Daniel – Βόλος: Εικόνες αποκάλυψης – Ενας νεκρός, τρεις αγνοούμενοι- Με ξύλα και σκούπες προσπαθούν να διώξουν τα νερά | Λεωφορείο βουλιάζει και εξαφανίζεται σχεδόν μέσα στα νερά

0
295

Ενας νεκρός και τρεις αγνοούμενοι είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός της καταστροφικής κακοκαιρίας Daniel η οποία θα συνεχιστεί για 48 ώρες όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Οι αγνοούμενοι ήταν πέντε αλλά το βράδυ της Τρίτης είχε αίσιο τέλος η περιπέτεια των δύο αγνοουύμενων στο νότιο Πήλιο. Πρόκειται για ζευγάρι Αυστριακών, που παρασύρθηκε από τα χειμαρρώδη νερά της κακοκαιρίας, από το σπίτι του στο νότιο Πήλιο, στην Ξινόβρυση.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Μαγνησία, όπου έχει δοθεί εντολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Απαγόρευση κυκλοφορίας υπάρχει και στη Σκιάθο που έχει επίσης πληγωθεί. Δρόμοι έχουν καταστραφεί και άλλοι έχουν κλείσει με εντολή της Αστυνομίας σε Λάρισα, Μαγνησία και Σποράδες.

Ενας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος έχασε τη ζωή του στον Βόλο όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση του νερού.

Δύο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται στο νότιο Πήλιο και ένας 34χρονος αγνοείται από το μεσημέρι της Τρίτης στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Στον Βόλο οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του Γηροκομείου του Βόλου, του οποίου μια πτέρυγα κατάρρευσε και του Κέντρου Υγείας της Αργαλαστής.

Δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμι ενώ χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έχουν μείνει πολλές περιοχές. Από τις πλημμύρες ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus.

Ο μετεωρολογικός σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταγράψει ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη Ζαγορά Πηλίου, όπου το ύψος της βροχής ως το μεσημέρι της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου έφτασε τα 645 m

Δραματική είναι η κατάσταση στον Βόλο και στο Πήλιο, από την κακοκαιρία Daniel που πλήττει από χθες Δευτέρα (4/9), με σφοδρότητα την περιφέρεια της Μαγνησίας.

Τα προβλήματα μεγαλώνουν από το νερό που πέφτει σε πρωτόγνωρη ποσότητα και με σφοδρότητα επί ώρες στον Βόλο, με αποτέλεσμα η νεροποντή να έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας.

Τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών ενώ ασύλληπτη είναι η εικόνα που ακολουθεί από τον Βόλο κοντά σε πολυκατάστημα.

Δείτε φωτογραφία:

volos_plimmires_kentro__3_

Η βροχή είναι καταρρακτώδης και άνθρωποι με ξύλα στα χέρια προσπαθούν να ξεβουλώσουν τα φρεάτια ενώ καταστηματάρχες με σκούπες προσπαθούν να διώξουν τα νερά από τα μαγαζιά. Ο παραλιακός δρόμος «βούλιαξε» με τα νερά να φτάνουν μέχρι το γόνατο.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το κέντρο του Βόλου:

 

Βόλος κέντρο, οδός Αναλήψεως με Χαρτάκη

 

volos-kentro__6_
volos-kentro__5_
volos-kentro__4_
volos-kentro__3_
volos-kentro__2_
volos_3
volos_plimmires_kentro__2_
volos_plimmires_kentro__1_
volos
volos-phlio__11_
volos-phlio__9_
volos-phlio__10_
volos-phlio__1_
volos-phlio__2_
volos-phlio__5_
volos-phlio__4_
volos-phlio__3_

Δείτε φωτογραφίες από το χωριό Μηλίνα Πηλίου:

volos-phlio__6_
volos-phlio__7_
volos-phlio__8_

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας:

– στην επαρχιακή οδό Βελίκας – Αγιοκάμπου,
– στην επαρχιακή οδό Κουτσουπιάς – Καρίτσας, εντός του οικισμού του Κόκκινου Νερού,
– στην επαρχιακή οδό Παλαιόπυργου – Ομολίου,
– στην επαρχιακή οδό Στομίου – Αλεξανδρινής – Παλαιόπυργου &
– στην επαρχιακή οδό Γόννων – Ελιάς.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Απαγορεύεται η κυκλοφορία των οχημάτων:

-στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου,
-στον ορεινό όγκο του Πηλίου,
-στην επαρχιακή οδό Ριζόμυλου – Καναλίων (από τη διασταύρωσή της με την ΠΕΟ Λάρισας – Βόλου έως το χωριό Κανάλια),
-στην επαρχιακή οδό Βόλου – Καναλίων, από το χωριό Κερασιά έως το χωριό Κανάλια,
-σε ολόκληρο οδικό δίκτυο της νήσου Σκιάθου &
-στην επαρχιακή οδό Αγιάς – Βόλου, από το χωριό Κανάλια έως τα όρια του νομού Μαγνησίας προς το χωριό Καλαμάκι του νομού Λάρισας.

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων:

-στον Περιφερειακό (κόμβος Φυτόκου), εκτροπή οχημάτων,
-στην Παραλιακή Αγριάς, Περιφερειακός προς Αγριά, εκτροπή οχημάτων &
-στον κόμβο Διμηνίου.

Εξαιρούνται τα οχήματα οδικής βοήθειας και εκτάκτου ανάγκης

kikilias_mitsotakis_politiki_prostasia_arthro

Στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενημερώθηκε για τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοκαιρία «Daniel».

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι πιθανώς είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στη χώρα – πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε με την κακοκαιρία «Ιανός». «Είναι το πιο ακραίο φαινόμενο που συνέβη στην περιοχή (Μαγνησίας κλπ) απο πλευράς ύψους βροχής σε ενα 24ωρο – συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο Νοέμβριο» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, μετεωρολόγους και τους επιτελείς της Πυροσβεστικής. Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες καθώς το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και τονίστηκε η ανάγκη να να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι προς τα νοσοκομεία και τις κρίσιμες υποδομές. Παράλληλα δόθηκαν οδηγίες για τη φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειαστεί.

Πηγές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι όλες οι δυνάμεις (Πυροσβεστικής – αστυνομίας ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς, αντλήσεις υδάτων και συνεχίζουν να είναι στο δρόμο. Όπως επίσης και του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, επαναλαμβάνουν την έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν πάντα τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας αλλά και τα μηνύματα του 112.

Στη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί: Κικίλιας, Οικονόμου, Μπρατάκος, Τριαντόπουλος, Τουρνάς, Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργιου, ο Αρχηγός και οι επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος και με τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και οι μετεωρολόγοι.

Καταρρίφθηκε το ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής στη χώρα

Σε μια από τις πιο ισχυρές κακοκαιρίες που έχει βιώσει η χώρα μας εξελίσσεται η κακοκαιρία Daniel, με τα ημερήσια ύψης βροχής στην Κεντρική Ελλάδα να ξεπερνούν κατά πολύ προηγούμενα ρεκόρ, τουλάχιστον από το 2006, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Οι πολύωρες ισχυρές βροχοπτώσεις στη Μαγνησία και στα παράλια της Λάρισας έχουν προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Το μεγαλύτερο ημερήσιο ύψος βροχής μέχρι τις 20:30 καταγράφεται στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 754 χιλιοστά, με το meteo.gr να αναφέρει- για λόγους σύγκρισης- ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά σε έναν χρόνο!

Το προηγούμενο ρεκόρ ημερήσιου ύψους βροχής 644,7 mm είχε καταγραφεί στην Παλική Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια του Μεσογειακού Κυκλώνα Ιανού τον Σεπτέβριο 2020.

Στον χάρτη και στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής σε χιλιοστά μέχρι τις 20:30, όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr την Τρίτη 5/9, με υποσημείωση στους μετεωρολογικούς σταθμούς που σταμάτησαν να μεταδίδουν νωρίτερα λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.

meteo

Οι βροχοπτώσεις στις περισσότερες περιοχές συνεχίζονται.

Σοκαριστικό βίντεο: Ο ποταμός Κραυσίδωνας «καταπίνει» λεωφορείο

Τη δραματική κατάσταση στη Μαγνησία αποδεικνύουν οι εικόνες με την πρωτοφανή κατάσταση στον Βόλο. Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών.

Τα ορμητικά νερά στους παρόχθιους του Κραυσίδωνα είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσει το έδαφος και η γη να «καταπιεί» ολόκληρο λεωφορείο το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στο πεζοδρόμιο.

Δείτε στο βίντεο τη στιγμή που το λεωφορείο βουλιάζει και εξαφανίζεται σχεδόν μέσα στα νερά:

Επίσης, οι δρόμοι από Πορταριά προς Βόλο έχουν πλημμυρίσει και έχουν γίνει  «χείμαρροι» με φερτά υλικά. Στο μεταξύ, μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο αλλά διαρκώς γίνονται κατολισθήσεις και πέφτουν μεγάλες πέτρες και βράχια από το βουνό.

Επίσης, σε σημεία υπάρχουν μεγάλες πέτρες και κλαδιά, ακόμα και ολόκληρα δέντρα που κλείνουν το δίκτυο. Έτσι, λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που συνεχίζεται, δυσκολεύει πολύ το έργο των μηχανημάτων που προσπαθούν να είναι ανοιχτός ο δρόμος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ