Δεκάδων τόνων ο βράχος που καταπλάκωσε το δωμάτιο και σκότωσε τη 45χρονη στην Κρήτη – «Κινδυνεύει όλος ο οικισμός»

0
403

Δεκάδων τόνων ο βράχος που καταπλάκωσε το δωμάτιο και σκότωσε τη 45χρονη – «Κινδυνεύει όλος ο οικισμός»

Μεγάλη ανησυχία -εκτός από σοκ- προκάλεσε στους ντόπιους η αποκόλληση βράχου στην Αγία Φωτιά της Ιεράπετρας στην Κρήτη που είχε ως αποτέλεσμα την θάνατο μιας 45χρονης τουρίστριας και τον τραυματισμό του 10χρονου παιδιού της.

Ο βράχος που αποκολλήθηκε από το όρος «Πύργος» πάνω από τον κόλπο της περιοχής δημιούργησε τρόμο στους κάτοικους της περιοχής. «Αν αποκολληθεί ένας μεγάλος όγκος που βρίσκεται στο σημείο και κατρακυλήσει στην πλαγιά όπως το βράδυ του Σαββάτου τότε κινδυνεύει ολόκληρος ο οικισμός» λένε οι κάτοικοι, σύμφωνα με το neakriti.

Oι κάτοικοι της Αγίας Φωτιάς αδυνατούν να χωρέσουν στο μυαλό τους τη νυχτερινή τραγωδία με την αποκόλληση βράχου που καταπλάκωσε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα από το οποίο κατάρρευση η ταράτσα και σκότωσε μια 45χρονη γυναίκα η οποία κοιμόταν στο κρεβάτι της με τον γιο της να βρίσκεται δίπλα και τον έντρομο σύζυγο να παρακολουθεί μέσα στο δωμάτιο των διακοπών του ζευγαριού μια απίστευτη σκηνή θρίλερ.

Το 2010 ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τον λεγόμενο στην περιοχή «Πύργο», όπως αποκαλούν το σημείο οι κάτοικοι και είχε κατρακυλήσει από την δυτική πλευρά του κόλπου με αποτέλεσμα τότε να έχει «χτυπήσει» ένα σπίτι.

Δείτε φωτογραφίες από την τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ

 

kirit_stampede_in__2_
kirit_stampede_in__3_
kirit_stampede_in__4_
kirit_stampede_in__5_
kirit_stampede_in__6_
kirit_stampede_in__1_

Την ίδια στιγμή οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υποχώρησαν χώματα και μετακινήθηκε ο βράχος ο οποίος κατρακυλώντας παρέσυρε και άλλους μικρότερους βράχους μαζί και έπεσαν πάνω στο μοιραίο δωμάτιο που κοιμόταν η 45χρονη τουρίστρια.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες του neakriti.gr τα εδάφη δεν αποκλείεται να μαλάκωσαν πολύ και να μετακινήθηκαν πολλά υλικά από το σημείο από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 με αποτέλεσμα να μην συγκρατηθούν οι όγκοι που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 29 Οκτωβρίου αποκολλήθηκαν και κατρακύλησαν από την πλαγιά καταπλακώνοντας το μοιραίο ξενοδοχείο.

Ο “φονικός” βράχος υπολογίζεται ότι είναι δεκάδων τόνων.

AGIA-FOTIA-TRAGODIA4
AGIA-FOTIA-TRAGODIA
AGIA-FOTIA-TRAGODIA3
AGIA-FOTIA-TRAGODIA5
AGIA-FOTIA-TRAGODIA7
AGIA-FOTIA-TRAGODIA6
AGIA-FOTIA-TRAGODIA2
AGIA-FOTIA-TRAGODIA-8
AGIA-FOTIA-TRAGODIA1

Όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες που παρουσιάζει το cretapost, ο τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω σε δωμάτια του καταλύματος ισοπεδώνοντάς τα.

Δείτε εικόνα του πριν και του μετά:

AGIA-FOTIA-PRIN-KAI-META1

«Αυτονόητο ότι θα γινόταν κατολίσθηση, σε λάθος σημείο το ξενοδοχείο» λέει ο Λέκκας

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα» δήλωσε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών

kriti_vraxos_xr

Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους ντόπιους η αποκόλληση βράχου στην Αγία Φωτιά της Ιεράπετρας στην Κρήτη που είχε ως αποτέλεσμα την θάνατο μιας 45χρονης τουρίστριας και τον τραυματισμό του 10χρονου παιδιού της.

Μιλώντας στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας σημείωσε ότι το ξενοδοχείο στο οποίο συνέβη η τραγωδία ήταν σε ένα πολύ κακό σημείο και πως ήταν αυτονόητο πως κάποια στιγμή θα γινόταν κατολίσθηηση.

Αναλυτικά όσα είπε στο protothema.gr ο Ευθύμης Λέκκας:

«Το συγκεκριμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται σε λάθος θέση. Μετά από πολλές παρεμβάσεις και τεχνικά έργα θα έπρεπε να βρίσκονται σε εκείνο το σημείο .Ουσιαστικά στην περιοχή θα εκδηλωνόταν η κατολίσθηση, είναι αυτονόητο ότι θα είχαμε κάποια στιγμή κατολίσθηση. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από αυξημένη επικινδυνότητα. Το 1980 που χτίστηκε το συγκεκριμένο ξενοδοχείο δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να αποφεύγονται τέτοιες κατασκευές αλλά και στη συνέχεια δεν έγινε τίποτα. Η περιοχή έχει αυξημένες μορφολογικές κλίσεις, μεγάλοι βράχοι κρέμονται στο συγκεκριμένο σημείο και δευτερεύοντα ρόλο έπαιξαν στην επιτάχυνση του φαινομένου οι έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε στη Σητεία πριν από δεκαπέντε ημέρες».

Ο βράχος που αποκολλήθηκε από το όρος «Πύργος» πάνω από τον κόλπο της περιοχής δημιούργησε τρόμο στους κάτοικους της περιοχής. «Αν αποκολληθεί ένας μεγάλος όγκος που βρίσκεται στο σημείο και κατρακυλήσει στην πλαγιά όπως το βράδυ του Σαββάτου τότε κινδυνεύει ολόκληρος ο οικισμός» λένε οι κάτοικοι, σύμφωνα με το neakriti.

Έψαχναν στα χαλάσματα το 10χρονο παιδί – Ανατριχιαστικές εικόνες από το ενοικιαζόμενο που ισοπεδώθηκε

Συγκλονισμένος ο 50χρονος σύζυγος, απεγκλωβίστηκε και ειδοποίησε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, ξεκινώντας να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του

kriti_hotel_katolisthisi_new_xr

Ισοπεδώθηκε ολοκληρωτικά από μεγάλο βράχο το ενοικιαζόμενο διαμέρισμα που έμενε η οικογένεια τουριστών στην Ιεράπετρα της Κρήτης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μιας 45χρονης γυναίκας δίπλα στον άνδρα και το παιδί της.

Εικόνες που κόβουν την… ανάσα έρχονται από την Αγιά Φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν τα μεσάνυχτα όταν ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και έπεσε πάνω στα δύο ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονταν στο σημείο, ισοπεδώνοντάς τα. Και τα δύο δωμάτια μετατράπηκαν σε ερείπια καθώς ταβάνι, τοίχοι καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Δυστυχώς, κάτω από τα ερείπια εγκλωβίστηκε η 45χρονη αλλά και ο 10χρονος γιος της. Ο 50χρονος σύζυγός της κατάφερε και απεγκλωβίστηκε με αποτέλεσμα να ειδοποιήσει τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 ενώ ξεκίνησε να ψάχνει στα ερείπια την οικογένειά του.

Δείτε τις εικόνες:

AGIA-FOTIA-TRAGODIA4
AGIA-FOTIA-TRAGODIA
AGIA-FOTIA-TRAGODIA3
AGIA-FOTIA-TRAGODIA5
AGIA-FOTIA-TRAGODIA7
AGIA-FOTIA-TRAGODIA6
AGIA-FOTIA-TRAGODIA2
AGIA-FOTIA-TRAGODIA-8
AGIA-FOTIA-TRAGODIA1

Από θαύμα γλίτωσε ένα 10χρονο αγοράκι μαζί με τον πατέρα του ενώ η μητέρα βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που κοιμόταν, όταν τα ξημερώματα στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στην Αγία Φωτιά στην Κρήτη , όπου η οικογένεια έκανε τις διακοπές της κατέρρευσε ένας βράχος και τους καταπλάκωσε.

Σύμφωνα με τους άντρες της πυροσβεστικής, οι οποίοι μίλησαν στο protothema.gr και βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο , όλα ξεκίνησαν όταν τμήμα βράχου αποκολλήθηκε, κατρακύλησε στην πλαγιά παρασέρνοντας μαζί του και άλλα βράχια και κατέληξε σε ταράτσα ξενοδοχείου στην Αγία Φωτιά.

Η οροφή του καταλύματος δεν άντεξε το βάρος και καταπλάκωσε μια γυναίκα με αποτέλεσμα να τη σκοτώσει, την ώρα που κοιμόταν. Ο πατέρας της οικογένειας απεγκλωβίστηκε εύκολα από το διαμέρισμα χωρίς να τραυματιστεί σοβαρά ενώ το 10χρονο παιδί του είχε καταπλακωθεί από τα συντρίμμια και χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να απεγκλωβιστεί αφού το πόδι του είχε «κολλήσει» μέσα στα χαλάσματα.

Στη συνέχεια σύμφωνα με τους άνδρες της πυροσβεστικής , οι έρευνες επικεντρώθηκαν στον εντοπισμό της μητέρας, όπου κινήθηκαν με βάση τις τις μαρτυρίες του συζύγου και του παιδιού.Χρειάστηκε να σκάψουν για περίπου 4 ώρες μέσα στα συντρίμμια και να φτάσουν σε βάθος του 1,5 μέτρου και να εντοπίσουν την άτυχη γυναίκα νεκρή.

Η ψυχραιμία που επέδειξε ο 10χρονος γιος της οικογένειας ενώ βρισκόταν μέσα στα συντρίμμια ήταν αξιοσημείωτη. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό το παιδί , το οποίο βρσκόταν εγκλωβισμένο ανάμεσα σε σίδερα και μπετά και με απίστευτο θάρρος βοήθησε στο έργο των πυροσβεστών .Το παιδί είχε ελαφρά τραύματα στο κεφάλι , κακώσεις στο σώμα και θλαστικά τραύματα στο πόδι όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας όπου μεταφέρθηκε μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος βγήκε αλώβητος μέσα από τα συντρίμμια .

Ειδήσεις σήμερα:

Καρέ-καρέ οι δραματικές στιγμές στην τραγωδία της Ιεράπετρας

Καρέ-καρέ οι δραματικές στιγμές στην τραγωδία της Ιεράπετρας

Τις δραματικές στιγμές από την επιχείρηση διάσωσης στην Ιεράπετρα μετέφερε στο Newsbomb.gr ο διοικητής της πυροσβεστικής στην Κρήτη.

Mάχη με τον χρόνο έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατά την επιχείρηση διάσωσης στο ξενοδοχείο που καταπλακώθηκε από βράχο στην Ιεράπετρα και είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθεί νεκρή μια 45χρονη μητέρα.

Τις δραματικές στιγμές περιγράφει καρέ-καρέ μιλώντας στο Newsbomb.gr ο διοικητής της υπηρεσίας στην Κρήτη, Γιώργος Τσικαλάς, τονίζοντας ότι οι πυροσβέστες για να σώσουν την οικογένεια έπρεπε να σκάψουν στα χαλάσματα με τα ίδια τους τα χέρια.

O κ.Τσικαλάς τόνισε ότι η Πυροσβεστική δέχτηκε τηλεφώνημα για κατακρύμνση βράχων στη περιοχή της Αγιάς Φωτιάς και άμεσα έφτασε στο σημείο με 50 άνδρες και 20 οχήματα, έχοντας την πληροφόρηση ότι υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

«Δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε. Δεν έχεις περιθώριο» ανέφερε ο κ. Τσικαλάς λέγοντας ότι με εργαλεία αλλά και με γυμνά χέρια επί ώρες απομάκρυναν τα συντρίμια από το διαμέρισμα. Η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε από υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς υπήρχε κίνδυνος ακόμα και για τους διασώστες.

Όπως είπε κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ένα αγοράκι 9 ετών μαζί με τον πατέρα του. Πρόκειται για τουρίστες από την Τσεχία οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε άλλη ξενοδοχειακή μονάδα και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας, Γιώργος Βαρδάκης.

Στο διπλανό δωμάτιο βρισκόταν η 45χρονη μητέρα η οποία βρήκε ακαριαίο θάνατο όπως είπε ο διοικητής της πυροσβεστικής στην Κρήτη. «Την βρήκαμε στο κρεβάτι όπου είχε καταπλακωθεί από τον τοίχο και τα μπάζα που έφυγαν από το βουνό».

Πρόεδρος Ξενοδόχων Ιεράπετρας: Είμαστε σοκαρισμένοι – Απόλυτη θλίψη

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Ιεράπετρα από το τραγικό περιστατικό με θύμα μια 45χρονη μητέρα που καταπλακώθηκε από βράχο μέσα σε ξενοδοχείο και σκοτώθηκε ακαριαία.

«Εκφράζουμε την απόλυτη θλίψη μας έχει σοκάρει όλους σαν κοινωνία», είπε μιλώντας στο Newsbomb.gr ο Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Ιεράπετρας Γιώργος Βαρδάκης.

Τόνισε ότι ο σύζυγος και ο 9χρονος γιος της άτυχης γυναίκας από την Τσεχία φιλοξενούνται σε άλλο ξενοδοχείο με την υγεία τους να βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Το πριν και το μετά

«Τους προσφέρουμε κάποια στέγη μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Υπήρξε κινητοποίηση από τον ΕΟΤ, ενώ ήταν μεγάλο το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για να φιλοξενηθούν στην περιοχή», δήλωσε ο κ. Βαρδάκης.

Σχετικά με την αποκόλληση του βράχου και την κατολίσθηση την χαρακτήρισε ατύχημα, η οποία δεν κρύβει κάποιου είδους επικινδυνότητα.

«Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Πρέπει να γίνει μια γεωτεχνική μελέτη στην περιοχή και να δούμε γιατί έπεσε», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε επίσης ότι η κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά δεν έγινε από την δυτική πλευρά του βουνού όπου υπάρχει ο φημισμένος βράχος της περιοχής, αλλά από την αντίθετη κάτω από το επίπεδο του επαρχιακού δρόμου.

Λέκκας για Ιεράπετρα: Ήταν σε εντελώς ακατάλληλη θέση το ξενοδοχείο

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το συμβάν στην Ιεράπετρα ο κ. Ευθύμιος Λέκκας καθώς όπως υπογράμμισε μιλώντας στο Newsbomb.gr, το ξενοδοχείο το οποίο καταπλακώθηκε από τον βράχο ήταν χτισμένο σε εντελώς λανθασμένο σημείο. «Ήταν αυτονόητο ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι οι εντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν πρόσφατα το νησί επιτάχυναν τη διαδικασία αποκόλλησης του βράχου. Δεδομένου του όγκου του βράχου ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ήταν αδύνατο να τον εμποδίσει οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης.

Ο καθηγητής κατέληξε ότι τέτοια φαινόμενα κατολίσθησης συμβαίνουν σε πολλά σημεία της χώρας και για να αποφευχθούν τραγωδίες όπως η σημερινή θα πρέπει να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός.

Ιεράπετρα: Και το 2010 είχε πέσει βράχος σε σπίτι!

Σύμφωνα με το neakriti.gr, το 2010 ένας βράχος είχε αποκολληθεί από τον λεγόμενο στην περιοχή “Πύργο” και είχε κατρακυλήσει από την δυτική πλευρά του κόλπου με αποτέλεσμα τότε να έχει “χτυπήσει” ο βράχος ένα σπίτι.

Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου ο βράχος που αποκολλήθηκε κατρακύλησε από την ανατολική πλευρά της πλαγιάς και “γκρέμισε” το μισό ξενοδοχείο με τα διαμερίσματα στην περιοχή όπου βρήκε τον θάνατο η άτυχη Τσέχα.

Το 2010 που είχε γίνει η αποκόλληση του βράχου και είχε “εμβολίσει” σπίτι χωρίς τότε να τραυματιστεί κάποιο άτομο κι είχαν γίνει κάποια τοπικά έργα από την Περιφέρεια Κρήτης, όμως δεν είναι ικανά να συγκρατήσουν τα βράχια σε όλο το εύρος του “Πύργου”, όπως σημειώνει η πρώην Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαρία Σακαδάκη μιλώντας στο neakriti.gr ενώ πλέον επικρατεί προβληματισμός τι θα γίνει αν αποκολληθεί ο μεγάλος βράχος στην κορυφή της πλαγιάς.

Σχετικές ειδήσεις

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ