Η «Ο2» δεν εντοπίζεται από τα μοριακά τεστ, απαιτείται γονιδιακός έλεγχος – «Δεν θα πάμε για 4η δόση», λέει ο Μ. Θεμιστοκλέους

0
2389

H υποπαραλλαγή O2 που μετρά μέχρι σήμερα 2 εισαγόμενα κρούσματα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Τα μοριακά και τα αντιγονικά τεστ μπορούν να διαγνώσουν αξιόπιστα αυτή την υποομάδα. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή σε σχέση με κάποια άλλη και απαιτείται γονιδιωματική ανάλυση των θετικών δειγμάτων.

Τώρα σε ότι αφορά τα εμβόλια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της Ο2.

Ο Εθνικός Οργανισμό Δημόσιας Υγείας συνιστά ψυχραιμία και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι:
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η νέα υποομάδα έχει διαφορετικές ιδιότητες. Κατά συνέπεια δεν συντρέχει λόγος διαφορετικής συμπεριφοράς από μέρους των πολιτών.

Μέσα σε 22 ημέρες η χώρα μετρά 1.759 νεκρούς από τον κορονοιό. Τα δόντια της δείχνει πλέον και η Ο χτυπώντας με σφοδρότητα τους ανεμβολίαστους.

Το σύστημα υγείας πιέζεται διπλά καθώς οι μεταλλάξεις Ο και Δ συνυπάρχουν σπέρνοντας θανάτους και μολύνσεις. Για την ώρα η Ο κυριαρχεί στα κρούσματα και η Δ στις νοσηλείες, καθώς πολλοί είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν επιπλοκές από τη Δ.

Και χθες ο αριθμός των νεκρών ήταν αυξημένος με 73 θανάτους, βέβαια ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει σταθεροποίηση καθώς καταγράφηκαν 18.333  μολύνσεις, κοντά στις 20.000 που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες.
Ενώ για 2η συνεχόμενη ημέρα παρατηρήθηκε πτώση στον αριθμό των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 668.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών για να αξιολογήσει αν είναι εφικτή μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων

Ο Γ. Γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, το πρωί σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ζήτημα της 4η δόσης του εμβολίου. Ο κ. Θεμοστοκλέους ανέφερε: “Με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα, δεν πάμε για την 4η δόση. Η όμικρον καλύπτεται με το εμβόλιο που υπάρχει τώρα”.

Να ξεκαθαρίσουμε όμως Βούλα ότι αυτό δεν αφορά ανοσοκατεσταλμένους, καθώς η πλατφόρμα των ραντεβού για  την 4η δόση του εμβολίου σε 500.000 ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών, άνοιξε την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ