Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου |»Η Ελλάδα από πλήρη αυτάρκεια στα σιτηρά έφτασε να εξαρτάται από εισαγωγές…»

0
1732

Ορατός πλέον ο κίνδυνος ελλείψεων βασικών τροφίμων λόγω της εμπόλεμης κατάστασης.

Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπυρίδων Κίντζιος μίλησε στην εκπομπή «Live News» για τον  κίνδυνο επισιτισμού που ενδέχεται να  αντιμετωπίσει ο πλανήτης λόγω του πολέμου.

Ο κ. Κίντζιος εκτίμησε πως ο κίνδυνος αυτός είναι όντως ορατός και δυστυχώς η Ελλάδα από μία αυτάρκεια πλήρη κυρίως στα σιτηρά, για διάφορους λόγους, κυρίως στρατηγικούς βρέθηκε να εξαρτάται  από εισαγωγές.

Όσον αφορά τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως σημείωσε ο πρύτανης, δεν μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές και συμπλήρωσε πως δεν υπαρχουν αυτή τη στιγμή αποθέματα στον πλανήτη,διότι λόγω της πανδημίας είχαν σταματήσει οι παραγωγές, με αποτέλεσμα να αδειάσουν οι αποθήκες, η παραγωγή που έχει μεσολαβήσει δεν έχει προλάβει να ισοφαρίσει τα ελλείμματα, τα οποία μεγαλώνουν γιατί έχουμε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Αναφορικά με το καλαμπόκι, ο κ. Κίντζιος επισήμανε πως πέραν της διατροφής των ανθρώπων χρησιμοποιείται και ως ζωοτροφή, που σημαίνει πως χωρίς καλαμπόκι δεν μπορεί να υπάρξει κτηνοτροφία.

«Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα και μακροπρόθεσμα» ανέφερε.

Πρέπει άμεσα να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος, όσον αφορά το κομμάτι των εισροών, της ενέργειας. Να βρεθούν ζωοτροφές από όσες περιοχές γίνεται και να εκπονηθεί άμεσα ένα σχέδιο επισιτιστικής ασφάλειας, τόνισε ο πρύτανης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ