Τρέλα με τα ακαθάριστα οικόπεδα: Πρόστιμα σε όλους τους συνιδιοκτήτες ακόμη κι αν ένας δεν έχει καθαρίσει το δικό του τμήμα

0
5358

Το ζήτημα αναδεικνύεται μετά την επιβολή προστίμου σε «οικόπεδο με χλοοτάπητα» από τον Δήμο Χαλανδρίου – Σύμφωνα με τον δήμο, το τμήμα με τον χλοοτάπητα αποτελεί μέρος οικοπέδου στο οποίο η γυναίκα που της επιβλήθηκε πρόστιμο είναι συνιδιοκτήτρια – Έχω δικό μου ΚΑΕΚ, επιμένει εκείνη

Τους λόγους για τους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο άνω των 1.000 ευρώ σε συνιδιοκτήτρια οικοπέδου, παρόλο που στο δικό της κομμάτι της ιδιοκτησίας εκείνη είχε καθαρίσει και μάλιστα είχε στρώσει χλοοτάπητα, εξηγεί με ανακοίνωσή του ο δήμος Χαλανδρίου. Σύμφωνα με το νόμο, τα πρόστιμα επιβάλλονται σε όλους τους συνιδιοκτήτες.

Έτσι, αναδεικνύεται  άλλη μία στρέβλωση, αφού σε μια συνιδιοκτησία όπου τα όρια μεταξύ των συνιδιοκτητών έχουν έστω δια λόγου προσδιοριστεί, δεν αρκεί ένας εξ αυτών να είναι συνεπής, αλλά υφίσταται τις συνέπειες από την αμέλεια των υπολοίπων.

Ακριβώς αυτή τη στρέβλωση, που οδηγεί σε επιβολή προστίμων επί δικαίων και αδίκων αναδεικνύει η απάντηση της ιδιοκτήτριας του «οικοπέδου με τον χλοοτάπητα» στο protothema.gr: «Σύμφωνα με το συμβόλαιο μου, είμαι ιδιοκτήτης αυτοτελών και ανεξάρτητων κάθετων ιδιοκτησιών συνολικής επιφάνειας 157,3 τμ. με ΚΑΕΚ κοινό με τον ιδιοκτήτη της φωτογραφίας που προσκόμισε ο Δημος αλλά συγκεκριμένη κάθετο που ορίζει την δική μου ιδιοκτησία και την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες που γειτνιάζουν.

Σε εμένα ονομαστικά το πρόστιμο που καταλογίστηκε είναι λίγο πάνω από 1000€, το ίδιο πρόστιμο έχει επιβληθεί και σε άλλους 4 τουλάχιστον ιδιοκτήτες.
Δεν γνωρίζω αν ο Δήμαρχος Χαλανδρίου ερμηνεύει σωστά την νομοθεσία αφού δεν είμαι νομικός, αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι ειδικοί. Είμαι όμως σίγουρη, χωρίς να είμαι μαθηματικός, ότι 157,3τμ Χ 0,50€ δεν κάνει 1028,11€.
Επιπλέον, μου κάνει εντύπωση που ενώ έχω ακολουθήσει την νόμιμη διαδικασία κάνοντας ένσταση, απάντηση εγώ δεν έλαβα ποτέ. Η απάντηση του Δημάρχου δόθηκε μόνο στα μέσα ενημέρωσης».

Η επίμαχη φωτογραφία από τον δήμο Χαλανδρίου, όπου η έκταση με κοινό ΚΑΕΚ επισημαίνεται με κίτρινο χρώμα:

 

ΚΑΕΚ_

 

 

Ειδικότερα, ο δήμος Χαλανδρίου, αναφέρει:

Με αφορμή τα δημοσιεύματα που έχουν δει το φως τη δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, ο Δήμος επέβαλε πρόστιμο σε «ακαθάριστο» χλοοτάπητα, ξεκαθαρίζονται τα εξής:
– Το πρόστιμο ΟΡΘΩΣ καταλογίστηκε στην ιδιοκτήτρια η οποία κάνει την καταγγελία. Ο καταλογισμός προστίμου αφορά τον συγκεκριμένο ΚΑΕΚ του οικοπέδου, του οποίου η ιδιοκτήτρια κατέχει ένα ποσοστό*. Το οικόπεδο αυτό βρέθηκε στην αυτοψία που έγινε από την υπηρεσία του Δήμου, στις 16 Μαΐου 2024, ότι ήταν ακαθάριστο από την πλευρά που είναι αδιαμόρφωτο (πιστοποιείται από τη σχετική φωτογραφία που επισυνάπτεται). Όπως σαφώς ορίζει η Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024, η επιβολή προστίμου σε αυτές τις περιπτώσεις αφορά ΟΛΟΥΣ τους ιδιοκτήτες και δεν διαμορφώνεται με βάση το ποσοστό ιδιοκτησίας επί του οικοπέδου. Αναφέρεται συγκεκριμένα:
«Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού και συντήρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, επιβάλλεται ή καταλογίζεται αντίστοιχα εξ ολοκλήρου στον/στους υπόχρεους από τον οικείο Δήμο: α. Πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ».

Ορθώς λοιπόν επιβλήθηκε το πρόστιμο στην εν λόγω ιδιοκτήτρια.

-Όπως επίσης σημειώνεται ξεκάθαρα στην παραπάνω Πυροσβεστική Διάταξη, ο καθαρισμός των οικοπέδων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1.5.2024 οπότε αρχίζει η αντιπυρική περίοδος και όχι μόνο αυτό: Η υποχρέωση να παραμείνει το οικόπεδο καθαρό ισχύει για όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής, έως τις 31.10.2024.

– Διευκρινίζεται ότι η παράταση που δόθηκε έως τα τέλη Ιουνίου αφορά τη δήλωση καθαρισμού των οικοπέδων στην ψηφιακή πλατφόρμα: https://akatharista.apps.gov.gr/  και σε καμία περίπτωση την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων.

Ο Δήμος Χαλανδρίου εφαρμόζει το νόμο και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Οι υπηρεσιακώς υπεύθυνοι εργαζόμενοι και η Διοίκηση του Δήμου είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τις κείμενες διατάξεις.

φωτογραφια_ΚΑΕΚ_ΑΥΤΟΨΙΑΣ_16-5-24

Σημειώνεται, ότι το protothema.gr είχε επικοινωνήσει χθες με τον δήμαρχο Χαλανδρίου κ.Συμεών Ρούσσο, ο οποίος είχε δηλώσει  ότι η συγκεκριμένη ιδιοκτήτρια μπορεί να υποβάλλει την ένστασή της, η οποία και θα εξεταστεί. «Μπορεί να έχει γίνει κάποιο λάθος στο ΚΑΕΚ, συμβαίνουν αυτά», υπογράμμιζε. Εν τέλει, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, ο δήμος Χαλανδρίου επανήλθε με τις παραπάνω διευκρινίσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ