Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες | Αιτία πολέμου η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης

2
2253

Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες

Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες

Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα, στις νότιες και δυτικές θάλασσες της χώρας, καθώς βλέπουν… παραβίαση του τουρκολιβυκου μνημονίου!

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία σηκώνει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα αυτή τη φορά, με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Κινητήριος μοχλός για να ασκηθεί πίεση δεν είναι άλλος από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το ethnos.gr, τα γειτονικά ΜΜΕ που κάνουν στοχευμένες διαρροές, τονίζουν ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης θα ενεργοποιήσει το casus belli, δηλαδή την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα η Μιλιέτ έγραψε ότι «τα νερά της περιοχής των ερευνών είναι αμφισβητούμενα».

Από την πλευρά το CNN Turk «προανήγγειλε» αντίδραση της Λιβύης. «Οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν μια έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζει ωστόσο την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με το μνημόνιο για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το ζήτημα είναι αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει απόσπασμα ρεπορτάζ του.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς βλέπει ότι η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων, αγνοεί τη γεωγραφία, αγνοεί την κοινή λογική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διπλό μήνυμα το ένα προς την Τουρκία και το άλλο προς τη Λιβύη.

Προς την Τουρκία το μήνυμα Δένδια ήταν ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα, και μετά τις εκλογές μοναδικό θέμα διαλόγου θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο μήνυμα προς τη Λιβύη ήταν ότι όταν και εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ με τη Λιβύη – όταν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση – τότε θα υπάρξει και τριμερή συμμαχία Ελλάδας, Λιβύης, Αιγύπτου.

Το χρονοδιάγραμμα

Η Exxon Mobil έχει αναλάβει το έργο των ερευνών, με το πλοίο Sanco Swift να έχει ήδη πλεύσει στο σημείο και να ξεκινά άμεσα τη διαδικασία. Μια διαδικασία, βέβαια, που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα γίνει με σταθερά και προκαθορισμένα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τυχόν μεγάλο, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, κοίτασμα. Στις πρώτες ενδείξεις που υπήρξαν για κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή, από το 2019, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο και να ξεπεράσει κατά 2,5 φορές το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, και τώρα οι έρευνες που διεξάγει η Ελλάδα στην Κρήτη ενδεχομένως να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του!

Πέρα, λοιπόν, από τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας γίνεται εύκολα αντιληπτό πως για την Ελλάδα ανοίγονται νέοι ορίζοντες μετά από αυτή την εξέλιξη στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες. Η χώρα θα μπορέσει να καταστεί ένας βασικός μοχλός ενεργειακής ασφάλειας και παράλληλα μια νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού. Αυτό εξυπακούεται ότι θα αποφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους ενώ την ίδια ώρα φέρνει την Ελλάδα σε θέση ισχύος στη «σκακιέρα» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου πάντα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα τόσο με την Τουρκία όσο και με την «ρευστή» κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία για την έρευνα, ενδεχομένως και την εξόρυξη, υδρογονανθράκων αιφνιδίασε προφανώς την Άγκυρα. Η χώρα θα τοποθετηθεί σε άλλη θέση, ισχύος ξεκάθαρα, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει έναν ενεργειακό πόρο που θα την ισχυροποιήσει σε όλα τα επίπεδα σε ένα σημείο όπου η Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει – κατά την προσφιλή της τακτική – ως κράτος ταραξίας και να δημιουργήσει προβλήματα προβάλλοντας προσκόμματα ή απειλώντας την Αθήνα. Σε συνδυασμό με τη διαρκή διπλωματική αντεπίθεση της χώρας, τις στρατηγικές συμφωνίες με πανίσχυρους συμμάχους (ΗΠΑ, Γαλλία) και τον εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, η Ελλάδα έκανε ακόμα μια «κίνηση ματ» και έφερε την Τουρκία προ τετελεσμένων, χωρίς να της δώσει τη δυνατότητα αντίδρασης.

Κυβέρνηση κατά Τσίπρα – «Εθνικά επικίνδυνος, θέτει ζήτημα ακύρωσης των συμφωνιών για Rafale και Belharra»

Για «σκοτεινά συμφέροντα» πίσω από τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Γιάννης Οικονόμου – Τι ειπώθηκε στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γάλλο πρέσβη

rafale_belharra_arthro

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει «εθνικά επικίνδυνο», εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεζονάβ.

«Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει σοβαρά τις ανεύθυνες ενέργειές του και γίνεται εθνικά επικίνδυνος. Αφού δεν ψήφισε την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία και το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μέσω των οποίων η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή, έρχεται να θέσει ζήτημα ακύρωσης των συμφωνιών αυτών. Η πρόθεσή του κάνει φυσικά πολύ χαρούμενους όσους έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, εξαιτίας της αδυναμίας τους να απαντήσουν στη γεωστρατηγική και στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας, η οποία αλλάζει ήδη υπέρ μας τις ισορροπίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Και προσέθεσε: «Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται σκοτεινά συμφέροντα, που είχαν μάθει να κερδίζουν τεράστια ποσά από τις αμυντικές προμήθειες στο παρελθόν. Έτσι, ευνοούνται άνθρωποι που βάζουν τον προσωπικό τους πλουτισμό πάνω από το εθνικό συμφέρον».

«Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν να βλάψει την πατρίδα και να ακυρώσει την πορεία ισχυροποίησής της, ώστε να είναι σε θέση να υπερασπιστεί δυναμικά την ασφάλεια, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέναντι σε κάθε επίβουλο. Προχωράμε στο εθνικό σχέδιο ανυποχώρητοι και ακάθεκτοι. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραλαμβάνει τα Rafale και τις Belharra σύμφωνα με τον σχεδιασμό» κατέληξε.

Αφορμή για τις κατηγορίες που «εκτόξευσε» η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Οικονόμου, αποτέλεσαν οι πληροφορίες ότι, κατά τη συνάντηση που είχε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, έθεσε ζήτημα ακύρωσης των συμβάσεων με τις γαλλικές κατασκευαστικές των Rafale και των Belhara, σε περίπτωση που έρθει ο ίδιος στην εξουσία, εάν δεν συνεργαστούν ουσιαστικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία για την υλοποίηση των δύο εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου για τη συνάντηση, αναφέρεται: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, με τον οποίο συνομίλησαν για τη σημασία των ελληνογαλλικών σχέσεων και τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης από την ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τερματισμό της ρωσικής εισβολής και επιστροφή στη διπλωματία».

«Παράλληλα» σύμφωνα με την ανακοίνωση, «τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συγκροτημένη ευρωτουρκική πολιτική, που να περιλαμβάνει την απειλή ισχυρών κυρώσεων και τη διασύνδεση της Χάγης με την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης. Υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ελληνογαλλική συνεργασία στον αμυντικό τομέα, τονίζοντας ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η εξασφάλιση της συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις σχετικές συμβάσεις με τη Γαλλία».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο χάρτης των ερευνών για φυσικό αέριο – Γεώτρηση στα Ιωάννινα και εξέδρα στον Πρίνο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. η Τουρκία δεν θα κάνει τίποτε καθώς όλα όσα πράττει είναι παράνομα και παράλογα και θα βρει απέναντί της την Διεθνή Κοινότητα; Το μόνο που θα μπορούσε να τεθεί υπό διαπραγμάτευση είναι, ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ και τα ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ με αντάλλαγμα «ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ στο ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ». Στην τελική η Ελλάδα είναι νησιωτική Χώρα : ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ , η Τουρκία ηπειρωτική, αν δεν τους αρέσουν τα βουνά και τα λαγκάδια, να επιστρέψουν στις Στέπες της Μογγολιας, το 20-25% δηλαδή, γιατί το 75-80% του γονιδιώματος (DNA) των Τούρκων (σύμφωνα με πάμπολλες επιστημονικές έρευνες, ακόμη και τουρκικές!), είναι αυτό των ΒΙΑΙΑ ΚΑΤΑΚΤΗΜΕΝΩΝ και Εκτουρκισμένων ντόπιων λαών…(Ελλήνων κλπ.) Όσα έκλεψαν έκλεψαν λοιπόν από το Έθνος μας. Από εδώ και μπρος ούτε σπιθαμή..!

  2. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πήγε στην καθέλκυση της πρώτης ελληνικής μπελαρα.
    Λίγες μέρες μετά, ο Τσίπρας, μαζί με τον ικέτη του τσαβούσογλου (κατρουγκαλο) και τον περιβόητο καλπαδακη (έρωτας), πάνε και απειλούν του πρέσβη της Γαλλίας
    Φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η συμφωνία με τη Γαλλία δεν είναι απλώς αγοράζω 3-4 φρεγάτες και 24 ραφαλ
    αλλά κάτι πολύ περισσότερο: πρόσβαση σε Γαλλικούς κατασκοπευτικους δορυφόρους, ενεργή συμμετοχή της Γαλλίας σε ΕλληνοΤουρκικο επεισόδιο κτλ
    Είτε είναι ηλίθιοι είτε ακολουθούν εντολές ‘σουλτανου’

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ