Ακρίβεια – Ρεπορτάζ Newsbomb: «Έρχεται επισιτιστική κρίση – Δύσκολο να αγοράσουμε και τα βασικά»

0
444

Πρωτοφανές κύμα ακρίβειας – Τι «θυσιάζουν» τα νοικοκυριά – Μιλά στο Newsbomb.gr o πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος – Πόσο αυξήθηκαν τα βασικά καταναλωτικά αγαθά 

Δεν είναι μονάχα οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος που προκαλούν προβλήματα στην κοινωνία, αλλά και η ακρίβεια στα τρόφιμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbomb.gr μετά τα σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά εστίασης οι αυξήσεις των τιμών έκαναν την παρουσία τους και στα προϊόντα των λαϊκών αγορών όπου όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι πολίτες και οι επαγγελματίες το κόστος πλέον είναι δυσβάσταχτο. Μάλιστα παράγοντας στις λαϊκές αγορές αναφέρει τις αιτίες της αύξησης των τιμών, αλλά και το κατά πόσο έχει επηρεαστεί η κοινωνία και η κατανάλωση από αυτές.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μια τετραμελής οικογένεια τον Μάρτιο του 2021 πλήρωνε στο σούπερ μάρκετ 300 ευρώ και τον Μάρτιο του 2022 πλήρωσε 420 ευρώ, αύξηση της τάξεως του 40%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης: «δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα λόγω της ακρίβειας που είναι συλλογική σε όλο το φάσμα της αγοράς. Τι εννοούμε λοιπόν με τον όρο ακρίβεια; Εννοούμε καταρχήν την αύξηση των τιμών στην ενέργεια που για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν “χρυσό” το ρεύμα με τους περισσότερους μάλιστα από αυτούς να μην μπορούν να το πληρώσουν. Δεν δικαιολογείτε να πληρώνει κάποιος ρήτρα αναπροσαρμογής για ένα κοινωνικό αγαθό όπως το ρεύμα. Για φανταστείτε αυτή την αύξηση να την πληρώναμε για το νερό. Τι θα γινόταν;».

Παραδείγματα αυξήσεων

Και πρόσθεσε: «την ίδια στιγμή λένε ότι δεν υπάρχει επισιτιστική κρίση. Πώς δεν υπάρχει όταν τα προϊόντα έχουν ακριβύνει τόσο που είναι απλησίαστα; Αυτό δεν αποτελεί έμμεσα επισιτιστική κρίση; Αφού οι μισθοί, είναι καθηλωμένοι, οι συντάξεις παγωμένες πώς ο καταναλωτής θα αγοράσει; Αυτή τη στιγμή μιλάμε για λιμοκτονία του ελληνικού λαού. Όταν τα προϊόντα εδώ και 16 μήνες έχουν ξεφύγει και η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν μιλούσε για ακρίβεια. Η αύξηση στην τιμή της φακής από 1,4 ευρώ σε 4 ευρώ δεν έχει να κάνει με τον πόλεμο μου. Τα φασόλια από 6,50 ευρώ οι γίγαντες Καστοριάς να έχουν εκτιναχθεί στα 9,50 ευρώ δεν είναι λόγω του πολέμου.

Πριν δύο μήνες σε σούπερ μάρκετ τα μαγειρικά φυτά (δυόσμος, ρίγανη, θυμάρι κ.α.) κόστιζαν 1,19 ευρώ, πήγαν 1,49 ευρώ και μετά από μια εβδομάδα 1,56 και μετά 1,69 ευρώ. Αυτό για μένα αυτό οφείλεται στην αισχροκέρδεια και στο ότι ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγο καιρό που ρωτούσαν τον υπουργό Ανάπτυξης γιατί δεν δημοσιοποιείτε τα ονόματα αυτών που αισχροκερδούν; Απαντούσε ότι δεν προβλέπεται λόγω προσωπικών δεδομένων. Πριν τέσσερις μέρες είπε ότι το μελετάμε και θα το νομοθετήσουμε. Τώρα δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Άρα εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι η κυβέρνηση άγεται και φέρεται ανάλογα με τις εντολές των αφεντικών χωρίς να ξέρω βέβαια ποιοι είναι τα αφεντικά τους. Εδώ και λίγο και καιρό πέφτουν οι τιμές των καυσίμων και εμείς πληρώνουμε τη βενζίνη πάνω από 2 ευρώ».

Αισχροκέρδεια

Ο κ. Λεχουρίτης σημείωσε επίσης ότι: «όλα αυτά τα ζητήματα είναι θέματα που ουσιαστικά οι ίδιοι οι κυβερνώντες δίνουν το δικαίωμα στο ΙΝΚΑ να τα σχολιάζει και οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι. Και φανταστείτε ότι τα αποτελέσματα του πολέμου δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί. Δεν μπορεί πέρσι τα 10 λίτρα στο ηλιέλαιο να κόστιζαν 12 ευρώ και τον Μάρτιο του 2021 να εκτινάσσεται η τιμή στα 18 ευρώ. Σήμερα μιλάμε για μια αύξηση 39-40 ευρώ το δεκάλιτρο χωρίς να έχουν εισαχθεί από την Ουκρανία γιατί υπάρχουν αποθεματικά, μόνο με το πρόσχημα ότι για την ακρίβεια φταίει ο πόλεμος. Αυτοί που αισχροκερδούν έχουν ονοματεπώνυμο, ας ψάξει η κυβέρνηση να τους βρει. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι όλα αυτά τα γνώριζε η κυβέρνηση και έφτασε αντιμέτωπη με την κατακραυγή του κόσμου. Κάναμε συγκρίσεις των τιμών για βασικά προϊόντα διατροφής σε σχέση με πέρσι. Βάσει των στοιχείων μια τετραμελής οικογένεια τον Μάρτιο του 2021 πλήρωνε στο σούπερ μάρκετ 300 ευρώ και τον Μάρτιο του 2022 πλήρωσε 420 ευρώ άρα αύξηση της τάξεως του 40% και η αυξητική πορεία συνεχίζεται και τον Απρίλιο. Το ανησυχητικό είναι ότι «δεν βλέπω στοπ στην πορεία του αυτοκινήτου. Βλέπω ατυχήματα». Να σημειωθεί επίσης ότι η ακρίβεια βολεύει τα δημόσια ταμεία αφού εισπράττει κέρδη από το ΦΠΑ. Έχουμε ένα κράτος αφεντικό στην τσέπη μας. Ας βγει οποιοσδήποτε να με διαψεύσει».

Αύξηση τιμών στις λαϊκές αγορές και μείωση τζίρου

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος τόνισε στο Newsbomb.gr: «είναι γνωστό πλέον σε όλους ότι το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων έχει τριπλασιαστεί. Ξεκινάμε από την ενέργεια και επεκτείνεται και στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα) και μεταφορικά. Παρόλα αυτά στις λαϊκές αγορές υπάρχει μια σταθερότητα τον τελευταίο μήνα αλλά δεν παύουν να είναι πιο ακριβές από πέρσι. Βέβαια ακόμα και έτσι, στη λαϊκή τα προϊόντα είναι πολύ φθηνότερα από τα σούπερ μάρκετ (30% – 40%) αλλά είμαστε 30% ακριβότεροι από πέρσι. Επίσης με όλα αυτά τα κρύα του χειμώνα πολλά προϊόντα είναι δυσεύρετα. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι οι πατάτες κρατιούνται ακριβά στα 80 – 90 λεπτά, τα πορτοκάλια 60 – 70 λεπτά, τα μήλα 1 ευρώ. Παρότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο στις λαϊκές αγορές έχουμε μείωση τζίρου της τάξεως του 30% – 40%. Η επισιτιστική κρίση για την οποία μιλάμε όλοι θα έρθει διότι δεν θα μπορεί να τα αγοράσει ο κόσμος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ