολικός εκφοβισμός, , η ψηφιακή κακοποίηση.   Υπολογίζεται ότι ένα στα πέντε παιδιά έχει πέσει θύμα διαδικτυακής σεξουαλικής  παρενόχλησης. Οι τρομακτικοί και εφιαλτικοί   αριθμοί φανερώνουν  τις αυξητικές τάσεις,  μιας θλιβερής πραγματικότητας που διαδραματίζεται πίσω από κλειστές πόρτες . Όμως δεν αποτυπώνουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, καθώς υπάρχουν περιστατικά   που δεν καταγράφονται ούτε στις στατιστικές, ούτε στις γραμμές τηλεφωνικής στήριξης, ούτε στα συμβουλευτικά κέντρα .

Η έξαρση της βίας στις διάφορες μορφές της,  με  γεγονότα  φρίκης  και κτηνωδίας που συγκλονίζουν,   αναδεικνύει το μέγεθος του σοβαρότατου κοινωνικού  προβλήματος και φέρνει πολιτεία και κοινωνία προ των ευθυνών τους.

Η πολιτεία με   ένα ισχυρότατο και αυστηρό  νομικό οπλοστάσιο θα  στέλνει ηχηρά μηνύματα σε αυτούς που παρενοχλούν, επιβάλλονται  και κακομεταχειρίζονται γυναίκες και παιδιά.

Είναι ελπιδοφόρο ότι  η  ελληνική κοινωνία  άρχισε  να   αντιδρά, να μην  αποδέχεται πλέον αυτές τις συμπεριφορές, να αγκαλιάζει τα θύματα.

Η  Ένωση Γυναικών Ελλάδας   πιστεύει ότι η   αντιμετώπιση του εγκλήματος  της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι καθοριστικό  ζητούμενο μιας υγιούς κοινωνίας , γι αυτό και θεωρεί  επιτακτική ανάγκη τη  λήψη  μέτρων  α) για την  αποτελεσματική λειτουργία ενός κράτους δικαίου, ώστε τα θύματα να νιώθουν προστασία β)  την φροντίδα, στήριξη και περίθαλψη των θυμάτων  μέσα από την αύξηση των κοινωνικών δομών γ) τη λειτουργία ενός ουσιαστικού συστήματος παιδικής προστασίας που να  προλαμβάνει  και να προστατεύσει τα δικαιώματα των παιδιών σε περίπτωση που βιώσουν κακοποιητικές συμπεριφορές, χωρίς να εκτίθενται σε άλλους κινδύνους δ) τη νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» ε)τη διαπαιδαγώγηση  των νέων , στη βάση του αλληλοσεβασμού μέσω της οικογένειας και της εκπαίδευσης στ) την αναθεώρηση του ρόλου των ΜΜΕ.

Η  προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το σπάσιμο της σιωπής  έγκαιρα  από τις ενδείξεις,  για την ανατροπή των  προκαταλήψεων και στερεότυπων  στην κοινωνία , πρέπει να είναι διαρκής.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης ολοκληρώθηκαν   με την έκδοση σχετικών ψηφισμάτων  και ενός ψηφίσματος συμπαράστασης για τις γυναίκες του Ιράν που  με απέραντη γενναιότητα σηκώνουν το ανάστημά τους και ζητούν ελευθερία, ισότητα, δημοκρατία.

Η ετήσια συνάντηση μελών της Ε.Γ.Ε. απ΄όλη την Ελλάδα ενισχύει την διεκδικητική προσπάθεια, γιατί η πολυπλοκότητα των ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άρα των γυναικείων δικαιωμάτων   εμφανίζει  οπισθοδρόμηση στους αβέβαιους καιρούς που διανύουμε.

Το Παράρτημα της Κω εκπροσώπησαν  δύο μέλη του Δ.Σ. τα οποία εκτός από εισήγηση,  παρουσίασαν και το τρίπτυχο φυλλάδιο για παιδιά με τίτλο «Ζωή χωρίς βία» που εξέδωσαν πρόσφατα με την επιστημονική συνεργασία Παιδοψυχολόγων του νησιού..

                                                                                                                         Ε.Γ.Ε.-ΚΩ

Δείτε φώτος

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ