25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – Μηνύματα

1
74

ΕΓΕ Κω: 25 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη

                             της Βίας κατά των   Γυναικών

Ημέρα που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  στις 17 Δεκεμβρίου 1999  για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση το οποίο δυστυχώς παραμένει αθέατο.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

 Η βία κατά των γυναικών περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας λεκτική,  σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική και συναντιέται   σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, εκπαίδευσης, εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και χώρας καταγωγής ή διαμονής, ως απόρροια κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων  επιβολής του ισχυρού.

Η παρατεταμένη περίοδος της καραντίνας αλλά και η πίεση της εποχής λόγω της πανδημίας αύξησε δραματικά παγκοσμίως  τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αλλά και τη βία σε κάθε πτυχή της ζωής. Η υποχρεωτική συνύπαρξη θύτη και θύματος στον ίδιο χώρο για καιρό και  η επώδυνη απομόνωση  ενέτειναν κατά πολύ  το πρόβλημα  (η ενδοοικογενειακή βία είναι   η πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες μεταξύ 15 και 44 ετών στην Ευρώπη). Μια πανδημία βίας  μέσα στην πανδημία.

Δεκατρείς (13)  γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στην υποτιθέμενη ασφάλειά τους. Στην πραγματικότητα απροστάτευτες και μόνες απέναντι στην φρίκη της νοσηρότητας των συντρόφων τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική βία, σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα. Το 55% των γυναικών έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.  Η θλιβερή πραγματικότητα της βίας κατά των γυναικών, όπως  και όλες οι μορφές βίας, μας αφορά όλους και όλες.

Η  κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας ενάντια σ΄αυτήν την  καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  που    στιγματίζει την σύγχρονη κοινωνία, αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Ως Γυναικεία Οργάνωση χρόνια τώρα  στεκόμαστε  με μηδενική ανοχή απέναντι σε  σεξιστικές συμπεριφορές, σε κάθε μορφή  έμφυλης βίας και  νιώθουμε ικανοποίηση για το ξέσπασμα του κινήματος του  metoo,γιατί αποκαλύπτει κακοποιητικές συμπεριφορές και  σπάει  επιτέλους την  «κουλτούρα της βίας και του βιασμού». Παροτρύνουμε  τις γυναίκες-θύματα που υποφέρουν σιωπηλά να  σπάσουν τη σιωπή τους, γιατί αξίζει σε όλες τις γυναίκες μια ζωή χωρίς καταπίεση, όπου οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες  της συντροφικότητας και  του σεβασμού.

Η  αντιμετώπιση του εγκλήματος  της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι καθοριστικό ζητούμενο..Γνωρίζουμε ότι απαιτείται διαρκής προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανατροπή κοινωνικών προκαταλήψεων

Οφείλουμε ως μητέρες να μαθαίνουμε στα αγόρια μας να δημιουργούν, να μοιράζονται, να αγαπάνε, να προστατεύουν, να σέβονται, να εκτιμούν.

Να μαθαίνουμε  στα κορίτσια μας  να νιώθουν ίσες μέσα στη σχέση και  να στηρίζονται στις δικές τους  δυνάμεις .

Για την  αποτελεσματική πρόληψη και  αντιμετώπιση του φαινόμενου της βίας απαιτείται :

  • Ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την αρωγή και προστασία των θυμάτων κάθε μορφής βίας και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων
  • Ενίσχυση και διεύρυνση του ωραρίου   λειτουργίας των Δομών και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας,  με την ανάλογη χρηματοδότηση
  • Εισαγωγή του όρου ¨γυναικοκτονία¨ στον Ποινικό Κώδικα, ως εγκληματική πράξη. Ο όρος κοινωνιολογικά είναι αναγνωρισμένος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τα Θέματα Ισότητας.
  • Αναθεώρηση του Νόμου 4800/2021 Περί Συν επιμέλειας, που εξαναγκάζει την γυναίκα να κατοικεί επί 2-3 χρόνια για χάρη των παιδιών  σε γεωγραφική εγγύτητα με τον κακοποιητή σύζυγο,  λόγω καθυστέρησης της εκδίκασης του διαζυγίου..
  • Εφαρμογή από τα ΜΜΕ  του Κώδικα Δεοντολογίας και  απαγόρευση  προβολής αρνητικών προτύπων που εξευτελίζουν τη γυναίκα
  • Στελέχωση των υπηρεσιών με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
  • Ενημέρωση γονέων, εκπαιδευτικών και ευρύτερα της κοινωνίας .

Η  σημερινή ημέρα  ας λειτουργήσει  σαν  παρότρυνση για την  ανάληψη των ευθυνών όλων μας για την εξάλειψη  οριστικά της  βίας κατά των γυναικών.

 

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σύλλογος Γυναικών Κω, μέλος ΟΓΕ: Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που είναι θύμα βίας

Είμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που είναι θύμα βίας με όποια μορφή κι αν εκφράζεται αυτή . Η βία συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. ΒΙΑ είναι το τσάκισμα της εργασιακής και της προσωπικής μας ζωής. ΒΙΑ είναι η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων της μητρότητας. ΒΙΑ είναι η ανεργία , τα βάρη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ που πεφτουν στις πλάτες μας. ΒΙΑ είναι ο πόλεμος και η προσφυγιά….Αυτό είναι το έδαφος που ανθίζει η βία μέσα στην οικογένεια, η σεξουαλική κακοποίηση , οι βιασμοί και ακόμη οι δολοφονίες γυναικών.. Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς δυσκολεύουν , τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι.΄ Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλαδας ( Ο.Γ.Ε.. είναι υπέρ του περισσότερο αυστηρού ποινικού πλαισίου. Καταδικάζει κάθε προσπάθεια οι δράστες να …..πέσουν ..στα ..μαλακά. Ειναι καθήκον κάθε γυναίκας να σπάσει τη σιωπή της . Διεκδικούμε .1. Απο τον κρατικό προυπολογισμό υπηρεσίες. οπως (ξενώνες, τηλεφων. γραμμές και άλλα μέσα. ,με ειδικευμένο προσωπικό. 2.Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία , σχολές και επιστημονικούς φορείς. 3. Συνθήκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. … Το Θάρρος και η Τόλμη αναπτύσσονται συλλογικά. .Η Δράση στο Γυναικείο Σύλλογο είναι ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ για να μπορέσει κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αλλάξει τη ζωή της Μαχόμενη. απο το Δ.Σ. του Συλλ. Γυν. Κω

 

 

Σταματια Κανταρζή: 25η Νοεμβρίου

Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλοι οι πολίτες, φίλοι, συγγενείς, γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών.

Δεν αφορά όμως μόνο τις γυναίκες θύματα βίας. Αφορά όλες και όλους  μας .Όλες και όλοι οφείλουμε να λειτουργούμε με ευαισθησία  και να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια , να αποκαλύπτουμε έναν κίνδυνο και να προστατεύουμε τη ζωή.

Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να απαλλαγούμε δια παντός από τη βία και την κακοποίηση.

 

Σταματία Κανταρζή

 

Ειδική Σύμβουλος  Δημάρχου

σε θέματα Πρόνοιας

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια και αιώνια μάστιγα. Πολλοί οι λόγοι καθώς οι αιτίες και οι πρωταγωνιστές. Δύσκολα θα εξαλειφθεί όσο παραμένουν οι γυναίκες στην σιωπή τους από ντροπή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.