Κορονοϊός – Νέα μέτρα: Tι αλλάζει σε σούπερ μάρκετ, mall και εμπορικά κέντρα

0
1641
Κορονοϊός – Ποιός είναι ο μέγιστος αριθμός πελατών στα καταστήματα – Όλα τα νέα μέτρα. Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό που ισχύουν από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Όπως προκύπτει, οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν περισσότερη ευελιξία στις αγορές τους, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των καταναλωτών, τόσο στα εμπορικά καταστήματα όσο και στα εμπορικά κέντρα. Πλέον ο μέγιστος αριθμός πελατών καθορίζεται από τον κανόνα 1 άτομο ανά 9 τ.μ, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 5 τ.μ..
Όσον αφορά τα καταστήματα Σούπερ μάρκετ, malls και εμπορικά κέντρα, ισχύει: Διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία (1) φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υπό την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 10 αντιστοίχως, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, όπως ορίζονται στο π.δ. 84/2001 (Α’ 70), ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.
Λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών, καθώς και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop), τηρουμένης της αναλογίας ενός (1) ατόμου ανά 9 τ.μ.. Στους κοινόχρηστους χώρους η αναλογία ορίζεται σε κάθε περίπτωση σε έναν (1) πελάτη ανά 5 τ.μ.. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως έξι (6) πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ..
Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων που προβλέπουν ευρύτερο ωράριο λειτουργίας και εκδίδονται ή έχουν εκδοθεί ,δυνάμει της παρ.2του άρθρου 23 του ν. 2224/1994 (Α’ 112).

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας. Υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μεγίστου αριθμού εξυπηρετούμενων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ