Ευχαριστήριο ΕΓΕ Κω για το Αφιέρωμα στις Ηρωίδες του ’21

0
127

ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΩ

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΕΓΕ-ΚΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ ΤΟΥ ‘21

Η Ε.Γ.Ε.-ΚΩ μετά την επιτυχή πραγματοποίηση του τιμητικού  αφιερώματος Στις Ηρωίδες του ’21, παρά τις αντίξοες γενικά συνθήκες,  ευχαριστεί δημοσίως:

– τον ΔΟΠΑΒΣ για τη στήριξη και την πολύχρονη συνεργασία στα θερινά και χειμερινά ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΑ,

– την  Ευρυδίκη Νάκη, τον Μιχάλη Καλλούδη και τον Δημήτρη Παπαστεριάδη,  για την παραστατική απόδοση των κειμένων.

-Τον  Μαέστρο Νίκο Γκαναβούρα στο   πιάνο, ο οποίος είχε  και την  ενορχήστρωση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης,  τον Κώστα Ανδρουλή  στην  κιθάρα, τον Παναγιώτη Μαρκάκη στη   λύρα, και τον  μικρό Θεόδωρο Καλοτίνη  στο  μπουζούκι.

-Τη  Χριστίνα Καλοτίνη και τον Θεοδόση Παπαστεριάδη που ερμήνευσαν συγκινητικά  τις μουσικές επιλογές μας. Την Αναστασία Χατζηκαλύμνιου που έδωσε εξαιρετικά ηχογραφημένο το μελοποιημένο ποίημα του Σολωμού, ¨άκρα του τάφου σιωπή¨, γιατί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

-Τον 12χρονο Γιάννη Καλλούδη, για  την ψηφιακή επεξεργασία του υλικού της 30λεπτης ταινίας, που προβλήθηκε στη Δημοτική τηλεόραση και  για  την ευθύνη της  προβολής του οπτικού υλικού που επιμελήθηκε η Χρυσούλα Σαπουλίδου.

– την Εφορεία Αρχαιοτήτων για την παραχώρηση του  χώρου του Ρωμαïκού Ωδείου και  τους εργαζόμενους της για την επιτήρηση,

-τους τεχνικούς για τον ήχο και τον φωτισμό

– τους Διασώστες του Ερυθρού Σταυρού για την παροχή  ασφάλειας,

-τα τοπικά  ΜΜΕ  για την προβολή της εκδήλωσης.

-Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε  τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, ο οποίος πάντα  τιμά με την παρουσία του κάθε πρωτοβουλία μας , τον Πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού   και όλους και όλες που παρακολούθησαν την εκδήλωση, τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η εκδήλωση συνέπεσε με τις τραγικές  ώρες που πέρασε η χώρα.   Επικράτησε η άποψη της πραγματοποίησης   του λιτού αφιερώματος, στις γυναίκες του ΄21 , γιατί ως διαχρονικά πρότυπα πατριωτισμού, μας επιτρέπουν    να αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία από πράξεις ηρωικές. Και ίσως πλέον  επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας της ζωής μας σ΄αυτήν την  «όμορφη και παράξενη πατρίδα» .

Σκοπός  του αφιερώματος μας 200 χρόνια  μετά, ήταν   η ανάδειξη  της παραγνωρισμένης παρουσίας των γυναικών στον αγώνα της ελευθερίας  και σε όλα  τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Προβάλλοντας γνωστές και αμέτρητες άγνωστες γυναίκες, (μάνες- σύζυγοι- κόρες- αδελφές) από κάθε γωνιά της χώρας, που έγραψαν σελίδες ιστορίας στα χρόνια της Επανάστασης, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς , ενέπνευσαν σε μεταγενέστερες εθνικά κρίσιμες περιόδους και συνεχίζουν να εμπνέουν τις Ελληνίδες για κάθε αγώνα, αποδίδουμε τον  ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης  σε όλες τις γνωστές και άγνωστες ηρωίδες  του ’21  με το υψηλό φρόνημα .

Όμως, αυτή  η συνεισφορά στην ελληνική επανάσταση του 1821 δεν έχει  αναδειχθεί σε όλο της το φάσμα μέσα από τη σύγχρονη  επίσημη ιστορία, παρά μόνο  ελάχιστα ή  αποσπασματικά, και κυρίως από  τη δημοτική μας  ποίηση, τα περιηγητικά κείμενα,  και  τη λογοτεχνική και    πλούσια εικαστική  δημιουργία  ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Το πρόβλημα δεν είναι ότι  έτσι αδικήθηκαν οι γυναίκες. Κυρίως,  αδικήθηκε η Ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού που έχει πολλά να κερδίσει, να ερμηνεύσει και να αποτιμήσει από μια ενδελεχή έρευνα πάνω στο θέμα αυτό, γιατί αυτό που έκαναν δεν ήταν απλώς ηρωικό. Ήταν ένα θαύμα πίστης, θέλησης και δύναμης!!

                                                                               Ε.Γ.Ε-ΚΩ

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες από την Aegeanews

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ