Famagusta: Ένα σίριαλ για να μην ξεχνάμε την τραγωδία της Αμμοχώστου

0
4472

Τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής το 1974 και οι πληγές της Κύπρου που αιμορραγούν ακόμη αποτυπώνονται στην τηλεοπτική σειρά «Famagusta», που θα προβάλλεται από τον Ιανουάριο στο MEGA – Η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Γεωργίου και το κεντρικό πρόσωπο είναι η Χαρίτα Μάντολες, που έγινε σύμβολο του κυπριακού δράματος

«Ποτέ τον Ιούλιο χαρά». Η φράση συγκλονίζει. Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, μαυροφορεμένη, με ανάγλυφα τα σημάδια του πόνου στο πρόσωπο, εκφωνεί αυτές τις τέσσερις λέξεις. Οι εικόνες της εισβολής πλημμυρίζουν την οθόνη. Ενα χάος με ανθρώπους να ποδοπατιούνται, να ουρλιάζουν, να προσπαθούν να ξεφύγουν και να σώσουν τις ζωές των οικογενειών τους και να σωθούν και οι ίδιοι…

Οι Κύπριοι της Αμμοχώστου έχασαν από τη μια στιγμή στην άλλη τα πάντα σ’ εκείνη την τουρκική εισβολή του 1974. Εκτελέστηκαν οι άνδρες, γυναίκες και παιδιά διέφυγαν προς το ελεύθερο κομμάτι του νησιού, μάνες χωρίστηκαν από τα παιδιά τους.

famagusta_deutero_trailer_ammoxostos

Ολη αυτή την τραγωδία έρχεται να αποτυπώσει υπό τη μορφή μυθοπλασίας η νέα σειρά «Famagusta» που θα αρχίσει να προβάλλεται τον Ιανουάριο του 2024 στο MEGA. Το σενάριο υπογράφει η Βάνα Δημητρίου. Στην έρευνα αληθινών ιστοριών των αγνοουμένων ο Δημήτρης Τοκαρής και σύμβουλος δραματουργικής εξέλιξης ο Κώστας Καπώνης.

Η σκηνοθεσία είναι του Ανδρέα Γεωργίου. Και μπορεί το κοινό να βομβαρδίζεται από πληθώρα σειρών που αγκομαχούν να κατακτήσουν πολυπόθητα νούμερα, όταν όμως έρχεται μια παραγωγή που βασίζεται σε σοβαρά ιστορικά γεγονότα και πλαισιώνεται από καλούς συντελεστές, τότε ερημώνουν και τα στενά, αποδεδειγμένα και παραδοσιακά. Η «Famagusta» δεν είναι εύπεπτη σειρά και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της μυθοπλασίας που προσεγγίζεται το δραματικό γεγονός της τουρκικής εισβολής στην Αμμόχωστο. Ενα γεγονός με τραγικές διαστάσεις και χιλιάδες θύματα.

14 Αυγούστου του 1974 και ο χρόνος παγώνει για πάντα στην Αμμόχωστο. Με την Κοίμηση της Θεοτόκου η πόλη θάβει περισσότερους από 3.000 Ελληνοκύπριους. Ο Μαύρος Αύγουστος μετατρέπει μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πόλη, ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Μεσογείου σε πόλη-φάντασμα. Η Τουρκία με τη δεύτερη επιχείρηση, «Αττίλας ΙΙ», καταλαμβάνει το 36,2% του νησιού και εκτοπίζει 120.000 Κύπριους – ακόμη 20.000 παρέμειναν εγκλωβισμένοι.

Famagusta-1
Ο Ανδρέας Γεωργίου δίνει σκηνοθετικές οδηγίες στους πρωταγωνιστές της σειράς Γιάννη Μπέζο και Κοραλία Καράντη

Στις 21 Ιουλίου

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου τρέιλερ της σειράς «Famagusta» ανατρέχουμε στην ιστορία μιας εμβληματικής προσωπικότητας που ταυτίστηκε όσο καμία άλλη με τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής της Αμμοχώστου. Η Χαρίτα Μάντολες, τη μαύρη φορεσιά της οποίας ενδύεται η καθηλωτική Δέσποινα Μπεμπεδέλη, έμελλε να γίνει η γυναίκα-σύμβολο των τραγικών περιστατικών που χώρισαν την Κύπρο στα δύο. Νέα κοπέλα το καλοκαίρι του ’74, η Χαρίτα Μάντολες είδε να χάνονται μπροστά στα μάτια της 6 μέλη της οικογένειάς της και συνολικά 12 Ελληνοκύπριοι. Η αυγή της 20ής Ιουλίου του 1974 έφερνε και την αρχή του δράματος για τη Χαρίτα, όπως και για χιλιάδες άλλους ανθρώπους.

Η εισβολή των Τούρκων στρατιωτών γίνεται μόνο λίγα μέτρα πιο κάτω από την περιοχή της Ελιάς. Στις 21 Ιουλίου, 12 άντρες συλλαμβάνονται και εκτελούνται σχεδόν μπροστά στα μάτια τους. Ανάμεσά τους ο πατέρας της Χαρίτας, ο άντρας της Ανδρέας, ο σύζυγος της αδελφής της Γιαννούλας, ο σύζυγος της αδελφής της Μάρως, ο θείος και νονός της, ο ξάδελφός της. Τότε ήταν και η τελευταία φορά που τους έβλεπαν… Γνώρισαν επίσης και το φρικτό πρόσωπο που βγάζει ο πόλεμος στους ανθρώπους. Εικόνες και λόγια που σημάδεψαν για πάντα τη ζωή τους.

Υστερα ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Η Χαρίτα, μαζί με τις αδελφές της, μόνες τους χωρίς τους συζύγους και κουβαλώντας όλο εκείνο το μαρτύριο που είχαν περάσει στις ψυχές τους, ξεκινούσαν έναν καινούριο αγώνα. Να σταθούν στα πόδια τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους μονάχες τους. Ποτέ όμως δεν έπαψαν να αγωνίζονται.

famagusta_deutero_trailer_andreas_xrisanthoy_tzortzia_koybaraki

Με τη Χαρίτα Μάντολες να είναι πάντα μπροστά σε όλους τους αγώνες και να γίνεται σύμβολο για έναν ολόκληρο λαό. Η ίδια δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται για να βρεθούν οι σοροί τους, καθώς επί δεκαετίες εκείνοι θεωρούνταν αγνοούμενοι. Οταν άνοιξαν τα σύνορα ήταν εκεί, στο σημείο όπου τους κρατούσαν ομήρους οι Τούρκοι και έγινε μάρτυρας της αποκάλυψης των ανθρώπων που θάφτηκαν ομαδικά μετά τη σφαγή τους από Τούρκους στρατιώτες. Οι συντελεστές της μεγάλης παραγωγής του MEGA επισκέφτηκαν την κυρία Μάντολες προτού ξεκινήσουν τα γυρίσματα και κατέγραψαν την ιστορία της προκειμένου να την αποτυπώσουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια σε ένα από τα επεισόδια της σειράς.

Μιλώντας αποκλειστικά στο «ΘΕΜΑ», ο δημιουργός Ανδρέας Γεωργίου θα πει: «Η τραγωδία της Κύπρου βρίσκεται βαθιά χαραγμένη στη συνείδηση των Κυπρίων και νιώθω μεγάλη συγκίνηση που αυτή η σειρά, φτιαγμένη με πολλή αγάπη για τον τόπο μου, την Κύπρο μου, ετοιμάζεται να συστηθεί στους τηλεθεατές.Το “Famagusta” είναι μια παραγωγή που αφορά την Κύπρο και την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974. Θα παρακολουθήσουμε στη μικρή οθόνη πρόσωπα, ιστορικές φιγούρες που έχουν ακόμη ολοζώντανες τις μνήμες τους από τα τραγικά εκείνα γεγονότα. Ωστόσο, δεν είναι σκοπός μας να εστιάσουμε στην πολιτική πίσω από το κυπριακό ζήτημα, αλλά στην ανθρώπινη διάσταση.

Στον βαρύ αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος αυτός για την Κύπρο. Τόσο βαρύ που το σύνθημα “Δεν ξεχνώ”, όπως τραγουδιέται και στους τίτλους αρχής της σειράς από την αξεπέραστη Μαρία Φαραντούρη, παραμένει επίκαιρο 50 χρόνια μετά. Παράλληλα με την εξέλιξη της μυθοπλασίας, ο τηλεθεατής θα παρακολουθήσει ιστορίες συγγενών αγνοουμένων που συνθέτουν την ανθρώπινη πλευρά της τραγωδίας όπως τη βίωσαν χιλιάδες άνθρωποι στην Κύπρο. Αλλωστε, το “Famagusta” είναι μια σειρά που αγαπώ πάρα πολύ μόνο και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να πω κάποιες ιστορίες».

Famagusta-2
Η συγκλονιστική Δέσποινα Μπεμπεδέλη στον ρόλο της Χαρίτας Μάντολες

Η ιστορία της σειράς

Ενα ζευγάρι νέων ανθρώπων (εκείνη 17 και εκείνος 19 ετών) -στο σήμερα τους υποδύονται ο Γιάννης Μπέζος και η Κοραλία Καράντη– χάνει την ημέρα της εισβολής του ’74 το τριών μηνών μωρό του. Οι ίδιοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, χάνοντας παράλληλα και κάθε ελπίδα να βρεθεί το μωρό τους. Ενα βρέφος κατάφερε μέσα στο εφιαλτικό σκηνικό του πολέμου να επιβιώσει και σήμερα είναι ένας 50χρονος άντρας (Χρήστος Λούλης) που τον παρακολουθούμε να ζει τη δική του ζωή στο Λονδίνο, παράλληλα με εκείνη της οικογένειάς του, στην Κύπρο, που αγνοεί την τύχη του.

Ο μαχητικός δημοσιογράφος, μεγαλωμένος στην Αγγλία, ταξιδεύει στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή. Αναζητώντας τις μαρτυρίες πρωταγωνιστών των τραγικών γεγονότων του ’74, ο ήρωας της σειράς θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ στην αποκάλυψη της αλήθειας για την πραγματική του οικογένεια. Θα συναντήσει την πραγματική του μητέρα, χωρίς να το γνωρίζει, στο πλαίσιο της καταγραφής μαρτυριών συγγενών αγνοουμένων.

Ο Ανδρέας (Γιάννης Μπέζος) υποδύεται τον πατέρα της οικογένειας που προσπαθεί να σταθεί στη σύζυγό του για την εξαφάνιση εκείνη που, παρότι πέρασαν 50 χρόνια, αδυνατεί να την αφήσει πίσω του. Εκείνη, η Χριστίνα (Κοραλία Καράντη), πιστεύει βαθιά μέσα της πως ο πρώτος της γιος δεν έχει χαθεί την ημέρα της τουρκικής εισβολής.

famagusta_deytero_trailer_giannis_mpezos

Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά, τον Παύλο (Ανδρέας Γεωργίου), τη Δάφνη (Χριστίνα Παπαδοπούλου) και τη Μαριάννα (Δάφνη Κιουρκτσόγλου), ενώ η οικογένεια διατηρεί μια φάρμα στην Κύπρο. Ο Παύλος είναι σε διάσταση με τη σύζυγό του Ιφιγένεια (Βασιλική Τρουφάκου), με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο. Ωστόσο, μια σοβαρή ασθένεια θα τον κάνει να αναθεωρήσει πολλά για τις επιλογές του και να έρθει πιο κοντά με την πρώην σύζυγό του.

Η Μαριάννα είναι παντρεμένη με τον Θοδωρή (Στέφανος Μιχαήλ). Ενα απρόσμενο γεγονός θα δοκιμάσει τον γάμο της, ενώ εκείνη θα πρέπει να ξεπεράσει την πληγή της απιστίας προκειμένου να βρεθεί στο πλάι του συζύγου της που κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή μετά τον θάνατο της ερωμένης του. Η Δάφνη σχετίζεται ερωτικά με τον Τεύκρο (Βαγγέλης Κακουριώτης), ο οποίος εργάζεται κι εκείνος με τη σειρά του στη φάρμα της οικογένειας. Ο Μάικλ (Χρήστος Λούλης) έρχεται στην Κύπρο για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ μαζί με τη σύντροφό του Κατερίνα (Σοφία Παυλίδου). Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η ενσάρκωση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, τον ρόλο του οποίου αναλαμβάνει ο Γρηγόρης Βαλτινός.

Famagusta-3
Ο Χρήστος Λούλης υποδύεται τον μαχητικό δημοσιογράφο που μεγάλωσε στην Αγγλία, ταξιδεύει στην Κύπρο για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ για την τουρκική εισβολή και τελικά ανακαλύπτει την πραγματική του οικογένεια

Τα σεναριακά ευρήματα

Πέραν των αναφορών στην τουρκική εισβολή, η σειρά «Famagusta» θα περιλαμβάνει πολύ έντονες ανατροπές. Ο θάνατος μιας γυναίκας θα φέρει αντιμέτωπη την οικογένεια με ένα πολύ καλά κρυμμένο ένοχο μυστικό. Ο Θοδωρής θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάτι άσχημο που βάζει σε κίνδυνο τη σχέση του με τη γυναίκα του Μαριάννα. Αναζητά τη χαμένη ερωτική του ζωή στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, η οποία βρίσκεται νεκρή κάτω από ιδιαίτερα μυστήριες συνθήκες.

Η αστυνομική αυτή υπόθεση θα βάλει στο «δράμα» της οικογένειας, χωρίς εκείνος να το γνωρίζει, και τον χαμένο γιο. Από την αστυνομική έρευνα θα προκύψουν στοιχεία που θα στρέψουν αρχικά τις υποψίες σε εκείνον, δημιουργώντας έτσι συνθήκες να γνωριστούν καλύτερα οι δύο πλευρές, χωρίς να ξέρουν πως τους συνδέουν δεσμοί αίματος.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ