Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για ακόμη ένα μήνα – Η «πολιτική απόφαση» και το σενάριο απαγωγής της

0
2361

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι οι Βέλγοι επικαλέστηκαν το ενδεχόμενο να απαχθεί από κατασκόπους του Κατάρ, ώστε να μην την αποφυλακίσουν με βραχιολάκι

eva_kaili_in_black_main_pic

Στη φυλακή, για έναν ακόμη μήνα, θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, καθώς οι Βέλγοι δικαστές απέρριψαν το αίτημά της για αποφυλάκιση με τον περιοριστικό όρο να φέρει ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών. Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ.), τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της για ένα μήνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν θα δοθούν, προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αν η κυρία Καϊλή δεν ασκήσει έφεση, το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί έπειτα από ένα μήνα. Ήδη, μάλιστα, ο δικηγόρος της, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι δεν θ’ ασκηθεί έφεση.

Το δελτίο Τύπου της Εισαγγελίας αναφέρει ακόμη ότι η κυρία Καϊλή (σ.σ. την αποκαλεί Ε.Κ.), βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη βελγική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: 

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας σχετικά με εικαζόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προδικαστικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες. Με την απόφασή του σήμερα το πρωί, το προδικαστικό συμβούλιο παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. (σ.σ., Εύας Καϊλή) κατά ένα μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του τμήματος κατηγορίας του Εφετείου Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Προς το συμφέρον της έρευνας, δεν θα δοθούν περαιτέρω πληροφορίες προς το παρόν. Ο
Τύπος θα ενημερώνεται για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μέσω δελτίων Τύπου».

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα

Press_communication_E_K__22122022_1_-1
Press_communication_E_K__22122022_1_-2

Νωρίτερα, ο δικηγόρος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, είχε ουσιαστικά προδιαγράψει την απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, εξηγώντας το σκεπτικό του εισαγγελέα. Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ο τελευταίος εξέφρασε φόβους ότι η κυρία Καϊλή θα μπορρούσε να πέσει θύμα απαγωγής από κατασκόπους του Κατάρ, εάν αποφυλακιζόταν με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Σε δηλώσεις του στο MEGA, δε, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο κ. Δημητρακόπουλος έκανε λόγο για πολιτική απόφαση, που οδήγησε στην παραμονή της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν. Είπε ακόμη ότι δεν θ’ ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης των Βέλγων δικαστών.

Πληροφορίες θέλουν, επίσης, τους Βέλγους δικαστές να θεωρούν ότι, εάν αποφυλακιζόταν, η κυρία Καϊλή ήταν ικανή να καταστρέψει στοιχεία κρίσιμα για την έρευνα.

Κατά την πρωινή της ακρόαση από το δικαστικό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, η κυρία Καϊλή ανέπτυξε τα επιχειρήματά της για περίπου μία ώρα. Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.

Στοιχείο-κλειδί, που φαίνεται ότι «βάρυνε» στην απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης, είναι τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει από το ξενοδοχείο που διέμενε στις Βρυξέλλες, έπειτα από τηλεφώνημα που δέχθηκε από την κόρη του –κάτι που η ίδια φαίνεται να έχει παραδεχθεί, σύμφωνα με ιταλικά και βελγικά δημοσιεύματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πισπιρίγκου: Στέλνει εξώδικα σε 5 ιατροδικαστές – Θα διεκδικήσει αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ από τον Λέων

«Qatargate»: Ποιος είναι ο 36χρονος Ευρωβουλευτής που «έδωσε» η Καϊλή

Συνολικά επτά Ευρωβουλευτές έχει «δώσει» η Εύα Καϊλή στις Αρχές για εμπλοκή στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του Ευρωκοινοβουλίου

benifei_2

«Έδωσε» αρκετά ονόματα Ευρωβουλευτών και όχι μόνο η Εύα Καϊλή ως εμπλεκόμενους στο μεγάλο σκάνδαλο του «Qatargate» για χρηματισμό από το Κατάρ.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» η Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της ανάκρισης για το Qatar Gate φέρεται να έχει δώσει στις αρχές αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων και του Ιταλού ευρωβουλευτή Μπράντο Μπενιφέι.

Επιπλέον, η  κατά την κατάθεσή της που διήρκησε μία ώρα, έδωσε στις Αρχές του Βελγίου και άλλα ονόματα. Ξεκινώντας από εκείνους που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την έφοδο στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να είπε στον Ανακριτή: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την Μαρία Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν, γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

Μετά από αυτά, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ φέρεται να την πίεσε περισσότερο. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του», ρώτησε ο ανακριτής, με την Εύα Καϊλή να απαντά: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει ως αντάλλαγμα».

Στην ερώτηση των δικαστικών αρχών αν ο Παντσέρι πλήρωνε μια σειρά από βοηθούς Ευρωβουλευτών, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να είπε, «Όχι. Μετά το 2019, όταν και δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Την πίεσαν τότε, αναφέρει η εφημερίδα, προκειμένου να πει ποιοι βρίσκονται κάτω από τον Παντσέρι. «Μετά από αυτόν ποιος ασχολήθηκε;» την ρωτούν. «Μαρία Αρένα, Μαρκ Ταραμπέλα, Αντρέα Κοτσολίνο», απαντά η Εύα Καϊλή σύμφωνα με την ilFattoQuotidiano. Οι ανακριτές στη συνέχεια της αναφέρουν δύο άλλα ονόματα: «Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι»; «Ναι», λέει η Καϊλή, απαντώντας θετικά.

Όσον αφορά τον Μπράντο Μπενιφέι, πρόκειται για τον νεότερο εκλεγέντα ευρωβουλευτή, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, όταν ήταν δηλαδή μόλις 28 ετών. Ο Μπενιφέι ανήκει στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι και έχει πλούσια δράση σε πολλές επιτροπές, μεταξύ αυτών μία που αφορά στη Δημοκρατία και τη διαφύλαξή της. Πάντως έως σήμερα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματος του ευρωβουλευτή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ