Hellenic Dynamics: Από τα χωράφια του Κιλκίς, ελληνική φαρμακευτική κάνναβη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (pics)

0
1647

Η εταιρεία του Γιώργου Παπαδόπουλου με έδρα στο Κιλκίς, ο Ινδός συνέταιρος, η εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο και το σχέδιο για τη δημιουργία ενός ευρω-κολοσσού της κάνναβης

Είναι πολλές οι περιπτώσεις των ιδρυτών εταιρειών που, στο ξεκίνημά τους, έχουν μεγαλόπνοα σχέδια και τα βλέπουν να «ξεφουσκώνουν» γρήγορα. Η περίπτωση της Hellenic Dynamics, της εταιρείας παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης και του ιδρυτή της, Γιώργου Παπαδόπουλου, φαίνεται πως είναι ακριβώς η αντίθετη από το παραπάνω.

Δεν είναι μόνο η εισαγωγή στο βρετανικό χρηματιστήριο -η πρώτη του είδους στην Ευρώπη που κατάφερε να εισαχθεί σε δείκτη- και οι ετοιμασίες για εισαγωγή και στο γερμανικό ταμπλό. Ούτε οι γιγαντιαίες εγκαταστάσεις των 200.000 τ.μ. στο Κιλκίς και οι ειδικοί που απαρτίζουν την εταιρεία, ούτε και οι προοπτικές για τζίρο άνω των 300 εκατ. ευρώ. Είναι κυρίως το γεγονός ότι οι παραγγελίες που έχει δεχθεί για φέτος μόνο, είναι πενηνταπλάσιες της παραγωγής του έτους. Το (ακόμα πιο) καλό είναι ότι μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή τη ζήτηση, δείχνοντας τη δυναμική της ελληνικής παραγωγής, αλλά και της κάνναβης στην Ευρώπη, μιας αγοράς που τώρα «ανοίγει».

Ο ιδρυτής της Hellenic Dynamics και διευθύνων σύμβουλος της, Γιώργος Παπαδόπουλος είναι και από μόνος του… εγγύηση της επιτυχίας της εταιρείας. Απόφοιτος του ΑΠΘ, είναι «μπαρουτοκαπνισμένος» στις διεθνείς σχέσεις και… κοσμογυρισμένος, έχοντας υπηρετήσει επί σειρά ετών ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο Υπουργείο Εξωτερικών, με τελευταία θέση αυτή του Διευθυντή Προσωπικού. Μετά τη θητεία του στην Αθήνα, όπου και συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Football League, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, δοκίμασε τις δυνάμεις του στις κατασκευές και, στη συνέχεια, στη Γεωργία. Ο ομιλος παραγωγής επιτραπέζιων σταφυλιών, ο οποίος είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές επιτραπέζιων σταφυλιών στην αγορά της Ευρώπης ήταν και η αφορμή για να ξεκινήσει η συνεργασία του με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.


Με τη φαρμακευτική κάνναβη να απελευθερώνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και τις γνώσεις που είχε αποκτήσει στην αγροτική παραγωγή, ο Γ. Παπαδόπουλος είδε νωρίς την ευκαιρία. Το 2018 ίδρυσε την εταιρεία και, αφού απέσπασε τη συμμετοχή στο project, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής (έχει συμβολή στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης), ήρθε ο Ινδός επενδυτής. Ο μεγιστάνας του real estate στην Ινδία, Νταβιντέρ Ράι, σημερινός αντιπρόεδρος της εταιρείας, έχει εμπειρία στον χώρο, καθώς έχει ιδρύσει την Kanabi Limited. Και είδε και αυτός ευκαιρία…

Το project κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Στόχος της εταιρείας είναι η καλλιέργεια, παραγωγή και εξαγωγή κυρίαρχων στελεχών τετραϋδροκανναβινόλης (“THC”) αποξηραμένων ανθών ιατρικής κάνναβης και εκχυλισμάτων ανθών στις αναπτυσσόμενες αγορές ιατρικής κάνναβης σε όλη την Ευρώπη, αξίας 4,09 δισ. ευρώ το 2019 και αναμένεται να φτάσει 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, αυξάνοντας με CAGR 29,6% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ομως ακριβώς η ύπαρξη τετραϋδροκανναβινόλης στην κάνναβη (η ουσία που έχει τα κύρια ψυχοδραστικά και ψυχομιμητικά συστατικά), μπορεί να επιτρέπεται στη χώρα μας για παραγωγή και πώληση (με τη χαρακτηριστική δίγραμμη κόκκινη συνταγή) αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η παραγωγή και αποθήκευση του προϊόντος οφείλει να γίνεται σε χώρο που είναι πιστοποιημένος για την ασφάλειά του. Η Hellenic Dynamic, ως πλήρως αδειοδοτημένος καλλιεργητής και προμηθευτής τελικών φαρμακευτικών προτύπων προϊόντων ιατρικής κάνναβης, έχει μετατρέψει την έκταση των 200.000 στρεμμάτων στο Χωρύγι του Κιλκίς σε… στρατόπεδο. Τέτοια είναι τα μέτρα ασφαλείας, αφού η εταιρεία σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη των εγκαταστάσεων έχει εγκαταστήσει συρματοπλέγματα, ένα δίκτυο από 150 κάμερες υψηλής ευκρίνειας και συστήματα ανίχνευσης κίνησης με υπέρυθρες δέσμες στην περίφραξη ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε κακόβουλη πράξη. Άλλωστε, ο χώρος με τα 14 κτίρια και τα υπέργεια καταφύγια, ήταν στο παρελθόν στρατιωτική βάση, ένω έχει λάβει άδεια από την Ελληνική Αστυνομία.

Χωρίς να έχει ακόμη παραγωγή

Και όλα αυτά παρότι δεν έχει παράξει ακόμα, καθώς αναμένεται ως το τέλος του τρέχοντος έτους να βγάλει παραγωγή κάτω του ενός τόνου… Αυτό δεν εμπόδισε να έχει παραγγελίες οι οποίες ξεπερνούν τους 54 τόνους. Και έχει ήδη συνάψει τα πρώτης συμβόλαια με εταιρείες από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Τσεχία, οι οποίες είναι από τις πρώτες 20 που έχουν επιτρέψει την συνταγογράφηση φαρμακευτικής κάνναβης.

Το project plan της εταιρείας είναι να επεκτείνει το κλειστό θερμοκήπιο μεγέθους τριών στρεμμάτων που διαθέτει σήμερα σε χώρους θερμοκηπίου που θα εκτείνονται σε 40 στρέμματα, να αναπτύξει νέες ποικιλίες του φυτού που είναι ένας από τους νέους «συμμάχους» της ανθρωπότητας στη μάχη με τον καρκίνο, τις ασθένειες του άγχους κ.α. (πρόκειται για υγκεκριμένα φυτά κάνναβης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετική επίδραση έναντι ορισμένων δεικτών πόνων ασθενών) και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιεί κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

 

Η εταιρεία υπολογίζει ότι το 2023 θα παράγει ετησίως 8.100 κιλά φαρμακευτικής κάνναβης από την έκταση των 6.000 τ.μ. και, ως το 2025 σχεδιάζει να έχει εξελιχθεί στον κυρίαρχο προμηθευτή ανθών ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη, εκτοξεύοντας την παραγωγή της δημιουργώντας ένα θερμοκήπιο έκτασης 15.000 τμ, που το συνδυάζει με το χαμηλό κόστος παραγωγής. Το 2024, η καλλιεργήσιμη έκταση αναμένεται να φτάνει τα 11.000 τ.μ και η παραγωγή να εκτοξευθεί στα 14.850 κιλά κατ έτος, κάτι που θα είναι το τελευταίο «σκαλοπάτι» πριν τη γιγάντωση της καλλιεργήσιμης έκτασης στα 16.000 τ.μ. και της παραγωγής στα 21.600 κιλά το χρόνο.

Παράλληλα, αποκτά πρόσβαση σε χρηματοδότηση -αλλά και σε νέους πελάτες- με την εισαγωγή της στη γιγαντιαία αγορά του Σίτι. Η διαδικασία έχει προχωρήσει και η ήδη εισηγμένη στο Λονδίνο UK SPAC (εταιρεία- κέλυφος) ολοκληρώνει την αντίστροφη εξαγορά (RTO) της ελληνικής εταιρείας, ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών. Έτσι, η η ελληνική εταιρεία παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης Hellenic Dynamics γίνεται η πρώτη εταιρεία του είδους που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσει εισαγωγή και στο γερμανικό χρηματιστήριο.

πηγή: https://www.newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ