Σεισμός στην Τουρκία – Καθηγητής Καρύδης: Υπάρχουν κτίρια που αντέχουν τα 7,8 Ρίχτερ;

0
160

Η κακή ποιότητα των κατασκευών σε συνδυασμό με τα πολλά Ρίχτερ έφεραν το τραγικό αποτέλεσμα στην Τουρκία

«Ο σεισμός δεν χτυπάει όλα τα κτίρια με την ίδια ένταση. Αυτό το έχουμε παρατηρήσει σε πολλές περιοχές στον κόσμο που χτυπήθηκαν  από σεισμούς πολλών Ριχτέρ. Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ ήταν επιφανειακός και κοντά στα θεμέλια των κτιρίων. Οι κανονισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με τους δικούς μας αντισεισμικούς κανονισμούς. Μιλάμε για κτίρια με ελλιπή αντισεισμική θωράκιση». Σε αυτές τις δηλώσεις προβαίνει ο καθηγητής Αντισεισμικής Προστασίας, Παναγιώτης Καρύδης, εξηγώντας στο protothema.gr ότι υπάρχουν κτίρια που πληρούν τις προϋποθέσεις και αντέχουν σε τόσο μεγάλης ισχύος, όπως σε εκείνη στη γειτονική χώρα, σεισμικές δονήσεις.

Η διάδοση της ενέργειας και των σεισμικών κυμάτων, σε συνδυασμό με τις εδαφικές συνθήκες, ήταν οι κύριες αιτίες κατάρρευσης των χιλιάδων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους πάνω από 5.000 άνθρωποι, με τον τραγικό απολογισμό να αυξάνεται διαρκώς.

Όπως εξηγεί, δε, o καθηγητής Καρύδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα Άδανα προκειμένου να βρεθεί στο πλευρό του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα, η κακή ποιότητα των κατασκευών σε συνδυασμό με τα πολλά Ρίχτερ, πολύ κοντά στα θεμέλιά των κτιρίων έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα στην Τουρκία.

«Δεν είναι μόνο τα κτίρια που φταίνε, σε αυτές τις περιπτώσεις φταίνε και τα κύρια χαρακτηριστικά του σεισμού. Σε αυτή την περίπτωση ο σεισμός εκτός από πολλά Ρίχτερ ήταν μεταξύ άλλων και σε μικρό βάθος επιφανειακός με αποτέλεσμα όλα τα κτίρια να υποστούν ζημιές, απλά τα αντισεισμικά φαίνεται πως σε αυτή την φάση άντεξαν και δεν κατέρρευσαν» εξηγεί ο καθηγητής αντισεισμικής προστασίας και προσθέτει :

«Για να δικαιολογήσουμε κάπως την συμπεριφορά αυτή των κτιρίων θα πρέπει να πούμε πως δεν φταίει μόνο η κακή κατασκευή τους και το γεγονός πως δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανόνες κατά το χτίσιμο τους. Αν δείτε τα βίντεο από την περιοχή ή τις φωτογραφίες θα παρατηρήσετε πως όλα τα κτίρια είτε έπεσαν είτε άντεξαν μοιάζουν μεταξύ τους. Αυτό που φταίει είναι η διαδικασία διάδοσης της ενέργειας και τον σεισμικών κυμάτων, το βάθος του σεισμού, το μέγεθος και η διάρκεια».

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ