«Βόμβα» από τον «Βενέτη»: Ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο όλα τα καταστήματα της αλυσίδας

2
29412

Καφετέριες: Για λουκέτα προειδοποιούν οι αλυσίδες της καφεστίασης. Τι ζητούν οι ιδιοκτήτες. Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό απ’ τη Βενέτης. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση οι μεγάλες αλυσίδες καφεστίασης ώστε να ενταχθούν στη ρύθμιση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για τα αρτοποιεία και άλλες επιχειρήσεις συναφών δραστηριοτήτων καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν απ’ τη μία την αύξηση του ενεργειακού κόστους, των πρώτων και βοηθητικών υλικών, και ταυτόχρονα την πτώση της κατανάλωσης.

Χθες με ολοσέλιδη καταχώριση στον Τύπο η αλυσίδα Βενέτης φρόντισε να απευθυνθεί στον πρωθυπουργό προειδοποιώντας για επερχόμενα λουκέτα στον κλάδο της καφεστίασης και κάνοντας έκκληση για τη στήριξη του κλάδου μέσω της συμπερίληψης του στο καθεστώς επιδότησης του ρεύματος που έχουν σήμερα τα αρτοποιία.

Την ίδια ώρα η Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), που εκπροσωπεί αλυσίδες εστίασης στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι Γρηγόρης, Everest, Coffee Island, Goody’s και KFC θα έχει επαφές την προσεχή εβδομάδα με την ηγεσία του υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναζητώντας μία λύση.

Η ανοικτή επιστολή της Βενέτης προς τον πρωθυπουργό αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.

Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.

Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις

Μετά τιμής

Τα μέλη του Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά»

Καφετέριες: Λουκέτα

Παράγοντες της αγοράς εξηγούσαν στο newmoney πως οι αλυσίδες της καφεστίασης που σε μεγάλο βαθμό «εργαλειοποιούν» το franchise νοιώθουν σήμερα μεγαλύτερη την πίεση απ’ την πτώση της κατανάλωσης που έχει συντελεστεί στις μη τουριστικές περιοχές.

Καθότι πλέον ολοκληρώνεται, αν δεν έχει ολοκληρωθεί, και η φετινή σαιζόν στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών προορισμών η πίεση αρχίζει να γίνεται ακόμη πιο έντονη.

Ως αποτέλεσμα ήδη στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες για προσπάθεια αναδιάταξης δικτύων μέσω του κλεισίματος των πιο «αδύναμων» καταστημάτων καθώς πλέον έχουν περιοριστεί και τα περιθώρια που οι εταιρείες φαίνεται να άφηναν στους franchisees.

Σε κάθε περίπτωση το αίτημα για μεγαλύτερες επιδοτήσεις στην κατανάλωση ρεύματος έχει κατατεθεί εδώ και καιρό απ’ το σύνολο των θεσμικών φορέων της εστίασης.

Σημειωτέον πως η τελευταία σχετική έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που είχε δημοσιοποιηθεί το περασμένο καλοκαίρι, είχε αποφανθεί πως η η αύξηση του κόστους της ενέργειας στον κλάδο της εστίασης έφθασε μεσοσταθμικά στο 87,2% το τελευταίο έτος, το κόστος καυσίμων κατέγραψε άνοδο 50,2% και οι πρώτες ύλες αυξήθηκαν κατά 37,9%.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα, το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε 41,7%.

Κατά το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» ήδη θέτει προ του κινδύνου επιβίωσης το 12,3% των επιχειρήσεων εστίασης.

Καφετέριες: Σάλος με την τιμή του καφέ

Η τιμή του καφέ στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2022 ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν ενώ και πέρσι καταγράφηκε μεσοσταθμικά αύξηση 0,5% σε σχέση με το 2020.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Εurostat η τιμή του καφέ τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 13,3% σε σχέση με πέρσι.

«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση της τιμής του καφέ αναδείχθηκε η Φινλανδία με 43,6% και ακολούθησαν οι Λιθουανία (+39,9%), Σουηδία (+36,7%), Εσθονία (+36,4%) και Ουγγαρία (+34,3%).

Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν επίσης μεγάλη αύξηση και στην τιμή της ζάχαρης αλλά και τους γάλακτος που «συμπληρώνουν» σε πολλές περιπτώσεις τον καφέ.

Συγκεκριμένα η ζάχαρη αυξήθηκε τον Αύγουστο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεσοσταθμικά, κατά +33,4%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Πολωνία, με άνοδο 109,2%. Ακολούθησαν η Εσθονία (+81,2%), η Λετονία (+58,3%), η Βουλγαρία (+44,9%) και η Κύπρος (+43,2%) ). Στην Ελλάδα ζάχαρη αυξήθηκε κατά 27%.

Όσον αφορά στο πλήρες γάλα του η τιμή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά μέσο όρο πανευρωπαϊκά κατά 24,3%, ενώ εκείνο με χαμηλά λιπαρά κατά 22,2%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστό ήταν στο 17,9% και 16,7%.

Οι υψηλότερες αυξήσεις ετησίως στις τιμές του πλήρους γάλακτος καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+51,7%), τη Λιθουανία (+46,8%), την Κροατία (+43,5%), την Τσεχία (+43,3%) και τη Λετονία (+40,1%). Στο γάλα χαμηλών λιπαρών αντίστοιχα, στη Λιθουανία (+50,2%), στην Κροατία (+41,2%), στην Εσθονία (+38,9%), στη Γερμανία (+30,6%) και την Ουγγαρία (+30,1%).

Καφετέριες: Εξωφρενικές αυξήσεις

Σημαντικές ανατιμήσεις στον καφέ (+16,9%), τη ζάχαρη (+33,4%) και το φρέσκο γάλα (+24,3%), καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2022 στην ΕΕ, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2022 δείχνουν ότι η τιμή του καφέ στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του καφέ στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκε στη Φινλανδία (+43,6%) στη Λιθουανία (+39,9%), τη Σουηδία (+36,7%), την Εσθονία (+36,4%) και την Ουγγαρία (+34,3%).

Η τιμή του φρέσκου πλήρους γάλακτος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 24,3% μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ για το φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά αυξήθηκε κατά 22,2% την ίδια περίοδο.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του πλήρους λιπαρού γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+51,7%), τη Λιθουανία (+46,8%), την Κροατία (+43,5%), την Τσεχία (+43,3%) και τη Λετονία (+40,1%), και για γάλα χαμηλών λιπαρών στη Λιθουανία (+50,2%), στην Κροατία (+41,2%), στην Εσθονία (+38,9%), στη Γερμανία (+30,6%) και στην Ουγγαρία (+30,1%).

Ο μεγαλύτερος ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2022 αναφέρθηκε για τη ζάχαρη (+33,4%), με αξιοσημείωτη άνοδο στην Πολωνία (+109,2%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (+81,2%), τη Λετονία (+58,3%), τη Βουλγαρία (+44,9%) και την Κύπρο (+43,2%).

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι και τα τρία είδη (καφές, γάλα και ζάχαρη) κατέγραψαν αύξηση στις τιμές σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

πηγή: xristika.gr.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς αυτά είναι τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και όλοι υποφέρουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Δεν μπορεί όμως ένα κράτος να βοηθά συνεχώς τους επιχειρηματίες γιατί το κράτος δεν δουλεύει να βγάλει λεφτά. Τα δικά μας λεφτά μοιράζει. Ήδη υπάρχει μια μεγάλη στρέβλωση με τις επιδοτήσεις (βλέπε Aegean) και με όλα τα μέτρα που έρχονται και φεύγουν για κάποιους λίγους. Είναι κατανοητό σε μια μεγάλη κρίση να υπάρχει κάποια ανοχή αλλά μόνο μέχρι εκεί. Ναι να καθυστερήσεις να πληρώσεις τους φόρους σου (με κάποιο αντίτιμο) αλλά όχι να σου πληρώνει το κράτος το ενοίκιο, τον υπάλληλο, το ρεύμα και εσύ να μην πληρώνεις τίποτα. Αν δεν βγαίνεις κλείστο το μαγαζί και ας μείνουν οι λίγοι και καλοί. Ισότητα σε όλους και για όλα.

  2. Η Μύκονος παρουσιάζει εφέτος μείωση 7,5% του εισερχόμενου τουρισμού από πέρσι, επίσημη ανακοίνωση τοπικών φορέων.!!! Δεκάδες καταγγελίες από επισκέπτες για ΛΗΣΤΕΙΑ στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, εξωπραγματικά ποσά που ζαλίζουν. Ναι, υπάρχει επιβάρυνση στο κόστος παρασκευής πολλών προϊόντων και εδώ στο νησί μας, αλλά δεν μπορεί να κοστίζει ένα κρουασάν βουτήρου, μικρό (μια μπουκιά), 2,50 με 3,00 ευρώ!! Ούτε ένα σάντουϊτς, απλό, 5,00 ευρώ. Το ψωμί 400 γραμμαρίων από 1,40 με 1,70 ευρώ. Τέσσερα μικρά τεμάχια (μπουκιά) πακέτο συροπτιαστό γλυκό 7,50 ευρώ!!! Προσέξτε αδέλφια, η κατηφόρα είναι γρήγορη……..

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ