Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Κάηκε ένα σπίτι | Φωτιές σε Πύργο Ηλείας και Τζιά, 65 το τελευταίο 24ωρο

0
596

Έκτακτη ενημέρωση πυροσβεστικής: 65 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα που κατακαίει τη χώρα. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλλα Τζίμα, 65 δασικές πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο 24ωρο με πιο σημαντική αυτή στο Πόρτο Γερμενό όπου έχουν κινητοποιηθεί ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Νωρίτερα το 112 κάλεσε ους πολίτες που βρίσκονται στον Μύτικα να εκκενώσουν προς Ψάθα.

Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης στη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό παρέχουν ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, τοπική αυτοδιοίκηση και δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας.

Αναφορικά με τη πυρκαγιά στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο Πικέρμι αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις δυνάμεις που έφτασαν στο σημείο.

Στην Κόρινθο, στον Άγιο Ιωάννη, επιχειρούν επίγειες και εναέριες με ένα κομμάτι της πυρκαγιάς για έχει ελεγχθεί καθώς παραμένει σε εξέλιξη αλλά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά τη φωτιά στο Καλαμάκι Αχαΐας έχει ελεγχθεί.

Για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για 3 περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τον χάρτη που εκδίδει η Πολιτική Προστασία.

Μεγάλη φωτιά στο Πόρτο Γερμενό – Κάηκε ένα σπίτι

fwtia-porto-germeno-xr2

Προσπάθεια να μην επεκταθεί η φωτιά προς το Αλεποχώρι – Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας – Επιχειρούν από αέρος επτά ελικόπτερα – 130 πυροσβέστες στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς – Και Ρουμάνοι πυροσβέστες ανάμεσά τους  – Δυνατοί άνεμοι πνέουν στη περιοχή  – Σε γενική επιφυλακή το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο Πόρτο Γερμενό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ένα σπίτι έχει καεί στην πίσω από το Κάστρο, από εκεί όπου ξεκίνησε η φωτιά.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης είναι σε συναγερμό καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι  που «σπρώχνουν» το βασικό μέτωπο της φωτιάς προς την περιοχή του Αλεποχωρίου.

kameno-spiti__2_
kameno-spiti__3_
kameno-spiti__4_
kameno-spiti__5_
kameno-spiti__1_

Λίγο μετά τις 18:00 μειώθηκαν τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στο έργο της κατάσβεσης.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτήν την ώρα είναι οι εξής: 130 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 35 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, καθώς και η ομάδα για τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μη.Ε.Α.) κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κατασβέσουν τη φωτιά.

Επιπλέον ρίψεις από αέρος κάνουν επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής ενώ με εντολή του αρχηγού του Π.Σ, αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της ΔΑΕΕ βρίσκεται στην περιοχή της πυρκαγιάς για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα περίπου στις 12 το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στο κάστρο στο Πόρτο Γερμενό και πλησίον της οδού Αιγοσθενών.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων «σπρώχνοντας» τις φλόγες προς την Ψάθα.

porto-germeno-6
porto-germeno-5
porto-germeno-4
porto-germeno-3
porto-germeno-2
porto-germeno-1

Εκκενώθηκε ο οικισμός Μύτικας

Νωρίτερα σήμερα στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στον οικισμό Μύτικα να εκκενώσουν την περιοχή τους και να κατευθυνθούν προς την Ψάθα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση στο Πόρτο Γερμενό. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, επιχειρούν πλήρως και συντονισμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μάνδρας, Παναγιώτης Κολοβέντζος.

«Η φωτιά είναι μέσα στη χαράδρα και καίει δασικές εκτάσεις», είπε και πρόσθεσε: «Οι δυνάμεις επιχειρούν πλήρως και σε όλο το μέτωπο, όμως οι συνεχείς εναλλαγές του αέρα δυσκολεύουν πολύ το έργο τους. Αν δεν είχε αυτή την δύναμη ο αέρας, θα την είχαμε θέσει υπό έλεγχο, όμως αλλάζει συνεχώς και κάποιες στιγμές δυναμώνει πολύ».

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε κάποιο σπίτι, ωστόσο επειδή το μέτωπο κινείται προς τον Μύτικα, οι Αρχές προχώρησαν έγκαιρα σε εκκένωση. «Εκκενώθηκε προληπτικά ο Μύτικας, με εντολή να κινηθούν προς την Ψάθα. Από εκεί και πέρα, είμαστε σε πλήρη κινητοποίηση με όλες τις δυνάμεις μας», ανέφερε ο κ. Κολοβέντζος.

Φωτιά σε δασική έκταση στην Κορυφή Ηλείας – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

fotia5_7

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 56 πυροσβέστες με 18 οχήματα και 3 μονάδες πεζοπόρου – Δεν απειλούνται  κατοικημένες περιοχές

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή της Κορυφής του δήμου Πύργου εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Στο σημείο επιχειρούν 56 πυροσβέστες, με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα, ενώ, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά έχει δύο μέτωπα σε δύσβατα σημεία, χωρίς να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην περιοχή πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι, έντασης από δύο έως τέσσερα μποφόρ.

Δείτε φωτογραφίες από τη φωτιά στην Κορυφή Πύργου

fotia_korufi4
fotia_korufi5
fotia_korufi6

Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Άγιο Ιωάννη Κορινθίας και Κορακιά Αργολίδας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή, ‘Αγιος Ιωάννης, στην Κορινθία.

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ της Τρίτης και η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορακιά Αργολίδας.

Μέσα σε 24 ώρες 65 δασικές πυρκαγιές 

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, εκ των οποίων η σημαντικότερη εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι σε δασική έκταση στο Πόρτο Γερμενό.

Ύστερα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για προληπτική οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Μύτικα προς ασφαλή κατεύθυνση. Ακόμη, συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς παρέχει ο ελληνικός στρατός, εθελοντές, η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, αλλά και οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

Σχετικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές η κ. Τζίμα είπε ότι στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον ‘Αγιο Ιωάννη Κορινθίας στις 3 παρα 10 το μεσημέρι επιχείρησαν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις και τόνισε ότι ένα μέρος της πυρκαγιάς έχει ελεγχθεί, αλλά το φαινόμενο παραμένει σε εξέλιξη χωρίς όμως να απειλεί κάποια κατοικημένη περιοχή. Όσον αφορά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στις 3 παρα 10 στο Καλαμάκι Αχαϊας η κ. Τζίμα ανέφερε ότι έχει ελεγχθεί.

Ακόμη, πυρκαγιά εκδηλώθηκε στη 1 το μεσημέρι επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο Πικέρμι Αττικής, η οποία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου, αντιμετωπίστηκε μέσα σε 20 λεπτά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των περιφερειών Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε επιφυλακή επίσης παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας δεδομένου ότι και για αύριο Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Στερεά Ελλάδα και Βόρειο Αιγαίο.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, απηύθυνε έκκληση να ενημερώνονται όλοι από τις επίσημες ανακοινώσεις του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς όπως είπε, «έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες που μεταδίδονται αναφορικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και των αρχών που εμπλέκονται στη διαχείριση των συμβάντων».

Τέλος, η κ. Τζίμα απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πυρκαγιάς. «Παραμένουμε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Αρκούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα για να γίνει η φλόγα πυρκαγιά», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ