Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συμφώνησαν «Είπα στον Ερντογάν, δεν είναι αποδεκτή λύση...

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συμφώνησαν «Είπα στον Ερντογάν, δεν είναι αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο»

3
5489

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Τι συμφώνησαν – Ποιους διαύλους επικοινωνίας ενεργοποιούν

Να οικοδομήσουν στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Να αξιοποιηθεί προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες συμφώνησαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους που διεξήχθη, όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές, σε πολύ καλό κλίμα. Ενδεικτικό, ότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει μισή ώρα και τελικά κράτησε πάνω από μία ώρα.

Προς την κατεύθυνση αυτή ενεργοποιούνται δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες με την επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις για τη συνάντηση του Μαξίμου αλλά και της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας» υπογραμμίζεται, φράση που περιλαμβάνεται και στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

Το καλό κλίμα και τη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, αφήνοντας πίσω τις εμπρηστικές δηλώσεις του παρελθόντος τονίζει στην ανακοίνωση του το Μαξίμου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius της Λιθουανίας, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα. Οι κκ. Μητσοτάκης και Erdogan συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο χωρών το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια.

Προς τούτο συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να οικοδομήσουν πάνω στο θετικό μομέντουμ και να ενεργοποιήσουν κατά το επόμενο διάστημα πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών να καθοδηγούν τη διαδικασία και να ενημερώνουν τους ηγέτες για την πρόοδο που σημειώνεται.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο συχνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.»

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Μητσοτάκης σε ομογενείς στη Νέα Υόρκη: Είπα στον Ερντογάν, δεν είναι αποδεκτή λύση δύο κρατών στην Κύπρο

Το παρασκήνιο της συνάντησης – Στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας – «Ένα πρόβλημα που δεν λύθηκε 40 χρόνια δεν μπορεί να λυθεί από τη μία στιγμή στην άλλη»

mitsotakis_erdo_xr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε το απόγευμα σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.

Στον χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω εδώ τη σταθερή μου δέσμευση για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή. Αυτό είναι κάτι που είχα την ευκαιρία να επικοινωνήσω και πάλι σήμερα στον Πρόεδρο Erdoğan».

Σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η χώρα είναι ανθεκτική. Η οικονομία πάει καλά. Θα ανακάμψουμε από αυτή τη φυσική καταστροφή, με κάποια βοήθεια από τους Ευρωπαίους φίλους μας αλλά και από τους Έλληνες, από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Δεν θα ξαναχτίσουμε απλώς ό,τι καταστράφηκε από τα νερά, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα το ξαναχτίσουμε καλύτερο, γιατί αυτό που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι ήταν η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που μάς επηρεάζει όλους. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μια ανθεκτική απάντηση σε φαινόμενα που θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό είναι γεγονός και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Δείτε βίντεο:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθησε σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις HΠΑ

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε επενδυτικό επίπεδο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Είχα δεσμευτεί, πριν από την προεκλογική εκστρατεία, ότι θα ανακτούσαμε την επενδυτική βαθμίδα εντός τριών μηνών και τα καταφέραμε. Είναι ίσως το τελευταίο βήμα σε αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια πολύ επώδυνη δεκαετία.

Η οικονομία πράγματι τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Αναπτυσσόμαστε με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούμε περισσότερο από 2% φέτος. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, ενισχύουμε διαρκώς το ελληνικό brand σε διάφορους τομείς και διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το τυπικό μέγεθός της, είτε πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή μας».

Για τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε μετά τις εκλογές, που διασφαλίζει τη άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αν είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε να ψηφίζετε από εδώ ή από όπου κι αν βρίσκεστε στις επόμενες εκλογές. Οι επόμενες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές και αυτή νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, είναι μια εθνική επιτυχία, καταφέραμε και αφαιρέσαμε όλα τα εμπόδια τα οποία είχε ο προηγούμενος νόμος. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια πολύ πιο ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, της ομογένειας, της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στα κοινά της πατρίδας μας. Μόνο καλό θα κάνει αυτή η πιο μεγάλη, η πιο συστηματική συμμετοχή στα κοινά και χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε και πείσαμε και τα άλλα κόμματα ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν: Ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους, αλλά η Χάγη είναι πολύ μακριά

«Πήγαμε ένα βήμα παραπάνω από το Βίλνιους, αλλά η Χάγη ειναι ακόμη μακριά». Με αυτή τη λακωνική φράση, ανώτατη κυβερνητική πηγή περιέγραψε νωρίτερα τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο όπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, «για να υπάρχει συνέχεια στο καλό κλίμα δεν πρέπει να έχουμε ρητορικές εξάρσεις και απειλές. Μέχρι τώρα οι δυο χώρες ανταποκρίθηκαν στα όσα ειπώθηκαν στο Βίλνιους».

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, και ε
πρόκειτο για μία συζήτηση η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Παράλληλα συμφωνήθηκε η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τόνισε πως «συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας».

Επεσήμανε δε πως «συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας».
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • και το λές αυτό…για τους γαμώ- ελληνες που 400 χρονια αργισαν να ξεσηκωθουν.. και μετα για αλλα 1000 χρονια ψηφιζουν αυτους που τους γ@μ@νε και χειροκροτανε (τους αρεσει)… και το μονο που λένε είναι ααα.. εμείς τότε το 1940…καναμε…μονο που εχουμε 2023 και πρεπει να γκρεμιστει το ελληνικο εθνος λογο απραξιας …και πρεπει να γινει αμεσα!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ