Σοκ από τους αιφνίδιους θανάτους δύο πολύ αξιόλογων Ελλήνων γιατρών

3
20637

Έφυγαν αδόκητα ο Θανάσης Παπαπάνος και ο Ηλίας Γάτος 

Δύο ξαφνικοί θάνατοι γιατρών έχουν προκαλέσει σοκ στην επιστημονική κοινότητα της χώρας και προκαλούν πολλά ερωτηματικά. Ο πρώτος αφορά στον εκλεκτό Ορθοπεδικό και Διευθυντή της Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Θανάση Παπαπάνο, ο οποίος έφυγε αδόκητα από την ζωή σε ηλικία 63 ετών από ανακοπή.

Χθες, έφυγε από την ζωή και ο γυναικολόγος Ηλίας Γάτος, ο άνθρωπος και επιστήμονας που κατάφερε να κάνει μητέρες χιλιάδες γυναίκες που είχαν χάσει την ελπίδα τους.

Σύμφωνα με ανεπίσημους υπλογισμούς, περισσότεροι από 300 Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές είτε έχουν πεθάνει ξαφνικά είτε αντιμετωπίζουν αιφνίδιους καρκίνους τελικού σταδίου, ανακοπές καρδιάς, έρπη ζωστήρα, προβλήματα στειρότητας, αποβολές, εγκεφαλικά.

Ο Θανάσης Παπαπάνος αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία το πρωί και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στην ζωή, δυστυχώς όμως κατέληξε.

Ο Θανάσης Παπαπάνος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κοινωνία του Αγρινίου. Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι στο άκουσμα της είδησης ότι έφυγε από την ζωή σε ηλικία 62 ετών ο γνωστός ιατρός.

Καταγόμενος από την Αγία Σοφία Θέρμου, ήταν διευθυντής της χειρουργικού τομέα του Νοσοκομείου Αγρινίου, στο οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών. Τα τελευταία δύο χρόνια διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής. Ήταν, επίσης, εκλεγμένος πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του ιδρύματος.

Ο Ηλίας Γάτος ήταν ο άνθρωπος που τον “έτρεμε” η εξωσωματική γονιμοποίηση, γιατί δεν της άφηνε τα περιθώρια να τον ξεγελάσει.

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος ήταν ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής της μονάδας emBIO, μιας από τις μεγαλύτερες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και γυναικολογίας στην Ευρώπη και εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital υπό την επίβλεψη της γνωστής καθηγήτριας ενδοκρινολόγου Jean Ginsburg. Ειδικεύτηκε σε θέματα ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης (HRT) και σε ενδοκρινολογικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσικού υπογοναδισμού.

Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) του Νοσοκομείου Hammersmith, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική με Διευθυντές τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Sir Robert Winston (ιδρυτή του προγράμματος Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης – PGD/PGS) και τον καθηγητή Raul Margara. Στο Νοσοκομείο Hammersmith πραγματοποιήθηκε και η πρώτη στον κόσμο Προεμφυτευτική Διάγνωση και βιοψία εμβρύου (το 1992) με τον Alan Handyside.

Ο Ηλίας Γάτος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο σε γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στη Σουηδία το 2004. Το γεγονός αυτό έκανε την εμφάνιση του σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια του κόσμου και αποτέλεσε διεθνώς σημαντικό ιατρικό επίτευγμα από επιστημονική και κοινωνική άποψη, καθώς και λόγω της συνεργασίας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Οι αντικαταστατες δεν κρατιούνται…. Δείτε τι γινεται στην Ροδο. Θελουν αυτά που τους έταξαν….. Την ζωη σας το σπιτι σας την γυναίκα σας…..

    • Μέχρι τώρα ήταν αθάνατοι.
      Όπως αθάνατη είναι και η μακακία που σε βαράει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ