Πρόβα πολέμου: Οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ σε Καστελόριζο και Κύπρο

2
3066

Δραματικές εξελίξεις σε Αιγαίο και Μεγαλόνησο – Γέμισε τουρκικά πλοία η Κυπριακή ΑΟΖ – Ελληνικό υποβρύχιο στην περιοχή των Δωδεκανήσων – Επίδειξη δύναμης από τους Τούρκους που πραγματοποιούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με τη γειτονική χώρα να εκδίδει παράνομες NAVTEX και NOTAM δεσμεύοντας την περιοχή από το Καστελόριζο μέχρι την Κύπρο.

Η Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να προλάβει τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά ενώ, πολεμικά της πλοία καθώς και το ερευνητικό «Μπαρμπαρος» πλέουν ακόμα και μέσα στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ το οποίο έχει παραχωρηθεί σε ξένες εταιρείες από την Κυπριακή Δημοκρατία για έρευνες προς εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Οι Τούρκοι επιχειρούν επίδειξη δύναμης φοβούμενοι ότι ανατρέπονται οι μεγαλεπήβολοι σχεδιασμοί τους, ένεκα της παρουσίας διεθνών κολοσσών, με εμπλοκή και του Ισραήλ και της Αιγύπτου.

Για το λόγο αυτό επιχειρεί διμέτωπη ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο, με εμφανή στόχο την αποκοπή της Κύπρου από τον ελλαδικό-αιγαιϊκό κορμό, όπου οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου συναντώνται στο Καστελόριζο.

H Αγκυρα εξέδωσε τρεις ΝAVTEX τις 449 και 450/17 με τις οποίες δεσμεύει περιοχές νοτιοδυτικά της Κύπρου την 4 και 5 Mαΐου 2017 στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις με πραγματικά πυρά και εκπαιδευτική δραστηριότητα ρυμούλκησης ηλεκτρονικής συσκευής από πολεμικό πλοίο.

Αλλά το σημαντικότερο είναι η τρίτη NAVTEX, με την οποία η Τουρκία δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή νότια του Καστελόριζου για να εκτελέσουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Κανένα ελληνικό πλοίο δεν βρίσκεται στην περιοχή για να μην θεωρηθεί ότι η Αθήνα κλιμακώνει, αλλά ένα, τουλάχιστον, υποβρύχιο κινείται και αυτό νότια του Καστελόριζου.

Φυσικά οι NAVTEX είναι… εντελώς παράνομες, αλλά μέχρι να αμφισβητήσει κάποιος με τα όπλα τη νομιμότητά τους, ισχύει το «δίκαιο των όπλων» με τα οποία απειλεί να κάνει χρήση η Άγκυρα.

 

Τι ζητούν οι Τούρκοι

Οι τρεις NAVTEX αποτελούν την υλοποίηση της διακοίνωσης της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει «τουρκική υφαλοκρηπίδα», δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

Με λεπτομερείς χάρτες που δημοσίευσε πρόσφατα η «Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου», η ΤΡΑΟ, καταδεικνύονται με σαφή τρόπο οι τουρκικές επιδιώξεις όσον αφορά τα ενεργειακά κοιτάσματα κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο και πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα ότι το Καστελόριζο και η πέριξ αυτού ελληνικές νησίδες, αποτελούν βασικό εμπόδιο στις τουρκικές επιδιώξεις. Με σκούρο μπλε και μαύρες διαγώνιες γραμμές φαίνονται οι τουρκικές απόψεις περί τουρκικής ΑΟΖ στην περιοχή που καταργούν τελείως το Καστελόριζο.

Στον παρακάτω χάρτη φαίνονται οι τουρκικές έρευνες της ΤΡΑΟ και οι τουρκικές διαπιστώσεις για την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή πέριξ της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο. Και εδώ καταργείται το Καστελόριζο και διακόπτεται κάθε επαφή της ελληνικής ΑΟΖ με την κυπριακή.

2

Στον παρακάτω χάρτη οι Τούρκοι προβάλουν γενικότερα την δική τους ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο. Μέσα και ολόκληρη η Κύπρος!

3

Τέλος στον παρακάτω χάρτη προβάλλεται ξεκάθαρα η τουρκική στόχευση να διεκδικήσει στο μισό Αιγαίο.

5

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Η Ιστορία μας έχει δείξει τι παλιόρατσα είναι αυτή η βάρβαρη Μογγολική φυλή τουλάχιστον εδώ και 600 χρόνια, μέχρι και σήμερα.
  Με μηδέν πολιτισμό, όλα δανεικά από τους λαούς που κατάκτησαν. Χωρίς γραφή, έβαλαν τα Αραβικά όταν εξισλαμίστηκαν και ο Κεμάλ Ατατούρκ τα Λατινικά για να τους εξευρωπαΐσει τρομάρα τους.
  Έχουν κάνει τις μεγαλύτερες γενοκτονίες και εγκλήματα κατά λαών, Αρμένιοι, Πόντος, Σμύρνη, Κύπρο, Κούρδοι.
  Τώρα προσπαθούν να τινάξουν τα Βαλκάνια στον αέρα, προκαλώντας κρίσεις στα Σκόπια, Αλβανία, Δυτική Θράκη, Αιγαίο, Δωδεκάνησα και Κύπρο. Πριμοδοτούν ότι φασιστικό Ισλαμιστικό στοιχείο υπάρχει στην περιοχή, Αλβανούς Ουστεκάδες στα Βαλκάνια και το Ισλαμικό Κράτος στην Μέση Ανατολή.
  Καιρός να ξυπνήσουμε πριν είναι αργά. Η αδράνεια τρέφει το θράσος τους.
  Το γράφω για για σας που πάτε απέναντι για να αγοράστε βρακιά και σώβρακα. Τα δικά μας ελιναι καλύτερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.