Επιχειρηματίας με Super Market με τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ δήλωνε μηδενικά κέρδη – Οι έλεγχοι της εφορίας | Τα 2 εκ. πρόστιμα στις πολυεθνικές

1
6303

Ελεγχοι εντόπισαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους που δηλώνουν μηδενικά κέρδη και είναι ουσιαστικά αφορολόγητοι – Ο γιατρός, ο ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ και το βενζινάδικο που δήλωνε κέρδη μηδέν

Μπορεί η επιχείρησή του να έκανε τζίρο 1,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο ίδιος στην Εφορία δήλωσε μηδενικό εισόδημα. Αυτό είναι ένα από τα παραδείγματα ελευθέρων επαγγελματιών που έπεσαν στην «παγίδα» της ΑΑΔΕ, που μέσα από διασταυρώσεις στην κατηγορία εκείνων που δήλωναν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Και βέβαια δεν είναι το μοναδικό, αφού πλήθος επαγγελματιών με τζίρους κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητους, ήταν στα … μάτια της Εφορίας …«φτωχοί».

Και βέβαια σχεδόν των σύνολο αυτών λάμβαναν ή δικαιούταν να λαμβάνουν επιδόματα που απευθύνονται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως το επίδομα θέρμανσης, το market pass, η «επιταγή ακρίβειας» κ.α. Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικά μόνο από τα ευρήματα της ΑΑΔΕ, τα οποία έχουν έρθει εις γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Οικονομικών. Έτσι λοιπόν με βάση τις διασταυρώσεις που διενεργεί η ΑΑΔΕ στις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων εκείνων που εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι εντόπισαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τεράστιους τζίρους που δηλώνουν μηδενικά κέρδη και είναι ουσιαστικά αφορολόγητοι καθώς πληρώνουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος.

Ειδικότερα:

– Επαγγελματίας με βενζινάδικό και τζίρο 509.300 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε κέρδη μηδέν (0), είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Ιδρύθηκε το 2013 και δεν έχει υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ, ο φόρος θα ανέλθει σε 1.342,64 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση ύψους 692,64 ευρώ σε σχέση με το ποσό που πλήρωνε μέχρι σήμερα.

– Επαγγελματίας στον χώρο των SUPER MARKET με τζίρο 1.344.306 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 1.850 ευρώ. Ιδρύθηκε το 2016 άρα δεν έχει προσαύξηση λόγω 3ετίας αλλά ούτε και έκπτωση στην ελάχιστη αμοιβή. Έχει υπαλλήλους και τους πληρώνει συνολικά το έτος 29.582 ευρώ (10.920 ευρώ + 2.958 ευρώ προσαύξηση εργοδοτικού κόστους + 100% προσαύξηση ΚΑΔ). Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα ανέρχεται σε 27.756 ευρώ. Ο φόρος θα ανέλθει σε 5.271 ευρώ δηλ. θα επιβαρυνθεί με 3.422 ευρώ.

– Επιχειρηματίας με πρακτορείο ΠΡΟΠΟ με τζίρο 69.379 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε μηδενικά κέρδη, είχε μηδενικό φόρο και πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 1.250 ευρώ. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας έγινε το 2014 και έχει υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 21.665 (12.012 ευρώ + 4.035 ευρώ προσαύξηση 10% μισθοδοσίας + 35% προσαύξηση ΚΑΔ) και ο φόρος σε 3.566 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 2.316 ευρώ.

– Επιχειρηματίας με κατάστημα οπτικών ειδών με τζίρο 63.723 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε 9.973 ευρώ κέρδη, είχε μειώσεις φόρου 898 ευρώ και ο φόρος του ήταν μηδενικός. Πλήρωνε τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας έγινε το 2010 και έχει υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 18.713 (13.104 ευρώ + 757 ευρώ προσαύξηση 10% μισθοδοσίας + 35% προσαύξηση ΚΑΔ) και ο φόρος σε 2.817 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 2.167 ευρώ.

– Επιχειρηματίας στον χώρο της επισκευής συντήρησης ανελκυστήρων με τζίρο 63.325 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε 8.779 ευρώ κέρδη, πλήρωνε φόρο 790 ευρώ και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας έγινε το 2014 και έχει υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 17.495 (12.012 ευρώ + 947 ευρώ προσαύξηση 10% μισθοδοσίας + 35% προσαύξηση ΚΑΔ) και ο φόρος σε 2.549 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 1.109 ευρώ.

– Γιατρός με τζίρο 62.765 ευρώ, μέχρι σήμερα δήλωνε 13.569 ευρώ κέρδη, πλήρωνε φόρο 1.685 ευρώ και δεν ήταν υπόχρεος τέλους επιτηδεύματος. Η έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας έγινε το 2010 και έχει υπαλλήλους. Με το νέο σύστημα φορολόγησης το φορολογητέο του εισόδημα θα ανέλθει σε 20.735 (13.104 ευρώ + 2.256 ευρώ προσαύξηση 10% μισθοδοσίας + 35% προσαύξηση ΚΑΔ) και ο φόρος σε 3.306 ευρώ. Ο εν λόγω φορολογούμενος θα έχει αύξηση 1.621 ευρώ.

Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever – Το ανώτατο που έχει επιβληθεί

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας εξηγεί γιατί μπήκαν αυτά τα πρόστιμα – Ποια προϊόντα έχουν οι εταιρείες αυτές στην Ελλάδα

skrekas

Στην επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες «Procter & Gamble» και «Unilever» για αθέμιτη κερδοφορία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Εξήγησε ότι είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει και που μπορεί να επιβληθεί.

Όπως είπε ο υπουργός, «δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν, δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες κάποιες εταιρείες να κρατούν υψηλά τις τιμές στο ράφι».

 

Αναφερόμενος στις δυο συγκεκριμένες εταιρείες ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουν παραβιάσει το νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία».

Όπως εξήγησε «πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε στην πανδημία και είχαμε βάλει πλαφόν στα κέρδη. Μια επιχείρηση το 2023 την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».

Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι στις εταιρείες αυτές «παρατηρήθηκε, προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους, ήταν μεγαλύτερο φέτος από ό,τι το 2021. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα από ό,τι στο εξωτερικό που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε.

Στην ερώτηση αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο υπουργός είπε ότι «τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 3 αλυσίδες το καλοκαίρι, εισπράχθηκαν μέσα σε 20 ημέρες»

«Μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει άμεσα και να έχει έκπτωση ή να προσφύγει στα δικαστήριο», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κώστα Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι «όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει θα το πληρώσει ακριβά. Η επιτροπή ανταγωνισμού πρέπει να ελέγχει τις εταιρείες για το αν εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Το αν κάνει τη δουλειά της θα το αποδείξουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλει».

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.».
• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE».

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».

Τα προϊόντα της Unilever στην Ελλάδα

Aim
Algida
Axe
Ben & Jerry’s
Cajoline
Calve
Carte D’Or
Cif
Cornetto
Dove
Dove Men Care
Hellmann’s
Klinex
Klinex Laundry
Knorr
LUX
Lifebuoy
Lipton
Magic
Maille
OMO
Proderm
Skip
TRESemmé
The Vegetarian Butcher
Ultrex Men
Unilever Food Solutions
Vaseline Greece
ΕΒΓΑ

Τα προϊόντα της Procter & Gamble στην Ελλάδα

Pampers
Tide
Ariel
Lenor
Always
Tampax
Gillette
Braun
Venus
Bear Fruits
Head & Shoulders
Herbal Essences
Pantene Pro-V
Swiffer
Viakal
Fairy

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα φοιτησε φαίνεται στην...Σχολη Οικονομικών του νησιού μας..!!

    Έχει βγάλει χιλιάδες Άπληστους Φοροκλεπτες – Φοροφυγάδες… (βλ. ……. της Κω)..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ