Ξεψύχησε εργαζόμενος μέσα σε εργοστάσιο εν ώρα εργασίας

0
281

Άλλος ένας εργάτης πλήρωσε με τη ζωή του την εντατικοποίηση, τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς, όπως με συνεχή 11ωρα, και τα ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας.

Ένας 48χρονος εργαζόμενος, την Παρασκευή 25 Φλεβάρη, στην απογευματινή βάρδια σε μεγάλο εργοστάσιο τροφίμων στη Θεσσαλονίκη, αισθάνθηκε δυσφορία και μέσα σε λίγα λεπτά κατέρρευσε έχοντας υποστεί εγκεφαλικό και στη συνέχεια έμφραγμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την επόμενη μέρα κατέληξε.

Έχασε τη ζωή του «λόγω της αδιαφορίας των βιομηχάνων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και της ακόρεστης δίψας τους για κέρδη», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνει ότι ο εργαζόμενος «δούλευε υπερωρίες για να καλύψει τα κενά που υπάρχουν στα πόστα του εργοστασίου, λόγω της υποστελέχωσης, της εντατικοποίησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, που αποτελούν καθεστώς στη συγκεκριμένη εταιρεία εδώ και χρόνια».

Αναδεικνύει ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικής ευθύνης, «αφού είναι συνολικά ανύπαρκτη η πρόληψη και τυπική η παρουσία του γιατρού Εργασίας στον χώρο δουλειάς. Η καταπόνηση είναι μεγάλη, λόγω των ρυθμών δουλειάς, του άγχους, της πίεσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι και είναι φυσικό και επόμενο καθημερινά να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μυοσκελετικά και όχι μόνο».

Στη συνέχεια επισημαίνει και τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, καθώς «αφήνουν υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ψηφίζουν και εφαρμόζουν μια σειρά από αντεργατικούς νόμους που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς, για προσλήψεις προκειμένου να πάψουν οι υπερωρίες, για κατάργηση των «ελαστικών» μορφών εργασίας κ.ο.κ. Ξεχωρίζει επίσης την ανάγκη παρουσίας γιατρού Εργασίας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των εργοστασίων με τον απαραίτητο εξοπλισμό (απινιδωτή κ.τ.λ.), τη στελέχωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για εξονυχιστικό και συστηματικό έλεγχο σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Πηγή: aftodioikisi.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ