ΕΟΦ για εμβόλια: Η επίσημη λίστα με καταγεγραμμένες παρενέργειες στην Ελλάδα

1
1747

Η επίσημη λίστα του ΕΟΦ για τις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων που χορηγούνται στην Ελλάδα.

Ο ΕΟΦ έχει λάβει 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων (εικαζόμενων) ανεπιθύμητων ενεργειών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια για κορονοϊό.

Στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση καταχωρούνται οι εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας στον ΕΟΦ.

Αυτή η διαδικασία ακολουθείται στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης από τις αρμόδιες αρχές.

Ποιες οι κατηγορίες για παρενέργειες

 1. Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
 2. Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
 3. Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Οι αναφορές στον ΕΟΦ για τα εμβόλια

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΟΦ έχει 9.411 αναφορές πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών. Αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας από επαγγελματίες υγείας και από πολίτες (5,5 αναφορές /10.000 δόσεις)

Ενδεικτικά, μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ:

 • Περιστατικά μυοκαρδίτιδας/ περικαρδίτιδας
 • Καρδιακές διαταραχές
 • Αιματολογικές διαταραχές
 • Αναφορές κατά την εγκυμοσύνη
 • Αλλεργίες
 • Νευρολογικά περιστατικά
 • Διαταραχές έμμηνου ρύσης
 • Διαταραχές αυτιού/όρασης

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. Ποιες καταγεγραμμενες; Όταν πεις στο νοσοκομείο ότι το εμβόλιο μου έκανε ζημιά σου απαντούν . Θα περάσει είναι οι γνωστές παρενέργειες. αλλά δεν τις καταγράφουν πουθενά. Άραγε πόσες πολλές περισσότερες να υπάρχουν;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ