Για μια ανοιξιάτικη εβδομάδα Βασίλης Ν. Πης/Κως

0
2198

Για τα παιδιά που έφυγαν από τα σπίτια τους

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ: Από το φως της απουσίας / Των νέων παιδιών που έφυγαν από τα σπίτια τους /Από μαγιάτικα τριαντάφυλλα / Ανθόνερο και κανελάδα / Απ’ το ερωτικό κάλεσμα των πουλιών /Τις μυρωδιές του λιβανιού / Και τις ανάσες των χωραφιών / Καταλαβαίνεις, αν θα ’χει φέτος / Γεύση η άνοιξη.

Μ. ΤΡΙΤΗ: Απ’ τ’ Απρίλη τις δροσιές / Το άρωμα των πασχαλιών / Και το κόκκινο της παπαρούνας / Η αρχαία φωτιά που μας γεννά / Γεννιέται, θρέφεται και μας θρέφει.

Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ: Με ρόδι, ζάχαρη άχνη και κανέλα / Φτιάχνεις νέκταρ αθανασίας / Από τις μυρωδιές των γιασεμιών / Και το λευκό της μαργαρίτας / Καταλαβαίνεις, αν θα γεμίσει φέτος / Ο ουρανός παιδικές φωνές και / Καμπανούλες με φωτοβολίδες.

Μ. ΠΕΜΠΤΗ: Από το φως που μπαίνει στις εκκλησιές / Καταλαβαίνεις τον λυγμό των Μυροφόρων / Καθώς, με φύλλα νεραντζιάς, λεμονανθούς / Και ροδοπέταλα προσεχτικά γεμίζουν / Τα μαξιλάρια των νέων παιδιών / Που έφυγαν από τα σπίτια τους.

Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Απ’ τ’ αναμμένα κεριά που φέγγουν εν πομπή / Τα πρόσωπα των προσκυνητών / Μέσα σε κατανυκτικές δεήσεις και / Χαμηλόφωνες συνομιλίες / Καταλαβαίνεις, αν θα καρπίσουν / Φέτος τα χωράφια / Κι ανεβούν στον ουρανό / Οι χάρτες από την ομορφιά των νέων / Παιδιών που έφυγαν από τα σπίτια τους.

Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ: Μέσα σε φωτεινές θάλασσες / Από μελισσοβότανο και άνθη πορτοκαλιάς / Υμνωδεί ένας χριστιανικός βυζαντινισμός / Και στη γωνία της ιστορίας / Ο Ιουλιανός μειδιά / Από ροδόσταμο, αγιόκλημα / Και χρυσό κυπαρισσάκι / Φτιάχνεις ύμνους της Ανάστασης.

Λειτουργία της Ανάστασης: Απ’ το χαρμόσυνο φως της Κυριακής / Απ’ τις ζεστές κουβέντες και τα βλέμματα / Π’ ανταλλάσσουν οι συγγενείς κι οι φίλοι / Λάμπουν τα πρόσωπά τους κι ακτινοβολούν / Σ’ εκείνο το γιορτινό, Πάσχα το ελληνικό / Και τα παιδιά που έφυγαν από τα σπίτια τους / Για μια στιγμή επιστρέφουν / Με την κατάληψη της μνήμης / Και μ’ ένα σφίξιμο, σφίξιμο στην καρδιά.

ΒΑΣΙΛΗΣ Ν. ΠΗΣ / ΚΩΣ

Εφ. Συντακτών

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ