Σπάτα: Τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα του 22χρονου Βρετανού πριν τον σκοτώσει ο έλικας του ελικοπτέρου

0
849

Το MEGA παρουσίασε δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τις κινήσεις του Τζακ Φέντον πριν βρει φρικτό θάνατο από τον έλικα του ελικοπτέρου στα Σπάτα.

Αναπάντητα ερωτήματα και κατηγορίες προς την εταιρεία ελικοπτέρων συνθέτουν το σκηνικό του φρικτού θανάτου του 22χρονου, Τζακ Φέντον, ο οποίος διαμελίστηκε από έλικα στα Σπάτα.

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA παρουσίασε όσα έγιναν τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα πριν ο 22χρονος Βρετανός βρει φρικιαστικό θάνατο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Φέντον κατέβηκε από τη δεξιά πόρτα του ελικοπτέρου και περπάτησε με συνοδεία προσωπικού προς ασφαλές σημείο.

Ωστόσο, ενώ είχε απομακρυνθεί 20 μέτρα από το ελικόπτερο, άρχισε να επιστρέφει και προσπάθησε να περάσει σκυφτός, κάτω από την ουρά του ελικοπτέρου, με αποτέλεσμα να τον διαμελίσει ο έλικας που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά.

«Είναι ψέματα για την selfie»

Παράλληλα, η αδελφή του Τζακ βρισκόταν στην πόλη Κεντ της Αγγλίας όταν έμαθε ότι ο 22χρονος έχασε την ζωή του από τον έλικα.

Η ίδια αναφέρει πως ο αδελφός της δεν είχε εμπειρία από ταξίδια με ελικόπτερο και ότι κανείς από την εταιρεία δεν τους καθοδήγησε σε ασφαλές σημείο.

«Ήταν η πρώτη βόλτα του Τζακ με ελικόπτερο. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο προσεκτικός και επιφυλακτικός ήταν. Όλα τα υπόλοιπα, να τρέχει πίσω στην άσφαλτο και να παραβιάζει τα πρωτόκολλα, είναι σκουπίδια. Ποτέ δεν τους είπαν τι να κάνουν και τι όχι. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι τον οδήγησε πίσω. Αλλά ότι επέστρεψε για να βγάλει selfie είναι ψέμα».

Η αποβίβαση από ένα ελικόπτερο σύμφωνα με τα πρωτοκόλλα ασφαλείας μπορεί να γίνει και με τους έλικες να περιστρέφονται αλλά θα πρέπει οι επιβάτες να καθοδηγηθούν από προσωπικό ασφάλειας σε συγκεκριμένο χώρο.

«Θα πρέπει να συνοδεύονται συνεχώς και εκ του σύνεγγυς από ειδικευμένο προσωπικό το οποίο, όχι μόνο να είναι εκπαιδευμένο και να ξέρει τι κάνει αλλά να πάρει και όλες τις προφυλάξεις έτσι ώστε οι άνθρωποι οι οποίοι βγαίνουν από το ελικόπτερο να απομακρυνθούν άμεσα με συγκεκριμένη διαδρομή. Προφανώς αυτό το πράγμα δεν φαίνεται να συνέβη ή αν συνέβη, γιατί υπάρχουνε διάφορα σενάρια τα οποία έχουνε κυκλοφορήσει. Δηλαδή ότι ναι μεν συνοδεύτηκαν αλλά ο άνθρωπος τελικά που έχασε τη ζωή του, επέστρεψε με κάποιο τρόπο, η ευθύνη εξακολουθεί υπάρχει», σημειώνει ο Φαίδων Καραϊωσιφίδης, διερευνητής αεροπορικών ατυχημάτων.

«Δεν μας καθοδήγησε κανείς»

Ο ένας από τους τρεις φίλους του 22χρονου και εκείνος υποστηρίζει πως κάνεις από την εταιρεία δεν τους είπε προς τα πού να κινηθούν μετά από την αποβίβαση.

«Δε δόθηκαν οδηγίες κατά την έξοδο από το ελικόπτερο και κανείς δεν μας συνόδευσε. Το μόνο που έκαναν ήταν να μας άνοιξαν τις πόρτες. Αποβιβαστήκαμε και κανείς δεν εμπόδισε τον Τζακ να πάει στο πίσω μέρος του ελικοπτέρου. Δεν ήταν στο τηλέφωνό του. Γιατί γύρισε προς το πίσω μέρος δεν ξέρω».

Οι γονείς του Τζακ Φέντον βρίσκονταν στην Αγγλία την ώρα της τραγωδίας, η μητέρα του Βικτόρια μίλησε για τον γιο τους που είχε πάει στη Μύκονο για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

«Μάθαμε τι συνέβη μόλις στις 22.00 το βράδυ. Είμαστε συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο παιδί. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς από τους φίλους του. Ήταν έξω το προηγούμενο βράδυ, αλλά δεν είχε πιει τίποτα όλη μέρα χθες εκτός από νερό. Αυτός και οι φίλοι του ήταν όλοι νηφάλιοι».

Από την Επιτροπή Διερεύνηση Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων διεξάγετε έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας.

Η απάντηση της εταιρείας

Απαντήσεις σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στο μοιραίο ελικοδρόμιο, έδωσε η εταιρεία Superior Air, αναφέροντας πως είχαν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η πτητική δραστηριότητα της εταιρείας μας, από το έτος 2004 έως και σήμερα, έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσης σε ένα ευρύ φάσμα αερομεταφορών το οποίο, εκτός από τη μεταφορά προσώπων, περιλαμβάνει έργα όπως αεροδιακομιδή ασθενών και αεροφωτογραφήσεις, χωρίς να καταγραφεί το παραμικρό ατύχημα. Παραλλήλως, είμαστε πιστοποιημένος φορέας εκπαίδευσης και εξέτασης χειριστών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, έχοντας εκπαιδεύσει παραπάνω από 350 πιλότους, οι οποίοι παρέχουν με επιτυχία τις υπηρεσίες τους σε πολλές αεροπορικές εταιρείες, ανά τον κόσμο.

Σε σχέση με το τραγικό συμβάν της 25.7.2022, η εταιρεία μας εφάρμοσε απόλυτα κάθε προδιαγραφή και κανόνα ασφαλείας, ενώ, όπως πάντοτε, είχε μεριμνήσει για την αναλυτική ενημέρωση των επιβατών, τόσο με ειδικό video, που έλαβαν όταν έγινε η κράτηση της πτήσης και ετέθη εκ νέου στη διάθεσή τους ηλεκτρονικά, κατά την είσοδο στο ελικόπτερο, όσο και με προφορική παροχή οδηγιών και επίδειξη, σχετικά με τους κανονισμούς και τις διαδικασίες ασφαλείας και επιβίβασης/αποβίβασης.

Το περιστατικό βρίσκεται υπό διερεύνηση στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ είμαστε σε πλήρη επαφή και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, θέτοντας κάθε διαθέσιμο στοιχείο στη διάθεση των υπευθύνων».

Το χρονικό και οι έρευνες

Στον πολυχώρο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο υπήρχαν αρκετοί μάρτυρες, καθώς από εκεί προσγειώνονται και απογειώνονται καθημερινά πολλά ελικόπτερα που πραγματοποιούν ιδιωτικές πτήσεις προς τουριστικούς προορισμούς. Από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι ο 22χρονος κρατούσε στα χέρια το κινητό του τηλέφωνο.

Από εκεί και πέρα καλύπτει πέπλο μυστηρίου την αιτία που έκανε τον 22χρονο, που αποβιβάστηκε μαζί με τους φίλους του, να γυρίσει πίσω και να κινηθεί προς τον πίσω έλικα του ελικοπτέρου.

Μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο και αφαιρέθηκε; Επιχείρησε να τραβήξει κάποια ριψοκίνδυνη σέλφι; Υπήρξε κάτι άλλο που του κίνησε το ενδιαφέρον και κινήθηκε προς το σημείο;

Ένα άλλο βασικό ερώτημα -πλην των τριών παραπάνω σεναρίων που εξετάζονται- είναι εάν υπήρξε ή όχι προειδοποίηση προς τον 22χρονο να μην κινηθεί προς το ελικόπτερο, του οποίου οι έλικες εξακολουθούσαν να περιστρέφονται. Τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας;

Φίλος του Jack φέρεται να ανέφερε ότι ο νεαρός Βρετανός δεν μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο όταν άρχισε να κινείται μόνος του προς το ελικόπτερο. Κανείς πάντως δεν φαίνεται να είναι σε θέση να αναφέρει τι πραγματικά συνέβη. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι να ήταν μία απόφαση της στιγμής να κινηθεί προς τον πίσω έλικα.

Οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την έρευνα θα εξετάσουν -μεταξύ άλλων- εάν ο άτυχος νεαρός είχε καταναλώσει αλκοόλ. Μάλιστα, έχουν παραγγελθεί τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του, ενώ φως στο ερώτημα αναμένεται να ρίξουν οι καταθέσεις που θα δώσουν οι τρεις φίλοι και συνταξιδιώτες του.

Η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο τεχνικούς εδάφους του ελικοδρομίου όπου προσγειώθηκε το ελικόπτερο καθώς και για τον πιλότο .

Σε βάρος του πιλότου έχει σχηματιστεί δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ την προανάκριση για το δυστύχημα έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Παιανίας.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail ανέφερε σε δημοσίευμά της πως αυτό που στοίχισε τη ζωή στον 22χρονο είναι μία φωτογραφία selfie. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο 22χρονος χρησιμοποιούσε το κινητό του τηλέφωνο για να βγάλει φωτογραφία, όταν χτυπήθηκε από τον έλικα του ελικοπτέρου.

Πλέον τα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διεξάγουν την έρευνα είναι εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και γιατί ο νεαρός αποβιβάστηκε ενώ οι έλικες ήταν ενεργοί. Από τη μεριά τους πάντως, στελέχη της εταιρείας, φέρονται να δηλώνουν πως τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Από την πλευρά της η μητέρα του Jack, Victoria, μιλώντας από το σπίτι της στο Τόνμπριτζ του Κεντ, δήλωσε στη MailOnline πως η οικογένεια είναι «εντελώς συντετριμμένη» από την απώλεια του «υπέροχου αγοριού» τους, το οποίο φοιτούσε στο οικοτροφείο Sutton Valence, στο Μέιντστοουν.

«Μάθαμε τι συνέβη μόλις στις 10 χθες το βράδυ. Είμαστε εντελώς συντετριμμένοι. Ήταν το πιο υπέροχο αγόρι. Νομίζω ότι ο πιλότος είναι υπό κράτηση, αλλά φαίνεται πως ήταν το πιο φρικτό ατύχημα. Ο Τζακ είχε ταξιδέψει στην Ελλάδα με μερικούς από τους φίλους του, που γιόρτασαν τα γενέθλιά τους εκεί», ανέφερε η μητέρα του.

Η ίδια, μάλιστα, ανατρέπει τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για παρουσία του πατέρα του Jack στην Ελλάδα και ότι βρισκόταν στο δεύτερο ελικόπτερο, που ακολουθούσε αυτό που ενεπλάκη στο τραγικό δυστύχημα.

Όπως επισημαίνει η Victoria, «η οικογένεια έχει μείνει στο Κεντ. Δεν πήγαμε στην Ελλάδα. Μαζί τους ήταν μόνο ο πατέρας ενός φίλου του».

«Ο Jack και οι φίλοι του είχαν πάρει ένα ελικόπτερο από την Αθήνα για τη Μύκονο χωρίς κανένα πρόβλημα και το ίδιο έκαναν και στην επιστροφή, πήραν ένα ελικόπτερο από τη Μύκονο για Αθήνα. Είχε αποβιβαστεί με ασφάλεια όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, αλλά για κάποιο λόγο επέστρεψε και πήγε πίσω από το ελικόπτερο και ήταν η πίσω προπέλα που τον σκότωσε. Ήταν ακαριαίο», λέει η μητέρα του αδικοχαμένου νέου.

Σημειώνει, τέλος, πως πράγματι οι φίλοι ήταν έξω για διασκέδαση το προηγούμενο βράδυ, «αλλά δεν είχε πιει τίποτα όλη μέρα χθες, εκτός από νερό. Αυτός και οι φίλοι του ήταν όλοι νηφάλιοι».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ