Ευρώπη και ΗΠΑ μπαίνουν στον πόλεμο -Στέλνουν βαριά όπλα στην Ουκρανία

0
130

Την περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας με βαρύ οπλισμό αποφάσισαν σήμερα Τρίτη 40 υπουργοί Άμυνας σε κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία με πρωτοβουλία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν. Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Θα κινήσουμε γη και ουρανό για την Ουκρανία»

Όπως δεσμεύθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «Θα κινήσουμε γη και ουρανό για να βοηθήσουμε την Ουκρανία». «Θέλω μετά από αυτή τη συνάντηση σήμερα να αποχωρήσουμε με μια ενιαία και ξεκάθαρη θέση κατανόηση των βραχυπρόθεσμων απαιτήσεων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, γιατί θα κινήσουμε γη και ουρανό για να ανταποκριθούμε σ’ αυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο  υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας για να νικήσει σήμερα, και θα χρειαστεί τη βοήθειά μας και όταν τελειώσει ο πόλεμος» τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.

Όπως ανέφερε ο κ. Όστιν σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της Deutsche Welle Ειρήνη Αναστασοπούλου «οι επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι άκρως σημαντικές, ο πόλεμος βρίσκεται σε νέα φάση και οι σύμμαχοι της Ουκρανίας πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως, η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν».

Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη θα πραγματοποιείται κάθε μήνα υπό τη μορφή ομάδας επαφής, η οποία θα εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά αμέσως μετά προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Έπλεξε δε το εγκώμιο της Γερμανίας, γιατί μετά  από πολλές πιέσεις το Βερολίνο αποφάσισε να δώσει βαριά όπλα και επίσης θα εκπαιδεύει και Ουκρανούς στρατιώτες σε άλλα όπλα.

 

Το Βερολίνο παραδίδει βαριά όπλα στην Ουκρανία

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του καγκελαρίου Σολτς προτίθεται να διευκολύνει τον αμυντικό κολοσσό Kraus Maffei Wegmann (KMW) στην παράδοση εξοπλισμών και συγκεκριμένα αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard για την Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες που πρώτη μετέδωσε η Süddeutsche Zeitung.

Τα συγκεκριμένα άρματα μάχης βρίσκονται σε πρώην αποθήκες του γερμανικού στρατού, είναι όμως επισκευασμένα και σε καλή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπορούν να τεθούν σε λειτουργία για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Ο όμιλος Kraus Maffei Wegmann αναμένεται μάλιστα να διαθέσει διψήφιο αριθμό αρμάτων, τα οποία εδώ και καιρό δεν χρησιμοποιούνται για την αεράμυνα της Μπούντεσβερ. Παρόλ’ αυτά αυτά ο συγκεκριμένος τύπος άρματος θεωρείται πλήρως αποτελεσματικός, αφού μπορεί να πλήξει τόσο εναέριους όσο και επίγειους στόχους.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.