ΟΕΝΓΕ για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ: Επικίνδυνο και αποσπασματικό μέτρο του υπουργείου Υγείας

0
33

Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, με αφορμή το άρθρο 65 που ενσωμάτωσε τελευταία στιγμή η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι «οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες».

Όπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «ο αυτοαπασχολούμενος παθολόγος που «επιτάσσεται» αλλά και ο παθολόγος του Κέντρου Υγείας που μετακινείται αναγκαστικά για «κάποιες εφημερίες» στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στην Νοσοκομειακή Ιατρική. Έτσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου «έκτακτων πολεμικών συνθηκών» επικίνδυνη για τους ασθενείς».

«Ας αφήσει η κυβέρνηση τις απειλές και τις υποκρισίες», τονίζει η ΟΕΝΓΕ η οποία προκήρυξε νέα 24ωρη απεργία την Δευτέρα 29 Ιουλίου καταλήγοντας:

«Αν πραγματικά θέλει να απαντήσει στις επείγουσες και οξυμένες ανάγκες των ασθενών και των υγειονομικών να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων που είχε καταθέσει η ΟΕΝΓΕ , και στον προηγούμενο και στον τωρινό υπουργό, και η οποία περιλαμβάνει την αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών εξαιτίας των περικοπών των τελευταίων 14 χρόνων και το αυξημένο κόστος διαβίωσης ,την ενσωμάτωση του 13-14ου μισθού, τον διπλασιασμό του ωρομισθίου των εφημεριών και την ειδική αυτοτελή φορολόγηση τους , την ενιαία προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ανά ειδικότητα, ταυτόχρονα με ειδικά κίνητρα για τις «άγονες» περιοχές, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των πληρωμών των ασθενών».

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ

Η κυβέρνηση ενσωμάτωσε την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης , το άρθρο 65 το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς» για τη δήθεν «αντιμετώπιση» αναγκών που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία». Ανακάλυψε η κυβέρνηση τέλη Ιουλίου, ότι τα αποδεκατισμένα από γιατρούς νοσοκομεία, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της , της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Είναι μέγιστη υποκρισία η εκάστοτε κυβέρνηση να θυμάται το θέμα μόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο γιατί αυτό υπαγορεύουν οι ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου και να το ξεχνά τους χειμερινούς μήνες που δεν υπάρχουν δηκτικά σχόλια από διεθνή τουριστικά πρακτορεία, αφήνοντας έτσι τους μόνιμους κατοίκους στην τύχη τους.
Επιχειρεί η κυβέρνηση να μετατοπίσει την ευθύνη στους ιδιώτες αυτοαπασχολούμενους γιατρούς για τις τραγικές ελλείψεις των δημόσιων μονάδων υγείας ακόμα και σε βασικές ειδικότητες π.χ. παθολόγοι και να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό».

Απειλεί τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ότι σε περίπτωση που δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα ανασταλεί η σύμβασης τους με τον ΕΟΠΠΥ και δε θα μπορούν να συνταγογραφούν. Δηλαδή η κυβέρνηση και ο υπουργός υγείας που κόπτονται δήθεν για τους ασθενείς, τους αφήνουν τελείως ξεκρέμαστους αφού δε θα έχουν ούτε καν αυτή τη δυνατότητα της επί πληρωμής συνταγογράφησης, αλλά ούτε και διέξοδο στις αποδεκατισμένες δημόσιες μονάδες υγείας. Τελικά η ποινή που προβλέπει το άρθρο 65 είναι ποινή για τους ασθενείς.

Στο άρθρο 74 του ίδιου νομοσχεδίου δίνεται στους αφυπηρετήσαντες καθηγητές των ιατρικών σχολών, η δυνατότητα άσκησης κλινικών καθηκόντων. Προτείνουμε στον υπουργό υγείας, να τους αξιοποιήσει για να κάνουν εφημερίες στις «άγονες» περιοχές, αφού είναι τόσο πρόθυμοι να εργαστούν στο ΕΣΥ και να σταματήσει να κουνάει το δάκτυλο στους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους.

Ας τα αφήσει αυτά η κυβέρνηση. Με λεονταρισμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ενισχύεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η αξιοποίηση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών είναι μέτρο όχι απλώς αποσπασματικό και αναποτελεσματικό αλλά και επικίνδυνο ! Οι προχειρότητες είναι αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες. Ο αυτοαπασχολούμενος Παθολόγος που «επιτάσσεται» αλλά και ο Παθολόγος του ΚΥ που μετακινείται αναγκαστικά για «κάποιες εφημερίες» στο νοσοκομείο είναι γιατροί με εμπειρία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι στην Νοσοκομειακή Ιατρική. Έτσι αποσαθρώνεται και άλλο η πολύτιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ενώ ταυτόχρονα ασκείται Νοσοκομειακή Ιατρική επιπέδου «έκτακτων πολεμικών συνθηκών» επικίνδυνη για τους ασθενείς. Ο/η γιατρός της ΠΦΥ που «αγγαρεύεται» για εφημερία στο υποστελεχωμένο νοσοκομείο παραλαμβάνει δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς των οποίων δεν γνωρίζει το ατομικό αναμνηστικό, το ιστορικό και την πορεία νόσου ενώ εφημερεύει ολομόναχος/η για αυτούς τους δεκάδες ήδη νοσηλευόμενους αλλά και για τα έκτακτα περιστατικά που προσέρχονται στο ΤΕΠ αφού τα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κάθε μέρα γενική εφημερία. Η λειτουργία ενός νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, τα επείγοντα, η νοσηλεία των ασθενών, η συνέχεια της παρακολούθησης της πορείας της υγείας τους απαιτούν πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή και όχι περιοδεύοντες γιατρούς για κάποιες μέρες και ώρες, όπως προωθεί η Κυβέρνηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ