Τι θα γινόταν αν ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ «χτύπαγε» την Αθήνα – Απάντηση Παπαζάχου

1
7969

Στην Ελλάδα έχουν γίνει σεισμοί 7,5 και 8,2 ρίχτερ. Η εύστοχη απάντηση Παπαζάχου στο κρίσιμο υποθετικό (;) ερώτημα.

Τι θα γινόταν αν ο σεισμός των 7,8 ρίχτερ γινόταν στην Αθήνα; Αυτό το ερώτημα τέθηκε στον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο, ο οποίος με την ψυχραιμία που τον διακρίνει απάντησε ότι «το θέμα είναι πως θα αντιδράσουμε ως χώρα και ως πολιτεία σε έναν τέτοιο σεισμό. Το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε» απάντησε στον Γιώργο Κουβαρά και στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ «στην Ελλάδα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουν γίνει τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, όπως το 1956 στην Αμοργό με μέγεθος 7,5 ρίχτερ. Έχει γίνει επίσης το 365 μ.Χ σεισμός στη δυτική Κρήτη μεγέθους 8.2 ρίχτερ και τότε ανυψώθηκε το λιμάνι στα Φαλάσαρνα 7 ολόκληρα μέτρα και το τσουνάμι έφτασε στην Ιταλία και την Αίγυπτο. Ωστόσο, αυτές οι ζώνες είναι θαλάσσιες περιοχές και όχι χερσαίες και μετριάζονται οι επιπτώσεις του σεισμού» και επανήλθε για την Αθήνα:

«Ο σεισμός της Τουρκίας των 7.8 ρίχτερ ήταν 400 φορές μεγαλύτερος σε ενέργεια από τον σεισμό της Αθήνας το 1999. Ας σκεφτούμε τι θα γινόταν αν υπήρχε που δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ρήγμα κοντά στην Αθήνα. Να είχαμε δηλαδή έναν σεισμό με 400 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από αυτόν της Πάρνηθας. Οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Επίσης ο σεισμός στην Τουρκία κράτησε περίπου ένα λεπτό, ενώ ο σεισμός της Αθήνας λίγα δευτερόλεπτα. Η διαφορά στον κύκλο φόρτισης είναι τραγική και οι επιπτώσεις στον δομημένο ιστό θα ήταν τεράστιες».

Και κατέληξε με νόημα ο κ. Παπαζάχος: «Το θέμα όμως είναι πως θα αντιδράσουμε, πόσο έτοιμοι είμαστε για έναν τέτοιο σεισμό ο οποίος κάποια στιγμή θα συμβεί. Θα βιώσουμε έναν τέτοιο σεισμό και σας λέω και πάλι το μείζον είναι τι κάνουμε εμείς ως ελληνική πολιτεία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αν συμβεί τέτοιος σεισμός στην Αθήνα έχουμε τον Χαρδαλιά τον Κυριάκο τον Ευαγγελάτο με την Τάτι την Παγώνη και τ’αλλα παιδιά. Θα μας σώσουν όπως με τα εμβόλια.Δεν υπάρχει πρόβλημα. Τους αμαρτωλούς ανεμβολίαστους που κάτι Δεσποταδες έλεγαν ότι ούτε θα τους διαβάσουν στην κηδεία τους δεν ξέρω αν βοηθήσουν. Παραθέτω πραγματικά γεγονότα και απορίες και μακριά από μένα όποια κριτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ