Αρχική Ειδήσεις Ελλάδα-Κοινωνία Προειδοποίηση Παπανικολάου: «Στην Τουρκία περιμένουμε σεισμό 7 – 7,5 Ρίχτερ στον Μαρμαρά»

Προειδοποίηση Παπανικολάου: «Στην Τουρκία περιμένουμε σεισμό 7 – 7,5 Ρίχτερ στον Μαρμαρά»

1
3428

Αυξάνονται οι φόβοι των Ελλήνων μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου, μίλησε στο MEGA για το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Ελλάδα παρόμοιου με αυτού της Τουρκίας, αλλά και για τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βρουν ζωντανούς στα χαλάσματα.

«Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα μπορούσα να επιζήσουν, είναι γνωστό ότι οι ελπίδες είναι στις 3-4 μέρες. Παρόλα αυτά υπάρχον και πιθανότητες για μία-δύο μέρες ακόμα, να βρεθούν και άλλοι. Λόγω της μεγάλης έκτασης των καταπλακωμένων, πιστεύω εάν συνεχίσουν τα συνεργεία θα βρουν δεκάδες ανθρώπων, αλλά ως εκεί. Μπροστά στο μέγεθος των καταπλακωμένων είναι «ασήμαντη» πληροφορία στατιστικά, αλλά κάθε ζωή μετράει. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο τα συνεργεία να συνεχίζουν να ψάχνουν για ζωντανούς, γιατί σε πολλές περιοχές δεν έχουν πάει καν ακόμα», είπε αρχικά ο κ. Παπανικολάου.

Σεισμός στην Τουρκία: Κίνδυνο για σεισμό στην Ελλάδα

Ο κ. Δημήτρης Παπανικολάου όταν ερωτήθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος για την Ελλάδα απάντησε πως, «Όχι, γίνεται σύγχυση ανάμεσα στην πολύ ειδική περίπτωση με το δείγμα της βόρειας Ανατολίας που καταλήγει στην Κωνσταντινούπολη και επεκτείνεται στο βόρειο Αιγαίο, στο οποίο πράγματι παρατηρείται μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας, με περίπου 20-25 χρόνια να έχει σπάσει το ρήγμα και να μεταφέρεται από την ανατολή στη Δύση. Είναι σαφές ότι περιμένουν έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά. Μετά περιμένουμε μετά από 40-50 χρόνια να φτάσει προς τη Σαμοθράκη. Έχουμε παρατηρήσει μετατόπιση του ρήγματος ανά 20-25 χρόνια».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι ήδη ώριμο. Θα γίνει και αυτός ο σεισμός, τον περιμένουμε, το ξέρουμε όλοι. Το ρήγματα της ανατολικής Ανατολίας είναι μικρότερο σε μήκος από το βόρειο, αλλά δεν έχει αυτή τη διαδοχική μετανάστευση των επικέντρων που να είναι συστηματική».

Τούρκος σεισμολόγος σε δραματικούς τόνους και με δάκρυα στα μάτια προειδοποιεί: «Πάρτε μέτρα για την Κωνσταντινούπολη»!

«Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της φύσης προς εμάς»

Τούρκος σεισμολόγος σε δραματικούς τόνους και με δάκρυα στα μάτια προειδοποιεί: «Πάρτε μέτρα για την Κωνσταντινούπολη»!

Βαθιά ανησυχία πλέον έχει ξεκινήσει και για την Κωνσταντινούπολη, μετά τους δύο φονικούς σεισμούς στην νοτιοανατολική Τουρκία σύμφωνα με τα λεγόμενα Τούρκου σεισμολόγου που ζήτησε σε δραματικούς τόνους να ληφθούν μέτρα άμεσα και έρχεται ουσιαστικά να τονίσει τα όσα είπε και ο ομότιμος καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου: «Περιμένουμε έναν σεισμό 7-7,5 Ρίχτερ στον υποθαλάσσιο χώρο του Μαρμαρά».

Και όλα αυτά ενώ αυξήθηκε εκ νέου ο απολογισμός των θυμάτων των ισχυρών σεισμών που συγκλόνισαν τη Δευτέρα τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ξεπερνώντας συνολικά τις 23.000 στις δύο χώρες.

Στην Τουρκία, η Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (ΑFAD) ανακοίνωσε απόψε πως μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 19.875 θάνατοι από τους σεισμούς, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 79.717.

Ο καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης (ITU) Γεωλογικής Μηχανικής Prof. Dr Cenk Yaltırak μάλιστα δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ενώ έδινε προειδοποιήσεις κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης στο κανάλι Fox TV .

Υπενθυμίζοντας ότι έχει κάνει τις ίδιες προειδοποιήσεις εδώ και χρόνια, ο καθηγητής είπε:

«Θέλω όλοι να νιώθουν ασφαλείς. Αφήστε τις ανοησίες. Μην ακούτε τους τσαρλατάνους. Δεν κάνουμε καριέρα εδώ. Δεν προσπαθούμε να αναδείξουμε τον εαυτό μας.

Αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση της φύσης προς εμάς. Η περιοχή του Μαρμαρά και της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το 65% της τουρκικής οικονομίας. Μετακινήστε τα εργοστάσια από εδώ. Μην μεγεθύνετε αυτές τις πόλεις. Μην χτίζετε οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες.

Niğde, Kayseri, Kırşehir… Οι εκκενωθείσες επαρχίες της Ανατολίας μας περιμένουν. Ας αυξηθεί ο πληθυσμός αυτών των τόπων στο 1 εκατομμύριο. Η Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να είναι 30 εκατομμύρια, η Προύσα δεν πρέπει να είναι 5 εκατομμύρια. Μην αφήσετε αυτές τις πόλεις να μεγαλώσουν.

Βλέπετε την κατάσταση των σπιτιών. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να ανακαινίσει τα σπίτια, δεν μπορείς να κάνεις αστική μεταμόρφωση. Κατεδαφίζετε τις φτωχογειτονιές και κάνετε μια κερδοσκοπική μεταμόρφωση».

Ποιος είναι ο Τσενκ Γιαλτιράκ

Cenk Yaltırak (1963, Κωνσταντινούπολη), Τούρκος γεωεπιστήμονας. Εργάζεται ως καθηγητής στο Τμήμα Γεωλογικών Μηχανικών της Μεταλλευτικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης (ITU). Είναι γνωστός για την έρευνά του σχετικά με την τεκτονική δομή της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Ο Yaltırak αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Trakya το 1987 και από το ITU το 1992. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωφυσικής στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Επιστημών και Διαχείρισης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης το 1996 και το διδακτορικό του στο ITU Eurasia Institute of Earth Sciences το 2003. Έγινε αναπληρωτής καθηγητής το 2009 και καθηγητής το 2014.

Έκανε την έρευνα της μεταπτυχιακής και διδακτορικής του διατριβής για τις ακτές της Νότιας Θράκης και τη γεωλογία του κόλπου Edremit, αντίστοιχα. Εκτός από αυτές τις περιοχές, άρχισε να εργάζεται στην Θάλασσα του Μαρμαρά στο Memorial University of Newfoundland, Καναδάς το 2000-2001. Χάρη στην υψηλής ποιότητας έρευνά του σχετικά με αυτό το θέμα, έγινε ο πρώτος ερευνητής που κέρδισε το Βραβείο Κίνητρων του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) το 2003 χωρίς να ολοκληρώσει το διδακτορικό του. Προσκλήθηκε να είναι ο εκδότης ενός ειδικού τεύχους δύο φορές από το Marine Geology, ένα από τα σημαντικά ακαδημαϊκά περιοδικά του ερευνητικού πεδίου.

Ο Yaltırak χρησιμοποιεί ιστορικά αρχεία σεισμών εκτός από σεισμικά δεδομένα στην έρευνά του.

konstantinoypoli
Κωνσταντινούπολη | Shutterstock

Μόνο δραματικές μπορούν να χαρακτηριστούν – για την Τουρκία–  οι προβλέψεις που κάνει το Γερμανικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο για ισχυρό σεισμό στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες, οι προβλέψεις του Σεισμολογικού Ινστιτούτου κάνουν λόγο για έναν ισχυρότατο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, μεγέθους 8,5 Ρίχτερ, μέσα στα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, το Ωκεανογραφικό Σεισμολογικό Ινστιτούτο της Κολωνίας, του οποίου εκπρόσωποι, μιλώντας στα γερμανικά ΜΜΕ, ανέφεραν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια πρέπει να αναμένουμε έναν πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι επιστήμονες το ρήγμα της Ανατολίας έχει μετατοπιστεί αυτή τη στιγμή και βρίσκεται ένα τμήμα του 25 χιλιόμετρα έξω από την Κωνσταντινούπολη, στο αεροδρόμιο της οποίας συνελήφθη και ο Μεχμέτ Γιασάρ Κοσκούν, ένας από τους δύο εργολάβους της «Γωνιάς του Παραδείσου», όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι θάφτηκαν στο συγκρότημα των πολυτελών κατοικίων. Σε ό,τι αφορά στο σεισμό, οι Γερμανοί σεισμολόγοι αναφέρουν ότι λόγω της μετακίνησης του ρήγματος της Ανατολίας είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει ισχυρός σεισμός τα επόμενα χρόνια.

Αντίστοιχα, όσον αφορά στη Συρία, η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει βοήθεια στην πληγείσα χώρα, η οποία θα φτάνει τα 26 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η Συρία μόλις χθες, Πέμπτη, ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου και ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Βοήθειας. Για αυτό το λόγο έφτασε και στη χώρα το πρώτο κομβόι βοήθειας, πέντε μέρες μετά και τον φονικό σεισμό. Αναμένεται, μάλιστα, και οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις προς τη Συρία, προκειμένου να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορεί να ακουστεί γραφικό, αλλά κοίτα ρε παιδί μου εκείνος ο Επίσκοπος Μόρφου ότι λέει είναι μέσα. Εντυπωσιακό! Κάποιος άγιος άνθρωπος απ’ότι ισχυρίζεται ο ίδιος του τα λέει.Γιατι σαν να θυμάμαι,έλεγε για σεισμούς.Ετσι είπε και για τον κοβιντ δλδ όπως ήρθε, έτσι θα φύγει ξαφνικά. Σήμερα που μιλάμε ναι μεν υπάρχει ως ίωση αλλά δεν ασχολείται πλέον κανείς. Αλήθεια πως πάει ο εμβολιασμός, προχωράει; Γιατί ήταν το μόνο που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια με τέτοια τάξη τέτοια αλφαδιά! Αντικειμενικά!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ