Συνοδεία τουρκικών αλιευτικών έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα η βάρκα με τους μετανάστες

0
2167

Νέα στοιχεία από τις ένορκες καταθέσεις διασωθέντων – 100 μέτρα πριν από την ακτή βυθίστηκε η λέμβος

Την ώρα που συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο, υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη από τις ένορκες καταθέσεις των μεταναστών, καθώς αναφέρουν πως η βάρκα τους έφτασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών αλιευτικών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, όταν απέπλευσαν από τα τουρκικά παράλια, τους συνόδευαν δύο με τρία τουρκικά αλιευτικά τα οποία τους είχαν πλευρίσει και τους έκοβαν τον αέρα και τον έντονο κυματισμό.

Έτσι, δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ότι υπήρχε θαλασσοταραχή. Και όταν έφτασαν- όπως εκτιμούν οι ελληνικές Αρχές- κοντά στα ελληνικά χωρικά ύδατα, εφυγαν τα τουρκικά αλιευτικά και άφησαν τη λέμβο μόνη της.

Και τότε, όπως περιγράφουν οι μετανάστες, επικράτησε πανικός αφού ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεράστια κύματα ενώ, λόγω της θαλασσοταραχής, 100 μέτρα, πριν από την ακτή, βυθίστηκε η λέμβος.

Συνεχίζονται, για δεύτερη ημέρα, οι έρευνες στα Κύθηρα

Στο μεταξύ, συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στα Κύθηρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10 αγνοούμενων μεταναστών που έπεσαν στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του ιστιοφόρου που τους μετέφερε παράνομα στην Ιταλία μαζί με 80 ακόμη άτομα τα οποία έχουν διασωθεί.

Ωστόσο, φαίνεται πως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις έρευνες οι οποίες είναι σε εξέλιξη. Από τους 80 διασωθέντες 55 είναι άνδρες, επτά γυναίκες και 18 παιδιά. Οι 79 διασωθέντες είναι από το Αφγανιστάν και ένας Σύρος.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται»

Στο μεταξύ, ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, εθελοντής που χάρη στα έγκαιρα αντανακλαστικά του, συνέβαλε στη διάσωση από ξηράς ογδόντα ναυαγών, περιέγραψε όσα έγιναν στο σημείο της τραγωδίας. Μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για τα όσα βίωσε στην προσπάθεια διάσωσης των ναυαγών το βράδυ της Τετάρτης (5/10) στα Κύθηρα, είπε: «Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι».

Ο κ. Πρωτοψάλτης κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρυμνα βράχια. «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται».

«Φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια», περιέγραψε τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια.

Ειδήσεις σήμερα:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ