ΥΠΕΣ -συμβασιούχοι: Αυτές είναι οι 8 απαντήσεις στα ερωτήματα της ΚΕΔΕ (έγγραφο)

0
534

Το ΥΠΕΣ απάντησε στα 8 ερωτήματα που είχε καταθέσει η ΚΕΔΕ σχετικά τη νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων.

Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, πηγές του ΥΠΕΣ ξεκαθάρισαν στην aftodioikisi.gr το τοπίο και τα ερωτήματα σχετικά με το «ποιους εργαζομένους καλύπτει η ρύθμιση Σκουρλέτη».

Ας δούμε όμως ένα – ένα τα ερωτήματα που τέθηκαν από την ΚΕΔΕ προς το υπουργείο Εσωτερικών και τις απαντήσεις τους

  1. Να διευκρινισθεί αν με την διαδικασία της παραγ.2 του άρθρου 24 τα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει νόμος, υποχρεούνται να προβούν σε απασχόληση του συνόλου των ήδη εργαζομένων με συμβάσεις έως 7/6/2017 ή μέρος αυτών, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι με τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις είχε δοθεί η δυνατότητα αριθμός των συμβάσεων αυτών να καλύπτεται και από άλλες πηγές εσόδων των Δήμων, πλην των ανταποδοτικών.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apantisi 1a

apantisi1b

 

2. Στην περίπτωση κατά την οποία τα Δ.Σ. πρέπει να αποφασίσουν να αποδεχθούν το σύνολο των ήδη απασχολουμένων και μέχρι 31/3/2018, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του τακτικού προσωπικού, να διευκρινισθεί από ποια έσοδα θα καλύπτονται οι συμβάσεις, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το ύψος των ανταποδοτικών τελών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh2

3. Πριν τη σύναψη των συμβάσεων της παρ.2 υποχρεούνται οι Δήμοι να καταγγείλουν τις συμβάσεις που υφίστανται μέχρι 7/6/2017;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh3

4. Να διευκρινισθεί αν στην περίπτωση που ο αριθμός των νέων θέσεων ή κενών οργανικών θέσεων των ΟΕΥ των δήμων, που θα ζητηθούν από τους δήμους να καλυφθούν, με την διαδικασία της παρ.1, είναι μικρότερος από τις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις ανά δήμο, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν σε καταγγελία των επιπλέον συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και πάντως μετά την 31/3/2018;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh4 a

apanthsh 4 b

apanthsh 4g

5. Οι συμβάσεις που θα συναφθούν σύμφωνα με την διαδικασία της παρ.2 θα έχουν αναδρομική ισχύ από 7/6/2017; Σε αντίθετη περίπτωση με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο διάστημα από 7/6/2017 έως τη σύναψη της νέας σύμβασης της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν.4479/2017 ; »

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh 5a

apanthsh 5b

apanthsh 5g

apanthsh 5d

6. Εάν στη διάταξη του άρθρου 24 παρ 2 σχετικά με την αποδοχή της συνέχισης της εργασίας συμπεριλαμβάνονται και όσοι συμβασιούχοι απασχολούνται και σε λοιπές ανταποδοτικές υπηρεσίες, εκτός του τομέα της καθαριότητας (π.χ ηλεκτροφωτισμός, κοιμητήρια).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh 6a

apanthsh 6b

7. Πέραν των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, υπάρχει προσωπικό ΤΕ που είχε διαδοχικές συμβάσεις και απασχολείτο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πριν την υπογραφή των νέων συμβάσεων. Το εν λόγω προσωπικό μπορεί περιλαμβάνεται στην τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh 7a

apanthsh 7b

8. Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει να αποδεχθεί την παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού που υπηρετούσε έως τις 7.6 .2017, πριν την απόφαση του αυτή,  θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη του περί αυτοδίκαιης λύσης των προηγούμενων παραταθέντων δια νόμων συμβάσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΣ:

apanthsh 8

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

Με επιστολή του προς όλους τους δήμους της χώρας η ΚΕΔΕ επισημαίνει:

“Συνάδελφοι,

Μετά από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τις επίμονες ερωτήσεις μας, το Υπουργείο Εσωτερικών απάντησε σήμερα αργά το μεσημέρι εγγράφως στα οκτώ ερωτήματα τα οποία είχαν τεθεί από την ΚΕΔΕ κατά την Έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2107.

Οι σχετικές απαντήσεις κρίθηκαν αναγκαίες καθώς είχε διαπιστωθεί ότι η αρχική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών δεν απαντούσε στο σύνολο των ζητημάτων που προέκυπταν κατά την εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν.4479/2017.

Σας διαβιβάζουμε το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να έχετε στα χέρια σας. Το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ επεξεργάζεται τις σχετικές απαντήσεις προκειμένου αύριο το πρωί Τρίτη 11 Ιουλίου να διατυπώσουμε τις θέσεις και τις παρατηρήσεις μας σχετικά με τις επίμαχες απαντήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρωταρχικός στόχος μας είναι η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων, αλλά και η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων μας.”

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.