Πώς βρέθηκε η βόμβα στο Κορδελιό – Όλη η αλήθεια – Πρωτόγνωρη επιχείρηση εκκένωσης της πόλης (vid + pics)

0
1727

Βόμβα Κορδελιό | Ειδήσεις: Ενθύμιο ενός…απο λάθους -και εν πολλοίς άγνωστου- βομβαρδισμού των συμμάχων το Δεκέμβρη του 1943 ειναι η βόμβα (αγγλικής κατασκευής) που εξουδετερώνεται αυριο στο Κορδελιό.

«…Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 1943. Ο καιρός είναι καλός. Έφαγα μπιζέλια νερόβραστα. Χθες το βράδυ ενώ η ωχρά σελήνη εφώτιζε τα πάντα και ήταν πραγματικώς μαγευτική η βραδιά αντήχησαν αι τρομεραί σειρήναι. Εγώ δεν εσηκώθηκα ποσώς. Σχεδόν μαζί με τας σειρήνας ήρχισαν να πίπτουν βροχηδόν αντιαεροπορικά παντός διαμετρήματος, ως και πολυβόλα, διότι τα αεροπλάνα ήταν πολύ χαμηλά. Αλλά μετ’ ολίγον έλαμψε ο τόπος και τρομεροί κρότοι σαν εκρήξεις βομβών ηκούοντο επί ένα τέταρτον. Εμείς και όλος ο κόσμος βέβαια ετρομοκρατήθημεν. Τα παράθυρα έτριζον απειλητικώς, αι θύραι ήνοιγον μόναι των και ολόκληρον το οικοδόμημα εσείετο εκ θεμελίων […]. Περί ώραν 11-12 ηκούσθησαν και πάλιν αι σειρήναι, τίποτα όμως περισσότερο. Την πρωίαν έμαθα ότι βομβάρδισαν την Νεάπολη, Συκιές, Βάρνα. ‘Απαντες συνοικισμοί. Περί τους πεντακοσίους ανέρχονται οι νεκροί. Το απόγευμα επεσκέφθην την πληγείσαν περιοχήν της Βάρνας. Οι φονιάδες γκρέμισαν τις παράγκες και σκότωσαν τον κόσμο στα κρεβάτια τους. Σχεδόν τα θύματα τα είχαν μαζέψει. Εγώ είδα δύο νεκρούς σκεπασμένους με ένα σεντόνι. Τα ερείπια μαρτυρούν περί της αναισχύντου ατιμίας που διεπράχθη από τους «φίλους» μας!» » (Γ.Ιωάννου «Η πρωτεύουσα των προσφύγων» – «Κατοχικό ημερολόγιο») .

Η βόμβα που «περίμενε» 74 σχεδόν χρόνια στα έγκατα της δυτικής Θεσσαλονίκης για να εξουδετερωθεί με την γιγαντιαία επιχείρηση αύριο το πρωί , δεν είναι ιστορικό «ενθύμιο» των Γερμανών κατακτητών, αλλά των Εγγλέζων συμμάχων «φίλων» μας…

… Ένα φρικαλέο λάθος που έκαναν το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου 1943 τα εγγλέζικα -συμμαχικά αεροπλάνα είχε ως επίπτωση περί τους 500 νεκρούς, και μια σειρά από ογκώδεις βομβιστικούς μηχανισμούς που …»διασώζονται» μέχρι σήμερα.
Από το 1943 άρχισαν τα εγγλέζικα αεροπλάνα να βομβαρδίζουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης

Η μικροϊστορία της λογοτεχνίας (και μάλιστα από συγγραφείς «αυτόπτες» και «αυτήκοες» ) «συμπληρώνει» εντυπωσιακά την «επίσημη» ιστορία .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΚΟΡΔΕΛΙΟ

«Δεκέμβρης του 43 ήταν, βράδυ Κυριακής – το γράφω και στο βιβλίο μου- όταν τα συμμαχικά αεροπλάνα έκαναν ένα φρικαλέο λάθος. Στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Βάρνας, της Νεάπολης και του Τόπαλτι (σημερινό Ροδοχώρι) υπήρχαν πολλές παράγκες με σκεπές από λαμαρίνες… Γυάλιζαν οι λαμαρίνες τη νύχτα και τις ανταύγειες από τις σκεπές τις εξέλαβαν οι Εγγλέζοι πιλότοι των βομβαρδιστικών για…θάλασσα , για το λιμάνι και τις επιταγμένες από τους Γερμανούς αποθήκες κι άρχισε ένας ανελέητος βομβαρδισμός …» λεει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο λογοτέχνης Περικλής Σφυρίδης (83 ετών σήμερα – μόλις 10 το βράδυ εκείνο που οι Εγγλέζοι «αφησαν» από …λάθος τα …συμμαχικά τους «δώρα»… ).

«Γεννιέται το ερώτημα πώς τα παράθυρα έτριζον απειλητικώς, αι θύραι ήνοιγον μόναι των και ολόκληρον το οικοδόμημα εσείετο εκ θεμελίων, αφού οι συνοικισμοί Βάρνας, Νεάπολης και Συκεών βρίσκονται πολύ μακριά από το κέντρο της πόλης, όπου διέμενε τότε η οικογένεια του συγγραφέα Γ.Ιωάννου» αναρωτιέται στη μελέτη της «Η γερμανική κατοχή σε πεζογράφους της Θεσσαλονίκης» , η καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
…» Παρατηρούμε ότι αυτό συνέβη όταν μετ’ ολίγον έλαμψεν ο τόπος. Από το κεφάλαιο του «Ψυχή μπλε και κόκκινη» του Περικλή Σφυρίδη, που αναφέρεται στον βομβαρδισμό αυτόν, διαβάζουμε πως όταν άρχισαν να φωνάζουν οι σειρήνες, η οικογένεια Σφυρίδη δεν ανησύχησε, διότι, όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας, αυτό γινόταν συχνά. Θεωρούσαν τους Εγγλέζους δικούς τους ανθρώπους, συμμάχους, που ήξεραν πού χτυπούσαν. Γράφει: «Θα τους αλλάξουνε τα φώτα», είπε ο πατέρας, «θα ρημάξουν τα τρένα και το λιμάνι», κι είχε η φωνή του μια δόση χαράς ή θριάμβου.

Μόλις όμως άρχισαν να πέφτουν οι βόμβες δίπλα τους, όλα τα μέλη της οικογένειας, αλλόφρονα, έτρεξαν να φύγουν από το σπίτι, να προφυλαχτούν όπου μπορούσαν. Ο πατέρας του Σφυρίδη πήρε τη σύζυγό του και τον μικρό Περικλή και έτρεξαν σε παρακείμενο εγκαταλειμμένο παλαιό καταφύγιο. Γράφει:» Αυτό το πανδαιμόνιο θα κράτησε κάνα εικοσάλεπτο, όταν ένα αεροπλάνο, σφυρίζοντας πάνω από τα κεφάλια μας, έριξε μια υπέρλαμπρη φωτοβολίδα που έκανε τη νύχτα μέρα, κι αμέσως, ως δια μαγείας, σταμάτησε ο βομβαρδισμός κι απομακρύνθηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα αφήνοντας πίσω τους κόλαση. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η φωτοβολίδα βοήθησε τους πιλότους να αντιληφθούν το λάθος τους και να συνεχίσουν τον βομβαρδισμό στο λιμάνι, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Ο Ιωάννου, επομένως, περιγράφει τη συνέχεια του βομβαρδισμού μετά το «λάθος» στις Συκιές, Βάρνα και Νεάπολη»

» Το πρωί ξυπνήσαμε νωρίς από τα κλάματα, το θρήνο μιας ολόκληρης γειτονιάς. «Ευτυχώς που οι Πόντιοι έλειπαν», είπε ο πατέρας και αναφερόταν στους γείτονές μας, όπου το καταφύγιο στην αυλή και η βόμβα που έσκασε σύρριζα στο σπίτι τους και μας γέμισε λάσπη και σουβάδες. «Είχαν γάμο κι ύστερα τραπέζι σε ταβέρνα στις Συκιές», τον πληροφόρησε η μάνα, αλλά σε λίγο ακούστηκαν σπαραχτικές φωνές από τα απέναντι σπίτια των Ποντίων, γιατί μια οβίδα έσκασε πάνω στη συγκεκριμένη ταβέρνα όπου γλεντούσαν κι έπεσε η πλάκα, η οροφή, και σκότωσε πολλούς, τους περισσότερους από τους θαμώνες, μαζί με τη νύφη και το γαμπρό. Ανάμεσα στα θύματα ήταν κι η Σεβαστή με την αδελφή της Ανθούλα, δυο ψηλές και γεμάτες κοπέλες, που όταν ήμουν μικρός, αλλά και αργότερα, με έπαιρναν συχνά αγκαλιά στα αφράτα τους μπράτσα. Είχε σωθεί μόνο ο αδελφός τους ο Αντρέας, που μαζί με άλλους προσπαθούσαν όλη νύχτα, με κασμάδες και φτυάρια, να ξεθάψουν τους πλακωμένους. Όταν έφεραν τα κορίτσια στο σπίτι πάνω σ’ ένα κάρο, ο Αντρέας δεν ξεκολλούσε από πάνω τους, έκλαιγε, χτυπιόταν και καταριόταν τους Εγγλέζους, αυτός που μισούσε τους Γερμανούς και ξέραμε ότι ήταν οργανωμένος και τους πολεμούσε. Οι γονείς τους γέρασαν ξαφνικά μεμιάς, δυο χούφταλα που μαράθηκαν πάνω σε δυο σκαμνιά, δίπλα στα φέρετρα που εν τω μεταξύ κάποιοι είχαν φέρει, και έκρυβαν το πρόσωπό τους με τα χέρια κι άλλοτε τραβούσαν τα μαλλιά τους. Οι δικοί μου όλοι είχαν αμέσως τρέξει στο σπίτι της Σεβαστής και της Ανθούλας για να συμπαρασταθούν στους επιζήσαντες. Έτσι βρήκα εγώ την ευκαιρία να βγω έξω για να δω τι είχε γίνει, τη συμφορά με τα δικά μου μάτια. Θυμάμαι ότι ήταν ένα πρωινό με ήλιο, έναν ήλιο που δάγκωνε, αφού το κρύο ήταν τσουχτερό και υπήρχαν λίγα χιόνια στις παρυφές του δρόμου. Τράβηξα προς τις Συκιές για να βρω την ταβέρνα που έγινε ομαδικός τάφος. Στην άκρη του δρόμου υπήρχαν κάποια πτώματα, οι νεκροί που δεν τους είχαν ακόμη αναγνωρίσει ή μαζέψει οι δικοί τους. Μα πιο πολλά, ανατριχιάζω ακόμα και τώρα που το γράφω, ήταν τα σκόρπια μέλη, χέρια και πόδια, αφού οι συγγενείς τους σήκωσαν τα πτώματα, αλλά ήταν νύχτα ή χρόνος χαμένος για να ψάξουν για τα μέλη που έλειπαν. Τη μνήμη μου καίει ακόμα ένα ποδαράκι που φορούσε ένα καινούργιο παιδικό παπούτσι. Παρότι ήμουν συνηθισμένος από νεκρούς, όπως άλλωστε κι όλα τα παιδιά της Κατοχής, που είχαμε δει αρκετούς σκοτωμένους ή πεθαμένους από πείνα, αυτή η μαζική δολοφονία – τι τραγικό, από λάθος!»(Περικλή Σφυρίδη «Ψυχή μπλέ και κόκκινη» σελ. 93-94 «Βιβλιοπωλείον της Εστίας ) .
«Οι νεκροί θάφτηκαν άρον-άρον…Λίγες μέρες μετά τελέστηκε μνημόσυνο τους στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας .Παρέστη μάλιστα και ο Γερμανός διοικητής της πόλης που συλλυπείται -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου της εποχής τους οικείους των νεκρών και μιλά για…»αχρείους δολοφόνους…» Τόσο θράσος..» συνεχίσει στη διήγηση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συγγραφέας Περικλής Σφυρίδης.

Αναφορές στον «κατα λάθος» βομβαρδισμό της περιοχής κάνει στο μυθιστόρημα «Μεγάλη Πλατεία» και ο Θεσσαλονικιός λογοτέχνης Νίκος Μπακόλας.

– Μια ακόμη βόμβα πάντως, της εποχής του Β΄Παγκοσμιου πολέμου (αγγλικής κατασκευής και …άρα του ιδίου «λάθους» ) είχε αποκαλυφθεί και εξουδετερωθεί στην ίδια ευρύτερη περιοχή …της Θεσσαλονίκης πριν απο 20 χρόνια.

Πρωτόγνωρη επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής του Κορδελιού στη δυτική Θεσσαλονίκη,

καθώς μέχρι τις 09:30 το πρωί της Κυριακής (11/02/2017) θα πρέπει να έχει εκκενωθεί μια έκταση σε ακτίνα 1,9 χλμ., ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξουδετέρωση της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκε στον προαύλιο χώρο σε πρατήριο υγρών καυσίμων.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery  φωτογραφίες από το βενζινάδικο, όπου βρίσκεται η βόμβα

Ρεπορτάζ: Νικόλ Παπάζογλου

Ήδη οι δημοτικές αρχές της περιοχής έχουν επιστρατεύσει φορτηγάκι, το οποίο διασχίζει τους δρόμους στη λεγόμενη «επικίνδυνη ζώνη» και ενημερώνει τον κόσμο πως όλοι οι κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να αποχωρήσουν έως το πρωί της Κυριακής (12/02/2017).

Δείτε πιο πάνω στη video gallery του Newsbomb.gr πλάνα από το σημείο, όπου βρίσκεται η βόμβα

Σε επιφυλακή Αστυνομία, Στρατός, Δήμοι και Περιφέρεια

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η απομάκρυνση με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ των ευπαθών ομάδων από την περιοχή, ενώ αύριο θα απομακρυνθούν οι περίπου 72.000 πολίτες από τις γύρω περιοχές. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο εκκένωσης που έγινε ποτέ σε περίοδο ειρήνης στην σύγχρονη Ελλάδα.

Η εκκένωση των περιοχών, σε ακτίνα 1.900 μ. από το σημείο εντοπισμού της βόμβας, είναι υποχρεωτική και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, το αργότερο μέχρι τις 09:30 το πρωί της Κυριακής, ώστε στις 10 να αρχίσει η επιχείρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 320 άτομα με αναπηρία, ασθενείς σε κατάκλιση και γενικά πολίτες που έχουν πρόβλημα μετακίνησης, καθώς και 48 παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται με 20 ασθενοφόρα ανά οκτάωρο σε δομές.

IMG 6546

Η επιχείρηση απομάκρυνσης και εξουδετέρωσης του βλήματος θα γίνει από μία έμπειρη ομάδα τριών στρατιωτικών του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Η συγκεκριμένη ομάδα έχει ήδη εξουδετερώσει και μεταφέρει χιλιάδες εκρηκτικά και βόμβες.

IMG 6543

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

Ο δήμος Κορδελιού- Ευόσμου κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενόψει της επιχείρησης της Κυριακής. Από τις 7 το πρωί κανείς δεν θα μπορεί να εισέρχεται στην «απαγορευμένη ζώνη», παρά μόνο να εξέρχεται. Όσοι δεν διαθέτουν το δικό τους όχημα, θα μπορέσουν να μετακινηθούν με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, τα οποία θα τους αναμένουν σε συγκεκριμένες περιοχές του δήμου, για να τους μεταφέρουν στους χώρους υποδοχής. Η μετάβαση θα γίνει κατά τις ώρες 7πμ έως 9 πμ, όπως και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους μετά τη λήξη της επιχείρησης.

kordelio

Τα σημεία αφετηρίας λεωφορείων για τη μεταφορά των δημοτών είναι τα εξής:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

– Εκκλησία Τιμίου Σταυρού Διαλογής
– 5η Συνοικία
– Οδός Σκρα (Άγαλμα Παύλου Μελά)
– Οδός Ανδρέα Παπανδρέου (υπόγειο πάρκινγκ)
– 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού (οδός Μουσών)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

– Οδός 25ης Μαρτίου & Μουσών (πάρκο)
– Οδός Μαβίλη (τέρμα λεωφορείων, πλησίον ΙΚΑ)
– Οδός Ξανθίππης & Καλλικράτη (Άνωθεν Περιφερειακού)
– Οδός Κολοκοτρώνη με Νυμφαίου (Αστυνομικό Τμήμα Ευόσμου)
– Οδός 28ης Οκτωβρίου (1ο Γυμνάσιο Ευόσμου, έναντι γηπέδου Αγροτικού Αστέρα)
– Οδός Δωδεκανήσου με Επτανήσου

Η μεταφορά με τα λεωφορεία θα είναι δωρεάν

Για τη μετακίνηση των ΑΜΕΑ ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου διαθέτει δύο ειδικά οχήματα και παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνήσουν μέχρι το Σάββατο στο τηλέφωνο 2313 302170 για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά τους.

Δημότες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να επικοινωνήσουν το αργότερο μέχρι το Σάββατο με το ΕΚΑΒ (166) για την ασφαλή μεταφορά τους.

Tηλέφωνα επικοινωνίας:

Για την εξυπηρέτηση και την πληροφόρηση των δημοτών οι υπηρεσίες του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου θα βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Τηλέφωνα επικοινωνίας και πληροφόρησης των πολιτών:

2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

1211

Καρέ – καρέ η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας

Το κλιμάκιο του στρατού έχει ήδη τοποθετήσει σάκους με άμμο περιμετρικά του σκάμματος με τη βόμβα.

Μέσα στην τρύπα υπάρχει νερό από υπόγεια ύδατα που βρήκαν διέξοδο και βγήκαν στην επιφάνεια. Αυτό είναι θετικό διότι όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί του στρατού βοηθά στην απόσβεση των κραδασμών κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αφαίρεση του πυροκροτητή.

Στις 11:00 το πρωί της Κυριακής, μία ώρα μετά την πλήρη εκκένωση του Κορδελιού σε ακτίνα 1,9 χιλιομέτρων, ένας υπολοχαγός του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίου Ξηράς, θα κατέβει από την ξύλινη σκάλα στο βάθους 5 μέτρων σκάμμα- στο πίσω μέρος του προαύλιου χώρου του πρατηρίου καυσίμων της οδού Μοναστηρίου 90- όπου εντοπίστηκε η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Θα είναι το ξεκίνημα μίας πολύωρης, σχεδόν «χειρουργικής», επιχείρησης όπως ορίζουν οι διεθνείς προδιαγραφές εξουδετέρωσης πολεμικών βομβών μέσα σε αστικό περιβάλλον.

Ο υπολοχαγός, που θα φοράει την ειδική προστατευτική στολή, θα φροντίσει με τη συνδρομή τριών συναδέλφων του, να αφαιρέσει τον πυροκροτητή.

IMG 6540

Οι κινήσεις του θα είναι αργές, ψύχραιμες, προσεγμένες.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των ανδρών της μονάδας υποστήριξης, που θα βρίσκεται στο χώρο, θα ανασύρουν προσεκτικά τη βόμβα από το όρυγμα και με όχημα του στρατού -συνοδεία αστυνομικών που θα φροντίζουν για τη διάνοιξη των δρόμων- θα τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής Ασκού- Προφήτη για να γίνει η ελεγχόμενη έκρηξή της.

Όσο κι αν για όλους εμάς και μόνο η περιγραφή του εγχειρήματος αυτού φαντάζει εξαιρετικά ριψοκίνδυνη, για τους έμπειρους πυροτεχνουργούς του ΤΕΝΞ θεωρείται… υπόθεση ρουτίνας.

Στο ενεργητικό τους άλλωστε έχουν πολλές επιχειρήσεις εξουδετέρωσης βλημάτων στη διάρκεια κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑP) στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, εξουδετέρωσης ενεργών βομβών αεροπορίας στην περιοχή του αεροδρομίου “Μακεδονία” -όπου γίνεται η διαπλάτυνση του διαδρόμου προσγειώσεως- αλλά και ναρκοπεδίων στον Έβρο.

Είναι κάτι που η ομάδα έχει κάνει χιλιάδες φορές», μας ενημερώνει ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νίκος Φανιός.

«Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης είναι το γεγονός ότι η βόμβα εντοπίστηκε μέσα στον αστικό ιστό και μάλιστα σε πρατήριο υγρών καυσίμων».

Για το λόγο αυτό και επειδή ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς ποιά θα είναι η συμπεριφορά ενός πυρομαχικού που έχει παραμείνει θαμμένο για πάνω από 60 χρόνια, αποφασίστηκε, για λόγους ασφαλείας, η πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα μετακίνηση 72.000 πολιτών που κατοικούν στη γύρω περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ