Στα Χανιά ο «πυρηνικός ανιχνευτής» των ΗΠΑ – Ποιο είναι το WC-135 και γιατί «σκανάρει» την ατμόσφαιρα

0
5912

Στη βάση της Σούδας βρίσκεται το WC-135 γνωστό και ως «Constant Phoenix» το οποίο είναι εξειδικευμένο στην ανίχνευση ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όσα πρέπει να ξέρετε για τον «πυρηνικό ανιχνευτή» της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Στη βάση της Σούδας βρίσκεται από το Σάββατο το Boeing WC-135 της πολεμικής αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από τις οποίες και πέταξε απευθείας με προορισμό τα Χανιά.

Πρόκειται για ένα ειδικό αεροσκάφος, γνωστό και ως «Constant Phoenix», το οποίο λειτουργεί ως «πυρηνικός ανιχνευτής», καθώς είναι εξειδικευμένο στην ανίχνευση ραδιενεργών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

Το ατμοσφαιρικό αναγνωριστικό αεροσκάφος των ΗΠΑ συλλέγει δείγματα αέρα, αναλύοντας την παρουσία και τη σύνθεση χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Αναπτύχθηκε από την Boeing για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων δειγματοληψίας αέρα, υποστηρίζοντας τη Συνθήκη Περιορισμένης Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών του 1963, η οποία απαγορεύει σε οποιαδήποτε χώρα να δοκιμάζει πυρηνικά όπλα στην ατμόσφαιρα. στο διάστημα και κάτω από το νερό.

Το WC-135 χρησιμοποιήθηκε αρχικά σε αποστολές δειγματοληψίας αέρα στην Άπω Ανατολή, τη Μεσόγειο Θάλασσα, τον Ινδικό Ωκεανό, τον Κόλπο της Βεγγάλης, τις πολικές περιοχές και την υπεράκτια Νότια Αμερική και Αφρική.

Έχει μήκος 42,5 μέτρα, ύψος 12,8 μέτρα και άνοιγμα φτερών 39,8 μέτρα. Το βάρος του αεροσκάφους είναι 54,5 τόνοι.

Ο αριθμός των μελών του πληρώματος που φιλοξενούνται στο αεροσκάφος ποικίλλει ανάλογα με την αποστολή.

Η πρώτη του αποστολή χρονολογείται το 1986, στην καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ, όταν πολλά WC-135 αναπτύχθηκαν για την παρακολούθηση της καταστροφής. Από τότε, έχει επισκεφθεί την ήπειρο το 2017 μετά από αναφορές για ανώμαλα επίπεδα ιωδίου-131 που προέρχονταν από τα σύνορα Νορβηγίας-Ρωσίας, το 2020, στις αρχές Αυγούστου του 2021 πραγματοποίησε μετρήσεις στη Βαλτική Θάλασσα και τη Σουηδία.

Το 2022 τέτοια αεροσκάφη πέταξαν κοντά στην Κύπρο, τη Βαλτική και τη Μεγάλη Βρετανία. Αν και πραγματοποιεί συχνά τέτοιες αποστολές, δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος της άφιξής του στην Ελλάδα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ