Σε παράκρουση ο Ερντογάν μετά την ένταση με Μητσοτάκη («Σταμάτα να προκαλείς») – Επανέλαβε το «θα έρθουμε νύχτα ξαφνικά»

0
2868

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το δείπνο των ηγετών όπου πήρε πληρωμένη απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, συνέχισε να ανεβάζει τους τόνους και να προκαλεί την Ελλάδα. «Θα επιτεθούμε σε όποιον ενοχλεί την Τουρκία», είπε μεταξύ άλλων.

Όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση να ρίξει τους τόνους και να προσπαθήσει, έστω και για το τυπικό της υπόθεσης, να επιδείξει μια υπεύθυνη στάση αλλά ήρθε με ένα νέο παραλήρημα να τραβήξει ξανά στα άκρα το σκοινί στα ελληνοτουρκικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά το δείπνο των ηγετών στην Πράγα, ανέφερε πως ο κ. Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία του και πήρε τον λόγο χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. «Μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει. Ξέρετε η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα. Όλο ψέμα. Δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Όμως περιμένουν να κάνει η Τουρκία το βήμα. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη.

«Σήμερα πολλές χώρες περίμεναν να κάνουμε κάποιο βήμα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Νότια Κύπρος (Κυπριακή Δημοκρατία) μας είπαν να συναντηθούμε. Τους είπαμε να εδω είμαστε στο όρθιο και τα λέμε. Τους είπα εσείς πρέπει να πάρετε την άδεια απο κάπου αλλού. Μου είπε ὄχι δεν παίρνω την άδεια κανενός… Του απάντησα πως εδώ πάντα έρχεστε με την άδεια άλλων. Μου είπε ότι μου έμειναν δύο μήνες, ας μιλήσουμε να λύσουμε το ζήτημα», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, έγινε ερώτηση στον Ταγίπ Ερντογάν για το αν έχει πρόθεση να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να αρχίσει ξανά ο διάλογος, απάντησε πως «προς το παρόν δεν έχουμε κάτι να πούμε με την Ελλάδα. Το αφήνουμε στο χρόνο και μέσα στο χρόνο ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».

Σε ερώτηση για το αν εννοούσε μια ένοπλη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας με τη φράσης «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», ο Τούρκος πρόεδρος απασφάλισε ξανά και εκτόξευσε νέες απειλές.

«Το θέμα το κατάλαβες καλά. Όποια χώρα μας ενοχλεί και μας επιτίθεται, η απάντηση μας είναι «ε μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Αυτό έτσι πρέπει να το ξέρουν. Να το καταλάβουν. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν», ήταν τα λόγια του.

Ένταση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα: «Σταμάτα να προκαλείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Ένταση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα: «Σταμάτα να προκαλείς» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Θερμό επεισόδιο» στην Πράγα στο δείπνο μεταξύ των ηγετών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάζει στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρο.

Στο δείπνο των ηγετών πήρε τον λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος αφού πλησίαζε προς το τέλος της ομιλίας του, για ακόμα μια φορά κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για προκλήσεις της Αθήνας σε βάρος της Άγκυρας, προσπαθώντας επί της ουσίας να περάσει το αφήγημά του και στο δείπνο των ηγετών, πλην όμως έλαβε ακαριαία απάντηση.

Απευθείας πήρε τον λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος έβαλε στη θέση του τον Τούρκο πρόεδρου.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ευθέως και σε σκληρό ύφος στον Ταγίπ Ερντογάν πως πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Ο πρωθυπουργός συνέστησε στον Τούρκο πρόεδρο αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς προκλήσεις και ακραία ρητορική.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, εξήγησε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αυτή είναι η στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. Μια στάση εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα.

Σταθερή η θέση της Αθήνας – Διεθνοποιεί την τουρκική προκλητικότητα ο Μητσοτάκης

Ο κ. Μητσοτάκης, άσχετα από το παραπάνω περισταστικό, αναμένεται αύριο Παρασκευή (7/10) να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων για την τουρκική προκλητικότητα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» για όλες τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας.

Τόσο οι εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις, όσο και οι παραβιάσεις και υπερπτήσεις που είναι καθημερινό φαινόμενο αναμένεται να αναφερθούν από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει και για τη νέα συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβυή.

Παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος της Παρασκευής θα είναι άτυπη, συνεπώς δεν θα υπάρξουν συμπεράσματα, για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντικό να επαναλάβει τη σταθερή της θέση. Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως η πρόθεση είναι να υπογραμμιστεί ο κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της ακραίας συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Να συνεργαστούμε για να εξουδετερώσουμε τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους

Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωση του πριν από λίγη ώρα, προσερχόμενος στην έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός, δεν παρέλειψε, δε να αναφερθεί και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού στο φόντο μίας ακόμα τραγωδίας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες στο Αιγαίο, εξέφρασε την βαθιά του θλίψη για την απώλεια των ανθρώπινων ζωών, παρά τις ηρωικές, όπως είπε, προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος και κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους να συνεργαστούν πολύ πιο ουσιαστικά, ώστε να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έλευση του στην Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα:

«Αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι ένα νέο φόρουμ που φέρνει κοντά όλες τις χώρες της ηπείρου με στόχο την προώθηση της κοινής μας ασφάλειας και ευημερίας. Είναι αυτονόητο πως μια τέτοια κοινότητα χωρών θα πρέπει να εδράζεται σε κοινές αξίες που θα πρέπει να μοιραζόμαστε όλοι. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια. Ελπίζω, ειλικρινά, πως όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα και πιθανώς θα συμμετάσχουν στο μέλλον μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη.

Σε ένα διαφορετικό ζήτημα, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά θλίψη μου για την απώλεια ανθρώπινων ζωών το πρωί και αργά χθες το βράδυ, σε δύο διαφορετικά ναυάγια στο Αιγαίο, παρά τις ηρωικές προσπάθειες του ελληνικού Λιμενικού. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να συνεργαστούμε πραγματικά και με πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο, προκειμένου να αποφύγουμε την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον και να εξουδετερώσουμε εντελώς τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται αθώους ανθρώπους, απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο με σκάφη που σαφώς δεν είναι αξιόπλοα».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ