Συγκίνηση και πλήθος κόσμου στην κηδεία του Μανόλη Χατζηγιακουμή | Στην εξόδιο ακολουθία προέστη ο Αρχιεπίσκοπος

2
8838

Έγινε το μεσημέρι στην Αθήνα  η εξόδιος ακολουθία για τον Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή από τους σημαντικότερους κλασικούς φιλολόγους, νεοελληνιστές και μουσικούς ερευνητές της χώρας.

Συγκίνηση στην κηδεία του Μανόλη Χατζηγιακουμή

Το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών η νεκρώσιμος ακολουθία του Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν τρεις ήμερες . Το τελευταίο αντίο στον διακεκριμένο φιλόλογο και ερευνητή, στην εξόδιο ακολουθία έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος (συμφοιτητής και προσωπικός φίλος του εκλιπόντος) που προέστη με την συνοδεία έξι ακόμα κληρικών στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων

Ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας διάβασε επιστολή -επικήδειο του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Με συγκινητικά λόγια αποχαιρέτισε τον δάσκαλο της μία από τις πολυάριθμες μαθήτριες του. Δεύτερος ομιλητής που αποχαιρέτισε τον μεγάλο νεκρό με συγκινητικά λόγια ήταν ο γιατρός Νίκος Στ.Μανούσης
Ακολούθησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μαθήτρια και νομικός του εκλιπόντος ,και δύο ακόμη ομιλητές από τους μαθητές του.

Παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς
ο πρ. υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης με την σύζυγό του, ο πρώην υπουργός Άγγελος Συρίγος η πρόεδρος των μουσείων της Ελλάδος Τέτη Χατζηνικολάου πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του διεθνούς συμβουλίου μουσείων ,οι καθηγητές Νούτσος Π. και Πέρος Γ με τις συζύγους τους, πολλοί διακεκριμένοι από τον χώρο των γραμμάτων και τεχνών, εκπρόσωποι και μέλη της Ένωσης Κώων Αθηνών «Ο Ιπποκράτης», ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού ιδρύματος Δωδεκανήσου «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» και Ταμίας του ΔΙΙΚ Φ. Καλλούδης και εκατονταδες φίλοι και μαθητές του εκλιπόντος οι οποίοι κατέθεσαν αρκετά στεφάνια και λουλούδια στην μνήμη του
Η σορός του θα μεταφερθεί αύριο στην Κω , για να γίνει η ταφή την Παρασκευή στις 12μμ στον Ασφενδιού, στο κοιμητήριο Ασωμάτου στον οικογενειακό τάφο.

Παρατίθεται
η αποχαιρετιστήριος ομιλία του ψυχιάτρου και Αντιπρόεδρου του Διεθνούς Ιπποκρατείου ιδρύματος Κω
Νίκου Σταμ. Μανούση

Μακαριότατε Δέσποτα,

Σε εσάς έτυχε το θλιβερό καθήκον να διαβάσετε τις συγχωρητικές ευχές δια τον αείμνηστο Φίλο σας Εμμανουήλ Χατζηγιακουμή.

Σε μένα δε να τον αποχαιρετήσω  ως  φίλος του και  ως καταγόμενος από την Ιπποκρατική Κω.

Αποχαιρετούμε  σήμερα ένα μοναδικό Έλληνα! Έναν Κώο ευπατρίδη, που τα επιτεύγματά του αποτελούν παρακαταθήκη για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Ένα τεράστιο εθνικό πνευματικό κεφάλαιο.

 

Όλοι αυτοί που τίμησες όσο ζούσες, οι μαθητές σου, οι άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού, είναι εδώ για να αποτίσουν φόρο τιμής στο πρόσωπο σου και σου πουν το στερνό αντίο.

 

Είχες πάντα προτεραιότητα σου τους νέους ανθρώπους και γι’ αυτό υπήρξες ως ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ο φωτεινός φάρος χιλιάδων μαθητών τους οποίους βοήθησες στο φροντιστήριο σου στην Σόλωνος.

Ήσουν μοναδικός, ασυνήθιστος, πολυτάλαντος, έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος

Ένα ανήσυχο πνεύμα, ένας ευφυής άνθρωπος. Δούλευες με τον δικό σου ξεχωριστό μαγικό τρόπο, όμως αθόρυβα, μεθοδικά, με έμφαση στην λεπτομέρεια. Άφηνες το έργο σου να μιλήσει για την προσωπικότητα σου!

 

Από τώρα και στο εξής θα ζούμε με την ανάμνησή σου. Δεν θα σε ξεχάσουμε, γιατί το πολύπλευρο έργο σου, θα το συναντάμε μπροστά μας. Θα αποτελείς για όλους μας πηγή εμπνεύσεως και οραματισμού, υπόδειγμα για την λιτή σου ζωή, την εργατικότητα σου, την μετριοφροσύνη και την αγάπη στον συνάνθρωπο!

 

Η πατρίδα μας θεωρώ πως θα σε τιμήσει και μετά θάνατον όπως σε τίμησε και εν ζωή με την ανώτατη διάκριση του Αριστείου Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών. Γιατί έτσι αρμόζει στη σπάνια, εμβληματική, χαρισματική και μεγάλων διαστάσεων προσωπικότητα σου.

 

Εμμανουήλ σε αποχαιρετώ για το μεγάλο σου ταξίδι, Αιωνία σου η μνήμη αξιομακάριστε φίλε!

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με την εμφάνιση της σορού του αείμνηστου στην κεντρική πόρτα της εκκλησίας ένα θερμότατο χειροκρότημα παρατεταμένο συνόδευσε την πομπή
    Πάρα πολύ συγκινητικό κ ενδεικτικό της αγαπης κ της τιμης στον μεγάλο Κώο!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ