Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας!

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας!

7
3338

Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Έπειτα από μια «γόνιμη και εποικοδομητική» συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Γιώργο Σπίρτζη το απόγευμα του Σαββάτου, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων τις επόμενες μέρες.

Έπειτα από έναν «γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τον υπουργό, ξεκαθαρίσαμε τα σκοτεινά σημεία και θα εισηγηθούμε αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρός της Σεραφείμ Πέτρου,

Από τον/την Newsroom

«Στο κόκκινο» η αγωνία για την απεργία στα αεροδρόμια! Έκκληση Κουντουρά για άμεση αναστολή! Εκατοντάδες ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων!

Χαμός επικρατεί στα ταξιδιωτικά γραφεία λόγω της απεργίας στα αεροδρόμια.

Εν τω μεταξύ, στην ακύρωση 110 πτήσεων προχωρά η αεροπορική εταιρεία Ryanair, λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα «ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ελληνικών ουρανών».

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι προχωρά σε εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων σήμερα το βράδυ και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, αύριο Κυριακή , με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

`Στο κόκκινο` η αγωνία για την απεργία στα αεροδρόμια! Έκκληση Κουντουρά για άμεση αναστολή! Εκατοντάδες ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων!
– Τελευταία εξλελιξη: Έκτακτη συνάντηση Σπίρτζη με τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στις 15:00
– Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες με αφορμή την απεργία που έχουν εξαγγείλει
– Μπαράζ ανακοινώσεων από αεροπορικές εταιρείες για ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων
– Στην αντεπίθεση το υπουργείο Τουρισμού: «Η απεργία τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον Οκτώβριο και εγκλωβίζει χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας»
– Μετά τον Σπίρτζη και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εναντίον της απεργίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
– Κάνει λόγο για εμμονή σε παράλογες και αδικαιολόγητες απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας έχουν δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό σε χιλιάδες επιβάτες που βλέπουν τις πτήσεις τους είτε να ακυρώνονται, είτε να τροποποιούνται.

Παράλληλα η υπόθεση έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, να κατηγορεί τους ΕΕΚ, αφήνοντας αιχμές για τη στάση τους, αφού τονίζει πως «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα»!

Έκκληση και… επίθεση

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Τουρισμού ζητά την άμεση αναστολή της απεργίας, επίσης με αιχμές για… έλλειψη αιτημάτων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Η πραγματοποίηση της  εξαγγελθείσας τετραήμερης απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας χωρίς συγκεκριμένα αιτήματα δεν δικαιολογείται ως προς τη διάρκειά της  και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε  και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνικό τουρισμό.

Το Υπουργείο Τουρισμού κάνει έκκληση για την άμεση αναστολή  της απεργίας γιατί τορπιλίζει την εξαιρετική πορεία της τουριστικής κίνησης τον μήνα Οκτώβριο, εγκλωβίζει  χιλιάδες τουρίστες στη χώρα μας, οδηγεί  σε μαζικές ακυρώσεις πτήσεων και τουριστικών αφίξεων, φέρνει σε αδιέξοδο τον τουριστικό κλάδο, θίγει τα συμφέροντα των επαγγελματιών, δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό και κάνει τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία».

Και η ΥΠΑ απέναντι στους Ελεγκτές!

Την ίδια ώρα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στρέφεται επίσης εναντίον των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, αναφέροντας πως «αντιπαλεύτε ένα νόμο που διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων και υιοθετεί το σύνολο των Ευρωπαϊκών Κανονισμών».

Στην μακροσκελή ανακοίνωση που εξέδωσε, ασκεί δριμεία κριτική στους ΕΕΚ, τονίζοντας σε άλλο σημείο πως «με μεγάλη απογοήτευση πληροφορηθήκαμε την εμμονή της συνδικαλιστικής ηγεσίας ενός μονάχα μέρους των εργαζομένων στο ευαίσθητο χώρο του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας να προχωρήσει στην ανακοίνωση παράλογων και αδικαιολόγητων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Παράλογων, γιατί ουδέποτε πριν την ψήφιση του νέου νόμου για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της εναέριας κυκλοφορίας δεν προσήλθαν σε διάλογο παρότι κλήθηκαν και αδικαιολόγητων γιατί επιβαρύνουν, αποκλειστικά για στενά συντεχνιακούς λόγους, το σύνολο του επιβατικού κοινού ζημιώνοντας ταυτόχρονα την ελληνική οικονομία σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη για όλους».

Οι αλλαγές που ανακοίνωσαν Aegean και Ολυμπιακή

Λόγω των εικοσιτετράωρων απεργιών που εξήγγειλαν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας από αύριο (ώρα 00:01) έως και τη Δευτέρα (ώρα 23:59), η AEGEAN και η Olympic Air ακυρώνουν όλες τις πτήσεις του δικτύου τους την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, ενώ τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου ακυρώνονται όλες οι πτήσεις προς και από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μέχρι τις 23:59, εκτός από 8 σκέλη πτήσεων που αλλάζουν ώρα αναχώρησης.

Επιπλέον, σήμερα η AEGEAN ακυρώνει τις πτήσεις της προς Τελ Αβιβ, Βηρυτό, Αμμάν, Τιφλίδα, Τεχεράνη και την πτήση Τεχεράνη-Αθήνα, ενώ σε άλλες τροποποιεί τις ώρες αναχώρησης.

Οι αλλαγές που ανακοίνωσε η Ryanair

Σε ακυρώσεις 110 πτήσεων προχωρά η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair,λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ελληνική κυβέρνηση να λάβουν μέτρα, «ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των ελληνικών ουρανών».

Με ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι προχωρά σε εξαναγκαστική ακύρωση 4 πτήσεων σήμερα το βράδυ και όλων των πτήσεων (106 σε σύνολο) προς/από και εντός Ελλάδος, αύριο Κυριακή , με πιθανότητα περισσότερων ακυρώσεων και καθυστερήσεων την Δευτέρα.

Τα μέτρα που προτείνει να ληφθούν «ώστε να αποτρέψει τις ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από μικρές ομάδες Ελεγτών Εναέριας Κυκλοφορία (ΕΕΚ) είναι: οι ΕΕΚ θα πρέπει να προωθούν τα αιτήματα τους μέσω δεσμευτικής διαιτησίας, χωρίς απεργίες. Να επιτρέπεται σε ΕΕΚ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών να συντονίζουν τις πτήσεις κατά την διάρκεια απεργιών των ΕΕΚ.Να μην επηρεάζονται οι πτήσεις που διέρχονται μέσω του εναέριου χώρου της χώρας που έχει απεργία. Να επιτρέπεται στις αεροπορικές εταιρίες να λαμβάνουν επιστροφή χρημάτων των εξόδων που ορίζει ο νόμος EU261 από τους παράγοντες των απεργιών«.

Τέλος, η εταιρεία ζητά συγνώμη από τους πελάτες της και τους παροτρύνει να ενημερώνονται για την κατάσταση της πτήσης τους μέσω του Ryanair.com προτού πάνε στο αεροδρόμιο. Όλοι οι επιβάτες των πτήσεων που επηρεάζονται, έχουν ενημερωθεί μέσω email και SMS, ενώ τους έχουν δοθεί οι παρακάτω επιλογές: πλήρης επιστροφή χρημάτων, κράτηση στην επόμενη διαθέσιμη πτήση ή κράτηση σε ένα άλλο δρομολόγιο.

Το μήνυμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το site του αεροδρομίου Το μήνυμα που βλέπει κανείς όταν επισκέπτεται το site του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Ραντεβού με Σπίρτζη

Πάντως, όπως προέκυψε, συνάντηση θα έχουν ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, και ο διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, με τους εκπροσώπους των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση προκειμένου να σταματήσουν οι επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι στο υπουργείο Μεταφορών.

Εδώ να υπενθυμίσουμε πως νωρίτεραμ ο Χρήστος Σπίρτζης είχε καλέσει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να διατυπώσουν συγκεκριμένα αιτήματα, διαφορετικά «η απεργία έχει κομματικά κίνητρα».

Μάλιστα, άφηνε αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και κατηγορούσε τους ελεγκτές «για απεργία χωρίς αιτήματα», σημειώνοντας ότι απειλούν με ομηρία χιλιάδες ταξιδιώτες απλώς για να «υπηρετήσουν» μικροκομματικά παιγνίδια και σκοπιμότητες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μ. Κόνσολας: «Ολέθριες οι επιπτώσεις στον τουρισμό μας από την ακύρωση πτήσεων»

Διάλογο και άμεση αναστολή της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ζητάει ο βουλευτής Δωδεκανήσου

Μ. Κόνσολας: «Ολέθριες οι επιπτώσεις στον τουρισμό μας από την ακύρωση πτήσεων»

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναφερόμενος στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τουρισμό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κάθε κοινωνική ομάδα έχει το δικαίωμα να διεκδικεί. Τα μέσα που χρησιμοποιεί, όμως, δεν μπορούν να καταλύουν την έννοια της κοινωνικής ευθύνης.

Η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δεν καθηλώνει απλώς τα αεροπλάνα στο έδαφος. ‘Έχει μία μεγάλη παράπλευρη απώλεια: τον τουρισμό μας.

Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν ολοκληρώσει τις διακοπές τους δεν θα μπορέσουν να φύγουν, όπως είχαν προγραμματίσει.

Χιλιάδες άνθρωποι που έχουν προγραμματίσει να έρθουν στην Ελλάδα και στα νησιά μας για τις διακοπές τους, θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν και ακυρώσεις, οι οποίες τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, θα επιφέρουν ένα ακόμα πλήγμα στο τουριστικό μας προϊόν.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, οφείλει να καλέσει, άμεσα, σε διάλογο τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους οφείλουν να αναστείλουν την απεργία.

Να αντιληφθούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις η έννοια της κοινωνικής ευθύνης ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον.

Η δυσφήμιση και οι αρνητικές εικόνες για τη χώρα και τον τουρισμό μας, θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έτσι που έχουν αυξηθεί τα αεροπορικά εισιτήρια καλημέρα να σταματήσουν να πετάνε αεροπλάνα στα νησιά.

    Η νησιωτικότητα του ΣφΥΡΙΖΑ σε όλο της το μεγαλείο, σε λίγο θα πηγαίνουμε στην Αθήνα μέσω Αλικαρνασσού και Ρόδου που τα εισιτήρια είναι φτηνά.

  2. Και σε λίγο που η FRAPORT θα βάλει και τις νέες αυξήσεις του ΣφΥΡΙΖΑ καήκαμε.

    Δεν έφτανε στην γιαλατζί κυβέρνηση ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ξεπούλησαν τα αεροδρόμια, τους έδωσαν για προίκα απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη και νέο χαράτσι 13 ευρώ σε κάθε αναχώρηση. Αυτό είναι ένα μέτρο νησιωτικότητας αυτήν που κάθε τόσο ξεφουρνίζει ο κοντός Μαυρογιαλούρος μιας χρήσης βολευτής…

  3. Ζερβέ τι θα γίνει με εκείνη την κατάληψη του αεροδρομίου σε περίπτωση πωλήσεις;;;

    Τώρα βγάζει μούγκα η #ΔΙΕΣΗ# λόγω κομματικών παρωπίδων.

  4. ότι οποιος αντιστεκετε πχ hot spot Κω είναι ρατσιστης και οποιος κανει απεργια εχει κομματικα κινητρα!!!!Ένα μεγαλο μπραβο στην ποιο ξευτηλισμενη εως σημερα Ελληνικη καταστροφικη κυβερνηση!!!!!

  5. Ελεγκτής στο Τμήμα Εναέριας Κυκλοφορίας έχει ετήσιες απολαβές ύψους 134 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα Stockwatch. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η ιστοσελίδα, που επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των μεικτών απολαβών των 160 εργαζομένων στον τομέα αεροναυτιλιακών ανέρχεται στα €10 εκ. και σε αυτά περιλαμβάνονται μισθοί €6 εκ., υπερωρίες €1,1 εκ., επίδομα βάρδιας Κυριακής και αργιών €1,4 εκ. και επίδομα αποδοτικότητας €1,5 εκ. Είκοσι από τους εργαζομένους του τμήματος αεροναυτιλιακών υπηρεσιών λαμβάνουν απολαβές από €100 χιλ. μέχρι €134 χιλ. ετησίως. Επιθεωρητές που λαμβάνουν ετήσιο μισθό από €60 χιλ. μέχρι €70 χιλ., οι συνολικές μεικτές ετήσιες απολαβές τους ξεπερνούν τις €130 χιλ. Οι ετήσιες απολαβές τους διπλασιάζονται από την παροχή υπερωριακής αποζημίωσης, επιδομάτων Κυριακής και αργιών καθώς και από το επίδομα αποδοτικότητας. Άλλοι 49 ελεγκτές λαμβάνουν μεικτές απολαβές από €60 χιλ. μέχρι €100 χιλ. Υπάρχουν περιπτώσεις ελεγκτών που ο ετήσιος μισθός τους είναι €26 χιλ., αλλά με τα επιδόματα βάρδιας, αποδοτικότητας και με τις υπερωρίες οι απολαβές τους διπλασιάζονται και αγγίζουν τις €50 χιλ.

  6. ΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ελεγκτής στο Τμήμα Εναέριας Κυκλοφορίας έχει ετήσιες απολαβές ύψους 134 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε χθες η ιστοσελίδα Stockwatch. Συγκεκριμένα, όπως γράφει η ιστοσελίδα, που επικαλείται στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, το σύνολο των μεικτών απολαβών των 160 εργαζομένων στον τομέα αεροναυτιλιακών ανέρχεται στα €10 εκ. και σε αυτά περιλαμβάνονται μισθοί €6 εκ., υπερωρίες €1,1 εκ., επίδομα βάρδιας Κυριακής και αργιών €1,4 εκ. και επίδομα αποδοτικότητας €1,5 εκ. Είκοσι από τους εργαζομένους του τμήματος αεροναυτιλιακών υπηρεσιών λαμβάνουν απολαβές από €100 χιλ. μέχρι €134 χιλ. ετησίως. Επιθεωρητές που λαμβάνουν ετήσιο μισθό από €60 χιλ. μέχρι €70 χιλ., οι συνολικές μεικτές ετήσιες απολαβές τους ξεπερνούν τις €130 χιλ. Οι ετήσιες απολαβές τους διπλασιάζονται από την παροχή υπερωριακής αποζημίωσης, επιδομάτων Κυριακής και αργιών καθώς και από το επίδομα αποδοτικότητας. Άλλοι 49 ελεγκτές λαμβάνουν μεικτές απολαβές από €60 χιλ. μέχρι €100 χιλ. Υπάρχουν περιπτώσεις ελεγκτών που ο ετήσιος μισθός τους είναι €26 χιλ., αλλά με τα επιδόματα βάρδιας, αποδοτικότητας και με τις υπερωρίες οι απολαβές τους διπλασιάζονται και αγγίζουν τις €50 χιλ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ