Για δεύτερο 24ωρο μετά την εκλογή Κασσελάκη, πρωτοκλασάτα στελέχη δίνουν μάχη χαρακωμάτων – Τι είπαν Φίλης, Ξυδάκης, Γεροτζιάφας, Καρανίκας, Καββαδία, Παππάς, Βαρεμένος, Γεροβασίλη
Ο ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της Κυριακής μπορεί να έχει νέο πρόεδρο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι μέλι γάλα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτό διότι για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στελέχη αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είτε δεν πήραν ανοιχτά θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου είτε είχαν ταχθεί υπέρ του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Έφης Αχτσιόγλου εξαπολύουν μύδρους προς κάθε κατεύθυνση αλλά και εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Μάλιστα οι αντικαταστάσεις των Θανάση Θεοχαρόπουλου και Στέργιου Καλπάκη από τις θέσεις του Διευθυντή της ΚΟ και του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να ενημερωθούν οι ίδιοι, παρά μόνον μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης, σχολιάστηκαν με αιχμηρό τρόπο από τον Γιάννη Ραγκούση και τον ίδιο τον κ. Καλπάκη μέσα από αναρτήσεις τους σε Twitter και Facebook. Παράλληλα υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράψει τις πολιτικές του θέσεις.
Τον χορό των σημερινών δηλώσεων κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Νίκος Φίλης ενώ ακολούθησαν ο Νίκος Ξυδάκης και η Αννέτα Καββαδία. Στην εξίσωση μπήκε και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας ο οποίος μέσα από τα social media σχολίασε πως «ας αποδεχτεί ο Φίλης την δημοκρατία και την πραγματικότητα και αμα δεν του αρέσει δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτόν και την εκλογικά αποτυχημένη παρέα του τον Σταθάκη, Βίτσα, Σκουρλέτη».
Στον αντίποδα υπήρξαν και στελέχη που θέλησαν να πάρουν αποστάσεις από όσα ακούγονται για τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται για τον Νίκο Παππά, την Όλγα Γεροβασίλη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα 24ωρο μετά την νίκη Κασσελάκη, ο διευθυντής της Αυγής Σπύρος Ραπανάκης, υπέβαλε την παραίτησή – είχε υποστηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου- ενώ έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στους εργαζομένους των κομματικών ΜΜΕ.
Τέλος το απόγευμα της Τρίτης ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Γεροτζιάφας ανακοίνωσε ότι αποστασιοποιείται από την νέα ηγεσία, καθώς, όπως λέει, η αμερικανικού τύπου πολιτική που εκφράζει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνάδει με τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Αναλυτικά η δήλωση του Γρηγόρη Γεροτζιάφα:
Τα συνθήματα του Στέφανου Κασσελάκη τα βρίσκουμε και σε ομιλίες ακροδεξιών πολιτικών αρχηγών
«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κλπ.
Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Θεσσαλία.
Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων » , «το κοινωνικό κράτος » και «την υποστήριξη του ΕΣΥ».
Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:
Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ.
Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματός έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ρόλος του «think tank υγείας» του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο οποίο συμμετείχα.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.
Όμως το αμερικάνικο μοντέλο «κράτους πρόνοιας» δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς την φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας. Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλευτριες/υποστηρικτές/ υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς.
Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης «απέναντι στον Μητσοτάκη» η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.
Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.
Κατά συνέπεια η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (πχ artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας, είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κλπ).
Η διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.
Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι κάτι μεταξύ Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ, τον ψήφισαν όσοι δεν έχουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι “δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε “εγώ και ο λαός”», είπε o Νίκος Φίλης για τον Στέφανο Κασσελάκη μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Συμπλήρωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είπε ότι θέλει να φτιάξει την δημοκρατική παράταξη. Το λένε όλοι αυτό. Ξεχνάει να μιλήσει για την Αριστερά και όταν το κάνει, το κάνει με το ζόρι. Αν από ένα κόμμα μιας ευρύχωρης Αριστεράς όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πάμε σε μια δημοκρατική παράταξη χωρίς όρια, αυτή είναι κακή πορεία για το κόμμα».
«Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και την δύναμη του», προσέθεσε.
Λάβρος κατά του Στέφανου Κασσελάκη είπε ακόμη «πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε «Μεσσιανισμό».
Ακολούθως, ο Νίκος Φίλης έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «το ότι δεν παρενέβη ο Τσίπρας να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες περί υπονόμευσης του, με προβληματίζει».
«Είμαι ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, με βρήκε ο κ. Κασσελάκης που ήρθε πριν από έναν μήνα που ήρθε, σκοπεύω να δώσω την μάχη στο συνέδριο του κόμματος.
Πρέπει να γίνει το Νοέμβριο, όπως το έχουμε πει. Έγιναν επικίνδυνα βήματα: χωρίς να ενημερωθούν τα όργανα του κόμματος, μάθαμε από την τηλεόραση ότι άλλαξε ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ο εκπρόσωπος Τύπου» σχολίασε τις πρώτες αποφάσεις του Στέφανου Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης.
«Εάν το Νοέμβριο στο συνέδριο υπάρξει επικύρωση της θανατικής ποινής για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα επιλέξει. Εγώ θα δω τη στιγμή εκείνη. Πάντως δεν είμαι δεδομένος ότι θα είμαι σε ένα κόμμα που δεν είναι της Αριστεράς», είπε ο Νίκος Φίλης.
Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «ευθυνόμαστε όλοι για την ήττα, ο καθένας στο μέτρο του. Καθοριστική ήταν η συμβολή Τσίπρα στην πτώση του κόμματος, όπως και στην άνοδο του, δεν παραγνωρίζω τίποτα. Υπήρξε επιλογή διάλυσης της ταυτότητας του κόμματος από τον Τσίπρα, επιλογή του Τσίπρα ήταν να υπάρξει αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης από την κοινωνία».
Ξυδάκης για Κασσελάκη: Τον «φύτεψε» ο Τσίπρας, τάζει ότι είναι αρχάγγελος που θα νικήσει τον Μητσοτάκη
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μίλησε για τον νέο πρόεδρο του κόμματος, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ανέλαβε την αρχηγία μετά την εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Ο κ. Ξυδάκης ξεκαθάρισε πως «μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής», τονίζοντας πως τον κ. Κασσελάκη «τον ‘φύτεψε’ ο Αλέξης Τσίπρας», κάτι που «υποστηρίζει και ο ίδιος» ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μια εικόνα δεν μπορεί ποτέ να συμπληρώσει ένα στρατηγικό κενό ή ένα κενό πολιτικής. Βεβαίως, ο κύριος Κασσελάκης δεν είναι μόνο εικόνα. Νομίζω ότι έχει κάποια πλαισίωση, η οποία θα φανεί στο μέλλον. Δεν είναι μόνος του. Κάποιοι τον βοήθησαν, κάποιοι τον στήριξαν, κάποιοι του άνοιξαν τα μάτια, του ρύθμισαν την προεκλογική του καμπάνια, η οποία ήταν είχε εξαιρετικά καλό χρονισμό, ήταν μια χορογραφία, δεν αναγκάστηκε» είπε αρχικά ο κ. Ξυδάκης στην ΕΡΤ.
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τον κ. Κασσελάκη στο προσκήνιο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «το ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης. Ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Το ποιος είναι ο Στέφανος Κασελάκης στη διαδρομή του, τι πρεσβεύει, ποια είναι η πορεία του στις επιχειρήσεις, γιατί στην πολιτική η ίδια δεν έχει καμία πορεία, αυτό είναι και είναι δουλειά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία εδώ και ένα μήνα, ενάμιση μπορεί να ασχολείται με την εικόνα, αλλά δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον διότι όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία ενός μεγάλου κόμματος τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια, γνωρίζαμε μέχρι και τον τόπο που γεννήθηκαν, τα πάντα. Το τι διαδρομή είχαν στην πολιτική ζωή και στη Νέα Δημοκρατία που έγιναν αντίστοιχες διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την περασμένη Κυριακή. Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο είναι και πολιτικό και κοινωνικό και ίσως και ψυχολογικό».
Καββαδία: Οι… καρατομηθέντες ενημερώθηκαν για τις αντικαστάσεις τους ενώ οδηγούσαν, πάλι καλά που δεν τράκαραν!
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία τις αλλαγές που επέφερε στο εσωτερικό του κόμματος η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα το πρωτοκλασσάτο στέλεχος της «Ομπρέλας» αναφέρει πως «οι…καρατομηθέντες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την τύχη τους» και πρόσθεσε πως «πάλι καλά που δεν τράκαραν οι άνθρωποι, αφού έμαθαν το νέο ακούγοντας ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσαν».
Ακόμη ασκώντας κριτική στις κινήσεις του Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε πως «είχε παράδειγμα να ακολουθήσει ο νυν πρόεδρος. Θα ξεχάσουμε πώς αντικαταστάθηκαν στο παρελθόν τομεάρχες χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τους ειδοποιήσει;»
Αναλυτικά η ανάρτηση της Αννέτας Καββαδία:
Χμμμ, ναι… Απλώς να ενημερώσουμε ότι:
Α) θέση αντιπροέδρου δεν προβλέπεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Β) οι θέσεις στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (πρόεδρος, δ/ντης/ντρια, γραμματέας), καλύπτονται μετά από ψηφοφορία στην ΚΟ
Γ) η θέση του/της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, απαιτεί έγκριση της Πολιτικής Γραμματείας
Τυπολατρεία; Για να το σκεφτούμε λίγο παραπάνω…
ΥΓ. Όσο για το ότι οι…καρατομηθέντες ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ για την τύχη τους, είχε παράδειγμα να ακολουθήσει ο νυν πρόεδρος. Θα ξεχάσουμε πώς αντικαταστάθηκαν στο παρελθόν τομεάρχες χωρίς κανείς να μπει στον κόπο να τους ειδοποιήσει;
Πάλι καλά που δεν τράκαραν οι άνθρωποι, αφού έμαθαν το νέο ακούγοντας ραδιόφωνο την ώρα που οδηγούσαν…
Νίκος Παππάς: Άδικο να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου
«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του» ανέφερε ο Νίκος Παππάς.
«Δεν ισχύει αυτό. Ο Κασσελάκης έχει μιλήσει για την πατριωτική Αριστερά και την δημοκρατική και την κυβερνώσα Αριστερά επανειλημμένα. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι κάτι το οποίο έχει βάση και ούτε θέλω να σκεφτώ ότι ο Νίκος Φίλης εργαλειοποιεί αυτή την τόσο πολύτιμη λέξη για να συνεχιστεί μία αντιπαράθεση η οποία αποτυπώθηκε και στην εκλογή που πέρασε». Με αυτή την δήλωση απάντησε ο Νίκος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, αναφορικά με τα όσα δήλωσε σήμερα ο Νίκος Φίλης, περί “δυσανεξίας του Στέφανου Κασσελάκη στην Αριστερά”.
«Έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, είναι προφανές, αποτυπώθηκαν και στο προηγούμενο συνέδριό μας. Μάθαμε να πορευόμαστε με αυτές, παρόλο που υπήρξε καθαρή πλειοψηφία υπέρ του μετασχηματισμού και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Ούτε δηλητηριώδη βέλη χρειάζονται. Δεν είναι κακό το να ανταλλάσσουμε πολιτικές απόψεις. Ούτε απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί όμως μπορούν να βοηθήσουν την πορεία μας προς τα μπρος. Δεν περιμένει κάτι τέτοιο η κοινωνία, η κοινωνία έχει πάρα πολλά προβλήματα. Είδε με ενδιαφέρον τη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να την απογοητεύσουμε» προσέθεσε ο κ. Παππάς.
Ερωτηθείς για δηλώσεις στελεχών που στηρίζουν τον νέο Πρόεδρο και οι οποίες λένε ότι, σε όποιος δεν θέλει ας κάτσει στην άκρη, ο κ. Παππάς, τόνισε «προφανώς τα κόμματα είναι ενώσεις πολιτών που με ελεύθερη βούληση συσπειρώνονται και υπηρετούν κάποιο πολιτικό σκοπό. Αλλά δηλώσεις οι οποίες παραπέμπουν σε πιθανότητες διάσπασης να αποχωρήσουν με βρίσκουν να διαφωνώ σθεναρά και δεν πρέπει να γίνονται».
«Δεν χρειάζεται ούτε να εκτοξεύουμε δηλητηριώδη βέλη απέναντι στη νεοεκλεγείσα ηγεσία, ούτε να απαντά η άλλη πλευρά, όποιος θέλει ας πάει σπίτι του. Μπορούμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και τη σαφή μας κατεύθυνση. Δεν την καταλαβαίνω την ένταση δύο εικοσιτετράωρα μετά την τόσο σημαντική εκλογή. Ποιος την χρειάζεται πραγματικά; Αποφασιστικά, ενωτικά, συγκροτημένα θα υπηρετήσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Δεν είναι τώρα η ώρα να εκτοξεύουμε απειλές ο ένας προς τον άλλον. Προς Θεού» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κόσμος περιμένει να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη, όχι μεταξύ μας
«Είχαμε μία πάρα πολύ σημαντική διαδικασία και είναι άδικο και για την παράταξή μας και για όλο αυτό τον κόσμο που ήρθε και κατέθεσε για πολλοστή φορά την πίστη του και την εμπιστοσύνη του στην παράταξη, να ηχούν εκ νέου τύμπανα πολέμου. Δεν είναι έτσι. Ο κόσμος αυτός περιμένει από εμάς να αναμετρηθούμε με τον Μητσοτάκη και όχι να βγάλουμε τα σπαθιά από τα θηκάρια για να αναμετρηθούμε μεταξύ μας. Έχουμε μία κατεύθυνση. Όποιος την αμφισβητεί την κατεύθυνση την διατυπωμένη, μπορεί να το πει δημοσίως και νομίζω ότι έτσι θα πρέπει να πορευτούμε. (…) Είμαστε μετά την Κυριακή. Καλό είναι όλοι να καταθέσουμε τις ιδέες μας για το πώς το κόμμα μπορεί να πορευτεί με αποτελεσματικότητα για να λύσουμε προβλήματα του κόσμου, όχι δικά μας. Τα δικά μας τα προβλήματα οφείλουμε να τα βάζουμε τρεις και τέσσερις σκάλες κάτω από τα προβλήματα της κοινωνίας. Να υποτάσσουμε δηλαδή τις δικές μας ανάγκες και να σχεδιάζουμε και τον τρόπο που οργανωνόμαστε, όχι με βάση το τι επιθυμούμε για τον εαυτό μας, με βάση το ερώτημα τι έχει ανάγκη η κοινωνία» ανέφερε ακόμα ο κ. Παππάς.
Δεν υπάρχουν ούτε προοπτικές ρήξης, ούτε προοπτικές διάσπασης, σύμφωνα με τον ίδιο. «Έχουμε μια μεγάλη περιουσία η οποία μας κρατά μαζί. Είναι ισχυρή συγκολλητική ουσία, η οποία αποδείχθηκε ότι υπάρχει ακόμα και μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Διότι είχαμε ανησυχήσει πραγματικά. Αν είχαμε πολύ χαμηλή συμμετοχή, θα ήταν πολύ δύσκολο να ισχυριστώ στην εκπομπή σας ότι δεν υπάρχει το φάσμα των αποχωρήσεων ή της διάσπασης. Όποιος κινηθεί απέναντι στην απόφαση την οποία έβγαλε εμφατικά πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να κουραστεί για να δώσει εξηγήσεις για την πολιτική του στάση νομίζω» συμπλήρωσε.
Για τον νέο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι ξέρει τις δυσκολίες, «οι οποίες είναι πολλαπλάσιες από αυτές που εμφανίστηκαν στην διαδικασία, την εκλογική της μετάβασης της αλλαγής ηγεσίας στο ΣΥΡΙΖΑ».
Κληθείς να σχολιάσει ότι στελέχη από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, λένε ακόμα και πως “κάποιος περαστικός τους πήρε το κόμμα μέσα από τα χέρια”, ο κ. Παππάς είπε «καταρχήν η έκφραση “τους πήρε το κόμμα” δεν μου αρέσει καθόλου, διότι παραπέμπει σε μία κατάσταση ιδιοκτησίας».
«Ιδιοκτήτες είναι τα μέλη μας. Οι ιδιοκτήτες επιλέγουν, δίνουν εντολή και διαμορφώνουν και συνδιαμορφώνουν και την κατεύθυνσή μας. Νομίζω ότι πρέπει όπως η νέα ηγεσία οφείλει και το κάνει, να σέβεται και τη διακήρυξη και την ταυτότητα και την κατεύθυνση την οποία έχουμε πάρει, έτσι όλοι οφείλουν να σεβαστούν και το αποτέλεσμα της κάλπης. Δεν ήταν ένα δευτερεύον πολιτικό γεγονός. Ήταν το μείζον πολιτικό γεγονός του φθινοπώρου μέχρι στιγμής. (…) Τα κόμματα είναι ελεύθερες ενώσεις πολιτών. Τι πάει να πει περαστικός. Εγώ έχω πει και στην Κεντρική μας Επιτροπή, ότι σε αυτό το κόμμα είμαι από τότε που γεννήθηκα πρακτικά, από τότε που άρχισα να καταλαβαίνω την πολιτική. Αλλά δεν θέλω ένα κόμμα με ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Δεν θέλω ένα κόμμα με οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Δεν θα ήθελα ένα κόμμα στο οποίο να έχουμε κλειστές πόρτες. Αυτές τις λογικές νομίζω τις πληρώσαμε. Έχει πραγματικά αλλάξει, έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος συμμετοχής στην πολιτική και αυτό είτε θα το αποδεχτούμε και θα εμπλουτίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μας, είτε θα περάσουν από πάνω μας οι εξελίξεις» ανέφερε.
Ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης θα μπει στην Βουλή, ο κ. Παππάς σημείωσε ότι «έχει ξεκαθαρίσει και το ζήτημα αυτό». «Στη Βουλή έχουμε και στελεχιακό βάθος και συσσωρευμένη πείρα και παρουσία, η οποία υπερκάλυψε τις προσδοκίες και τα άγχη μας την περίοδο» προσέθεσε.
Αναφορικά με τις επικείμενες Ευρωεκλογές και το τι θα σηματοδοτήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Παππάς επισήμανε «ακόμα και αν προσπαθούσαμε να το υποβιβάσουμε, είναι ο πρώτες πολιτικές εκλογές το 2024. Θα πάνε οι πολίτες στις κάλπες και θα έχουν μπροστά τους ψηφοδέλτια. Και τα ψηφοδέλτια που θα επιλέξουν θα στείλουν μηνύματα σε όλους μας. (…) Αν πάμε στις ευρωεκλογές και είναι η Νέα Δημοκρατία μπροστά και είναι η διαφορά της μεγάλη, αν υπάρξει ένα σενάριο τέτοιο δεν θα βγαίνει ο Μητσοτάκης να λέει ότι, ορίστε η επιβεβαίωση της ηγεμονίας και της πολιτικής μου; Αντίθετα, αν υπάρξει ένα ανατρεπτικό αποτέλεσμα, με την όποια του εκδοχή, θα έχουμε ένα νέο πολιτικό τοπίο».
Βαρεμένος: Ο Κασσελάκης ξεπερνά τον Μητσοτάκη σε επικοινωνία
Βλέπω τα πράγματα με ψυχραιμία και προσπαθώ να τα βλέπω από απόσταση, ανέφερε ο Γιώργος Βαρεμένος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτιά του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές της Κυριακής.
«Ζούμε σε μια εποχή που έχει αντικατασταθεί η πολιτική από την επικοινωνία κι αυτό το έκανε ο Μητσοτάκης, αντικατέστησε την πολιτική με την επικοινωνία» είπε και πρόσθεσε ότι η εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο είναι ότι μπορεί ο Κασσελάκης να κερδίσει τον Μητσοτάκη.
Μιλώντας για την κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε μεταίχμιο ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα δούμε πώς θα πορευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης».
Και σημείωσε: «Έχω τρελαθεί, όχι μόνο εγώ. Περισσότερο συγκλονίστηκα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Στον κόσμο υπάρχει μια λατρεία για το άγνωστο, για έναν άφθαρτο. Πώς μπορείς όμως να είσαι άφθαρτος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και να βγεις αβρόχοις ποσίν;».
Ο κ. Βαρεμένος συνέχισε λέγοντας: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα. Ήρθε νέος, λαμπερός και επικοινωνιακός και θα μπορούσε να ιδρύσει νέο κόμμα, αλλά δεν το έκανε. Την θέλει την Αριστερά ή την Κεντροαριστερα; Δεν πρέπει να μάθουμε τι θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης;».
Και κατέληξε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεπερνάει σε επικοινωνία τον Μητσοτάκη, αλλά δεν τελείωσε το έργο, πρέπει να συζητήσουμε, να πει θέλω να πάω εκεί τη χώρα».
Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την Έφη Αχτσιόγλου όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της πρότεινε να αναλάβει ρόλο στο κόμμα με την βουλευτή να του αρνείται επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.
Η Γεροβασίλη παίρνει «αποστάσεις» από τον Φίλη: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών
Σε ερώτηση σχετικά με το ποιοι είναι αυτοί που έφεραν τον κ. Κασσελάκη στο προσκήνιο, ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «το ότι τον «φύτεψε» ο Αλέξης Τσίπρας, το υποστηρίζει ο ίδιος ο Στέφανος Κασελάκης. Ο κ. Τσίπρας ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Το ποιος είναι ο Στέφανος Κασελάκης στη διαδρομή του, τι πρεσβεύει, ποια είναι η πορεία του στις επιχειρήσεις, γιατί στην πολιτική η ίδια δεν έχει καμία πορεία, αυτό είναι και είναι δουλειά και της δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία εδώ και ένα μήνα, ενάμιση μπορεί να ασχολείται με την εικόνα, αλλά δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο. Αυτό θα έχει ενδιαφέρον διότι όλοι οι υποψήφιοι οι οποίοι βρέθηκαν να διεκδικούν την προεδρία ενός μεγάλου κόμματος τα τελευταία πέντε – δέκα χρόνια, γνωρίζαμε μέχρι και τον τόπο που γεννήθηκαν, τα πάντα. Το τι διαδρομή είχαν στην πολιτική ζωή και στη Νέα Δημοκρατία που έγιναν αντίστοιχες διαδικασίες και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την περασμένη Κυριακή. Εδώ έχουμε ένα καινούργιο φαινόμενο, το οποίο είναι και πολιτικό και κοινωνικό και ίσως και ψυχολογικό».
Μιλώντας για την κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι το κόμμα είναι σε μεταίχμιο ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα δούμε πώς θα πορευτεί ο Στέφανος Κασσελάκης».
Και σημείωσε: «Έχω τρελαθεί, όχι μόνο εγώ. Περισσότερο συγκλονίστηκα με το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου. Στον κόσμο υπάρχει μια λατρεία για το άγνωστο, για έναν άφθαρτο. Πώς μπορείς όμως να είσαι άφθαρτος σε μια χώρα σαν την Ελλάδα και να βγεις αβρόχοις ποσίν;».
Ο κ. Βαρεμένος συνέχισε λέγοντας: «Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ίδρυσε νέο κόμμα. Ήρθε νέος, λαμπερός και επικοινωνιακός και θα μπορούσε να ιδρύσει νέο κόμμα, αλλά δεν το έκανε. Την θέλει την Αριστερά ή την Κεντροαριστερα; Δεν πρέπει να μάθουμε τι θέλει ο Στέφανος Κασσελάκης;».
Και κατέληξε: «Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεπερνάει σε επικοινωνία τον Μητσοτάκη, αλλά δεν τελείωσε το έργο, πρέπει να συζητήσουμε, να πει θέλω να πάω εκεί τη χώρα».
Σημειώνεται πως νωρίτερα το πρωί της Τρίτης ο Στέφανος Κασσελάκης συναντήθηκε με την Έφη Αχτσιόγλου όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της πρότεινε να αναλάβει ρόλο στο κόμμα με την βουλευτή να του αρνείται επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.
Η Γεροβασίλη παίρνει «αποστάσεις» από τον Φίλη: Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών
Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος μίλησε η Όλγα Γεροβασίλη. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega η αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κοινό στόχο, όπως και ότι οι μάχες γίνονται εκτός Βουλής, στην κοινωνία.
Ακολούθως κληθείς να σχολιάσει τις πρωινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη – μίλησε για τρίτη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ενώ παρομοίασε τον λόγο του Στέφανου Κασσελάκη με του Ντόναλντ Τραμπ – τόνισε χαρακτηριστικά ότι «είμαι σε μεγάλη απόσταση από τη δήλωση Φίλη περί Τραμπ. Απαντώ ευθέως».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σοκ που βίωσε το κόμμα μετά τις εκλογές και την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν ήταν εύκολη στιγμή και δεν ήταν καθόλου εύκολη για τον καθένα από εμάς προσωπικά και τον χώρο μας», σχολίασε.
«Οι 150.000 που ένθερμα ήρθαν και στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον έβγαλαν ξανά στην επιφάνεια και μας έδειξαν εμπιστοσύνη ως προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών και θα το υπηρετήσουμε».
«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο ίδιος που επέλεξε όλους εμάς και αυτούς που είναι στο επιτελείο Κασσελάκη και Αχτσιόγλου. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε, το εννοούσε και το έκανε, ότι θα μείνει ουδέτερος σε αυτή τη διαδικασία και έβαλε εμάς όλους μπροστά στις ευθύνες μας για να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας και την κοινωνία στη συνέχεια», δήλωσε.
Ακόμη ανέφερε ότι εκτιμά απεριόριστα την Έφη Αχτσιόγλου και για την ίδια είναι σεβαστό το τι θα επιλέξει εκείνη στην παρούσα χρονική συγκυρία. «Ο ρόλος του προέδρου είναι ισχυρός και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε», δήλωσε.
Ο Γιάννης Λούλης στον Δανίκα: «Ο Κασσελάκης ειναι γκανιάν, ήρθε για να μείνει»
Ο γνωστός επικοινωνιολόγος αναλύει την πολιτική επικαιρότητα, εστιάζοντας στις εξελίξεις στον ΣYΡIZA: Ακτινογραφεί το φαινόμενο Κασσελάκη, εξηγεί γιατί συμβούλεψε τον Τσίπρα ν’ αλλάξει τα πάντα στο κόμμα και δηλώνει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο
Ενα στοίχημα, «ο Κασσελάκης θα κερδίσει διά περιπάτου», που επιβεβαιώθηκε. Σαν να έλεγε «θα θριαμβεύσει» -όπερ και εγένετο.
Μία εκτίμηση, «ευκολάκι η Αχτσιόγλου για τον Κυριάκο» -κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αναμένεται να το μάθουμε.
Μία επιβεβαίωση, «ο Τσίπρας έπρεπε να αλλάξει συθέμελα το κόμμα του».
Και ένα συμπέρασμα: «Ο Κυριάκος ακόμα και στα δύσκολα δεν έχει αντίπαλο».
Ο Γιάννης Λούλης λοιπόν. Ο γκουρού της επικοινωνίας. Ο σύμβουλος του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και του Δημήτρη Χριστόφια.
Ο Γιάννης Λούλης, πολυγραφότατος, με τελευταίο του πόνημα «Η τέχνη της επικοινωνίας» που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε έναν χρόνο.
Δύσκολος, σχεδόν απρόσιτος – «δεν μ’ αρέσει να είμαι μαϊντανός». Το εισέπραξα για τα καλά, αφού μετά κόπου και ύστερα από άφθονα τηλεφωνήματα κατάφερα να κάμψω τις επιφυλάξεις του κι έτσι να τον απολαύσω από κοντά. Εκεί, στη φωλιά του στον Αλιμο, με θέα το απέραντο γαλάζιο – «κάθε πρωί κάνω και μια βουτιά».
Εκεί λοιπόν – πριν την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ – όπου επί πενήντα λεπτά χωρίς διάλειμμα, ούτε για καφέ, τον άκουσα να επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ «εξόρυξης επικοινωνιακών πλεονεκτημάτων και επικοινωνιακών γκρεμισμάτων».
Η κουβέντα όπως έχει μαγνητοφωνηθεί:
Σκηνή 1: «Ο Τσίπρας έπρεπε να αλλάξει το κόμμα»
-Τι σημαίνει επικοινωνιολόγος, τι δουλειά κάνει ακριβώς;
«Ο επικοινωνιολόγος σχεδιάζει μια στρατηγική η οποία θα ευνοεί τον πελάτη του∙ τον πολιτικό, τη Χ εταιρεία ή οποιονδήποτε άλλο».
-Για τους πολιτικούς συγκεκριμένα;
«Θα σχεδιάσει τη στρατηγική του, το οποίο σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του πολιτικού και του αντιπάλου του».
-Ποιες ήταν οι αδυναμίες του Τσίπρα, για να μιλήσουμε για το τώρα.
«Για μένα είναι πρόκληση όλα αυτά κι έχω κουβεντιάσει μαζί τους. Οταν ο Τσίπρας έχασε τις εκλογές το ’19, με είχε ρωτήσει “κατά τη γνώμη σου, τι πρέπει να κάνω;”. Εγώ δεν επρόκειτο να μπλέξω μαζί του, αλλά με μεγάλη ευχαρίστηση του είπα “κοίταξε να δεις, πρέπει αυτή τη στιγμή να αλλάξεις το κόμμα σου. Δηλαδή πρέπει να φτιάξεις ένα κόμμα του οποίου η εικόνα θα ενισχύει τη δική σου, δεν θα την υπονομεύει. Θα τη φτιάχνει. Γιατί αν η εικόνα του κόμματός σου είναι κακή, θα είναι κακή και η δική σου εικόνα. Τι θα εκπέμψεις εάν είναι κακή η εικόνα του κόμματός σου;”».
-Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει και δεν έκανε;
«Επρεπε να αλλάξει συθέμελα το κόμμα του. Και όταν λέμε συθέμελα, εννοούμε ότι η ομάδα που ήταν γύρω του και η οποία επίσης προσδιόριζε το κόμμα του έπρεπε κι αυτή να εκπέμψει μια καλή εικόνα και μια συναφή εικόνα. Δηλαδή και οι δύο, και το κόμμα του και ο ίδιος, να εμφανίσουν μια καινούρια εικόνα. Αν δεν εμφάνιζαν καινούρια εικόνα, δεν θα ανέτρεπαν αυτό που συνέβη, δηλαδή την ήττα του».
-Οταν λέμε καινούρια εικόνα, τι εννοούμε συγκεκριμένα;
«Εκείνο το οποίο έπρεπε να κάνει ο Τσίπρας τότε ήταν μια έντονη στροφή προς την Κεντροαριστερά και να φέρει ανθρώπους. Να επιδιώξει να φέρει ανθρώπους νέους, σύγχρονους, οι οποίοι να δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτός τι έκανε; Κράτησε τους αριστερούς, τους συγκεκριμένους αριστερούς που ήταν γύρω του και οι οποίοι απέπνεαν αυτή τη συγκεκριμένη ιδεολογία, και έφερε δίπλα του παλαιοπασόκους, οι οποίοι ήταν τελείως ξεπερασμένοι και με τους οποίους η κοινωνία δεν έκανε κανένα κλικ, ούτε αισθανόταν τίποτα καινούριο. Τι έκανε στην ουσία ο Τσίπρας; Ηττήθηκε, η εικόνα του ήταν συγκεκριμένη, δεν την άλλαξε και πήγε μέχρι τέλους με την ηττημένη εικόνα του Τσίπρα, ο οποίος δεν άλλαξε σε τίποτα. Και όχι μόνο δεν άλλαξε, θα σας έλεγα ότι χειροτέρεψε. Δηλαδή, στην προηγούμενή του φάση είχε και ορισμένες δικές του προσωπικές στιγμές που ήταν ενδιαφέρουσες».
-Οπως;
«Κατ’ αρχάς είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος. Αλλά αυτό το χάρισμα έπρεπε να έχει σπονδυλική στήλη, δηλαδή συγκρότηση. Ποια είναι η εικόνα που θέλεις να δείξεις; Πώς θα τη δείξεις; Ποιοι θα είναι αυτοί που θα είναι γύρω σου; Τι μηνύματα θα εκπέμψεις; Αυτά πλέον ξέρουμε και τα λύνουμε με τα περιβόητα focus groups».
-Δηλαδή;
«Focus group σημαίνει ότι αποφασίζεις ότι θα έχεις μία ομάδα 6-7 ψηφοφόρων, τους οποίους τους έχεις επιλέξει με βάση κάποια κριτήρια».
-Εχεις δηλαδή 6-7 ανθρώπους που έχουν μετακινηθεί από τον Τσίπρα στον Κυριάκο. Και τι τους κάνεις;
«Βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο. Εχεις έναν άνθρωπο από μια εταιρεία, την όποια εταιρεία, δεν έχει σημασία, ο οποίος τους ρωτάει. Εσύ του έχεις φτιάξει το ερωτηματολόγιο. Τι σε ενδιαφέρει να μάθεις από αυτούς τους ανθρώπους. Αυτός θέτει τα ερωτήματα. Εσύ τι κάνεις; Εσύ είσαι πίσω από τον καθρέφτη. Είσαι πίσω από έναν καθρέφτη, κάθεσαι σε ένα τραπέζι και παρακολουθείς. Αλλά δεν μένεις απαθής. Προκύπτουν ερωτήματα. Είναι μια αίθουσα μεγάλη. Με ένα τραπέζι. Δουλέψαμε πάρα πολύ στην Κύπρο με αυτά και το προχωρήσαμε. Και είσαι πίσω από τον καθρέφτη και το παρακολουθείς. Λοιπόν, και τι κάνεις κατά καιρούς. Δεν κάθεσαι απαθής. Προκύπτουν ερωτήματα. Στέλνεις ένα μήνυμα στην κοπέλα – συνήθως είναι γυναίκα αυτή η οποία κάνει τη συζήτηση με βάση το σχετικό ερωτηματολόγιο. Από αυτή τη συζήτηση αρχίζουν και προκύπτουν πράγματα – και προκύπτουν συνέχεια. Βρίσκεις κάτι, αλλά έχεις ένα κενό αλλού. Ψάχνεις εκεί που έχεις το κενό».
Σκηνή 2: «Ο Κυριάκος δεν έχει αντίπαλο»
-Περιμένατε συντριβή ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20%;
«Οχι, δεν το περίμενα. Περίμενα όμως ότι θα χάσει καθαρά».
-Ποιο είναι το ατού της εικόνας του Κυριάκου;
«Ο Κυριάκος έχει ευνοηθεί από δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι δεν έχει ανταγωνιστές. Δεν υπάρχουν άλλοι. Η γύμνια του πολιτικού προσωπικού είναι τρομερή πλέον. Είναι γυμνά τα κόμματα. Αυτή τη στιγμή στη Νέα Δημοκρατία υπάρχει διάδοχος του Κυριάκου; Αν υπάρχει, ο Δένδιας – ήδη τον έχει παραμερίσει ελαφρώς. Αλλά ακόμα και στα δύσκολα ο Κυριάκος δεν έχει αντίπαλο. Λοιπόν ο Τσίπρας, που είχε ένα χάρισμα, είχε αρχίσει να το χάνει και δεν είχε κάτι για να το αναπληρώσει. Ηταν γοητευτικός, ήταν συμπαθητικός, αλλά δεν είχε αυτό που είχε ο Κυριάκος. Ο Κυριάκος ήταν συγκροτημένος. Τις πρώτες του εκλογές ο Κυριάκος τις κέρδισε διότι ο Τσίπρας δεν πήγαινε καλά. Είχε έρθει η ώρα του Κυριάκου. Εκανε όμως το εξής: τη δούλεψε αυτή την εικόνα, συνεχώς τη βελτίωνε. Δηλαδή, τους πρώτους 5-6 μήνες το καταλάβαινες ότι είχε κάνει τα focus groups με τους Αμερικανούς και είχε βρει τον δρόμο του. Και ήταν συγκεκριμένα πράγματα. Ο Κυριάκος δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Εκείνο όμως που θέλει να πετύχει, όπως ο Αναστασιάδης -δεν είναι Αναστασιάδης, ο Αναστασιάδης είναι πιο σκληρός- είναι να βγάλει μια εικόνα ότι he can solve things, μπορεί να λύσει ζητήματα. Και φαίνεται συγκροτημένος. Δηλαδή, όλες του οι κινήσεις πάντα είναι συγκροτημένες. Στην εποχή των Τεμπών, ας πούμε, του φύγανε πράγματα, όπως εκείνη η πρώτη κουβέντα που είπε, αλλά τα διορθώνει μετά. Και τα διορθώνει διότι ο τρόπος που λειτουργεί είναι σύγχρονος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργούσε έτσι».
-Να έρθουμε τώρα και στο φαινόμενο Κασσελάκη. Ανταποκρίνεται στην εικόνα που λέτε εσείς, ή όχι; Τι είναι ο Κασσελάκης;
«Δεν μπορώ να πω ότι έχω 100% εικόνα Κασσελάκη. Εχω εικόνα, με την έννοια του να συγκρίνουμε τον Κασσελάκη με οποιονδήποτε άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλά και γι’ αυτό περίμενα, για να δω. Την Αχτσιόγλου στην αρχή την παρουσίασαν καλύτερη απ’ ό,τι ήταν. Είναι μια συμπαθητική κοπέλα, χαμηλών τόνων, αν δεν είχε αντίπαλο τον Κασσελάκη αυτή θα έβγαινε, είναι βέβαιο. Αλλά ο Κασσελάκης έφερε έναν μικρό σεισμό. Γιατί το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι ένα κουρασμένο, ρυτιδιασμένο τοπίο. Αρα αν εμφανιστεί κάποιος που έχει μια φρεσκάδα, που εμφανίζει κάτι διαφορετικό από αυτά που έχουν δει μέχρι σήμερα…».
-Θα τον προτιμήσει;
«Είναι μια νέα εικόνα ο Κασσελάκης, από μόνος του. Δεν ξέρω μέχρι πού θα τον πάει αυτή η εικόνα, μέχρι τώρα τον πάει τέλεια. Είναι φρέσκος, πολύ φρέσκος, βελτιώνει τον εαυτό του, καταλαβαίνεις ότι ακόμα και τα ελληνικά του προσπαθεί να τα βελτιώσει. Μεγάλη γκάφα δεν έχει κάνει μέχρι τώρα – μια μικρή λεπτομέρεια εδώ κι εκεί, δεν έχει σημασία (σ.σ. η συνέντευξη έγινε πριν από τη δήλωση Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα). Και επειδή υπάρχει μια κόπωση του συστήματος γενικά, τον πάει το ρεύμα. Εχει πολύ καλή προσωπική παρουσία. Δεν τον ταυτίζουν με το κόμμα του. Είναι πολύ διαφορετικός, αυτό είναι και το πλεονέκτημά του. Ο Κασσελάκης έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα απ’ ό,τι έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρύβει μέσα του κάποια υπόσχεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ της παρακμής, που βιώνουμε αυτό το διάστημα, δεν θα είναι έτσι με τον Κασσελάκη. Εγώ το πιστεύω, ότι δεν θα είναι έτσι. Δεν ξέρω πώς θα είναι και πώς θα το πάει. Για μένα είναι γκανιάν. Δηλαδή δεν υπάρχει άλλος μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να τον ανταγωνιστεί. Το έχει πάει τέλεια».
Σκηνή 3: «Ηe is here to stay»
-Πιο συγκεκριμένα;
«Είναι μετρημένες οι κινήσεις του. Εχει μια ροπή προς την υπερβολή, αλλά δεν έχει κάνει ολέθριο λάθος. Και η απάντηση στην Αχτσιόγλου που προσπάθησε να κάνει ένα ντιμπέιτ, ότι “είμαστε και οι δύο στο ίδιο κόμμα, δεν έχουμε λόγο να κάνουμε ντιμπέιτ, ντιμπέιτ θα κάνουμε με τον αντίπαλο” ήταν μια χαρά, δεν θα μπλέξει μαζί της. Διά περιπάτου θα πάει».
-Τόσο εύκολα;
«Ναι, και είναι άθλος ότι το πέτυχε αυτό, γιατί υπολογίστε ότι είναι ένα κόμμα αριστερόστροφο, χωρίς σπονδυλική στήλη, δηλαδή ένας Κασσελάκης μπορεί να τα μασήσει αυτά».
-Τι εννοείτε, δηλαδή τι μπορεί να κάνει ο Κασσελάκης; Γιατί το μειονέκτημά του είναι ότι δεν ξέρουμε ποιες είναι οι θέσεις του. Εκτός από το ότι θα κάνει διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, και θα κάνει επαγγελματικό Στρατό, κάτι τέτοια έλεγε, δεν λέει τίποτα άλλο.
«Εντάξει, αυτή τη στιγμή δεν έχει ένα πλήρες πρόγραμμα. Αυτό είναι δεδομένο».
-Μήπως το image, το look του Κασσελάκη, υπερβαίνει όλα αυτά τα στοιχεία και ο κόσμος γοητεύεται μόνο από την εικόνα; Δηλαδή μήπως οι Λούληδες καθορίζουν τελικά το παιχνίδι της πολιτικής;
«Μα αυτή τη στιγμή μόνο εικόνα μάς δείχνει ο Κασσελάκης. Η εικόνα είναι πάρα πολύ κρίσιμη για όλους. Ο Μητσοτάκης, δηλαδή, δεν έχει δουλέψει τρομερά το ίματζ του; Τον είδα τώρα στη ΔΕΘ που του πήγαν στραβά όλα. Αλλά το ίματζ του ήταν “ψυχραιμία, θα πάμε στην Ευρώπη, θα πάρω λεφτά, εντάξει, είμαι η μόνη εγγύηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Εχετε άλλον; Δεν έχετε”. Ο Κασσελάκης όμως πάει να εμφανιστεί: “Εγώ είμαι άλλος, εγώ είμαι πιο νέος, αυτός είναι παλαιοκομματικός, έχει περάσει η μπογιά του, δοκιμάστε κάτι καινούριο. Δείξτε μου εμπιστοσύνη και θα δείτε, βήμα βήμα θα σας φέρω κάτι καινούριο”. Eάν μπορέσει να παίξει την εικόνα του καινούριου, o Μητσοτάκης θα κουράσει. Kαι ίσως και ο ίδιος θα σκεφτεί στο τέλος “έκανα αυτό που έκανα, αν αυτός ο τύπος έχει ρεύμα, μπορεί να μην κατέβω απέναντι του” – λέω τώρα. Ή μπορεί να αποφασίσει να κατέβει απέναντί του. Πάντως ο Κασσελάκης αυτή τη στιγμή, επικοινωνιακά, έχει ταλέντο, δεν το συζητάμε. Ο Αναστασιάδης, που ανέφερα πριν, που βρήκε το σύνθημα, είναι παλιά καραβάνα. Ο Κασσελάκης δεν είναι παλιά καραβάνα. Αυτό είναι μειονέκτημα και πλεονέκτημα. Είναι μειονέκτημα, γιατί αν είσαι παλιά καραβάνα, σου λένε “ξέρει, ξέρει”. Αλλά αν δεν είσαι, είσαι άτρωτος, γιατί δεν έχεις κάτι που να σε επιβαρύνει. Δεν έχει τίποτα να τον επιβαρύνει ο Κασσελάκης. Και είναι εντυπωσιακή η επικοινωνία του με τον κόσμο και ο τρόπος που δείχνει τον εαυτό του. Δεν υπάρχει άλλος τέτοιος που να το ’χει κάνει αυτό μέχρι τώρα».
-Δηλαδή το ότι είναι ομοφυλόφιλος, ας πούμε;
«Καλά, το ότι είναι ομοφυλόφιλος, παλιά ίσως να ενοχλούσε κάποιους. Αλλά νομίζω ότι τώρα δεν τους πολυενοχλεί, διότι φαίνεται πολύ αρρενωπός, δεν έχει πρόβλημα σε αυτό. Φαίνεται ότι έχει άνεση μεγάλη, έχει και εκπέμπει ηγετικότητα ασυζητητί. Απλώς αυτό που θα του ’λεγες είναι “ποτέ μη βγάλεις αλαζονεία. Σε συμπαθούν διότι δεν έχεις βγάλει μέχρι τώρα αλαζονεία. Προσέχεις να μην το κάνεις”. H αγγλική φράση που θα έλεγα είναι “he is here to stay”».
-Εχει έρθει για να μείνει. Ομως ενώ η περίπτωσή του υπόσχεται ότι θα πετάξει τα «παλιά υλικά», θα φύγουν, τελειώσανε αυτοί, ο ίδιος στηρίζεται σε μερικά απ’ αυτά. Ας πούμε, ο Πολάκης, ο Παππάς. Δεν είναι το καινούριο αυτοί. Αυτό δεν τραυματίζει την εικόνα του;
«Ο Πολάκης σαφώς είναι το παλιό, αλλά είναι και πολύ περιθωριακό. Δηλαδή, αν τον Πολάκη τον αφήσει εκεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπλέξει στην κεντρική πολιτική σκηνή, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα. Ο Παππάς είναι πολύ καλό υλικό. Δεν έχει σημασία που τον μπλέξανε τότε με όλη εκείνη την ιστορία, αλλά από αυτούς που είχε ο Τσίπρας ήταν από τους πιο σοβαρούς. Δηλαδή, έχει μυαλό. Του είναι χρήσιμος αυτή τη στιγμή, δεν θα του κάνει ζημιά. Αντίθετα, χρειάζεται έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν. Νομίζετε ότι έχει κι αυτός ανθρώπινο υλικό; Κανένας δεν έχει πλέον. Για σκεφτείτε όλους αυτούς που έχει ο Μητσοτάκης. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πρέπει να παθαίνει σοκ αυτό το τελευταίο διάστημα με αυτά που του συμβαίνουν, μία με τον έναν, μία με τον άλλον. Δεν έχει νόημα να λέω ονόματα τώρα, τα ξέρουμε. Το υλικό που έχουν τα κόμματα είναι πάρα πολύ κακό πια. Δεν ανανεώνεται. Και γιατί δεν ανανεώνεται; Διότι ποιος πάει να γίνει πολιτικός; Ποιος πάει να μπλέξει με την πολιτική, αν βρει άλλη διέξοδο; Ακόμα και στην Αμερική: ο Μπάιντεν έχει φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, αλλά ο ίδιος είναι… λες “πώς θα πάνε με αυτόν”. Λοιπόν, νομίζω ότι ο Κασσελάκης -εάν δεν καβαλήσει το καλάμι, υπάρχει ένας κίνδυνος να συμβεί αυτό, αλλά θα το δούμε στην πορεία- ήρθε για να μείνει».
Σκηνή 4: «Η Αχτσιόγλου θα χάσει…»
-Ο Κασσελάκης σάς έχει κάνει πρόταση να συνεργαστείτε;
«Οχι, και να σας πω κάτι; Στη φάση αυτή της ζωής μου, επαγγελματικά δεν συνεργάζομαι με κανέναν. Τώρα αν με φωνάξει αυτός ή οποιοσδήποτε άλλος να κάνουμε μια κουβέντα, θα την κάνω. Μέχρι εκεί».
-Για την Αχτσιόγλου, ποια είναι η γνώμη σας;
«Θυμάστε εκείνο το βράδυ, που όλοι ξέραμε ότι θα χάσουν, σχεδόν κανένας δεν εμφανιζόταν στην τηλεόραση και η Αχτσιόγλου είχε το θάρρος, βγήκε, έδωσε μια αίσθηση ότι είναι κάπως καλύτερη από τους άλλους. Και νομίζω ότι πιθανώς να είναι. Ηταν και το στοίχημα “γυναίκα”, καλό στοίχημα, να είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε με ανθρώπους που είναι γύρω της -δεν θα πω ονόματα- οι οποίοι δεν κάνουν, δηλαδή είναι σύμβουλοι επικοινωνίας και δεν έχουν ιδέα από επικοινωνία. Το να είσαι πανεπιστημιακός ή κάτι τέτοιο δεν είναι εγγύηση ότι κάνεις γι’ αυτή τη δουλειά. Λοιπόν, πήρε ανθρώπους γύρω της οι οποίοι δεν την ξέρουν καθόλου τη δουλειά και είχαν και μια μεγάλη έπαρση κάποια στιγμή, διότι νόμιζαν ότι αυτή θα κυριαρχούσε».
-Δεν θα βγει;
«Δεν μπορεί να κυριαρχήσει απέναντι στον Κασσελάκη. Ηταν σαν ένα σενάριο ταινίας, όπου έβλεπες την εξέλιξη δύο προσωπικοτήτων. Εβλεπες πώς εξελισσόταν γοργά ο Κασσελάκης και κέρδιζε, και η Αχτσιόγλου όλο πήγαινε πίσω. Είχε ανθρώπους γύρω της που δεν ήταν οι καλύτεροι δυνατοί και οι οποίοι δεν θα της έφτιαχναν εικόνα καινούρια.
-Δηλαδή ο Κασσελάκης είναι ο ζωντανός ορισμός της επικοινωνίας. Εχει επιτελείο επικοινωνίας αυτός;
«Ο Κασσελάκης αυτή τη στιγμή σχεδόν είναι ο ίδιος, όλα. Και καλά κάνει αυτή τη στιγμή. Αλλά πρέπει να φτιάξει μια ομάδα. Ο Παππάς θα του είναι χρήσιμος. Ο Παππάς είναι έξυπνος άνθρωπος, μια χαρά είναι με βάση το υλικό που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το υλικό των κομμάτων. Ο Παππάς είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν. Εγώ θα έλεγα ιδανικός. Δηλαδή, αν διάλεγε κάποιον, μια χαρά να διαλέξει τον Παππά».
-Τι πολιτική θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη σας, με τον Κασσελάκη;
«Αυτό είναι δύσκολο να το πούμε. Νομίζω ότι θα προσέξει πάρα πολύ να μην πάει στα άκρα. Δεν θα πάει στα άκρα, είναι στη φύση του. Δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ότι έχει καβαλήσει το καλάμι».
Σκηνή 5: «Αν φύγει η Αχτσιόγλου, αυτός θα πει μέσα του “με γεια της με χαρά της”»
-Ναι, αλλά τι πολιτική θα ακολουθήσει; Δεξιά πολιτική;
«Θα ακολουθήσει μια μετριοπαθή κεντρώα πολιτική που θα την πει κεντροαριστερή και θα είναι περίπου του ενδιάμεσου, του περιβόητου μεσαίου χώρου».
-Οπως είναι ο Κυριάκος, κατά μία έννοια.
«Κατά μία έννοια, ναι».
-Στην πράξη λέμε, όχι στα λόγια.
«Στην πράξη, κανένας δεν έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να σπρώξει τα πράγματα στα άκρα. Ούτε ο Μητσοτάκης θα πάει να γίνει νεοφιλελεύθερος, ούτε ο άλλος θα πάει να γίνει αριστερός».
-Επομένως θα είναι κοντά, το ίδιο λέμε.
«Θα είναι κοντά, αφού και οι δύο διεκδικούν τον μεσαίο χώρο».
-Ακριβώς. Μόνο που ένας είναι νεότερος, αλλά έχει ένα κόμμα που είναι δυστυχώς προβληματικό, ένα μαγαζί που ήταν περίπου στα όριά του να κλείσει.
«Σωστά».
-Θα τον διευκολύνει τον Κασσελάκη η διάσπαση ή θα του δημιουργήσει πρόβλημα;
«Δεν θα του δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αν θέλει να ξεφορτωθεί κάποιους, μπορεί να τους ξεφορτωθεί».
-Αν φύγει η Αχτσιόγλου;
«Αν φύγει, αυτός θα πει μέσα του “με γεια της με χαρά της”».
-Δηλαδή είναι διευκόλυνση για τον Κασσελάκη να φύγει η Αχτσιόγλου;
«Εγώ νομίζω ότι ο Κασσελάκης δεν θα επιδιώξει να φύγει η Αχτσιόγλου. Ας είναι μέσα κι ας γκρινιάζει. Εάν πάρει την ομάδα της και φύγει, θα είναι επιλογή δική της και θα είναι καταστροφική για την ίδια. Εάν σας ρωτήσουν εσάς ποια είναι η εικόνα της Αχτσιόγλου, τι θα πείτε; Θα πειτε ότι είναι μια γυναίκα πράγματι συμπαθητική κ.τ.λ. Θα πεις ότι είναι ηγετική; Οχι βέβαια. Θα πεις ότι σε έχει εντυπωσιάσει σε κάτι; Δεν έχει εντυπωσιάσει. Ο Κασσελάκης και βέβαια έχει εντυπωσιάσει. Ο Κασσελάκης είναι εντύπωση! Είναι ζώσα πραγματικότητα επικοινωνίας, είναι εκεί, τη βλέπεις. Η Αχτσιόγλου δεν το ’χει αυτό».
Σκηνή 6: «Ευκολάκι για τον Κυριάκο»
-To image Ευκλείδης Τσακαλώτος τι σας λέει;
«Κοιτάξτε, ο Ευκλείδης έχει τελειώσει το άλλο πανεπιστήμιο, το ανταγωνιστικό προς αυτό που έχω τελειώσει εγώ, την Οξφόρδη. Αλλά είναι και αιθεροβάμων. Ο καλός τους οικονομολόγος στην προηγούμενη φάση ήταν ο Χουλιαράκης, αυτός έκανε όλη τη δουλειά, είναι πάρα πολύ καλός. Αυτό θα έπρεπε να είναι ο Ευκλείδης, αλλά δεν είναι. Δεν έχουν νόημα αυτοί. Τώρα μπαίνουμε στη φάση ενός καινούριου αρχηγού, ο οποίος έχει μια πολύ καινούρια εικόνα. Αυτό πρέπει να καταγράψουμε. Δεν έχουμε ζήσει καινούρια εικόνα σε αυτή τη φάση. Καινούρια εικόνα ζήσαμε -αν και αυτός έκανε τεράστιες προσαρμογές- με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ξεκίνησε με μια τελείως αριστερόστροφη πολιτική, πήγε μετά στο Κέντρο και όταν κέρδισε τις εκλογές σχεδόν πήγαινε και από τα δεξιά μερικές φορές. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή θα έχουμε ένα σκηνικό με δύο δυνατούς αρχηγούς. Δεν ξέρω τι θα κάνουν μέσα στο κόμμα τους, δεν ξέρω ποιος θα φθαρεί περισσότερο από τον άλλον – θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις τους. Οσο πιο καλά θα πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα φθείρεται η Νέα Δημοκρατία – και αντίστροφα. Αλλά δεν θα κάνει μεγάλα λάθη ο Κασσελάκης, μέχρι τώρα δεν έχουμε δει λάθος σοβαρό».
-Μα μέχρι τώρα δεν έχει εκτεθεί, δεν έχει δώσει συνέντευξη σε έναν δημοσιογράφο. Εγώ του έχω ζητήσει δύο φορές και δεν μου έχει απαντήσει καν. Δεν θέλει να μιλήσει. Δεν θέλει να φθαρεί.
«Οχι, κι εγώ αν ήμουν σύμβουλός του, θα του έλεγα να μη δώσει συνέντευξη, δεν έχει λόγο».
-Και η πρόγνωσή σας ποια είναι. Τελικά θα γίνει πρωθυπουργός ο Κασσελάκης;
«Δεν μπορώ να κάνω τέτοια πρόβλεψη, θα ήταν σούπερ αλαζονικό και ανεύθυνο από μέρους μου, δεν έχω ιδέα. Αλλά, από την άλλη μεριά, θέλω να πω ότι είναι από τα καινούρια πράγματα που έχουν εμφανιστεί».
-Αρα;
«Αρα θα έχουμε έναν ανταγωνισμό δύο ανθρώπων που έχουν πλεονεκτήματα. Ο ένας τα έχει δείξει – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αδυναμίες και δεν έχει κάνει λάθη. Οποιος άλλωστε πάει να δώσει λύσεις θα κάνει και λάθη. Αλλά και ο Κασσελάκης δεν πρόκειται να κάνει μεγάλα λάθη. Είναι πάρα πολύ έξυπνος».
-Δηλαδή ο Κυριάκος πρέπει να φοβάται, κατά μία έννοια;
«Δεν θα πρέπει να εφησυχάζει».
-Με τον Κασσελάκη αυτό. Ενώ με την Αχτσιόγλου;
«Ουου, περίπατος, ευκολάκι που λένε»!
Καθώς έφευγα μου είπε «ο Χριστόφιας του ΑΚΕΛ κέρδισε επειδή έκανε ό,τι ακριβώς του είπα, αλλά μετά δεν μου ξαναμίλησε»!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: William Faithfull
https://uploads.disquscdn.com/images/bd47ed2f53dbb0d81df2297d608ddf32e8f707c96eaa8615edc9bb2be78b7501.jpg