Πέθανε ο Κώστας Σημίτης: Δημοσία δαπάνη η κηδεία του 4ήμερο εθνικό πένθος | Τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού

36
9450

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, και θα πραγματοποιηθεί όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση δημοσία δαπάνη, ενώ παράλληλα θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή το πρωί της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών. Η απώλειά του βυθίζει στο πένθος την ελληνική πολιτική, αφού το σημάδι που άφησε στην σύγχρονη πορεία της χώρας παραμένει ανεξίτηλο.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών, και θα πραγματοποιηθεί όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση δημοσία δαπάνη, ενώ παράλληλα θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του νοσοκομείου Κορίνθου: «Σήμερα και περί ώρα 7:30 περίπου διακομίστηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου μας, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χωρίς τις αισθήσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Έγινε προσπάθεια ανάνηψης που δυστυχώς απέβη άκαρπη και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου μας εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του».

Δείτε βίντεο: Κώστας Σημίτης: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός σε ηλικία 88 ετών – Δημοσία δαπάνη η κηδεία του

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, με αφορμή την απώλεια του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, εκφράζει την αναγνώριση της πολιτείας για τη σημαντική προσφορά του στην Ελλάδα.

«Ο Κώστας Σημιτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος, υπογραμμίζοντας την προσήλωση του εκλιπόντος στα καθήκοντά του.

Ο υπουργός εξήρε την προσωπικότητα του Κώστα Σημίτη, κάνοντας λόγο για έναν ακαδημαϊκό με πλούσιο έργο και μια κορυφαία μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα. «Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος», τόνισε.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στα δύο ιστορικά επιτεύγματα που φέρουν τη σφραγίδα του Κώστα Σημίτη, δηλαδή την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε. Ο Θοδωρής Λιβάνιος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια του Κώστα Σημίτη: «Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο Κώστας Σημιτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών.

Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος.

Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με απόφαση της Κυβέρνησης, η κηδεία του θα γίνει δημόσια δαπάνη, θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και θα κηρυχθεί τετραήμερο εθνικό πένθος. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στις κόρες του και στους οικείους του».

Τέσσερις στιγμές που καθόρισαν την πορεία του Κώστα Σημίτη – Η σύγκρουση με τον Ανδρέα, το συνέδριο του ‘96, τα Ίμια και το ευρώ

Η σύγκρουση με τον Ανδρέα, το συνέδριο του ‘96, τα Ίμια και το ευρώ

Η πορεία του Κώστα Σημίτη στον διάβα των δεκαετιών, από το 1936 που γεννήθηκε, έως το 2025 που απεβίωσε, μπορεί να ταυτιστεί με αυτή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, αφού ο ίδιος από ένα σημείο και ύστερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην χάραξη της πορείας της Ελλάδας. Σε αυτή την πλούσια από εμπειρία πορεία, υπάρχουν πολλές στιγμές οι οποίες ξεχωρίζουν και αποτέλεσαν ορόσημα των τελευταίων δεκαετιών.

Η σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑ.ΣΟ.Κ, τον Οκτώβριο του 1981, με τον σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης, κλήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει:

υπουργός Γεωργίας, από το 1981 ως το 1985, όπου και εξασφάλισε την επιτυχή ένταξη της ελληνικής γεωργίας στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, καθώς και τον πολλαπλασιασμό των ενισχύσεων,

υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από το 1985 ως το 1987, όπου και εφάρμοσε το πρώτο αυστηρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, με ιδιαίτερα θετική επίπτωση στις μακροοικονομικές ανισορροπίες,

υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα (Νοέμβριος 1989 – Φεβρουάριος 1990),

υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας και υπουργός Εμπορίου ταυτόχρονα, από το 1993 ως το 1995. Κατά το διάστημα αυτό έθεσε το πλαίσιο μιας μακροχρόνιας πολιτικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Η προσήλωσή του στις μεταρρυθμίσεις συχνά τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Παπανδρέου, γεγονός που οδήγησε σε προσωρινή απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση αλλά και νωρίτερα από θέσεις στο ΠΑΣΟΚ.

Το 1979 αναγκάστηκε σε παραίτηση από το Εκτελεστικό Γραφείο έπειτα από σχετικές διαρροές προερχόμενες από τον ίδιο τον Παπανδρέου εξαιτίας ενός φυλλαδίου που έγραφε το σύνθημα «Ναι στην Ευρώπη των λαών».

Δύο χρόνια μετά, στην πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, ο Κώστας Σημίτης δεν ήταν υποψήφιος βουλευτής, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Ανδρέα.

Στη συνέχεια, ο Παπανδρέου του πρότεινε να μετάσχει στο ευρωψηφοδέλτιο. Ο Σημίτης εξηγεί γιατί δεν δέχτηκε: «Με ενόχλησε η εντύπωση που ήθελε να δημιουργήσει, ότι ζητούσα από το ΠαΣοΚ να μου εξασφαλίσει μια «σταδιοδρομία». Την είχα πετύχει μόνος μου και δεν χρειαζόμουν κανένα πόστο».

Κώστας Σημίτης: Η σύγκρουση με τον Ανδρέα, το συνέδριο του ‘96, τα Ίμια και το ευρώ
Με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1987 παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομίας επειδή ο Παπανδρέου ανέτρεψε το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας που ο Σημίτης ζήτησε να εφαρμοστεί, καθώς «τον είχε πείσει ο Κουτσόγιωργας ότι θα του κόστιζε ψήφους στις εκλογές».

Το 1995, ο Κώστας Σημίτης παραιτήθηκε από υπουργός Βιομηχανίας όταν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε δηλώσεις μιλώντας για ανύπαρκτο ουσιαστικό έργο στο υπουργείο του.

Το εκρηκτικό συνέδριο του 1996

Στις 18 Ιανουαρίου 1996, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε για την εκλογή νέου πρωθυπουργού. Σε μια θυελλώδη διαδικασία, ο Κώστας Σημίτης αναδείχθηκε νέος πρωθυπουργός, επικρατώντας του Άκη Τσοχατζόπουλου στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Στις 30 Ιουνίου 1996, λίγες μέρες μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Το Συνέδριο του 1996 υπήρξε, από άποψη ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, το σημαντικότερο απ’ όσα είχαν προηγηθεί. Κυρίως επειδή υπήρχε ένα πολιτικό διακύβευμα: Ποια πολιτική θα ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ στο εξής; Θα επικρατούσαν όσοι υποστήριζαν την αλλαγή της μέχρι τότε πολιτικής ή τα παραδοσιακά στελέχη, το κατεστημένο του κόμματος;

Με την ηγεσία του κόμματος να βρίσκεται στον αέρα, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που είχε ηττηθεί στις εσωκομματικές διαδικασίες για την πρωθυπουργία, διεκδίκησε εκ νέου την ηγεσία. O Kώστας Λαλιώτης, τότε, είχε προτείνει «να προχωρήσετε στη λυτρωτική πράξη για όλο το ΠΑΣΟΚ, σε ένα διδυμο: Εσύ αγαπητέ Κώστα, ως πρωθυπουργός της χώρας και εσύ αγαπητέ Άκη ως πρόεδρος του Κινήματος. Αυτό είναι το δίδυμο».

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ ΣΗΜΙΤΗ & ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

Ωστόσο, ο Κώστας Σημίτης ήταν κατηγορηματικός: «Διαρχίες, ή πολλές και διαφορετικές γλώσσες κυβέρνησης και κόμματος, μου ήταν κάτι αδιανόητο», ανέφερε αργότερα στο βιβλίο του «Δρόμοι Ζωής».

Στο Συνέδριο του Ολυμπιακού Σταδίου, με τη συμμετοχή 5.000 συνέδρων, το κλίμα ήταν τεταμένο. Η αίθουσα «έβραζε», καθώς το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν σε σταυροδρόμι. Θα επικρατούσαν οι δυνάμεις του εκσυγχρονισμού ή τα παραδοσιακά στελέχη που εκπροσωπούσαν το κομματικό κατεστημένο;

Κώστας Σημίτης: Η σύγκρουση με τον Ανδρέα, το συνέδριο του ‘96, τα Ίμια και το ευρώ

Ο Σημίτης έθεσε το δίλημμα ξεκάθαρα: «Εάν δεν εκλεγώ πρόεδρος, θα παραιτηθώ και από πρωθυπουργός». Με αυτήν τη δήλωση έθεσε το πολιτικό του μέλλον σε κίνδυνο, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αλλά και συσπειρώνοντας τους υποστηρικτές του.

Στο ίδιο βιβλίο ο Σημίτης εξήγησε για εκείνες τις ημέρες: «Αναγκαίο βήμα μετά την εκλογή μου ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 1996 ήταν η συμμετοχή μου στην καθοδήγηση του κόμματος. Εάν το κόμμα δεν στήριζε την κυβερνητική πολιτική, θα ήταν αδύνατη η εφαρμογή της, αλλά και η αποδοχή της από την κοινή γνώμη Πρόεδρος του κόμματος παρέμενε ο Ανδρέας και, μαζί με αυτόν, λειτουργούσαν ως ηγετικός πυρήνας όλα τα πρόσωπα που κυβερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Αυτό το πλέγμα στελεχών δεν ήταν σε καμία περίπτωση διατεθειμένο ούτε να χάσει θέσεις-κλειδιά, ούτε να αποδεχθεί περιορισμούς της εξουσίας του. Κατά την επιλογή της νέας κυβέρνησης ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός. Δεν άκουσα όσους με συμβούλευαν να απομακρύνω από την κυβέρνηση σχεδόν όλους όσοι ανήκαν στο έως τότε σύστημα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ.

Οι συνεργάτες μου με διαβεβαίωναν ότι ο θάνατος του Ανδρέα είχε αλλάξει τα δεδομένα. Να θέσω με σαφήνεια το δίλημμα στο οποίο έπρεπε να απαντήσουν οι σύνεδροι: Ήθελαν μία και αποτελεσματική κυβέρνηση, ή διάφορους πόλους εξουσίας που θα υπονόμευαν ο ένας τον άλλο; Αν επέλεγαν το πρώτο, που ήταν και η καθαρή λύση, ήμουν διατεθειμένος να συνεχίσω. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπέβαλλα αμέσως την παραίτησή μου. Διαρχίες, ή πολλές και διαφορετικές γλώσσες κυβέρνησης και κόμματος, μου ήταν κάτι αδιανόητο».

Τα Ίμια

Από τις 25 Δεκεμβρίου του 1996, με αφορμή ένα ναυτικό ατύχημα, είχε αρχίσει να εξελίσσεται η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου η Άγκυρα δήλωσε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και μια τουρκική φρεγάτα πλησίασε τις βραχονησίδες. «Την Τρίτη 30.1 το πρωί συγκαλώ τα αρμόδια για το θέμα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής (…) Την ίδια ημέρα η ΕΥΠ ενημερώνει το ΓΕΝ ότι εντοπίστηκε σήμα από τουρκική πηγή προς τουρκικό πλοίο στην περιοχή με οδηγία να φωτογραφηθεί και αν βιντεοσκοπηθεί μια νησίδα των Ιμίων. Πρόκειται για εκείνη που στη συνέχεια θα καταληφθεί από τους Τούρκους».

Το απόγευμα της Τρίτης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι πληροφορίες λένε ότι ο τουρκικός στόλος βγήκε από τα Δαρδανέλια, και ο Μπιλ Κλίντον καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Ο πρόεδρος Κλίντον με πληροφορεί ότι ανησυχεί μήπως η κρίση στα Ίμια οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών και συμβουλεύει να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια πολεμική σύγκρουση. Από τη συνομιλία μας σχημάτισα την εντύπωση ότι η ενημέρωσή του ήταν ελλιπής (…) Του απάντησα ότι Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα» είχε δηλώσει ο Κώστας Σημίτης.

Μετά τη λήξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Λυμπέρης έχει απλώσει τους χάρτες πάνω στο τραπέζι και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει εκεί «τη μεγαλύτερη δύναμη» και ότι η Τουρκία κάνει κινήσεις τακτικής. Ο Σημίτης ρώτησε τον Λυμπέρη αν φυλάσσεται η δεύτερη βραχονησίδα, «μου απάντησε χωρίς δισταγμό ότι βεβαίως και φυλάσσεται». «Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να απευθυνθούμε στις ΗΠΑ, επειδή είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά την τουρκική στάση. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ανέλαβε να μιλήσει με τον Χόλμπρουκ, όταν η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι Τούρκοι κομάντος κατέλαβαν την μία από τις δύο νησίδες. Ο Λυμπέρης το διέψευδε, αλλά το επιβεβαίωναν οι Αμερικανοί. Ζητήθηκε η βοήθεια των ΗΠΑ για απεμπλοκή. Πολύ αργότερα ο Σημίτης ενημερώθηκε για την πτώση του ελικοπτέρου και τα τρία νεκρά μέλη του.

Την Τετάρτη ενημέρωσε τη Βουλή και ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη συμβολή τους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να χειρίζεται τα εθνικά θέματα.

Σημίτης: "Ευχαριστώ τους αμερικανούς" (01-02-1996)

Η είσοδος στο ευρώ

Στις 19 Ιουνίου 2000 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Σάντα Μαρία ντα Φέιρα, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού νομίσματος Ευρώ από την Ελλάδα.

Ο Κώστας Σημίτης, στη δεύτερη περίοδο της πρωθυπουργίας του (2000-2003), ήταν και τα πρώτα χρόνια της Ελλάδας στο ευρώ. Την 1η Ιανουαρίου 2002 τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα ευρώ τέθηκαν σε κυκλοφορία ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες 11 χώρες.

Σημίτης την ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ

Τα οφέλη από την ένταξη στο ευρώ έγιναν αισθητά τα πρώτα αυτά χρόνια. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι επενδύσεις για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Η ένταξη στο ευρώ έφερε μαζί με το νέο νόμισμα αυξημένη αξιοπιστία αλλά και σημαντικούς περιορισμούς στη μακροοικονομική πολιτική της χώρας. Η νομισματική πολιτική είναι πλέον αποκλειστική ευθύνη της ΕΚΤ. Η δημοσιονομική πολιτική όφειλε να τηρεί της δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για χαμηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και μειούμενο δημόσιο χρέος.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός κλήθηκε πολλές φορές μετά την απομάκρυνσή του από τα πολιτικά πράγματα να απαντήσει σε ένα ερώτημα: «Ήταν η Ελλάδα έτοιμη για το ευρώ;».

Στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός» (εκδ. Πόλις, 2012), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η Ελλάδα αποδύθηκε σε μια τιτάνια προσπάθεια για την ικανοποίηση των κριτηρίων σύγκλισης. Χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα δώρα: δημοσιονομική πολιτική, νομισματική πολιτική, εισοδηματική πολιτική, αποκρατικοποιήσεις τραπεζών και δημοσίων επιχειρήσεων. Με όποιον τρόπο και αν μετρηθούν οι δημοσιονομικές επιδόσεις (ταμειακό ή εθνικολογιστικό), το κρατικό έλλειμμα μειώθηκε κατά δέκα εκατοστιαίες μονάδες, από το 12,5% του ΑΕΠ το 1993, σε 2,5% το 1999, έτος με τα οικονομικά στοιχεία του οποίου ελήφθη η απόφαση συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Παρόμοια θετική εξέλιξη είχαν και τα λοιπά μεγέθη που συγκροτούν τα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης (πληθωρισμός, μακροχρόνια επιτόκια, δημόσιο χρέος συναλλαγματική ισοτιμία). Η απόφαση της ένταξης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Santa Maria de Feira τον Ιούνιο του 2000 ελήφθη έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή και τις αντίστοιχες γνωματεύσεις τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Κώστας Σημίτης – Εθνικό Πένθος: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η κυβέρνηση θα κηρύξει τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού – Τι ισχύει στο εθνικό πένθος

Κώστας Σημίτης – Εθνικό Πένθος: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τετραήμερο εθνικό πένθος θα κηρύξει η κυβέρνηση, για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Ωστόσο, τα σχολεία δεν επηρεάζονται και θα ανοίξουν κανονικά, όπως προβλεπόταν, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.

Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Παιδείας διατηρείται, με αποτέλεσμα οι μαθητές να επιστρέφουν με βάση τον προγραμματισμό μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Το εθνικό πένθος, που περιγράφει το συναίσθημα που προκαλεί η θλίψη για κάποιο δυστυχές γεγονός, που αφορά είτε τον θάνατο πολλών ανθρώπων μετά από φυσική καταστροφή ή τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποιο άλλο δυστυχές γεγονός, όπως επίσης και τον θάνατο ενός προσώπου ιδιαιτέρως σημαντικού για ένα έθνος ή έναν λαό.

Κατά τη διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών ή σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις. Παράλληλα, αναμένεται τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, το τετραήμερο εθνικό πένθος για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη δεν αφορά και σε κλείσιμο των σχολείων.

Τι γράφουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατό του – «Ο εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής»

Η είδηση της απώλειας του σε ηλικία 88 ετών δεν περιορίστηκε μόνο στη χώρα μας, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη διεθνή του ακτινοβολία

Κώστας Σημίτης: Τι γράφουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ για τον θάνατό του - «Ο εκσυγχρονιστής της ελληνικής πολιτικής σκηνής»

Ο θάνατος του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, προκάλεσε εκτενείς αναφορές από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία απέτισαν φόρο τιμής σε μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας.

Η είδηση της απώλειας του σε ηλικία 88 ετών δεν περιορίστηκε μόνο στη χώρα μας, αλλά ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τη διεθνή του ακτινοβολία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ως τον «εκσυγχρονιστή» της ελληνικής πολιτικής σκηνής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο πένθος για τον εκλιπόντα, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Το ιταλικό Rai Radio1 ανέφερε ότι ο Σημίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004 και ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ το 1974, υπήρξε καθοριστική προσωπικότητα για την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001.

Το Bloomberg επισήμανε ότι ο Κώστας Σημίτης, ως πρωθυπουργός, οδήγησε την Ελλάδα στην ένταξη στο ευρώ, ενώ το Reuters μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, υπογραμμίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και το ισπανικό El Mundo αναφέρθηκαν επίσης στον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και την ηγεσία του στο ΠΑΣΟΚ.

Η τουρκική έκδοση της Deutsche Welle σημείωσε ότι ο Σημίτης υπηρέτησε ως πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης των Ιμίων, ενώ το CNN Türk μετέδωσε την είδηση του θανάτου του, αναφερόμενο στη θητεία του και την ηλικία του.

Τέλος, το The Greek Herald και το μαλαισιανό Buletin TV3 μετέδωσαν την είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη, υπογραμμίζοντας την πρωθυπουργική του θητεία και την ηλικία του.

Η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τον Κώστα Σημίτη ως μια ηγετική μορφή που συνέβαλε καθοριστικά στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας και την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

Ειδήσεις σήμερα:

Τόνι Μπλερ: «Ο Σημίτης ήταν ένας ευγενικός και ευφυής ηγέτης»

Εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τη χώρα του εκλιπόντος

Τόνι Μπλερ: «Ο Σημίτης ήταν ένας ευγενικός και ευφυής ηγέτης»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε τη θλίψη του για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, σημειώνοντας τη στενή συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Σε δήλωσή του, ο Μπλερ χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ως έναν ευγενικό, στοχαστικό και ευφυή, με ισχυρή δέσμευση στα συμφέροντα της Ελλάδας και βαθιά αφοσίωση στην ευημερία της Ευρώπης.

Ο Μπλερ επεσήμανε ότι, παρόλο που ο Σημίτης προερχόταν από την παραδοσιακή αριστερά, αντιλήφθηκε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναγνώρισε ότι οι αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού έπρεπε να εφαρμοστούν διαφορετικά στον 21ο αιώνα.

«Απολάμβανα τη συντροφιά του και τον σεβόμουν βαθιά ως άνθρωπο και ως ηγέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε τη δήλωσή του εκφράζοντας τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τη χώρα του εκλιπόντος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

36 ΣΧΟΛΙΑ

    • «Αρχιερέας της διαπλοκής» + «Κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής»…

      Ο μοναδικός «εκσυγχρονισμός» που έφερε, ήταν ο επαίσχυντος νόμος περί «μη ευθύνης υπουργών», την ώρα που το μισό υπουργικό του συμβούλιο θα έπρεπε να έχει οδηγηθεί στις φυλακές, για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.Τα Ίμια, η προδοσία του Οτσαλάν, η εθνική μειοδοσία του Ελσίνκι και της Μαδρίτης, τα πλαστά στοιχεία για την είσοδο με επαχθείς μάλιστα όρους στην ΟΝΕ, τα δολοφονικά Swaps, το κολοσσιαίο σκάνδαλο του χρηματιστηρίου το οποίο χρεοκόπησε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους Έλληνες πολίτες, είναι ένα μέρος της «κληρονομιάς» του. Η σχολή Σημίτη που καθιέρωσε την μίζα, την διαφθορά, την προδοσία και την ατιμωρησία. Είναι ακριβώς αυτή η σχολή που κυβερνά ακόμα και σήμερα ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος. Μαθητής του δυστυχώς και ο σημερινός πρωθυπουργός, ο οποίος χρησιμοποίησε τους νόμους Σημίτη για να μην πληρώσει για το έγκλημα που διέπραξε ως επικεφαλής σε θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, διορισμένος πάλι από τον Σημίτη.

    • «Αρχιερέας της διαπλοκής + Κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής»…

      Ο κατάλληλος επικήδειος για τον Κώστα Σημίτη, συνοψίζεται στον χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Κώστας Καραμανλής «Αρχιερέας της διαπλοκής» και ο Ανδρέας Παπανδρέου «Κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής»…

  1. δεν έχω διαβάσει ούτε ένα θετικό σχόλιο για την θητεία του ως πρωθυπουργός. Ο Θεός να τον συγχωρέσει αλλά μας κατέστρεψε οικονομικά με την είσοδο στο ευρώ αλλά και εθνικά με την προδοσία των Ιμίων. Αυτά πληρώνουμε σήμερα.

  2. Ευχαριστουμε την Αμερικη, γιατι τετοια ωρα που να βρεις …μεντες να κλα..
    η πατατες.

      • αφού είμαστε πιο εξοπλισμένοι απ τους Τούρκους,έχουμε υπεροπλία

        εσύ τα γράφεις συνέχεια.Ότι με τον Γουρλό αποκτήσαμε υπεροχή και μας φοβούνται οι Τούρκοι.
        Καλά το άτομο είναι για δέσιμο.

  3. Ένας από τους καλύτερους πρωθυπουργούς που είχε η χώρα.Εξηχρονισε την Ελλάδα και έπαψε να είναι βαλκάνια.Πετυχε να μπούμε στο Ευρώ εκεί που δεν το περίμενε κανενας.Εκανε σπουδαία έργα,μέτρο ,γέφυρα Ριου.Εβαλε την Κύπρο στην ΕΕ.Του χρωστάει πολλά η χώρα.Τωρα βγαίνουν να κάνουν σχόλια κάποιοι που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές τον Βελόπουλο και έκαναν Ευρωβουλευτή τη γιαγιά Γαλάτω.Οτι νάνε.

    • Άστο καλύτερα,μπερδευεσαι.Νεα Δημοκρατία και υμνητρια του Σημίτη δεν κολλάει με τίποτα.Ιμια, νομισματική ένωση, χρηματιστήριο και εκλογές νοθείας με ρωσοποντιους αερομεταφερομενους από Κύπρο το 2000.Εκτος εάν είσαι μεταγραφή στην ΝΔ.Γνησια πάντως και υμνητρια του Σημίτη δεν κολλάει με ΤΙΠΟΤΑ.Ετσι γιατί μας μπερδεύεις.

      • ΕΚΑΣ,ΚΕΠ,νέα νοσοκομεία,Εγνατία,εθνική οδό Αθήνα Θεσσαλονίκης,Γέφυρα Ριου,είσοδο στην ΟΝΕ και το Ευρώ .Μεταρυθμιση στο ασφαλιστικό που αν πέρναγε ίσως να μην πληρώναμε τόσο τίμημα στη χρεωκοπία.Εισοδο της Κύπρου στην ΕΕ.Σου λένε κάτι αυτά;Ή Ελλάδα στο σκληρό πύρινα της ΕΕ.Φιλε μου κάτι που δεν θέλετε να καταλάβετε.Δεν είμαι πρόβατο κανενός.Ναι σήμερα ο καλύτερος που έχουμε είναι ο Μητσοτάκης.Εχεις αντίρρηση.Χρονια εδώ δεν λέει κανείς κάποιον άλλον.Μονο βρίζει.Τελος για μένα χωρίς να είναι λαοπλάνος ήταν μεγάλος ηγέτης ο Σιμητης.Στη μεταπολυτευση,Καραμανλής,Παπανδρέου και σήμερα Μητσοτάκης.Αυτοι κράτησαν και κρατούν την Ελλάδα.Τι να πούμε για τους παγκόσμιους ηγέτες ,Καμμενους,Βελοπουλους,Λατινοπουλους,Νατσιους κλπ.Οτι μυαλό έχει ο καθένας το έχει.

        • Με εξαίρεση τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΉ και τον ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ (κεφαλαία για την αποφυγή παρεξηγήσεων)

          καλύτερα μέχρι και σήμερα να είχε κυβερνήσει ο κανείς…

        • Δε νομίζω να βρεις πολλούς, εκτος πασοκ να τον μνημονεύουν.
          Τι συνέβη σε μία νύχτα ?Το ψωμί από 100 δραχμές πήγε στα 3 ευρώ,ο άνιθος,τα λαχανικά,οι ντομάτες,τα ζαρζαβατικά.

          Με ψευδή στοιχεία στην ΟΝΕ μπήκαμε, ποιος πρωθυπουργός ? Διαχειριστής ήταν.
          Ποιος θα ξεχάσει τις εκλογές που μετακινούσε με τα τζάμπο της Ο.Α ξένους για να ψηφίσουν..
          Ακόμα και Οι Αλβανοί ξεφορτώθηκαν τον Βασιλέα της ‘Πυραμίδας’..
          Είσα άσχετη,ανίδεη,ανήθικη και άνοιξε επιτέλους έρνα ιστορικό βιβλίο.
          Πάρε μια εφημερίδα.
          Απ την εποχή του Σημίτη γκριζαρίστηκε το μισό Αιγαίο απ τη….ημένη νύχτα του 1996 έχει να πάει Έλληνας στα Ίμια.

        • Άλλα και άλλα, και ότι του φανεί του λωλοστεφανη και εν κατακλείδι Έρι Έρι….. Συγκρίνεις Καραμανλή Κωνσταντίνο με Ανδρέα,λες ηγέτη τον Σημίτη και θαυμάζεις Μητσοτάκη.Θα μας τρελάνεις; Βάλε σε μια τάξη το μπερδεμένο μυαλό σου.Κριμα γιατί ως τώρα κάτι πήγαινες να πεις.Ποια ΟΝΕ;Με ψεύτικα στοιχεία;Νεα νοσοκομεία; Δρόμοι και γέφυρες στα πλαίσια των Ολυμπιακών αγώνων έγιναν.Για νοθεία στις εκλογές του 2000 με παράνομες ελληνοποιήσεις ρωσοποντιων; Για παράδοση Οτσαλάν; Για Siemens και Τσουκατο; Τέλος για Ίμια και γκρίζες ζώνες; Άσε μας ρε miranta, πρώιμη Νεοδημοκρατισσα,που είδες φώς και μπήκες.Κριμα και νόμιζα ότι είχες άποψη;

    • Tώρα θα συναντήσει την αγαπημένη του Μαλβίνα…
      Ψάξε,ψάξε …έχεις κανένα βιβλίο του?
      Από που βγήκε η λέξη ‘Δελφίνος’ ?

      • Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός μέχρι σήμερα με τρομερά ποσοστά ,χωρίς ίχνος λαϊκισμού.Μαλλον εσύ βλέπεις πολύ τηλεόραση και σε πάνε όπου θέλουν λέγοντας ,που κακά τους απέναντι.Περαδτικα.

        • Μήπως θυμάσαι πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί? Μα ποτέ κανείς δεν θα μάθει

          Εκσυγχρονιστής με το ζόρι. Τι να πρωτοθυμηθεί κάνεις; Τα Ίμια; Το χρηματιστήριο; Το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά που το χρεώθηκε ο Άκης; Τα υπέρμετρα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων; Το ότι έβαλε την Ψωροκώσταινα σε μια νομισματική ένωση για την οποία δεν ήταν έτοιμη; Μόνο Πασόκος δεν ήταν. Νεοφιλελεύθερος όσο κανείς μισούσε που ανήκε στο ΠΑΣΟΚ.

    • που ήσουν κοπελιά; διακοπούλες; Καιρό είχες να μας πρήξεις τα….συκώτια. Μόνο εσύ και κάποιοι ελάχιστοι φανατικοί πρασινοφρουροί τον θεωρείτε καλό πρωθυπουργό. Μάλλον και εσύ σε αυτούς συγκαταλέγεσαι.

      • Εκτός από εμένα,Όλοι οι Ελληνες πατριώτες .Ολοι οι ξένοι ηγέτες.Τωρα οι ψεκασμένοι οπαδοί Βελόπουλου όχι.Ο καθένας ελεύθερη γνώμη και σκέψη.Παντως ακόμα και ο Βελόπουλος που βρίζει τη πολιτική κατάσταση στη χώρα,με αυτήν αναδείχτηκε.Κανενας δεν τον εμπόδισε να αποκτήσει περιουσία,να γίνει αρχηγός κόμματος και να λέει αυτά που λέει.Τι έχει προσφέρει ο Σιμητης στη χώρα,χωρίς να πάρει τίποτα,ακόμα και το ίδιο του το κόμμα τον είχε διαγράψει και τι υποσχετε να προσφέρει ο αρχηγός σου.Σκεψου λίγο.Τωρα κάθομαι και μιλάω με κάποιους που έστειλαν την γιαγιά Γαλάτω να υπερασπίσει την Ελλάδα στην Ευρώπη.Περαστικα.

    • Βρ,,,,, Μιραντα καταλαβαινεις τι βγαζεις απο το παχυ εντερο?

      Κομπινα ολκης με το χρηματιστηριο και το αδειασμα και ξετιναγμα των ταμειων ΔΕΗ + ΝΑΤ + ΤΕΒΕ + πολλων αλλων. Τα φαγανε χονδρα και ουδεις στην ψειρού.
      Προσωπικα ο ιδιος στην ΤV ειχε δηλωσει και τον ακουσα και εγω οτι ‘αν θελετε να δειτε την πορεια της οικονομιας της Ελλαδος κοιταξτε το χρηματηστηριο’ την ωρα που ολοι οι οικονομολογοι βαραγανε καμπανακι για την ΜΕΓΙΣΤΗ ΦΟΥΣΚΑ.
      ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ που τα οικονομησε τρελλα. Ψαξε να δεις τι τεραστια περιουσια οικονομησε με τις κομπινες του.
      Και ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ παραλια στους Αγιους Θεοδωρους με πληθωρα φρουρων αστυνομικων που τους πληρωνες και ΕΣΥ ΒΟΥΡΛΟ.

  4. Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ.
    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:
    ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΡΙΟ ΑΝΤΙΡΙΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ,ΚΛΠ. ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ.
    ΑΡΝΗΤΙΚΑ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ, ΙΜΙΑ, ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΣΜΠΩΚΟΣ, ΜΑΝΤΕΛΗΣ.
    ΑΥΤΟΣ ΔΙΟΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ.
    ΣΤΗ ΖΥΓΑΡΙΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
    ΓΙΑΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΛΛΑ ΕΡΓΑ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΚΥΠΡΟΥ, ΚΑΙ ΕΥΡΩ.

  5. ολοι εσεις που τον βριζετε μην ξεχασετε να ξεκουραστειτε τωρα στο τετραημερο εθνικο πενθος! Καλο παράδεισο στον σοσιαλδημοκράτη σοσιαλιστή. Οσο για το χρηματιστήριο κάθε άσχετος ηθελε σε μια νύχτα να γίνει ζαμ,πλουτος . Δεν παει ετσι μάνα μου.

    • ακόμα και βολεμενος, που να μη βλέπει τη καταστροφή που έφερε ο συγκεκριμένος στο τόπο.
      Δυστυχώς για σένα και την άλλη λυσσάρα τα μαγειρεμένα και ψεύτικα οικονομικά στοιχεία αποκαλύφθηκαν όταν μπήκαμε στα μνημόνια.
      Ούτε ένας Ευρωπαίος πολίτης δεν πίστεψε τα οικονομικά στοιχεία.
      Πρόλαβε και έθαψε πολλούς Έλληνες,

    • και στην απώλεια ζωών, περιουσιών, εταιρειών Βιοτεχνιών ,αγαθών τότε αυτό το Κράτος δεν είναι ..Ευρωπαϊκό.
      Όταν γράφεις κάτι παραθέτεις ένα παράδειγμα για ενίσχυση των λεγομένων σου.
      Θα ήθελα να αναφέρεις ένα αντίστοιχο παράδειγμα Ευρωπαϊκής Χώρας.

      Μόκο ο Παρδάλης.

  6. Κάτι που μεταφέρουν άσχετοι.Το δημόσια δαπάνη και το πένθος ισχύει για όλους τους πρωθυπουργούς .Ειναι νόμος δεν έγινε για τον Σημίτη.Εξαλου ποτέ ο ίδιος δεν ήταν της προβολής και έφυγε ταπεινός όπως ήταν σε όλη του τη ζωή.Για τους άλλους που μιλάνε για τον Βασιλιά ,αγαπητοί έχουμε προεδρική δημοκρατία και ο Βασιλιάς δεν θεώρησε αρχηγός κράτους .Τις εποχές που είχαμε βασιλία ο βασιλιάς κηδευοταν με τιμές αρχηγού κράτους και όχι οι πρωθυπουργοί.Τοσο απλά είναι τα πράγματα και μην βλέπετε φαντάσματα.Θα πρέπει τελικά να εξηγούμε τα απλά γιατί έχουμε γεμίσει ψεκασμένους.

    • (Πσ)εκασμενος εισαι και εσει.
      Ρε παλικαρι δεν γινεται να ρημαξει μια Ελλαδα και να τον τιμαμε και απο πανω.
      Μας ρημαξε με το χρηματιστηριο εσκεμμενα και ρημαξε και τα ΤΑΜΕΙΑ ΝΑΤ – ΔΕΗ – ΤΕΒΕ κλπ δολίως καθως και χιλιαδες μικρομετοχους και την ιδια στιγμη απεκτησε ΤΕΡΑΣΤΙΑ περιουσια στην υγεια των Ελληνων κοροιδων και απειρων πολιτων. Δλδ αισχρη εγκληματικη εκμεταλευση εν πληρη γνωση και εφαρμογη.
      Τωρα μεταξυ τους οι πολιτικοι κανουν πως τρογωνται αλλα στο κολπο ειναι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
      Γιαυτο κανουν και τετοιες υποκριτικα κηδειες και 4ημερα εθνικα πενθη.

    • Ποτέ στην Ιστορία ενός σύγχρονου κράτους δεν έγινε τέτοια χειραγώγηση Οικονομικών μεγεθών

      τέτοια χειραγώγηση μετοχών ,εταιρειών, αμοιβαίων ,εισηγμένων και Μη επιχειρήσεων, Οικονομικών δεικτών, πουθενά σε σύγχρονο Κράτος. Φρόντισε για την υστεροφημία του να ιδρύσει Ανεξάρτητες υποτίθεται αρχές, αλλά του ξέφυγε ΜΊΑ ,αυτή που θα διαλεύκανε το ‘σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου’…αυτό που δυστυχώς έγραψε η Ιστορία.
      Αυτό που θα τον συνοδεύει και θα επισκιάζει τα καλά που έκανε.
      Ματαιότης ,ματαιοτήτων τα πάντα πληρώνονται .ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
      Η Ζωή είναι σοφή ,τα πάντα εν σοφία εποίησεν ,αυτό ξεχνούν όλοι ,ειδικά οι υποκριτές όπως εσύ και άλλοι Θρησκόληπτοι.
      Πάρε ένα Βιβλίο ,αν θες έχω στο αρχείο περίπου 800 Οικονομικά ένθετα πριν και μετά την Φούσκα…στα στέλνω όλα με ΕΛΤΑ όπου θες.
      Αλλά δεν ξέρεις ανάγνωση.,είσαι Σκουπίδι

  7. Είναι άρρωστη φίλε μου.Ποτέ δεν θα βρεις κάτι λογικό στο κεφάλι της .

    Παίρνει ένα κείμενο απ το φέισμπουκ και το αναρτεί σαν δική της σκέψη.
    Εντελώς άρρωστη,αδιάβαστη,ανίδεη,ανιστόρητη και δεν έχει ανοίξει ποτέ της ένα βιβλίο.
    Θα της πρότεινα ένα βιβλίο όπως αυτό του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Λυμπέρη ,ή άλλων παρόντων στα δρώμενα εκείνης της Νύχτας για να δεις πόσο μπερδεμένος ήταν.
    Τόσα άρθρα από επιτελείς που υπηρέτησαν εκείνη την περίοδο στην Κω και έγραψαν βιβλία,άρθρα ..τίποτα δεν σκαμπάζει πέραν από βουτιά στην μπανιέρα να πιάσει το σαπούνι…κούτσουρο σκέτο…που προσπαθεί να το παίξει κιόλας σαν ενημερωμένη.

  8. της Ελλάδας στους Γερμανούς το 2003!!!. ο μεγαλύτερος δοσίλογος.

  9. Τα Ιμια το 96 τα ανακαλύψατε;Πρην ;Ρωτήστε τους Καλύμνιους τι είχε γίνει εκεί τη δεκαετία του 60 .Που είχαν συλλάβει Καλύμνιους οι Τούρκοι εκεί και τους πήγαν στο Μπιυντρουμ τι έγινε.Σοβαρα θεωρούσατε τον Οτσαλάν σύμμαχο;Έναν τρομοκράτη;Οσο για τα σκάνδαλα όπου υπήρχαν αποδείξεις πήγαν στη δικαιοσύνη.Τιμωρηθηκαν.Τι έπρεπε να γίνει δηλαδή;Ξέχασα να πω και για το αεροδρομειο.Πως άλαξε όλη την Αθήνα με την αστική οδό.Τοτε είχε γίνει χαμός από κάποιους σαν τους τωρινούς ψεκασμενους και λαϊκιστές που πούλαγαν ότι είναι μακριά και είναι έγκλημα για το λαό να τρέχει τόσο μακριά.Τετοιοι είστε.Θα ήθελα να πω για τους αριστερούς ,φαντάζεστε στην κρίση των Ιμιων να μην είμασταν στο ΝΑΤΟ ;Θα υπήρχαμε εδώ να σχολιάζουμε σήμερα;Σοβαρευτητε.

  10. Καλα τα λόγια τα μεγάλα και τα παραμύθια και πόσο κακοί είναι οι άλλοι και καλοί εμείς αλλά η ουσία μένει .Αλωστε η λογική πάντα κερδίζει.Ξεχνατε τα ποσοστά του Σημίτη μετά τα Ιμια ;Μετα τις επομενεσ Εκλογές και το το χρηματιστήριο που πολλοί έχασαν αλλά και πολλοί κέρδισαν,ανάλογα το μυαλό τους τι ποσοστά πήρε;Ναι ΝΔ ψήφισα αλλά δεν με εμποδίζει αυτό να βλέπω.Δεν χρωστάω σε κανένα αλωστε.Γιαυτο λέω ότι χειρότερο για τη χώρα και ο χειρότερος πρωθυπουργός μετά τον Γιωργακη ήταν ο Κώστας Καραμανλής.Ο πατριώτης κουμπάρος του Ερντογκαν.Σοβαρευτητε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ