Πανελλαδικές εξετάσεις 2022: Πρεμιέρα με έκθεση και χαμόγελα στα ΓΕΛ της πόλης της Κω

3
1316

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα, Παρασκευή 3/6, οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 για τα Γενικά Λύκεια, με το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώνει τα θέματα για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας.

«Γιατί να μαθαίνουμε ιστορία;» Το κείμενο από ομιλία της Κικής Δημουλά, από το βιβλίο Εκλήθην ομιλήτρια, έπεσε στις Πανελλήνιες 2022 στο θέμα της Έκθεσης. Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να γράψουν 350-400 λέξεις απαντώντας στο παρακάτω ερώτημα: «Αξίζει να μαθαίνουμε για αυτούς τους νεκρούς. Αξίζει να γνωρίζουμε τι έκαναν, πώς σκέφτονταν, πώς ζούσαν».

Δείτε εδώ τα θέματα

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα θέματα

Τα φετινά θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία χαρακτηρίζονται βατά και αναμενόμενα, καθώς οι μαθητές είχαν ασχοληθεί φέτος με το ζήτημα της ιστορίας με αφορμή την επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στους υποψηφίους δόθηκαν τρία αποσπάσματα κειμένων – συνήθως είναι δύο – για την ιστορική μνήμη. Τα δύο πρώτα ήταν μη λογοτεχνικά, αν και το δεύτερο απόσπασμα με τμήμα ομιλίας της Κικής Δημουλά είχε αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία. Το λογοτεχνικό κείμενο του Θανάση Βαλτινού ήταν σε πεζό λόγο και κρίνεται αρκετά βατό.

Οι ερωτήσεις θεωρίας και το «Σωστό – Λάθος» δεν είχαν παγίδες. Το Θέμα Γ πάντα έχει κάποιες δυσκολίες: στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ίσως δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τη διαφορετική εποχή που περιγράφει ο Βαλτινός στο απόσπασμά του.

Ο ρόλος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν φέτος με πάνω από 9.000 θέσεις εισακτέων λιγότερες από πέρσι.
Αρκετοί αναμένεται να είναι και φέτος οι μαθητές των ΓΕΛ που θα αποκλειστούν λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις προϋποθέτει την υποχρεωτική χρήση μάσκας για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενόψει των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, η μάσκα θα διατηρηθεί. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμοστεί και στην Τριτοβάθμια, ενόψει της εξεταστικής εαρινού εξαμήνου. Για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς ισχύει η διενέργεια ενός rapid test την εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 π.μ., αλλά οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

 

Πηγή:KOS TV ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΩ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μη τήρηση οδηγιών στο ΓΕΛ Αντιμαχειας.
    Στις σημειώσεις του Υπουργείου Παιδείας στην τελευταία σελίδα των θεμάτων γράφει: τυχόν σημειώσεις στην κόλα θεμάτων δεν βαθμολογούνται. Στο ΓΕΛ Αντιμαχειας ο καθηγητής με τα γιαλιά είπε στα παιδιά σε ολες τις αιθουσες να μην σημειώσουν τίποτα πανω στην κολα με τα θέματα διοτι δεν επιτρεπεται. Η υπογράμμιση στα θεματα σε αυτο το μάθημα ειναι πολύ σημαντική, με αποτέλεσμα τα παιδια να χασουν χρόνο γραφοντας το κειμενο στο προχειρο και υπογραμμίζοντας εκει το κειμενο ή εχασαν χρονο διαβαζοντας ξανα και ξανα το κειμενο. Υπολογιζουμε οτι τα παιδια εχασαν 2 εως 5 μοναδες εξαιτιας των λανθασμενψν οδηγιων της επιτροπης. Τα παιδια αδικήθηκαν σε σχεση με τα παιδια αλλων σχολειων τα οποια τηρησαν τις οδηγιες του υπουργειου. Σαν γονεις ζητάμε να αποδοθουν ευθυνες στην επιτροπη των εξετασεων.

    • Είμαι μαθήτρια του λυκείου αντιμάχειας και θα ήθελα να σας αναφέρω πως αυτό που λέτε δεν συνέβη ποτέ κανείς της επιτροπής δεν μας είπε πως δεν επιτρέπεται να γράφουμε πάνω στην κόλλα με τα θέματα και είμαι σίγουρη διότι ρώτησα τους συμμαθητές μου,όλοι ξέρουμε ότι επιτρέπεται διότι αυτό δεν εξετάζεται.Προφανώς είστε γονιός και λογικά το παιδί σας δεν έγραψε καλά ή δεν ήταν ικανοποιημένος για να το λέτε αυτό.Κρίμα πάντως που κατηγορείται κάποιος άδικα.Καλή συνέχεια

  2. Με αφορμή το σχόλιο με το όνομα «αντιμαχεια» θα ήθελα να αναφέρω πως είμαι μαθήτρια του λυκείου αντιμάχειας και αυτό που αναφέρει δεν συνέβη ποτέ κανείς καθηγητής δεν μας είπε πως δεν επιτρέπεται να γράφεις πάνω στα θέματα και είμαι εντελώς σίγουρη διότι ρώτησα τους συμμαθητές μου.Προφανώς αυτός που έγραψε το σχόλιο είναι γονιός που το παιδί του δεν έγραψε καλά.Κρίμα πάντως γιατί κατηγορείται άδικα κάποιον.Μην αναφέρεστε στον πληθυντικό αν το παιδί σας απλά έχασε χρόνο και δεν έγραψε αυτά που ήθελε,ευχαριστώ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ