Τουρίστρια πέθανε σε παραλία της Θάσου περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο

0
3036

Ποιες περιοχές της χώρας έχουν μόνο ένα όχημα

Θάσος: Τουρίστρια πέθανε περιμένοντας ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το μοναδικό στο νησί – Ποιες περιοχές της χώρας έχουν μόνο ένα όχημα

Tην τελευταία της πνοή άφησε μια 45χρονη τουρίστρια στην παραλία Αστρίδα της Θάσου περιμένοντας το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νησί.

Το ασθενοφόρο, σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα thesstoday.gr έφτασε μετά από 51 λεπτά, καθώς βρισκόταν σε άλλο περιστατικό σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την παραλία.

Επί 40 λεπτά, τέσσερις Ρουμάνοι τουρίστες προσπαθούσαν να επαναφέρουν τη γυναίκα κάνοντας της ανάνηψη, χωρίς όμως επιτυχία.

«Σοβαρές ελλείψεις»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Καβάλας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργαζόμενων ΕΚΑΒ Κώστας Τσιτσιλικάκης μιλώντας στο ThessToday.gr εξέφρασε για ακόμη μια φορά κραυγή αγωνίας για τις σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ελλείψεις. Το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού βρισκόταν σε άλλο περιστατικό, στην ίδια περίπου περιοχή και επέστρεφε εκείνη την ώρα στο Κέντρο Υγείας. Αμέσως μετά κατευθύνθηκαν προς την περιοχή Αστρίς για την τουρίστρια, όμως ήταν αργά. Μιλάμε για μια απόσταση 30 χιλιομέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόνο ένα ασθενοφόρο και στη Θάσο

«Εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε ό,τι είμαστε εκπαιδευμένοι, αλλά δυστυχώς οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι από τα τέσσερα ασθενοφόρα στη Θάσο, ουσιαστικά λειτουργεί μόνο το ένα.

«Στο νησί υπάρχουν τέσσερα ασθενοφόρα εκ των οποίων λειτουργεί μόνο το ένα λόγω έλλειψης προσωπικού. Την Παρασκευή μιλήσαμε με τον δήμαρχο Θάσου, τον ενημερώσαμε για τα προβλήματα, για την άμεση πρόσληψη 10 διασωστών για να υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο στο νησί και για άλλα διαδικαστικά θέματα, όπως βάσεις. Δηλαδή το δεύτερο επανδρωμένο ασθενοφόρο θα θέλαμε να στεγαστεί σε μια άλλη πλευρά του νησιού, ώστε να καλύψουμε και την άλλη πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο, θα απλώναμε τις υπηρεσίες μας και θα είχαμε πολύ καλύτερη ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά» επεσήμανε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ολόκληρο το νησί της Θάσου, υπάρχει ένας μοναδικός ναυαγοσώστης, στο Λιμάνι.

«Άφαντα ασθενοφόρα»: Ποια είναι η πραγματική κατάσταση στο ΕΚΑΒ

Το ζήτημα του μοναδικού ασθενοφόρου σε πολλές περιοχές της χώρες είχε αναδείξει ήδη από τις αρχές του μήνα με ρεπορτάζ της η ATHENS VOICE.

Πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα του οποίου οι επιπτώσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα εμφανείς από το 2015 και έπειτα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από πενήντα (50) τομείς του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 22 είναι νησιωτικοί, καλύπτονται αποκλειστικά και μόνον από ένα ασθενοφόρο για όλο το εικοσιτετράωρο. Τόσοι είναι οι οδηγοί και οι διασώστες, ώστε μόνον η κίνηση ενός ασθενοφόρου σε τρεις βάρδιες είναι δυνατή, όχι μόνον στην Κω, αλλά και στη Χίο, στη Μύκονο κ.ο.κ

Όταν, λοιπόν, προκύπτουν δύο περιστατικά ασθενών, σε δύο απομακρυσμένα μεταξύ τους σημεία των περισσοτέρων από 50 τομέων, οι οποίοι διαθέτουν μόλις ένα ασθενοφόρο, αυτό το ασθενοφόρο δεν είναι, ασφαλώς, δυνατόν να καλύψει και να διακομίσει και τους δύο ασθενείς ταυτόχρονα στο οικείο νοσοκομείο.

Ποιες περιοχές έχουν μόνο ένα ασθενοφόρο

Με ένα ασθενοφόρο για όλο το εικοσιτετράωρο καλύπτονται τουλάχιστον οι εξής ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας:

Χίος,
Λήμνος,
Ικαρία,
Σάμος,
Κως,
Λέρος,
Πάρος,
Νάξος,
Άνδρος,
Τήνος,
Σύρος,
Μύκονος,
Ίος,
Σαντορίνη,
Κάλυμνος,
Κάρπαθος,
Αταλάντη,
Πύλος,
Φιλιατρά,
Καστοριά,
Φλώρινα,
Διδυμότειχο,
Θάσος,
Σητεία,
Άγιος Νικόλαος,
Ανώγεια,
Λιτόχωρο,
Πολύγυρος,
Κασσάνδρεια,
Μουδανιά,
Φιλιππιάδα,
Παραμυθιά,
Ιστιαία,
Κύμη,
Κάρυστος,
Θήβα,
Κύθηρα,
Φάρσαλα,
Ελλασόνα,
Σκιάθος,
Ακράτα,
Καλάβρυτα,
Ναύπακτος,
Μεσολόγγι,
Αμφιλοχία,
Πύργος,
Αμαλιάδα,
Ζαχάρω,
Ξυλόκαστρο,
Ζάκυνθος.

Επίσης, υπάρχουν περιοχές της χώρας μας, νησιωτικές και ηπειρωτικές, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κεφαλλονιά, τα Χανιά, η Λευκάδα, η Βέροια, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, το Καρπενήσι, η Σπάρτη, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται ακόμη και με δύο ή ακόμη και με περισσότερα των δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά αυτό δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, σύμφωνα με όσα διαβεβαιώνει την ATHENS VOICE επιτελικό στέλεχος της διοίκησης του ΕΚΑΒ.

Χιλιάδες κλήσεις στην Αττική

Εξάλλου, δεν είναι μόνον τα προβλήματα αυτά με τη στελέχωση και τη διαθεσιμότητα σε μέσα για το ΕΚΑΒ όλης της χώρας μας. Στην Αττική παρατηρείται ένα άλλο φαινόμενο, το οποίο καθιστά κάθε εύλογη, ενδεχόμενη δύναμη του ΕΚΑΒ σε μέσα και προσωπικό απλώς ως… αλυσιτελή και αδύναμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και τη «θηριώδη» ζήτηση για υπηρεσίες από το ΕΚΑΒ στην περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα οποία έχει στη διάθεσή της η ATHENS VOICE, το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ λαμβάνει στην Αττική 3.500 – 4.000 τηλεφωνικές κλήσεις ανά εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων μόνον περίπου οι 1.200 αφορούν κλήσεις για ασθενοφόρο. Από το σύνολο των περίπου 1.200 κλήσεων για ασθενοφόρο, οι περίπου 500 – 600 αφορούν περιστατικά υψηλής προτεραιότητας.

Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα, τα οποία οφείλει να λύσει η διοίκηση του ΕΚΑΒ, πέραν από την δραστική βελτίωση των χρόνων της ανταπόκρισης των ασθενοφόρων και των κινητών μονάδων, είναι ότι το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, ακόμη και στις μέρες μας, ουδέποτε ενημερώνει αρμοδίως και επισήμως τους πολίτες σε πόση ώρα περίπου αναμένεται να καταφθάσει ένα ασθενοφόρο ή μία κινητή μονάδα με γιατρό στο σημείο του περιστατικού.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, πέραν από την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη, με την οποία θα μπορούσε να περιβληθεί η πολύτιμη και κομβική λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου και του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ αναγκαία καθίσταται η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δύο κέντρων και περαιτέρω η ενημέρωση των πολιτών. Έτσι, θα εξασφαλιζόταν και ένα βελτιωμένο επίπεδο εγρήγορσης και συνειδητοποίησης, τόσο για το σύνολο του προσωπικού όσο και για τη διοίκηση του ΕΚΑΒ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ