Αναχώρησε η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα και την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες»

2
4670

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα κατευθυνθεί, με ενδιάμεσο σταθμό στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στην Ερυθρά Θάλασσα – Ο χαρακτήρας της επιχείρησης και η διπλή σημασία της για την Ελλάδα

Ρότα για την Ερυθρά Θάλασσα βάζει η φρεγάτα ΥΔΡΑ που αποτελεί την ελληνική συνεισφορά στην EUNAVFOR ASPIDES, ένα σημαντικό εγχείρημα στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας, για την διασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που διαταράσσεται από τις επιθέσεις των Χούτι.

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυρ.Μητσοτάκη έδωσε το τελικό πράσινο φως για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ναυτική Δύναμη η οποία έχει αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι και όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είναι μια αποστολή σε «ζώνη κινδύνου» που εξυπηρετεί όμως τα εθνικά συμφέροντα.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ απέπλευσε λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας και θα κατευθυνθεί με ενδιάμεσο σταθμό στον Ναύσταθμο της Κρήτης, στην Ερυθρά Θάλασσα που θα αναλάβει τα καθήκοντα της βάσει του σχεδιασμού που έχει διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Για την Ελλάδα είναι διπλής σημασίας η συμμετοχή της Ελληνικής φρεγάτας. Η Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην εμπορική ναυτιλία δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. Μια διαταραχή η οποία προκλήθηκε αρχής γενομένης από τις πρώτες επιθέσεις των Χούτι τον Νοέμβριο και τωρα τέσσερις μήνες μετά έχει σοβαρες επιπτώσεις στα κόστη μεταφοράς προϊόντων και ενέργειας που ανεβάζουν τις τιμές και τροφοδοτούν τον πληθωρισμό στις αγορές της Δύσης. Συγχρόνως όμως η Ελλάδα ως Ναυτική Δύναμη η οποία βρίσκεται μάλιστα στην έξοδο της Διώρυγας του Σουέζ έχει κάθε λογο να είναι παρούσα σε αυτή την επιχείρηση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας καθώς επηρεάζεται άμεσα και υπονομεύεται ο στρατηγικός ρόλος του Λιμανιού του Πειραιά. Κυρίως όμως η Ελλάδα θέλει να είναι μπροστά σε μια αποστολή που εντάσσεται στο εγχείρημα της Κοινής Ευρωπαϊκής ΄Αμυνας βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης που οδηγεί και στην στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε..

Η EUNAVFOR ASPIDES εχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία ,την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και θα είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.

Η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ναυτικής Δύναμης συμπίπτει όμως με τον προβληματισμό που υπάρχει και στην Ουάσιγκτον για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα συνεχίζεται χωρίς να είναι ορατή η επίλυση της σύντομα. Οι Χούτι παρά τις επιθέσεις από τις αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος της Υεμένης συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις επιθέσεις εναντίον πλοίων και υπαρχει πλέον ένα άτυπο ντιμπέιτ κυρίως στην Ουάσιγκτον για το εάν μπορεί να αντιμετωπισθεί η απειλή χωρις χερσαία επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης. Οσοι εναντιώνονται σε αυτή την ιδέα ,υποστηρίζουν ότι όσο περνάει ο καιρός και οσο εντείνονται οι έλεγχοι σε πλοία που πλέουν προς την Υεμένη, θα περιορισθούν οι στρατιωτικές δυνατότητες των Χούτι και θα εξαντληθούν τα αποθέματα τους σε πυραύλους και drones. Εξάλλου μια στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Υεμένης πιθανότατα θα προκαλούσε την διάχυση της κρίσης με άνοιγμα ενός δεύτερου δύσκολου μετώπου μετά απο εκείνο της Γάζας. Βεβαιως κανειςι δεν γνωρίζει αυτή την στιγμή τι αποθέματα σε ρουκέτες ,πυραύλους ακόμη και αντιβαλλιστικούς και cruiser αλλά και σε drones διαθέτουν οι Χούτι…

Η Αθήνα από την πρώτη στιγμή είχε εκδηλώσει την πρόθεση της για συμμετοχή σε διεθνή δύναμη που θα αναπτύσσονταν στην Ερυθρά Θάλασσα και η απόφαση της Ε.Ε. για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Δύναμης διευκόλυνε τις επιλογές της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα έχει αναλαβει την Διοίκηση της Ευρωπαϊκής Δύναμης με το στρατηγείο της Λάρισας και επικεφαλής τον αντιπλοίαρχο Β. Γρυπάρη ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής είναι ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.

Στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας τις τελευταίες εβδομάδες δόθηκε πραγματική μάχη με τον χρόνο ώστε η φρεγάτα ΥΔΡΑ να εξοπλισθεί καταλλήλως ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις ειδικές απαιτήσεις της Αποστολής αλλα και να υπάρξει η κατάλληλή σύνθεση του πληρώματος για μια τέτοια επιχείρηση.

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones. Στην φρεγάτα θα υπάρχει το οργανικό ελικόπτερο αλλά και ομάδα των ΟΥΚ.

Τα τρία άλλα πλοία της EUNAVFOR ASPIDES είναι σαφώς πιο ενισχυμένα και σε οπλικά και σε ηλεκτρονικά συστήματα. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio» είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 κελιά πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» 5800 τόνων διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και τους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27mm.

Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».

Φρεγάτα ΥΔΡΑ: Ποιοι και γιατί ανάβουν «κόκκινο» στον απόπλου για Ερυθρά και 4 ερωτήματα για ΥΕΘΑ-Α/ΓΕΝ-ΚΥΣΕΑ

Η Ελλάδα των F-35, η Ελλάδα που είναι πολύ «απλόχερη» στην παροχή «υλικών» προς την Ουκρανία, είναι «σφιχτή» για «υλικά» που κρίνονται απαραίτητα για τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα;

Αυτό είναι το πρώτο ερώτημα προς τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ. Ακολουθούν μερικά ακόμη:

1. Είναι αλήθεια ότι τρεις τουλάχιστον κατώτεροι αξιωματικοί μηχανικοί έχουν παραιτηθεί για προβλήματα τα οποία είναι γνωστά στην εκάστοτε ηγεσία του ΓΕΝ και δεν έχουν δοθεί λύσεις μέχρι σήμερα;

2. Είναι αλήθεια ότι και οι τρεις -ο ένας από τη φρεγάτα ΥΔΡΑ και οι άλλοι δύο από άλλα πολεμικά πλοία του Στόλου- οδηγούνται στην παραίτηση θεωρώντας ότι έρχονται αντιμέτωποι με συμπεριφορές και νοοτροπίες εκ διαμέτρου αντίθετες των αξιών και των αρχών που διδάχτηκαν στην ΣΝΔ και στο Στόλο;

3. Είναι αλήθεια ότι πρώτα παραιτήθηκε αξιωματικός μηχανικός της φρεγάτας ΥΔΡΑ και δύο προσπάθειες που έγιναν αντικατάστασης του με αξιωματικούς μηχανικούς από άλλα πλοία απέβησαν άκαρπες, αφού παραιτήθηκαν κι αυτοί;
4. Έχουν ελεγχθεί όλα τα μηχανικά, οπλικά και εγκαίρου προειδοποιήσεως συστήματα της φρεγάτας; Είναι ικανοποιημένοι στο ΓΕΝ από τα αποτελέσματα των ελέγχων;

Οι απαντήσεις νομίζουμε ότι είναι γνωστές στο ΓΕΝ αφού όπως μάθαμε εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κλήθηκαν από Ανώτατο Αξιωματικό για να ερωτηθούν λεπτομερώς για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και για να μεταπειστούν στο θέμα της παραίτησης τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τη διοίκηση της επιχείρησης μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας. Υπάρχει η άποψη ότι η χώρα μας πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία στην περιοχή της κρίσης κυρίως λόγω του μεγάλου εμπορικού στόλου που διαθέτει. Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν απευθύνεται η κυβέρνηση, το ΥΠΕΘΑ ή όποιος θέλει και μπορεί στους εκπροσώπους αυτού του τεράστιου εμπορικού Στόλου; Αναφερόμαστε στους Έλληνες εφοπλιστές που μπορούν υποθέτουμε να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσουν όπως πρέπει για τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ κι όχι μόνο. Είναι προφανές ότι θα πρέπει για παν ενδεχόμενο να είναι έτοιμη και δεύτερη φρεγάτα του Στόλου, γιατί η ΥΔΡΑ δεν μπορεί να περιπολεί …αιώνια στην Ερυθρά Θάλασσα.

Συνεπώς καλές οι απόψεις για την ανάγκη παρουσίας μας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το ζητούμενο είναι αυτή η παρουσία να είναι επιτυχής για να μην έχουμε άλλα ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Υποτίθεται ότι μετά από τραγικά γεγονότα που ζήσαμε στις Ένοπλες Δυνάμεις τους τελευταίους μήνες κάτι μάθαμε. Ή μήπως δεν μάθαμε…

ΥΓ. Καλό θα είναι το ΚΥΣΕΑ που όπως διαβάσαμε θα «ανάψει πράσινο» φως για τον απόπλου της φρεγάτας ΥΔΡΑ να ενημερωθεί για το «κόκκινο φως» που έχουν ανάψει οι ΕΜΠΕΙΡΟΤΑΤΟΙ μηχανικοί του Πολεμικού Ναυτικού, χάρη στους οποίους χρόνια τώρα ο Στόλος μας λειτουργεί. Μόνο που η αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα δεν μπορεί να στηριχθεί σε πατέντες αλλά σε επαγγελματικές λύσεις, όπως αυτές προβλέπονται.

militaire.gr

Μητσοτάκης μετά τη Διεθνή Διάσκεψη στο Παρίσι: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας

Είναι ένα ζήτημα, είπε ο πρωθυπουργός, το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας

mitsotakis-m

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας δήλωσε απόψε (26/2) ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Διάσκεψη για την Ουκρανία που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επαναβεβαιώσαμε την ενότητα και αποφασιστικότητα μας για την στήριξη στην Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική εισβολή, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε ένα πλαίσιο που δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από αυτό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πως να βοηθηθεί η Ουκρανία και να έχει χρήσιμα αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι επιβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή.

Και νομίζω ότι καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια με πρακτικό τρόπο να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους ομολόγους μου για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας», δήλωσε συγκεκριμένα υπογραμμίζοντας πως το ζήτημα αυτό «αποπροσανατολίζει την προσπάθεια στήριξης στην Ουκρανία».

Στόχος της συνάντησης στο Παρίσι ήταν η επανεξέταση όλων των μέσων αποτελεσματικής βοήθειας στην Ουκρανία αλλά και η αποστολή μηνύματος προς τη Μόσχα ότι οι σύμμαχοι του Κιέβου δεν είναι «κουρασμένοι», όπως συχνά η ρωσική προπαγάνδα αφήνει να εννοηθεί, αλλά «αποφασισμένοι να αποτρέψουν την επικράτηση της Ρωσίας στην πολεμική σύγκρουση που ίδια ξεκίνησε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη διάσκεψη:

Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία από την πρώτη στιγμή. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.
Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη και έτοιμη να απαντήσει στις προκλήσεις.

Η Ευρώπη θα πρέπει να δει αυτή την πρόκληση και ως πρόκληση για την στρατηγική της αυτονομία.
Πρόκληση που πρέπει να κερδηθεί στο μέλλον είναι και ο καλύτερος συντονισμός προς όφελος της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ήδη έχει αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η στήριξη της Ουκρανίας με 50 δις ευρώ. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα είναι αποτελεσματική. Όπως θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την εφαρμογή των κυρώσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αιωνια τους η μνημη !!!! μελλοντικη ηρωεσ προσ σφαγη !! αλλα ειχαν την ατυχια να υπυρετουν την σ@τοχωρασ της ΕΛΛΑΣ !!!! ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΣΥΣΚΑΤΟΙ ΕΛΛΗΝΡΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ