Οι γυναίκες θύματα καταγγέλλουν…. υπάρχει αποτέλεσμα;; (Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

8
904

 

Αφιερωμένο στις γυναίκες θύματα.

*Φοράς το κατακόκκινο ταγιεράκι σου και τρέχεις να καλύψεις το σπουδαίο Ιατρικό Συνέδριο, των μεγάλο- γιατρών. Κάπου εκεί βοηθάς με τις ξενόγλωσσες γνώσεις σου και στην αναγκαία μετάφραση, για το Ασκληπιείο και τον Ιπποκράτη.  Επιστρέφεις στη θέση σου στο μεγάλο Συνεδριακό Κέντρο και ‘νάσου’ ο τραγοπόδαρος, ο μεγαλογιατρός, ο  ευυπόληπτος επιστήμονας,  αρχίζει τα χυδαία κομπλιμέντα.  Όπως με ξεσηκώνεις,  ‘με ανάβεις μου βάζεις φωτιά’ και λοιπές  πρόστυχο- κουβέντες,  που δεν τις περιμένεις. Τι  κάνεις; τον στέλλεις στον διάτανο, τον προσβάλλεις,  του λες επί λέξη είσαι μεθυσμένο γουρούνι και φεύγεις τρέχοντας μακριά του. Έτσι καθάρισες. Ευτυχώς  που δεν ζει πια ώστε να συνεχίζει την βδελυρά συνήθεια του, να την πέφτει και  να  παρενοχλεί  τις ανυπεράσπιστες γυναίκες.

*Βάζεις το λευκό σου παλτό, παίρνεις τον σύζυγο, το αεροπορικό εισιτήριο, για Αθήνα και μαζί το πρωτότυπο του βιβλίου σου. Προσγειώνεσαι  στον μεγάλο Εκδοτικό οίκο. Άλλος  τραγοπόδαρος, που ψάχνει για θύματα. Ο ξακουστός  μεγάλο εκδότης, αρχίζει τα αισχρά υπονοούμενα, στην αθώα χωριατόπουλα- νησιωτοπούλα. Όχι  τζάμπα θα σου βγάλει το βιβλίο σου; αν και θα το πληρώσεις. Φυσικά  αφού καταλάβεις που το πάει,  υποψιασμένη του λες ότι έχεις οικογένεια, παίρνεις βιαστικά το  ‘στικάκι’ και το πρωτότυπο,  τον παρατάς σύξυλο και εξαφανίζεσαι.

Παίρνεις τον σύζυγο, που περιμένει στον διάδρομο και το αεροπλάνο για το νησάκι σου. Ξεχνάς ότι άκουσες, γιατί αν το μάθει ο σύζυγος θα καταλήξετε όλοι στο Αστυνομικό Τμήμα. Το καταπίνεις το γεγονός και  βγάζεις το βιβλίο σου, με έντιμους ηθικούς συνεργάτες και το αγκαλιάζουν οι αξιαγάπητοι συμπατριώτες σου.

Τέτοιες αληθινές,  πικρές ιστορίες, ταπεινωτικές εμπειρίες  για τις γυναίκες, όλες λίγο πολύ τις έχουμε ζήσει. Με  τους έχοντας την εξουσία, οικονομική, πολιτική, επαγγελματική, τους  σάτυρους της κοινωνίας μας.  Τι  κάνουμε; μοιράζουμε χαστούκια, όπως στο Λύκειο και στις σπουδές μας, για να τους περάσει η έξαψη;  Φεύγουμε  τρέχοντας, μακριά από τον κάθε προστυχάτζα;  Του δίνουμε μια γερή κλωτσιά, στο υπογάστριο ; Υποκύπτουμε  από ανάγκη οικονομική, επαγγελματική, στον κάθε ανήθικο σάτυρο και ανώμαλο, που δεν μας σέβεται; Αλλά μας δίνει να καταλάβουμε ότι μετά το γραφείο του, μας περιμένει στην τραπεζαρία και μετά στην κρεβατοκάμαρα;        Γιατί; Ποιο το κέρδος μας; Να κερδίσουμε, τον όλο τον κόσμο και να χάσουμε την αξιοπρέπεια μας;

Για να μας βγάλει στο τηλεοπτικό γυαλί, πρέπει να μας βγάλει στο κλαρί; Για  να μας κάνει πρώτο όνομα στο τραγούδι πρέπει να μας ξεφτιλίσει;  Για  να μας δώσει καλό ρολό χορεύτριας, θεατρίνας, πρέπει να του κάνουμε την κότα στα καμαρίνια; Για  να μας κάνει πρωταθλήτρια, πρέπει να μας κάνει πρώτα υποχείριο των ανώμαλων προθέσεων του στα αποδυτήρια;         Για  να μας βάλει στην δημοσιογραφία, πρέπει να του κάνουμε το αρρωστημένο κέφι του;                                    Για  να μας βγάλει δίσκο ή  βιβλίο, πρέπει να μας περάσει από το κρεβάτι του Προκρούστη, ακρωτηριάζοντας την τιμή και την υπόληψη μας;

Έτσι απλά οι έχοντες, την κάθε είδους επαγγελματική εξουσία, μας λένε πως τίποτα δεν χαρίζεται σε αυτό τον ανήθικο κόσμο, χωρίς βρώμικα ανταλλάγματα. Τονίζοντας φυσικά  πόσο βαθιά στο βούρκο, βρίσκεται η κοινωνία μας.

Κατανοώ τις γυναίκες, που σήμερα τολμούν και καταγγέλλουν,   έστω και αργά τις εξευτελιστικές προτάσεις, τους βιασμούς, σωματικούς και ψυχικούς και τις κάθε είδους σεξουαλικές παρενοχλήσεις.          Ίσως  μπει ένα φρένο, σε εαυτούς που νομίζουν ότι κλείνοντας την πόρτα του γραφείου τους, έχουν απέναντι τους ένα θύμα, μια γυναίκα -ιερόδουλη πρόθυμη για όλα, συνθλίβοντας την αξιοπρέπεια της.

Βέβαια οι καταγγελίες και η Δικαιοσύνη, όσο και αν προσπαθήσουν να τιμωρήσουν και  να εξαλείψουν, αυτή την αιωνία μάστιγα, αυτή την σαπίλα δύσκολα θα το καταφέρουν.  Οι  τραγοπόδαροι  της εξουσίας, θα συνεχίσουν την εξουσιαστική και ταπεινωτική, συμπεριφορά τους. Καινούργιοι σάτυροι, θα ξεφυτρώνουν συνέχεια,   άλλοι  νέοι άλλοι  γέροι.           Θα  συνεχίζουν ανενόχλητοι στο σκοτάδι,  να ταπεινώνουν τις γυναίκες.

Καλώς έκαναν όλες οι γυναίκες και τους καταγγέλλουν, αν και μπορούσαν νωρίτερα,  να τους κόψουν τη φόρα.

Αλλά  πως να τολμήσει κάθε γυναίκα, να ομολογήσει ότι πίσω από την κλειστή πόρτα ο ευυπόληπτος διευθυντής, ο υποδειγματικός οικογενειάρχης, της ρίχτηκε με αισχρές διαθέσεις. Ότι το αφεντικό, παρενοχλεί την εργάτρια και ο προσωπάρχης, τη γραμματέα; Προτιμάει να το καταπιεί, ούτε στον άντρα της δεν το ομολογεί.

Γιατί;  Διότι,  θα της που ότι  αυτή το προκάλεσε.          Ότι, κούνησε την ουρά της.  Ότι,  έδειχνε εύκολη. Ότι,  τελικά   φταίει η γυναίκα, που ντύθηκε ωραία  και έβαλε ψηλοτάκουνα και  κοκκινάδι. Διότι τα μέσα ενημέρωσης, θα κανιβαλίζουν για μέρες στο πρόβλημα της. Διότι  ελλείψει μαρτύρων, θα συρθεί σε χρονοβόρες Δικαστικές περιπέτειες, σε εφέσεις και υψηλές αμοιβές  νομικής υπεράσπισης.

Συμπερασματικά ευχόμαστε.  Μακάρι να βρεθούν πολλές γυναίκες, ώστε  να έχουν το θάρρος να τολμούν να καταγγέλλουν, αυτή την κοινωνική γάγγραινα της σεξουαλικής παρενόχλησης.  Σε μια κοινωνία διεφθαρμένη, που δύσκολα θα θεραπευτεί. Αλλά   ποια είναι η καλύτερη και  πιο άμεση λύση;

Επί τόπου πάντα υποψιασμένη, και καχύποπτη η κάθε γυναίκα, θα προστατέψει τον εαυτό της.   Τον σάτυρο  τον χαστουκίζεις,  για να του περάσει η όρεξη, τον καθυβρίζεις, γιατί  του αξίζει και φεύγεις όσο μπορείς πολύ μακριά, χωρίς να του δώσεις το δικαίωμα να σε εξευτελίσει. Πόσο  μάλλον  να σε  βιάσει, γιατί απλά είσαι γυναίκα. Για αυτό αν μπορείς αμύνσου, υπερασπίσου εκείνη την δύσκολη στιγμή,  τον εαυτό σου, την τιμή σου και καθάρισες.

Ξανθίππη Αγρέλλη    30/1/2021

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βία. Σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική. Η ομερτα, ο νόμος σιωπής, έσπασε. Μετα από τις αποκαλύψεις στο χώρο του αθλητισμού, τώρα και στον χώρο του θέατρου γίναμε θεατές σε ένα ντόμινο καταγγελιών και αποκαλύψεων. Πιστεύω ότι στον εργασιακό χώρο κάνεις δε θέλει να κάνει εχθρούς και σέβεται την εργασία που του εξασφαλίζει τα προς το ζειν. Οποιαδήποτε μορφής παρενόχληση είναι προσβλητική και χυδαία συμπεριφορά.

 2. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ- ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΣΤΙΣ ΠΕΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ.- ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ- ΘΕΩΡΗΣΑ ΣΩΣΤΟ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΙΩΣΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ- ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ-. ΑΠΕΧΘΕΙΣ ΣΑΤΥΡΟΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΧΑΝ- Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ.-ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ-.

 3. Κ Ξανθίππη, θα σας πω κάτι.. Είναι καλό να καταγγελουμε την βία άμεσα και με επιχειρήματα.

  Διότι ίσως ξέρετε ότι και εδώ και στην κω. Πόσες ξένες κατήγγειλαν κωους, πολίτες ευπρεπέις ότι βιάστηκαν έκανα έδειξαν, και οι μισές και παραπάνω ήταν ψευδής, συκοφαντίες και τους επιβλήθηκε μήνυση για συκοφαντικά, για να κερδίσουν τι, χρήματα ??
  Ένα παροιμοιογιβεται από αθλήτριες, ηθοποιούς, μοντέλα που κυκλοφορούν με που δήθεν πιέζονται η υπόκεινται σεξουαλικη βία όλα αυτα ίσως με την θέληση ΤΟΥΣ αφού οι ίδιες το ΠΡΟΚΑΛΟΎΝ ως επί το πλείστον για να κερδίσουν ως ΑΝΤΊΤΙΜΟ ΧΡΉΜΑ, ΚΑΡΙΈΡΑ, ΛΕΦΤΆ,.. ΚΑΙ ΑΦΟΎ ΦΤΙΆΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΙΈΡΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΧΡΉΜΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ.. ΚΑΤΑΓΓΈΛΛΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 20 ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΌΧΛΗΣΗ… Αυτά λέει ακριβώς και η ηθοποιός Βανά Μπαρμπα… Για όλες αυτές τις κυρίες… Και εφόσον το λέει γυναικα, καλλιτέχνης υποστηρίζουντας έμμεσα τους άντρες ηθοποιόυς. Καταλαβαίνετε ΠΟΛΛΑ Για το ποιόν κάθε μιας που καταγγέλλει σεξουαλικη παρενόχληση ΌΧΙ ΑΝΕΣΩΣ.. ΑΛΛΑ ΑΦΟΎ ΠΕΡΆΣΟΥΝ 20 ΧΡΌΝΙΑ,

 4. Δουλεύεται σε εργασιακό χώρο Κσι βλέπεται μόνο καταπίεση, βία λεκτική,?? Λοιπόν για να τελειώνουμε με την καραμέλα αυτή, την ανόητη.. Που αναμασάτε.. Δουλεύετε σε ένα γραφείο, το 80% των γυναικων, και ζοριζεστε.. Κσι θεωρείστε ίσες, με τους άντρες, που το μόνο βάρος που θα σηκωσεται ειναι η τσάντας σας με τα κραγιόν.. Σέβομαι κάθε εργαζόμενη, μάνα γυναικα, σύζυγο κτλ.. Αλλά ποιος έχει σκεφτεί τα αντρικά επαγγέλματα που δουλεύει ένας άντρας, ας πούμε οικοδομή 10 ώρες κουβαλώντας τόνους βάρος, και εχει πάνω του τις ύβρεις, λεκτικές, του αφεντικού τιυ εκτός την σωματική καταπόνηση.. Σε μια δουλεια, την βία, εκτός την μεγαλύτερη σωματική κούραση την υπόκεινται οι άντρες… Για να φέρνουν χρήματα στο σπίτι , και σπάνια έχω δει να συμπεριφερονται άσχημα σε μια γυναικα σε εργασιακό χώρο, Κσι δουλεύω 35 χρόνια, αντίθετα μόνο σε άντρες κυριαρχεί η λεκτική βία και είναι ανώτερη.. Αυτά κυρίες μου

 5. Σοκ σε σχολείο της Αθήνας: Καθηγήτρια αποπειράθηκε να αποπλανήσει 13χρονο μαθητή της

  Απορώ τελικά ποιος βιάζει σεξουαλικα,ψυχικά ποιον .. Οι 25 χρονές τότε, που ίσως και δεν φορούσαν βρα… Για να πάρουν μια θέση και που Δήλωσαν σεξουαλικη παρενόχληση ,.. Οι άντρες? Απορώ εσείς όλες που αγοράζετε σεξυ εσώρουχα, και σεξυ,ρούχα, , για ποιον τα κάνετε, για τις φίλες σας

 6. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ- ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ ΣΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ- Η ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΜΥΝΕΣΑΙ- Η ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΜΕΣΑ -ΑΝ Ο ΣΑΤΥΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ- ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙΣ ΑΦΟΥ ΕΝΔΩΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.- ΔΙΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ- ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΙΑ
  ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.- ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΧΩΡΟ – ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΥΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΒΙΑΣ- ΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ -ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ-

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.